Translate

вівторок, 5 січня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини в ЗМІ (вересень-2015)

Загальні питання

26 вересня в Ріпках відбулися заходи з нагоди 72-ї річниці визволення Ріпкинщини від нацистських окупантів та Дня селища Ріпки. Керівництво району, ветерани Другої світової війни, учасники АТО, учні та педагоги загальноосвітніх навчальних закладів райцентру,
представники трудових колективів та громадськість селища пройшли святковою колоною з площі Ріпок до парку Слави, де відбувся мітинг - реквієм «Земля людей, нескорених війною».  Продовжилося свято в парку відпочинку урочистим відкриттям районного ярмарку «Свято врожаю – 2015» та святковим концертом за участю місцевих аматорів та артистів обласного музично – драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка. Відбулися змагання з шахів, біля районного будинку культури - конкурс дитячого малюнку на асфальті на патріотичну тематику, на районному стадіоні - змагання з футболу. Для дітей було організовано конкурси та розваги.  Під час святкових заходів проведена благодійна акція для учасників АТО з Ріпкинського району, які перебувають на лікуванні у шпиталях. Цього дня працювала святкова торгівля сільськогосподарською продукцією виробників з району та області, товарами промислової групи, виробами народних майстрів. Жителі селища та гості мали змогу відвідати районний народний історико-краєзнавчий музей. Завершилося святкування біля районного будинку культури народними гуляннями.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________

26 вересня в Чернігові відбувся всеукраїнський Мегамарш у вишиванках! Учасники пройшли видатними історичними місцями та центральними вулицями нашого міста: Від вул. Проспект Миру через Красну площу і до музею ім. М.Коцюбинського. Марш завершився неофіційною частиною у приміщенні музею ім. М.Коцюбинського.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу
______________________________________

23 вересня у Батурині відзначили день міста. Цьогоріч в будинку культури батуринську громаду привітав із святом Батуринський міський голова Леонід Душа. Традиційно були вручені подяки і подарунки від імені міськради людям, які не на словах, а на ділі люблять своє рідне місто — активні у громадському житті. Голова Бахмацької районної ради Іван Желіхівський вручив святкові подарунки місцевим мешканцям від імені Бахмацької районної ради і Аграрної партії.  Долучився до святкування і Національний заповідник "Гетьманська столиця", запропонувавши увазі містян і гостей міста науково-просвітницький захід з нагоди 90-річчя з часу започаткування музейної справи в Батурині та 40-ї річниці Батуринського історичного музею. На початку заходу у фойє було розгорнуто виставку "Батуринський голова — Згурський Олександр Пилипович". Презентувала виставку загалу автор Сердюк Наталія, яка розповіла про непересічний внесок у розвиток і становлення міста, і особливо музейної справи, світлої пам’яті Батуринського голови, який був на цій посаді з 18 січня 1973 року до 1 лютого 1995 р. Від імені заповідника уклінно подякувала автор присутній вдові О.П.Згурського, Ларисі Олександрівні, за подаровані документи та світлини для фондової колекції заповідника, які і були використані для створення виставки.

Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________________


21 вересня відбулися урочисті заходи з нагоди 72-ої річниці з Дня визволення Чернігова від нацистських загарбників, що одночасно є Днем міста, відзначили сьогодні.  Неформальні святкування відбувалися впродовж вихідних днів напередодні, а сьогодні ж чернігівці урочисто відзначили річницю традиційними мітингами у середмісті та біля Меморіалу слави. Учасниками заходів стали ветерани Другої світової війни, громадські діячі, представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, народні депутати України та пересічні чернігівці й гості міста. Взявши слово на мітингу біля підніжжя Болдиних гір, де розташований Меморіал слави, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч привітав усіх містян та, зокрема, ветеранів із Днем міста та виголосив промову: «…Зараз наша країна знову переживає нелегкі часи. Знову наші земляки мусять відстоювати волю і суверенітет України на її сході. Тому сьогодні ми маємо об’єднатися заради збереження нашої країни, заради захисту її незалежності. І саме ми маємо зробити все від нас залежне, щоб наше майбутнє було щасливим та заможним. Адже за таке майбутнє гинули сім десятиліть тому наші діди та прадіди, а у наш час їх сини та внуки, захищаючи незалежність нашої держави під час Революції Гідності та в зоні антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях», – сказав голова ОДА Валерій Куліч.

План заходів до Дня міста та 72-ї річниці визволення Чернігова від нацистських загарбників. - Читати на сайті Чернігівщина. - Режим доступу

Телеканал Новий Чернігів. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
____________________________________

17 вересня у Чернігові відбулися урочистості з нагоди 151-ої річниці від дня народження видатного українського письменника Михайла Коцюбинського.  Вшанування пам’яті митця традиційно почалося з покладання квітів та мітингу біля його могили на Болдиній горі. Кульмінацією урочистих заходів стало вручення Обласної літературно-мистецької премії ім. М. Коцюбинського, яке відбулося у садибі Великого Сонцепоклонника. Серед цьогорічних лауреатів премії Олександр Балабко (у номінації «Проза»), Олег Гончаренко («Поезія»), Віталій Шевченко («Народознавство»), Сергій Пунтус («Театрально-музичне мистецтво»), Тетяна Стадниченко («Декоративне та образотворче мистецтво»). У заходах взяли участь перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич, голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрев, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Ірина Должикова і перший заступник голови Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Олександр Левочко, а також представники громадськості міста. Безліч щирих слів, які прозвучали в ході урочистостей, були об’єднані спільною думкою про те, що творчість Михайла Коцюбинського залишається актуальною у всі часи і для усіх поколінь. Зокрема, Ігор Коцюбинський – директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського – наголосив на тому, що найкращою шаною для митця є втілення у життя його безсмертних ідей. Особливої зворушливо-святкової атмосфери заходам додали виступи Академічного народного хору під керівництвом Заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура та Капели бандуристів ім. Остапа Вересая під проводом Заслуженої артистки України Раїси Борщ.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
___________________________________________
16 вересня з нагоди 72-ї річниці визволення Носівщини від нацистських загарбників в районному будинку культури відбулися урочистості. Зі святом ветеранів та присутніх в залі привітала голова районної державної адміністрації Олена Коршок: «У цьому році ми відзначаємо пам’ятну дату - 70 років визволення України від фашистських загарбників, а визволенняНосівщини вже нарахувало 72 роки. Присутнімветеранам голова районної державної адміністрації вручила відзнаки Президента України – медалі «70 років визволення України від фашистських загарбників». Після святкового концерту, який підготував районний будинок культури, відбулося покладання квітів до Меморіалу Слави.

Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
_______________________________________

9 вересня, з нагоди 72-ї річниці визволення Бахмаччини від нацистських окупантів, відбувся мітинг-реквієм "У тиші врочистій до пам’яті йдемо". Вшановуючи загиблих у роки Другої світової війни, до пам’ятного знаку та Монументу Слави квіти поклали керівництво району, представники громадськості, установ та організацій області, а також ветерани. У святкуванні з нагоди пам’ятної дати взяв участь заступник голови облдержадміністрації Сергій Биконя. Він вручив почесні відзнаки Президента України шістнадцятьом ветеранам Бахмаччини, які були присутні на заході. Зокрема, нагрудні знаки отримали: Павло Гуртовий, Федір Шевченко, Григорій Кащенко, Іван Тарасенко, Лідія Решетнікова, Василь Больбух, Іван Ковтун, Іван Кальченко, Іван Хоменко, Борис Киричок, Дмитро Пащенко, Костянтин Кеба, Іван Савченко, Михайло Ільченко, Петро Прокопенко та Іван Коваленко. Ще одного захисника, Івана Курбацького, вітали вдома.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій  Чернігівської ОДА. -Режим доступу
_____________________________________


8 вересня жителі Борзнянщини відзначили 72 річницю звільнення від нацистських окупантів. Традиційно такого роду дати відзначаються у формі мітингу. Винятком не став і цей раз. У ході мітингу-реквієму «Перемога – в серцях поколінь» до борзнянців звернулися представники місцевої влади, військові та ветерани. З промовою виступив і голова облдержадміністрації Валерій Куліч: «Беручи за приклад героїчні подвиги дідів та прадідів, сьогоднішнє молоде покоління вже підтвердило свою хоробрість, мужність, патріотичну налаштованість і відданість ідеї свободи рідної землі. Нині плечем до плеча ми маємо разом здолати ворога, відстояти свою незалежність і об’єднати зусилля, щоб вивести нашу країну на шлях демократичного розвитку, який стане гарантією економічного зростання країни та добробуту громадян».
Також, на виконання Указу Президента України Петра Порошенка, Валерій Куліч відзначив ветеранів Другої світової війни медалями. На центральній площі Борзни з рук голови облдержадміністрації нагрудні знаки отримали Микола Демидович Руденко, Микола Якович Яроцький, Петро Григорович Блоха, Микола Григорович Данько, Михайло Олексійович Григорович та Петро Демидович Квок.

Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________________

Музейна діяльність 


30 вересня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Гімназія – храм добра і світоч науки” до 210-ї річниці заснування Чернігівської чоловічої гімназії.  Виставка репрезентує матеріали з фондів Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського та зібрань чернігівських колекціонерів Костянтина Ягодовського та Володимира Руденка. Представлені фотолистівки початку ХХ ст., світлини гімназистів та оригінальні експонати, які відображають навчальний процес. На відкритті виставки присутні ознайомились з історією Чернігівської чоловічої гімназії, її знаними викладачами та відомими вихователями. Розповідь наукового співробітника музею Зінаїди Петькової була доповнена відеорядом. З цікавою інформацією виступили: чернігівський краєзнавець, колекціонер Костянтин Ягодовський, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.Галагана Ірина Ральченко. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
______________________________________

29 вересня у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулися наукові читання “Роль і місце земських установ у соціально-економічному, культурному розвитку Чернігівщини” (до 150-річчя створення Чернігівського губернського земства). Вони об’єднали навколо запропонованої теми науковців Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, Чернігівського національного технологічного університету, Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.М.Коцюбинського.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 
________________________________________

 Вже стало традицією вшановувати пам’ять партизанів Чернігівщини в Музейно-меморіальному комплексі партизанської слави “Лісоград” – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. 25 вересня в лісовій меморіальній частині комплексу поблизу села Єліного Щорського району зібралися ветерани Другої світової війни, школярі, мешканці району, представники громадськості та влади. Святкування розпочалося в партизанському селі Єліному, спаленому карателями за допомогу народним месникам, де учасники поклали квіти до пам’ятника “Партизанська родина” та братської могили партизанів і воїнів, які загинули під час оборонних та визвольних боїв у 1941 і 1943 роках. Після відвідання Музею історії партизанського руху на Чернігівщині 1941–1943 років всі переїхали до “Лісограду”. Крім традиційного покладання квітів до пам’ятників та святкового концерту, підготовленого силами Щорського районного будинку культури, відбулося нагородження ветеранів війни пам’ятною медаллю “70 років визволення України від фашистських загарбників”. Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського” цього року розгорнув нову виставку “Свідки минулого”, створену на основі матеріалів пошукових досліджень території “Лісограду” та Щорського району. Експозиція складалася з побутових речей часів війни, фрагментів озброєння та військового реманенту, уламків зброї тощо. Всі ці артефакти зібрані науковим співробітником філії Денисом Дроздом.

Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Чернігівський історичний музей ім. В.В.Тарновського. - Режим доступу
_________________________________________

25 вересня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття виставки народної вишивки та текстилю "Автентична Чернігівщина" (з приватних колекцій).  Виставка є продовженням мистецького проекту «Відкриємо автентичну Україну», ініціатором якого є громадська організація «Всеукраїнська академія автентики». Одним з важливих джерел вивчення автентичного мистецтва рідного краю є вишивка, котра відображає ключові елементи світогляду нашої нації. Основу експозиції становлять старовинні зразки автентичного одягу та вишитих рушників, характерних для чернігівського регіону, з приватних зібрань колекціонерів Юрія Дахна і Тетяни Жогалко та знаних чернігівських майстринь вишивки Наталії Черняк і Ольги Костюченко. Основна мета цього виставкового проекту – долучення широкого загалу та фахівців до поглибленого вивчення пам’яток матеріальної та духовної культури рідного краю, пробудження почуття любові та дбайливого ставлення до національної культурної спадщини.
Програма семінару-практикуму «Відкриваємо автентичну Чернігівщину». - Читати на сайті чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________________________
24 вересня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського пройшли «Музейні зустрічі», присвячені пам’яті митця. Поспілкуватися з чернігівськими краєзнавцями, студентами Навчального-наукового Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М.Лазаревського Чернігівського національного едуніверситету ім. Т.Г.Шевченка до музею завітали нащадки поета – внучаті племінники: седнівський краєзнавець Михайло Михайлович Байдаков та викладач музики Чернігівської школи мистецтв Жанна Євгенівна Сапон, які з великим задоволенням розповіли, як повертається пам’ять про Аркадія Казку в наш час. Знавець життя і творчості поета Ервін Міден – асистент кафедри інституту історії розповів про трагічну долю молодшого сина А. Казки – поета та музиканта Антоніна, з великим натхненням та проникливістю прочитав вірш митця. Завершив зустріч невеликий концерт гітарної музики, який для присутніх влаштували юні гітаристи ансамблю «Соняшники» під керівництвом викладача Чернігівської музичної школи № 1 Оксани Старицької, яка також походить з родини Аркадія Васильовича Казки. Завдячуючи кропіткій роботі науковців, видавців, родичів поета, подібним зустрічам, відомості про життя і творчість Аркадія Казки стають на

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
______________________________________________


21 вересня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбувся  камерний концерт інструментальної музики у виконанні всесвітньовідомих музикантів скрипальки Лідії Футорської та диригента і баяніста Сергія Хоровця. «Українські Акварелі» - саме так музиканти назвали свій акустичний проект, створений у 2012 році з метою популяризація української культури у світі. У межах проекту дует виконує класичні твори видатних українських композиторів. Глядачі з неймовірним захватом зустріли музику М. Березовського і М. Колесси, зачудовувались ніжною рапсодією М. Лисенка. Проте найбільше враження справили на зал композиції Мирослава Скорика: пристрасний «Іспанський танок», тремтлива «Елегія», котру музиканти присвятили захисникам Батьківщини, яскравий «Триптих», написаний композитором до кінофільму С. Параджанова «Тіні забутих предків» за однойменною повістю М. Коцюбинського, і зворушлива «Мелодія», що вже не один рік терпким болем і вірою в краще відгукується у серцях українців. Надзвичайну атмосферу концерту доповнили натхненні слова Заслуженого діяча мистецтв України, доктора філософії, мистецтвознавця Олега Васюти, який виступив у ролі ведучого концерту.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу  
__________________________________________________


18 вересня у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Борисоглібському соборі, на Валу) у рамках відзначення Дня міста Чернігова відбулося відкриття персональної виставки до 20-річчя творчої діяльності українсько-польського скульптора Геннадія Єршова «Увічнені у бронзі». В експозиції представлені фоторепродукції пам’ятників та реалізації скульптур, графіка. Виставка проходить під патронатом Маршалка Воєводства Поморського — Мечислава Струка, Союзу Солідарності Гданського регіону, «Фундації Ательє Єршов» (Гданськ, Польща).

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу  
_______________________________________________


18 вересня у військово-історичному музеї. Представлені на ній світлини із зібрань Костянтина Ягодовського, Дмитра Силича та Євгена Шпилевського розкривають цікаві, а подекуди несподівані сторінки чернігівських архітектурних метаморфоз.
 Експозиція складається з розділів, що зображують в часі та просторі Красну площу та П’ятницьку церкву, сучасний відрізок проспекту Миру в районі Алеї героїв та Катерининську церкву, частину Валу та окремі міські будівлі.  Фотографії розповідають про знищення торгових рядів на площі наприкінці 1920-х – на початку 1930-х років та формування її довоєнного архітектурного ансамблю з універмагом, кінотеатром та готелем. Ці ж об’єкти можна побачити частково зруйнованими у вересні 1941 року та вересні 1943 року. А згодом розпочинається будівництво, яке докорінно змінює її вигляд. При чому зникають не тільки будинки, які не були надто зруйнованими, а навіть цілі вулиці. Без сумніву, унікальними є фотографії, зроблені німецькими вояками в Чернігові. На них – будинки і споруди, які сьогодні не збережені, а стан окремих будівель не підтверджує думку про суцільне руйнування. Та подальша доля цих архітектурних об’єктів виявилася сумною. Дотепер не з’ясовані всі обставини руйнування П’ятницької церкви, яка на фото, зроблених під час визволення, практично не пошкоджена. На виставці представлені декілька панорамних фотографій, які дозволяють побачити міські квартали, звичні сьогодні кожному мешканцю нашого міста, в той час, коли та їхньому місці були пустощі.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
_____________________________________________   


13 вересня в музейно-меморіальному комплексі партизанської слави “Лісоград” (село Єліне Щорського району) – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрився пам’ятний знак на честь загиблих. Ініціаторами його створення став Музей імені Василя Тарновського, Щорська районна державна адміністрація та районна рада. Підтримало та профінансувало створення та встановлення знака німецьке товариство “Коло друзів Щорса (Україна)”.Представники німецької громади, районної влади та Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрили стелу, на якій зазначено: “Пам’яті жертв Другої світової війни – на знак скорботи та примирення”. Тут же зображений логотип товариства “Коло друзів Щорса (Україна)”. Під час свого виступу Герберт Ульмке не ховав почуттів вдячності. Теплі слова лунали на адресу музею, районної влади та українців взагалі.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_________________________________________


11 вересня  у приміщенні історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч» проводить Любецькі історичні читання на тему «Володимир Великий та його доба». Метою проведення історичних читань є одержання інформації, розширення знань про епоху Володимира Великого, патріотичне виховання молоді. У читаннях візьмуть участь науковці, історики, археологи, вчителі, викладачі ВУЗів, учні, студенти, представники Спілки краєзнавців, депутати Любецької селищної ради, громадськість.

Чернігівщина. - Режим доступу
__________________________________________

3 вересня історико-культурний музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім» відзначив подвійний ювілей – 25-річчя Новгород-Сіверського історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» та 95-річчя краєзнавчого музею. Вітали колектив представники влади, громадськість. В урочистому засіданні взяла участь заступник голови Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Неля Чугаєва. У своєму вітальному слові вона привітала колектив музеїв з ювілейними датами, побажала нових відкриттів, подальших успіхів у розвитку музейної справи на Новгород-Сіверщині.

Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу
________________________________________


2 вересня у Військово-історичному музеї – відділі Обласного історичного музею імені В.В. Тарновського відбулося засідання круглого столу «Україна й українці у Другій світовій війні» з нагоди 70-річчя завершення Другої світової війни. Організатори заходу: Чернігівський обласний історичний музей імені В.В. Тарновського за сприяння Національного музею історії України у Другій світовій війні та Українського інституту національної пам’яті.

ЧОДТРК "Сівер Центр". - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу
________________________________


Вересень. У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрилася персональна виставка живопису молодого чернігівського художника Андрія Сагайдачного.  Талановитий митець закінчив Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т.Шевченка (факультет початкового навчання та образотворчого мистецтва). Наставниками та прикладом для наслідування в університеті для Андрія були: Народний художник України Володимир Ємець, В.Михайлюк, Д.Матвейцева, В.Морський.
 Протягом останніх 5 років Андрій Сагайдачний брав участь у десяти виставках. На сьогоднішній день він з головою поринув у педагогічну діяльність: працює викладачем образотворчого мистецтва у Арт-студії «Колібрі». Усього експонується майже 40 картин молодого митця. Виставка присвячена 24-й річниці від Дня Незалежності України.
Виставка триватиме до кінця вересня ц.р.



Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
_______________________________________  

Театрально-концертне життя


У Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім.Тараса Шевченка  з нагоди 150-чя з Дня народження латвійського драматурга та поета Яніса Райніса під патронатом Почесного Консула Латвійської Республіки в м. Чернігові Олени Вишнякової у вересні відбулася його найвідоміша вистава «Вій, вітерець!». Вистава «Вій вітерець!» — неймовірний подарунок від Заньківчан для усіх нас. Це лише перший масштабний крок у знайомстві з культурою Латвії", — зазначила Почесний Консул Латвійської Республіки в м. Чернігів Олена Вишнякова.

Біла хата. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
____________________________________

18 вересня у Чернігівському молодіжному театрі  відбулась прем'єра вистави "ПОЛІТ НАД ГНІЗДОМ ЗОЗУЛІ" за п'єсою Дейла Вассермана за культовим романом Кена Кізі. Існують вистави, які приносять естетичне задоволення від перегляду цікавого і романтичного сюжету, інші від яскравих та неординарних декорацій, ще інші від вирішення ролі того чи іншого героя на сцені. Проте існує ще один різновид вистав – які змушують нас задуматися над собою, суспільством та життям вцілому. Саме такою психологічною виставою можна назвати постановку “Політ над гніздом зозулі” за романом Кена Кізі.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

___________________________________________


18 вересня у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбулось відкриття 72-го концертного сезону. Традиційно сезон розпочався концертом АКАДЕМІЧНОГО СИМФОНІЧНОГО ОРКЕСТРУ “ФІЛАРМОНІЯ” (художній керівник та головний диригент - Заслужений діяч мистецтв України МИКОЛА СУКАЧ). Також глядачі з радістю зустріли соліста - давнього друга колективу та віртуозного музиканта - Лауреата Міжнародних конкурсів ВАДИМА РУДЕНКА (фортепіано). У програмі цього вечора прозвучали Концерт для фортепіано з оркестром № 5, мі-бемоль мажор "Імператор" Л. Бетховена, музика до балету "Тисяча і одна ніч" С. Борткевича та Симфонічна сюїта "Шехеразада" М. Римського-Корсакова.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
_____________________________________________ 

16 вересня в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся творчий вечір, присвячений 151-й річниці від дня народження українського письменника і громадського діяча Михайла Коцюбинського та відкриттю 14 фестивалю культури і мистецтв “Чернігів — рідне місто моє”. Офіційну частину вечора розпочав Чернігівський міський голова Олександр Соколов. Начальник управління культури Чернігівської міської ради Юрій Ткач оголосив рішення сесії міської ради та вручив відзнаки почесним громадянам міста Чернігова. Також слово мали директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, депутат Чернігівської міської ради Ірина Должикова та директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського Ігор Коцюбинський. Після виступу почесних гостей заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки театральних діячів України, кандидат мистецтвознавства Олег Васюта представив хорову виставу “Я перелітав на крилах пісні...” (за твором Михайла Коцюбинського “На крилах пісні. Картка із щоденника”) та запросив присутніх в залі до перегляду. Яскрава, емоційна, зворушлива вистава дуже сподобалась глядачам і завершилась бурхливою овацією.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.- Режим доступу
_________________________________________

11 вересня чернігівські митці вирушили в зону АТО. У складі Чернігівського Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України (начальник центру-художній керівник, Заслужений артист України, підполковник Олександр Шевчук) поїхав і соліст Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм В’ячеслав Мацвійко. Протягом двох днів артисти виступали перед військовими та цивільним населенням, які знаходяться в зоні бойових дій. Слухачі були дуже раді гостям та задоволені виступами. Кожен номер концертної програми супроводжувався бурхливими оплесками. Командування частин, куди завітали артисти, висловили вдячність та подяку за підтримку бойового духу бійців, за можливість відпочити та відволіктись від негативного навантаження військових буднів.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________ 

Художники. Виставкова діяльність 

18 вересня у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» у рамках відзначення Дня міста Чернігова відбулося відкриття персональної виставки до 20-річчя творчої діяльності українсько-польського скульптора Геннадія Єршова «Увічнені у бронзі».  Символічно, що виставка відкрилася у Борисоглібському соборі, адже саме тут відбулась колись перша виставка скульптора. Він є автором бюсту Мазепи у Чернігові, монументу жертвам Чорнобиля, пам’ятника князю Володимиру у Гданську та ще цілій низки пам’яток у Польщі та по всій Європі. В експозиції представлені фоторепродукції пам’ятників, графіка та реалізації скульптур. Чисельні відвідувачі виставки вітали митця з ювілеєм творчої діяльності. Серед них: генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Должикова та багато інших.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
____________________________________

Бібліотеки області

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. .Г.Короленка 


 29 вересня співробітники обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка здійснили подорож до славетного древнього міста Новгород-Сіверського. Любов до рідного краю, поглиблення знань з історії, відвідання намоленого монастиря, милування природою – всі ці мотиви спонукали працівників бібліотеки вирушити в дорогу.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті Телерадіоагенство Новий Чернігів. - Режим доступу

___________________________________
   24 вересня в Центрі правової інформації пройшла година юридичних порад під назвою: «Сім’я – первинний та основний осередок суспільства». Користувачі бібліотеки різного соціального статусу та віку отримали кваліфіковані відповіді на питання, котрі їх цікавили в індивідуальному порядку від спеціалістів головного територіального управління юстиції в Чернігівській області та ознайомилися з книжково-ілюстративними виставками, які організували працівники бібліотеки: «Сім’я – первинний та основний осередок суспільства», «Твій голос – твій вибір» (Місцеві вибори - 2015).

Читати на блозі Центру правової інформації. - Режим доступу
______________________________________________

   24 вересня в рамках Програми заходів, присвячених Всеукраїнському дню бібліотек, до ОУНБ ім. В.Г. Короленка завітали студенти Чернігівського кооперативного технікуму. Присутніх з історією бібліотеки та її діяльністю ознайомила завідувачка відділу документів з економічних та технічних наук Галина Коваленко, про послуги, які надаються бібліотекою, розповіла провідний бібліотекар Оксана Плаунова. Завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Ніна Романчук надала студентам консультацію про те, як користуватися довідковим апаратом бібліотеки. Працівники відділу документів з економічних та технічних наук організували тематичний перегляд документів фахового напрямку "Для вас, майбутні кухарі". Студенти змогли взяти до рук і переглянути книги з технології приготування їжі, рецептурні збірники та іншу літературу. Сподіваємося, що відвідувачі цього заходу отримали корисну інформацію і будуть відвідувати нашу бібліотеку.

Читати на блозі Світ науки, техніки та економіки. - Режим доступу
_______________________________________________

23 вересня заввідділом з суспільних та гуманітарних наук Зелинська В.В. провела екскурсію для співробітників Чернігівського міського відділу кримінально-виконавчої інспекції та їх підопічних. Екскурсії по бібліотеці, консультації, краєзнавчі та бібліографічні уроки є складовою частиною Програми заходів до Всеукраїнського дня бібліотек. Знайомство з бібліотекою почалося з показу ролика "Океан скарбів". Присутні ознайомилися з історією бібліотеки, отримали консультацію про те, як користуватись довідковим апаратом, відвідали фотовиставки, які зараз експонуються в бібліотеці. Гості взяли до рук та переглянули фотоальбоми, атласи, присвячені історико-культурним заповідникам, найвидатнішим храмам, таємничим місцям України. Кожен з екскурсантів отримав пам’ятку про можливості та послуги бібліотеки.

Читати на блозі Центру правової інформації. - Режим доступу 
___________________________________________

     20 вересня на Красній площі бібліотекарі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка, обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського, міської бібліотеки ім. Коцюбинського та чернігівської районної бібліотеки здійснили сучасну і динамічну акцію – флешмоб "Браво, книго! Читаємо всі!" приурочений до Дня Чернігова.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті Телерадіоагенство "Новий Чернігів". - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Читати на сайті Garmata.tv. - Режим доступу

Читати на сайті 4ernigiv.info.- Режим доступу
_______________________________________________



  19 вересня у великій читальній залі бібліотеки за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації відбулося відкриття фотовиставок "Що нам дала Солідарність" і "Фотографіка" відомих польських фотохудожників Войцеха Мілевського та Януша Ридзевського.
Це продовження співпраці у рамках фестивалів різних культур, що постійно відбуваються у бібліотеці: німецької, вірменської, єврейської та польської.

Читати на сайті Міністерство культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Gorod.cn.ua. - 

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Сіверщина. -
Режим доступу 
Читати на сайті SVOBODA.FM. - 
Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. -
 Режим доступу 

Читати на сайті Телерадіоагенство "Новий Чернігів". - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації. -  Режим доступу 

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. -   Режим доступу
____________________________________________________


   17 вересня у Чернігівському міському центрі зайнятості відбулась чергова зустріч працівників обласної бібліотеки з вимушеними переселенцями. Під час заходу провідний бібліотекар відділу
документів з економічних та технічних наук Оксана Плаунова презентувала друге видання довідника для переселенців "Інформація для внутрішньо переміщених осіб з окупованих територій. Адресні ресурси міста Чернігова". Присутні отримали новий екземпляр довідника та дізнались про безкоштовні послуги, які вони можуть отримати в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка. Також вимушені переселенці були запрошені приймати участь у заходах нового проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації". Провідний бібліотекар відділу документів суспільних та гуманітарних наук Вікторія Примак розповіла про роботу Центру правової інформації, який діє на базі бібліотеки.  Переселенці активно цікавились умовами роботи курсів комп'ютерної грамотності та безкоштовними консультаціями юристів. Всі бажаючі змогли записатися до бібліотеки.

Читати на сайті Світ науки, техніки та економіки. - Режим доступу
______________________________________________________

   15 вересня в Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка в читальному залі відбулася презентація монографії "Лісопарки Чернігова та їх рекреаційні особливості". Автор Брайко В.Б. – кандидат сільськогосподарських наук, начальник КП "Зеленбуд" міської ради, доцент Чернігівського національного технологічного університету, у своєму виступі розповів що спонукало його до написання книги, наголосив на важливості теми для міста Чернігова. На презентацію були запрошені коллеги автора КП "Зеленбуд", фахівці лісового та садово-паркового господарства міста, охорони природи, екологи, аспіранти та студенти місцевих вузів, друзі автора. В обговоренні книги взяли участь: Шеремет О.С. – депутат міської ради; Атрощенко Б.Ф. – нач. управління стратегічного розвитку міста та туризму міської ради; Мітеров О.Й. – заст. директора укр.-рос. Інституту; Кошельник В.І. – гол. Інженер КП "Зеленбуд". Головною темою обговорення книги – було збереження історичних лісопарків м. Чернігова: "Кордівки", "Ялівщини", "Урочища Cвятого", "вздовж Київського шосе" та їх рекреаційних можливостей. Ведуча заходу Іванцова Г.Г., заввідділом документів природничо- та сільськогосподарського змісту, на високому професійному рівні прокоментувала книжково-ілюстративну виставку "Ліси – національне багатство України".

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. - Новини Чернігова

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті ЧерниговИнфо. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

__________________________________________________

     Нещодавно ініціативна група "Небайдужі бібліотекарі", яка вже другий рік успішно працює у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка, за підтримки Чернігівського обласного відділення Української бібліотечної асоціації стала переможцем конкурсу малих грантів "Підтримка місцевих ОГС та громадських ініціативних груп для здійснення демократичних змін в Україні" в межах проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що адмініструється ГО "МАРТ" за фінансової підтримки Європейського Союзу, зі своїм проектом "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації". 

Читати на сайті Міністерство культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Українська бібліотечна асоціація. - Режим доступу


Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу 

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті ЧОДТРК "Сіверцентр". - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Чиста політика. - Режим доступу
__________________________________________________

   В рамках реалізації спільного проекту програми «Біліоміст», IREX, та Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) 15 вересня в м. Києві пройшов тренінг на тему: «Бібліотеки як центри надання інформації виборцям». Участь у тренінгу взяли провідний бібліотекар відділу документів з економічних та технічних наук Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка Плаунова О.М. та провідний бібліотекар відділу документів з суспільних та гуманітарних наук Примак В.М.


Читати на сайті Центру правової інформації. - Режим доступу
_____________________________________________

   14 вересня інформаційно-роз'яснювальний семінар "Децентралізація: зміни заради майбутнього" зібрав у читальній залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка науковців, економістів, освітян, бібліотечних та музейних працівників, студентську молодь. Була переглянута література представлена на книжково-ілюстративній виставці "Адміністративно-територіальні реформи (АТР) в Україні починають втілюватись", яку організували працівники читального залу та відділу економічної літератури.

Читати на сайті на сайті Асоція міст України: спільними зусиллями. -  Режим доступу 

Читати на сайті Чиста політика. - Режим доступу
_________________________________________

   14 вересня відбулося перше засідання ініціативної групи "Небайдужі бібліотекарі", яку очолює Олена Попович та за участі голови Чернігівського обласного відділення УБА Інни Аліференко, з 

приводу початку реалізації проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", який став можливий за підтримки Чернігівського обласного відділення Української бібліотечної асоціації, завдяки перемозі в конкурсі малих грантів "Підтримка місцевих ОГС та громадських ініціативних груп для здійснення демократичних змін в Україні" в межах проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що адмініструється ГО "МАРТ" за фінансової підтримки Європейського Союзу. Учасники обговорили шляхи реалізації проекту, детально був опрацьований та вивчений робочий план, відбулося розподілення функціональних обов’язків і відповідальності за результати між членами ініціативної групи, розпланований інформаційний супровід і моніторинг реалізації проекту. Попереду багато роботи та сподівань, що праця бібліотечної команди принесе відчутну користь та допомогу користувачам бібліотеки, вимушено переміщеним особам з тимчасово окупованих територій і районів проведення АТО та місцевій громаді.


Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу
___________________________________________

   3 вересня відбулася онлайн-зустріч по обговоренню проекту Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року. Начальник відділу культурного розвитку, мистецтв, навчальних закладів та економічних питань Артюхова Л.Г., бібліотекарі Чернігівських обласних бібліотек Чернігівської міської ЦБС взяли участь у скайп-конференції експертної зустрічі у Кабінеті
Міністрів України 3 вересня за участю заступника Міністра культури України Р.В. Карандєєва, начальника Управління Міністерства культури України Л.С. Нікіфоренко, начальника відділу бібліотек М.Г.Височанської, президента УБА І.О. Шевченко, віце-президента УБА В.С. Пашкової, виконавчого директора УБА Я.Є. Сошинської та ст. наук. співробітника Національної бібліотеки України ім. Вернадського О.В. Воскобойнікової. Метою онлайн-зустрічі було обговорення проекту Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року "Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України", який розробляється Міністерством культури України спільно з Українською бібліотечною асоціацією і винесений на громадське обговорення. В онлайновому обговоренні Стратегії взяли участь фахівці, представники влади та громадських організацій Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави, Харкова, Чернігова. Під час зустрічі заст. міністра Р.В. Карандєєв наголосив, що у справі реформування бібліотечної галузі вже досягнуті позитивні результати. Насамперед, відновлено бюджетне фінансування для закупівлі книжок української мовою, які поповнили фонди бібліотек. Цього року таке фінансування склало 9 млн. гривень. При цьому бібліотеки, враховуючи потреби читачів, самостійно обирали, які саме книжки закуповуватимуться. Бібліотечна спільнота Чернігівщини схвально сприйняла проект Стратегії. Водночас під час обговорення директором Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка І.М. Аліференко були підняті ряд проблемних запитань щодо подальшої долі бібліотечної галузі під час реформ, які хвилюють бібліотекарів області.

Читати на сайті Чернігівське обласне відділення УБА. - Режим доступу
___________________________________________

Бібліотеки області

1 вересня відбувся урок «Україна – єдина країна» в обласній бібліотеці для дітей. 1 вересня в Україні – це завжди загальнонародне улюблене свято! Саме таким святом став перший урок «Україна – єдина країна» для читачів-дітей в обласній бібліотеці для дітей ім.М.Островського. 
Господарювали сьогодні в бібліотеці учні 3,5 класів ліцею №22, 4 класу ЗНЗ №7 та учні 7 класів ЗНЗ №2 і №12. Понад 400 хлопчиків і дівчаток у вишиванках, у віночках, з квітами завітали в цей день до бібліотеки. Найменші дітлахи взяли участь у літературній годині «Рідна земля для нас всіх Україна». Цікавий діалог з дітьми про рідну Україну прикрасили українські пісні, відеокліпи. Разом з казкарем Сашком Лірником та його товаришем котом Воркотуном, героями мультфільму, діти мандрували на віртуальному літаку чарівними куточками України, її містами і селами, легенди про які малеча почула вперше. Старшим дітям було цікаво дізнатися про походження державної і національної символіки України, про видатного державного діяча часів Київської Русі Володимира Великого, цьому допомогла цікава книжково-ілюстративна виставка «Володимир Красне Сонечко». Враження дітей доповнив кліп «Україна – моя Батьківщина». Емоційне враження від розповіді про рідне місто посилив кліп «Чернігів – місто легенд», який розкрив дітям незнайомі сторінки історії рідного міста.  Сьогодні в бібліотеці також звучали вірші, пісні про сучасних героїв України, які виборюють для нас усіх щасливе майбутнє. Ми і наші діти повинні завжди пам’ятати про це!

Чернігівщина. - Режим доступу

________________________________________

Вересень. Переможцями обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України – 2015», що традиційно був проведений Чернігівською обласною бібліотекою для дітей ім. М. Островського, стали Блудша Юлія, 6 кл. (м. Чернігів) та Мареніна Вікторія, 7 кл. (с. Количівка, Чернігівський р-н). Дівчата разом з кращими читачами всіх регіонів України мали унікальну можливість відвідати Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», що пройшов у Львові з 9 по 12 вересня.


Чернігівщина. - Режим доступу
____________________________________

  Фестивалі, конкурси в галузі культури 

25-27 вересняу Чернігові відбувся ювілейний V Міжнародний фестиваль-конкурс дитячої та юнацької творчості «Яскрава країна в Чернігові - 2015», приурочений до 72-ї річниці визволення Чернігівщини від нацистських загарбників та Всесвітнього Дня туризму. Цього року за звання найкращого у номінаціях вокал та хореографія боролися не тільки учасники з різних куточків України (Київська, Чернігівська, Тернопільська, Харківська, Закарпатська та Дніпропетровська області), але й конкурсанти з Білорусії, кількість яких загалом сягла близько 700 талановитих юнаків та дівчат. До складу почесного журі фестивалю увійшли Народні та заслужені артисти, відомі діячі культури та мистецтв України. Програма фестивалю була насиченою та включала в себе благодійний виступ, конкурсну програму, сольний концерт Назара Хассана за участю талановитих учасників фестивалю, танцювальний флеш-моб та фінальний Гала-концерт.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
_________________________________________  

26 вересня невеличке містечко Седнів на Чернігівщині традиційно став місцем зустрічі письменників, художників, митців, творчість яких співзвучна з красою цього краю – тихоплинного Снову, древніх курганів, унікальних церков, алей старовинного парку. У суботу, 26 вересня, тут відбулося Всеукраїнське літературно-мистецьке свято "Седнівська осінь - 2015". На схилах біля альтанки гості мали змогу почути пісню "Стоїть гора високая…" у виконанні артистів капели бандуристів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.  У рамках проведення свята традиційно на седнівській землі був встановлений новий витвір скульптурного мистецтва. Взяв участь у відкритті пам’ятника на честь перемоги 3-тисячної дружини Чернігівського князя Святослава Ярославовича над 12-тисячним половецьким військом. Історичну довідку щодо цієї події надав директор обласного історичного музею ім. В. Тарновського Сергій Лаєвський. Автором пам’ятного знаку є 27-річний Іван Підгайний з
Рівненщини і це – його дипломна робота. Композиція пам’ятного знаку виконана у вигляді шолома воїнів князівської дружини, який поклали на поле битви після перемоги. Шолом ще нагадує про давньоруських богатирів, які боронили рідну землю від ворожих військ. А місце встановлення пам’ятного знаку в Седневі на одній з круч над річкою Снов підкреслює пам’ять про велику перемогу наших богатирів. Ще однією знаковою подією є відзначення 300-річчя дерев'яної Георгіївської церкви XVIIІ століття. З нагоди 3-х столітнього ювілею Божого дому у храмі відбулася урочиста літургія. До речі, у 1967 році у цій церкві знімались епізоди радянського фільму жахів "Вій". На майданчику поблизу Воскресенської
 церкви розмістилися різноманітні виставки – народних майстрів, художників, дитячої творчості, територіальних громад Чернігівського району, обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського. У "Містечку майстрів" було розмаїття картин художників народного аматорського об’єднання "Деснянська палітра", виробів умільців Центру ремесел для дітей та юнацтва. Крім цього гості свята оглянули Седнівську ГЕС, яку відкрили для відвідувачів. У рамках мистецького свята двом територіальним громадам Чернігівського району митці передали бюсти загиблих у зоні АТО земляків – захисників України. Продовжили свято виступи творчих колективів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних, а саме: академічний
ансамбль пісні і танцю "Сіверські клейноди" (художній керівник та головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Сергій Вовк), духовий оркестр (художній керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Анатолій Ткачук), капела бандуристів ім.Остапа Вересая (художній керівник заслужена артистка України Раїси Борщ, головний хормейстер - заслужений працівник культури України Микола Борщ) та солісти філармонійного центру - заслужений артист України Володимир Гришин, лауреати міжнародних конкурсів Тетяна Олійник та Сергій Гладарьов, Ніна Коцур, Іванна Коцур, Лариса Литвин. Завершилася концертна програма виступами аматорських колективів Чернігівського району. Ведучими програми були Інна Василенко та Володимир Банюк. 

 Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу

Чернігівський історичний музей ім. В.В.Тарновського. - Режим доступу


____________________________________________ 


26 вересня у місті Прилуки на Чернігівщині в рамках Воздвиженського ярмарку відбудеться щорічний Всеукраїнський відкритий фестиваль-конкурс естрадних шоу-номерів “Твій шанс”. Мета фестивалю — розвиток і підтримка виконавців сучасного естрадного мистецтва, духовного, естетичного виховання дітей та молоді, формування естетичних смаків та уподобань, активізація та зростання виконавської майстерності колективів різних сучасних жанрів.



 Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
_________________________________________

21 вересня весь Світ відзначає День Миру (International Day of Peace), як день глобального припинення вогню та відмови від насильства. У переддень цього дня до Батурина завітали
учасники велопробігу, організованого директором громадського об’єднання інвалідів і ветеранів спорту “Спортивно-реабілітаційного клубу “Марафон” Анатолієм Пирогом, з м. Слов'янськ. Головна ідея заходу — налагодження порозуміння та діалогу всередині українського суспільства й привернення уваги до здорового способу життя. Прямуючи дорогами Харківщини, Сумщини та Чернігівщини інваліди та ветерани українського спорту не лише знайомляться зі своєю Батьківщиною, а й показують приклад незламної волі та безмежні можливості людського духу. У Батурині учасників велопробігу зустріли вихованці історичного гуртка “Батуринський курінь”. Вони привітали марафонців і вручили їм власноручно виготовлений прапор міста Батурина. Його синій колір є втіленням вірності, чесноті, шляхетності та лицарських чеснот, малиновий хрест — символ воєнних перемог козацтва, крові, пролитої за волю і незалежність України. Учасники велопробігу ознайомилися з об’єктами заповідника і з позитивними враженнями вони рушили до м.Бахмач.

Сайт Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця". - Режим доступу
________________________________________


20 вересня у  Чернігові відбувся Перший фестиваль молока. У міському парку культури та відпочинку зібралися любителі молока, сирів, кисломолочної продукції та інших виробів з молока.  На відкриття Фестивалю молока завітав перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, представники органів виконавчої влади, учасники та гості фестивалю з усієї області. Цікавою видалася і культурна програма. Розваги були на різний смак: веселі конкурси для дітей та дорослих, майстер-класи з народних ремесел, виступи професійних та аматорських художніх колективів, виставки майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Гості фестивалю могли особисто переконатися, що товари місцевих виробників різноманітні, якісні та корисні.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________

Відбулися святкові заходи до Дня міста Чернігова у міському парку та відпочинку.
20 вересня 
у Чернігівському центральному міському парку культури і відпочинку відбулося грандіозне масштабне дійство. У сонячну, майже літню погоду тут відбувалося водночас аж три святкові заходи, приурочені до святкування Дня міста Чернігова: - Фестиваль творчої молоді «Чернігів the best». - Режим доступу; - Фестиваль молока; - Фестиваль вуличної їжі. На фестивалі молока відвідувачі могли придбати різноманітну молочну продукцію, а для найменших глядачів особливо захопливими були невеличкі імпровізовані загони, де знаходилися дитинчата свійських тварин. Фестиваль вуличної їжі смачно здалеку приваблював глядачів неймовірними ароматами і пригощав відвідувачів фестивалю смачним стравами. Фестиваль «Чернігів the best» представив яскраву та захоплюючу концертну програму, учасниками якої стали талановиті юнаки та дівчата нашого міста. Фінал концерту завершився феєричним виступом одних з найяскравіших зірок української естради, улюбленців публіки – Потапа і Насті Каменських. Сонячний погожий день, чудова музика, різнобарв'я виставок і майстер-класів та смачна кухня – все разом це склало неймовірно яскраве, цікаве та захоплююче святкове дійство, яке гості фестивалів запам'ятають на довгий час. 


Чернігівщина. - Режим доступу

"Чернігів The Best"!. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
_________________________________________ 

19 вересняв парку міста Носівки відбулося святкування Дня Носівщини. Свято розпочалося з колони байкерів та подарунка від дітей, учасників танцювальних колективів міста, флеш-моба
«Діти – майбутнє України», після якого до слова була запрошена голова районної державної адміністрації Олена Коршок, яка привітала носівчан зі святом, побажала всім міцного здоров'я, оптимізму, добробуту та успіхів у праці та висловила подяку спонсорам, організаторам свята. В урочистостях також взяли участь народний депутат України Олександр Кодола, голова районної ради Анатолій Красносільський. У програмі святкових заходів відбувся концерт самодіяльних шкільних колективів, позашкільних закладів та культури, виступ фітнес-тренера, лицарський виступ, показ унікального силового шоу Богатирів України (за підтримки народного депутата України Давиденка В.М.), концерт Віа «Кредо», концерт естрадної пісні, який підготували аматори сцени РБК, вечір відпочинку для молоді, фаєр-шоу. У районному будинку культури відбувся концерт Черкаського академічного заслуженого українського народного хору. Працювало містечко майстрів, у якому були розміщенні виставки народних умільців за назвою вулиць (наприклад, вишиті речі були розміщенні на вулиці «Вишивальна», ковані вироби – на вулиці «Коваля»). Також проводилися розіграші лотерей, дитячі атракціони.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
_______________________________________________ 


18-19 вересня в Чернігові за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації відбудеться Шостий джазовий фестиваль Chernihiv Jazz Open. Програму 6-го фестивалю Chernihiv Jazz Open традиційно сформовано з джазової музики з етнічним забарвленням, джазу, який можна назвати класичним, та новаторського напряму. Градація – від музики на межі розважальної до більш серйозних авторських творів. У п'ятницю 18 вересня гості фестивалю почують український проект Urban Gypsy & Anna-Maria, а також Thierry Maillard Trio з Франції. А в суботу 19 вересня на головній сцені виступить Квінтет Денніса Аду з програмою класичного американського джазу в сучасних авторських інтерпретаціях, а також World Trio Йоргас Сколіаса з Польщі. Ще один цікавий момент полягає в тому, що 6-й фестиваль проходить під час святкування Дня міста та його включено до офіційних урочистих заходів. Тобто, окрім того, що фестиваль пропонує вкрай цікаву програму, в місті проходитимуть ще й інші культурні заходи. Тому, якщо ви давно замислювалися про відвідування стародавнього Чернігова, то фестиваль Chernihiv Jazz Open – прекрасний привід зробити це.


Чернігівщина. - Режим доступу
_______________________________________________

13 вересня відбувся День відкритих дверей у Прилуцькому будинку культури. Доки у фойє до уваги гостей – відео-презентація колективів художньої самодіяльності, фото презентація з історії колективів, виставка костюмів, музичних інструментів та декорацій, в залі тривають останні приготування до концерту-презентації «Феєрверк талантів». Першим на святі виступив
директор закладу Артем Аніщенко. В концертній програмі виступили майже всі колективи художньої самодіяльності: народний естрадний оркестр, вокальний жіночий ансамбль «Джерело», духовий оркестр, народний театр «Рампа», хоровий колектив, вокальний ансамбль «Либідь», капела бандуристів, народні фольклорні колективи «Калина», «Горлиця», «Вербиченька», музичний гурт «Родослав», народний ансамбль танцю «Прилучанка», народна студія вокального мистецтва «Оріон», театральна студія «Наш Новий театр», зразковий музичний театр «Парадокс», народний театр хореографічної мініатюри «Апломб», студія східного танцю «Маріам», театр вогню та світла «Агній». Запал, любов до своєї справи та майстерність колективів надовго залишив гарний настрій в душах глядачів. По завершенню концертної програми для гостей була організована ознайомча екскурсія по МБК, під час якої всім бажаючим показали зали, кабінети для репетицій і мали змогу познайомитись та поспілкуватися з керівниками та учасниками колективів та стати учасником обраного колективу. Двері Будинку культури відкриті для всіх, хто бажає поринути у чудовий світ мистецтва.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________________

12 вересняв селі Красне Бахмацького району відбулося велике святкування Дня села. В цей день вітали всіх: і найстаріших жителів села, і новонароджених, і найкращих працівників, і талановиту молодь. Серед інших вітань і подарунків керівництво села запропонувало своїм мешканцям святковий концерт. Приїзд солістів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм став справжнім сюрпризом для місцевих жителів. Адже, як з’ясувалося, це був перший концерт запрошених професійних артистів за багато років. Протягом двох годин солісти філармонійного центру — Заслужені артисти України Володимир Гришин та Сергій Сулімовський, Лауреат міжнародних конкурсів Тетяна Олійник, Ніна Коцур, Ольга Печко, артист розмовного жанру Дмитро Обєдніков дарували людям гарний настрій.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_________________________________________

12 вересня в смт Любечі відбувся VII Відкритий фестиваль традиційної слов'янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь» присвячений до 1000-річчя упокоєння князя Київського Володимира Великого - творця середньовічної європейської держави Руси-України та з нагоди 70-ої річниці завершення Другої світової війни. Головною метою фестивалю є пропаганда історичних, культурно-мистецьких надбань Сіверського краю, народних художніх промислів, розвиток туризму, популяризація традиційних видів єдиноборств. За участі офіційної делегації відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятника 900-річчю Любецького з’їзду князів на Замковій горі та пам'ятних знаків Любеча. Після урочистого відкриття на головному майданчику фестивалю відбулась театралізована концертно–видовищна програма за участю професійних та аматорських колективів Чернігівської області та гостей фестивалю, показові виступи клубів бойових єдиноборств, а також акції зі збору благодійних коштів на підтримку Збройних Сил України. Під час проведення фестивалю діяли виставка-експозиція «Любеч стародавній», виставка-ярмарок «Містечко майстрів», виставка територіальних громад Ріпкинщини та майстер-класи, а найменших гостей фестивалю розважали артисти обласного лялькового театру ім. Олександра Довженка.



Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим роботи 
________________________________________

10 вересня в Сосницькому літературно-меморіальному музеї Олександра Довженка відбулися урочистості з нагоди 121-ї річниці від дня народження Олександра Довженка. На території музею діяли виставки старовинних речей «З бабусиної скрині» «Квіти – Довженку», фотовиставка «Зупинена мить», автограф-сесія з письменниками Чернігівщини. Почесні гості оглянули музейні експозиції. Після закінчення екскурсії відбулася церемонія посадження яблуні.
 На садибі звучали виступи академічного народного хору Чернігівського філармонійного центру, Сосницького аматорського фольклорного колективу «Криниці», колективу «Сосничаночка» та ансамблю окарин Сосницької музичної школи.Святкування продовжилося в Сосницькому кінотеатрі імені Олександра Довженка. Відбулася творча зустріч з акторами та режисерами Київської кіностудії ім. О.П. Довженка. Режисер Іван Кравчишин представив ігровий фільм «Політ золотої мушки».

Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________

Народна творчість

19 вересня відбулось чергове засідання учасниць клубу вишивальниць «Бахмацька світлиця», який в районному будинку культури працює 23 роки. Його учасниці – талановиті майстрині нашого міста, які передають живе іскристе диво народної вишивки, розмаїття кольорів та візерунків на рушнику, вишиванці, скатертині, серветці. Їх вироби користуються заслуженою увагою не тільки в районі, а й у майстрів інших регіонів, а виставки постійно організовуються на різних святах не тільки в м. Бахмачі. Серед персональних виставок була виставка робіт В.К.Дешко в місцевому музеї, якому в подарунок майстриня вишила панно, присвячене Т.Г.Шевченку, де крім портрета «Кобзаря» уривки з його поезії.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_________________________________________

Дитяча творчість

11 вересня в Центрі народних ремесел для дітей та юнацтва відбувся традиційний День відкритих дверей.  Цього дня, відвідавши виставкову залу Центру ремесел, можна було не лише переглянути нові роботи керівників студій та їх учнів, але і прийняти участь у майстер-класах з народного мистецтва, які провели для відвідувачів керівники студій – «Батік» (Валерій Дмитрієв), «Художній розпис» (Тетяна Стадниченко), «Бісероплетіння» (Ірина Горох) та «Гончарство» (Андрій Мікешин). Для відвідувачів також були проведені екскурсії по Центру народних ремесел.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу


Туризм

27 вересня у Чернігові, на Аллеї Героїв, відбулися заходи з нагоди святкування Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні. Цього дня чернігівці та гості нашого міста мали змогу ознайомитися з виставкою «Чернігівщина-туристична», на якій було представлено весь туристичний потенціал Чернігівщини, а також експозиції районів області, музеїв та заповідників, готелів, баз відпочинку, провідних туристичних операторів, активних видів відпочинку, вищих навчальних закладів та традиційне «Містечко майстрів».
Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
___________________________________

З нагоди відзначення Всесвітнього дня туризму Мезинський національний природний парк (Коропський район Чернігівської області) провів ряд заходів. По-перше, за ініціативи та підтримки парку школярі місцевої Радичівської школи 26 вересняподорожували Чернігівщиною, а точніше відвідали два заповідні об’єкти: Тростянецький дендропарк та Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» http://www.kachanovka.in.ua (Ічнянський район). Поверталися додому стомлені, проте задоволені та вражені красою, різноманітністю видів рослин дендропарку й вишуканістю Качанівського маєтку.По-друге, 27 вересня фахівці НПП безпосередньо прийняли участь в виставкових заходах «Чернігівщина туристична» (м. Чернігів), де представили рекреаційно-туристичний потенціал території національного парку, роздали контактну та рекламну продукцію зацікавленим.

Біла хата. - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар