Translate

вівторок, 5 січня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини в ЗМІ (грудень-2015)

 Загальні питання


29 грудня біля головної ялинки міста малечу розважали актори Чернігівського обласного театру ляльок ім. Олександра Довженка. Діти залюбки бігали і стрибали з веселими Вовком і Зайчиком ( актори – Антон Шеремок і Роман Маджуга), старанно робили зарядку разом з Лисичкою (актриса Ольга Маджуга), водили хороводи з казковими персонажами, а ще дітей вітали кумедні Крукоруки – герої новорічної вистави «Зимові пригоди Крукоруків», яку в дні зимових свят глядачі зможуть побачити на сцені театру.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
________________________________________

26 грудня на Красній площі урочисто відкрили святкове містечко і запалили Головну ялинку міста. Запалили ялинку не як зазвичай проханнями дітей: «Ялинка запалися!», а по-європейські - натисканням на чарівну кнопку. Урочисте відкриття здійснили новообраний міський голова Владислав Атрошенко та голова ОДА Валерій Куліч, який прибув на захід разом зі своїми дітьми. А до цього, зі сцени народ розважала команда Санта Клаусів. Тим часом під Ялинкою розмістився Різдвяний вертеп, біля якого із задоволенням фотографувалася дітвора.  Під час святкових заходів Владислав Атрошенко нагородив переможців конкурсу новорічної іграшки. Цього дня вже запрацювало і Новорічно-Різдвяне містечко.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

________________________________________ 


Грудень. Названо лауреатів міжнародної Літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша за 2016 рік.

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу


____________________________________

25 грудня в приміщенні Прилуцької міської ради відбувся семінар на тему:«Імплементація Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини: місцевий рівень». Про важливість збереження нематеріальної культурної спадщини краю звернулись до присутніх заступник міського голови Фесенко Тетяна Михайлівна, начальник відділу культури Мовчан Катерина Володимирівна та директор краєзнавчого музею Зоць Тетяна Миколаївна. Цікавим доповненням семінару став виступ фольклорного колективу «Вербиченька», який виконав кілька народних пісень.

Читати на сайті Чернігівський монітор. -  Режим доступу
_________________________________________

19 грудня у Чернігові святковими виступами привітали маленьких українців, які втратили батьків на Сході або були змушені залишити рідні землі – Донбас чи Крим.

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу 
_________________________________________


   7 грудня з нагоди свята великомучениці Катерини у чернігівському храмі відбулася велика святкова служба, яку очолив владика Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Читати на сайті Чернігівський ФОРМАТ. - Режим доступу

"Сівер Центр". - Режим доступу

____________________________________________

  2 грудня в Управлінні капітального будівництва облдержадміністрації відбулася робоча нарада щодо відновлення робіт з реконструкції Свято-Георгіївської церкви, що знаходиться в селищі Седнів Чернігівського району. Проведення наради ініційовано народним депутатом України Андрієм Денисенком. У заході взяли участь його помічник Наталія Литвин, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, Чернігівської райдержадміністрації, Седнівський селищний голова та настоятель Свято-Георгіївської парафії Української Православної Церкви
Київського Патріархату. Дерев’яна Свято-Георгіївська церква 1715 року є пам’яткою національного значення, вважається одним з кращих творів української народної архітектури, є туристично привабливим об’єктом. Учасники наради вирішили, що одним із шляхів розв’язання проблеми може бути включення робіт з реконструкції Свято-Георгіївської церкви до переліку інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку в 2016 році. Тож найближчим часом будуть відпрацьовуватись всі необхідні для цього технічні питання. У той же час для збереження такого унікального для Чернігівщини історичного об’єкту як Свято-Георгіївська церква не була б зайвою також спонсорська допомога.

Читати на сайті Чернігівський ФОРМАТ. - Режим доступу
___________________________________


      Грудень. У Куликівському районному будинку культури відбулися урочисті заходи з нагоди Дня місцевого самоврядування. У великій святковій залі зібралися представники місцевого самоврядування району: депутати всіх рівнів, селищний, сільські голови, працівники апарату районної ради, ветерани місцевого самоврядування. Були запрошені керівники виконавчих структур: голова райдержадміністрації Олексій Ракоїд та його 
заступники, керівники окремих установ району, преса. Почесними гостями свята були депутати обласної ради Віктор Труш і Арсен Дідур. Свої музичні вітання працівникам та ветеранам представницьких органів району дарували художні колективи сільських будинків культури, солісти районного будинку культури та вихованці дитячої музичної школи.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 
Режим доступу 
______________________________ 

   Грудень. Український інститут національної пам'яті видав збірник "Декомунізація: що і чому перейменовувати й демонтувати" містить матеріали, рекомендації, роз’яснення та документи щодо визначення об’єктів перейменування і демонтажу відповідно до норм Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і обґрунтування відповідних рішень органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій, на які покладено виконання Закону, проведення необхідної інформаційно-роз’яснювальної, просвітницької роботи.  Видання підготовлено для органів місцевого самоврядування, державних адміністрацій та інших органів державної влади, громадськості. Остання, таким чином, отримує видання, що допоможе контролювати дії влади. Його можна завантажити з бібліотеки сайту "Європейська Україна". - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
_________________________________

Бібліотеки області
Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка. - 

24 та 25 грудня в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбулись тренінги з питань медіаграмотності для бібліотекарів трьох обласних бібліотек та бібліотекарів Чернігівської ЦБС "Маніпуляції в ЗМІ та як їм протистояти". Проаналізували персональне медіа-поле, ознайомилися з прикладами використання фейків та "джинси". Під час тренінгу навчалися шукати факти, розпізнавати та фейки, відрізняти інформацію від пропаганди та використовувати для перевірки інформації різні інструменти та медіа-ресурси.


Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу
___________________________________

20 грудня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка відбувся майстер-клас "Виготовлення оберегів" для вимушених переселенців, у рамках проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", який реалізується ініціативною групою "Небайдужі бібліотекарі", за підтримки Чернігівського обласного відділення УБА, за адміністрування громадської організації "МАРТ", у межах проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією. Майстер-клас зі створення браслетів-оберегів патріотичної символіки та різдвяних янголів, проведений майстринею Мариною 
Оксьоменко, захопив представників різних поколінь. Під звучання класичних мелодій учасники майстер-класу дізналися про історію стрічкового мистецтва, появу різдвяних янголів, як прикрас та оберегів (адже з давніх-давен такі ляльки слугували охоронцями дитячого сну), літературу з фонду бібліотеки, якою можна скористатися. Час за роботою та приємним чаюванням пролетів дуже швидко. Наостанок присутні поділилися творчими планами та на згадку про подію залишили собі обереги. Спільна діяльність – єднає. Спільна творча діяльність у бібліотеці – об’єднала представників різних поколінь. Спільна діяльність заради майбутнього, віра в свою країну і бажання жити у квітучій країні – об’єднує всіх українців.

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу
__________________________________________ 

У рамках співпраці з Чернігівським міським центром зайнятості 17 грудня відбулася чергова зустріч представників ініціативної групи "Небайдужі бібліотекарі" з вимушеними переселенцями, у межах проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", за підтримки Чернігівського обласного відділення УБА, за адміністрування громадської організації "МАРТ", у рамках проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією.  Під час заходу Оксана Плаунова презентувала довідник для переселенців "Інформація для внутрішньо переміщених осіб з окупованих територій. Адресні ресурси міста Чернігова". Присутні дізнались про безкоштовні послуги, які вони можуть отримати в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка. Також вимушені переселенці отримали запрошення на заходи, які відбудуться у рамках проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації" та інші заходи, що будуть відбуватися у бібліотеці.


Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу 

________________________________________


   16 грудня у великій читальній залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка до 25-річчя Національного Олімпійського комітету відкрилась виставка світлин "Чернігівщина олімпійська" фотожурналіста, фоторепортера, члена Національної спілки фотохудожників України, члена Асоціації спортивних журналістів України Віктора Миколайовича Кошмала. На фотовиставку  митець представив 40 світлин відомих чернігівських спортсменів, любителів спорту та цікавих спортивних миттєвостей. Про історію створення Національного Олімпійського комітету та діяльність Чернігівського осередку гостям розповіла Ніна Лемеш – учасниця трьох олімпійських ігор, заслужений майстер спорту України, директор Департаменту сім'ї, молоді і спорту Чернігівської облдержадміністрації. На її думку, роботи фотокореспондентів, зокрема Віктора Кошмала, якнайкраще висвітлюють таке непросте, але цікаве життя спортсменів і дуже важливо, щоб їх спортивні досягнення були відомі громадськості. В'ячеслав Деркач, заслужений майстер спорту України з біатлону, учасник п'яти олімпійських ігор, призер чемпіонатів 
Європи, розповів про важливість цілеспрямованості для досягнення високих результатів у спорті. Він відмітив на багатьох фото Віктора Миколайовича "погляд переможця" – погляд радості та гордості за свою країну. Звісно, в спорті є переможець і переможений, але миті, коли на твою честь звучить гімн і піднімається прапор України залишаться в пам'яті назавжди. Майстер спорту міжнародного класу з боксу, бронзовий призер Чемпіонату Європи, переможець міжнародних турнірів Дмитро Митрофанов поділився з присутніми своїми спортивними планами, зауваживши, що перемога – це головна ціль для
кожного спортсмена, але невдачі та поразки також важливі і формують міцний характер та витримку. Від імені колективу бібліотеки з відкриттям виставки світлин фотохудожника привітала директор КЗ "ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка" Інна Михайлівна Аліференко. Вона відмітила, що своїми професійними фото Віктор Миколайович навчає глядачів відповідально і з любов'ю підходити до фотозйомки та подякувала за давню дружбу та творчу співпрацю. Віктор Кошмал відмітив, що було дуже складно відібрати фотографії з великої кількості світлин зі спортивного життя чернігівських олімпійців. Він гордий за спортсменів, їх великі досягнення та побажав і надалі прославляти Чернігівщину та Україну у світі. Рідні, друзі та шанувальники творчості привітали митця та побажали подальших цікавих вернісажів.

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу 


Читати на сайті  Час Чернігівський. - Режим доступу


СІВЕРцентр. - Режим доступу + Телетрансляція заходу. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 


Читати на сайті Чернігівщина. - Режим доступу 


Читати на сайті Чернігівський монітор : фоторепортаж. - Режим доступу 
___________________________

12 грудня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка відбувся майстер-клас "Декупаж" у рамках проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", який реалізується ініціативною групою "Небайдужі бібліотекарі", за підтримки Чернігівського обласного відділення УБА, за адміністрування громадської організації "МАРТ", у межах проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією.


Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті ЧерниговИнфо (1). - Режим доступу

Читати на сайті ЧерниговИнфо (2). - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Час Чернігівський. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу
______________________ 

    10-13 грудня у столичному Українському домі проходила VI Київська книжкова виставка "Книжкові контракти",засновником та організатором якої є Держкомтелерадіо України. Поряд з майже 70 учасниками на окремому стенді були представлені видання Чернігівської області. В експозиції "Книги Чернігівщини" були презентовані видання, що побачили світ в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012-2015 рр., книги, випущені видавництвами Ніжинського державного університету імені М. Гоголя, Чернігівського національного технологічного університету, "ПВК "Десна", "Десна Поліграф", приватними видавцями Лисенко М.М. та Лозовий В.М. та іншими. Під час церемонії відкриття виставки перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак вручив нагороди лауреатам конкурсу "Краща книга України". У номінації "Моя країна" переможцем стала найповніша збірка творів чернігівських літераторів про життя і творчість Кобзаря "Чернігівська Шевченкіана" (упорядники Вікторія Солонікова (відділ краєзнавства Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка), Володимир Сапон, Михась Ткач, Олена Конечна), що була створена обласною організацією Національної спілки письменників України спільно з Чернігівською обласною універсальною науковою бібліотекою імені В.Г. Короленка та випущена у світ коштом обласного бюджету у видавництві"ПВК "Десна". Диплом переможця був вручений члену редколегії книги, голові обласної організації НСПУ Олені Конечній.

Читати на сайті Український дім на Європейській площі. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський ФОРМАТ. - Режим доступу
__________________________________ 

   11 грудня у Чернігівському обласному художньому музеї імені Г. Галагана відбулась урочиста церемонія нагородження переможців обласного конкурсу "Благодійник року" імені меценатів  
Тарновських. Дипломантів конкурсу привітали та вручили нагороди перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич та заступник голови обласної радиВалентин Мельничук. Цього року вручено 65 відзнак у семи номінаціях, а саме: "Благодійник року – всеукраїнська бізнес-структура";
"Благодійник року – неприбуткова організація";
"Благодійник року – благодійник-початківець";
"Благодійник року – представник малого бізнесу";
"Благодійник року – приватна особа";
"Благодійник року – кращий волонтер". 
У номінації "Благодійник року — приватна особа" диплом отримала кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Тамара Павлівна Демченко, кандидатуру якої на конкурс було висунуто колективом обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка. Щиро вітаємо доброго друга бібліотеки, шановну Тамару Павлівну Демченко з цілком заслуженою відзнакою!

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівського обласного художнього музею імені Г. Галагана. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________________ 

   9 грудня в Мистецькій вітальні відбулось відкриття виставки світлин "Творчий монолог" чернігівського мистецтвознавця, викладача та фотохудожника Віктора Миколайовича Величка до 60-річчя від дня народження. 


   На ювілейній виставці фотохудожник представив 35 світлин. Це пам`ятки історії та культури, природні ландшафти, камерні пейзажі чистих незайманих куточків нашого краю та урбаністичні мотиви. Також значне місце займають портрети відомих митців Чернігівщини: художників, музикантів, майстрів народної творчості.Багато друзів та колег прийшли привітати Віктора Миколайовича з відкриттям персональної виставки. Фахову оцінку роботам митця дав відомий народний художник України Анатолій Ничипорович Шкурко. Його вразили чистота та простота сприйняття автором звичних для нас пейзажів та вміння побачити глибоку сутність краси чернігівського краю. Анатолій Кіндратович Адруг, кандидат мистецтвознавства, доцент Чернігівського ДПУ ім. Т.Г. Шевченка, член НСХУ, згадав про перше знайомство з творчістю фотохудожника і відмітив високий рівень його майстерності.. Вітаючи Віктора Величка голова чернігівського міського фотоклубу «Чернігів» Микола Георгійович Дульцев побажав натхнення та нових цікавих світлин. мейстери, викладачі, заслужений працівник культури України Микола Митрофанович Борщ та заслужена артистка України Раїса Миколаївна Борщ розповіли про творчу співпрацю з митцем. Оригінальним вітанням від артистів стало виконання святкової пісні Д. Бортнянського «Многая літа». Завершуючи зустріч, Віктор Миколайович звернувся до гостей: «…Якщо принаймні одна чи дві світлини на цій виставці вперше відкриють для вас неповторну мить божої краси Чернігово-Сіверської землі, її архітектурні пам’ятки в гармонії з природою, то я буду вважати, що працював не марно і можу радіти від того».

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті ЧерниговИнфо. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський формат. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Час Чернігівський. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Сіверщина. - Режим доступу

Читати на сайті ЧОДТРК "Сівер центр". - Режим доступу

Перегляд на YouTube. - Режим доступу



_______________________________


    На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження плану заходів з проведення у 2015 році Всеукраїнського тижня права" від 26 серпня 2015 року № 871, який був започаткований Координаційною радою молодих юристів у 2008 році, в Центрі правової інформації Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка з 7 по 13 грудня в рамках Всеукраїнського тижня права пройшла велика кількість заходів. 
 Для користувачів бібліотеки, працівники Центру підготували книжково-ілюстративну виставку "Законодавство України щодо запобігання торгівлі людьми", інформаційно-правовий куточок "Інформаційно-правова допомога внутрішньо переміщеним особам", виставку-презентацію одного журналу "Юридична наука", інформаційно-правову годину в режимі "Запит-відповідь" за участю спеціалістів Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області, державного нотаріуса, студентів юридичної клініки Чернігівського технологічного університету та ін. 8, 10 та 13 грудня відбулися покази фільмів з обговоренням в рамках XII Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. До програми цьогорічного фестивалю увійшли фільми-переможці та фільми позаконкурсних програм XІІ Docudays UA. Участь у перегляді з обговоренням взяли: вихованці Чернігівського обласного палацу дітей та юнацтва, працівники та користувачі бібліотеки та всі, кому не байдужа ця тема. Організаторами Docudays UA в Чернігівській області є громадська організація "МАРТ" та Чернігівський громадський комітет захисту прав людини. В результаті проведення тижня права бібліотека отримала не тільки нових користувачів, але й нових друзів.

Читати на сайті Центру правової інформації. - Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу


В Центрі правової інформації Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка з 7-13 грудня буде проходити Тиждень права. 

07.12-13.12. «Законодавство України щодо запобігання торгівлі людьми». Книжково-ілюстративна виставка
07.12-13.12 «Інформаційно-правова допомога внутрішньо переміщеним особам» Створення правового куточка
07.12-13.12 «Запобігання і протидія корупції». Оформлення правового куточку
07.12-13.12 Юридична Наука. Виставка-презентація одного журналу.
08.12. та 10.12 Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA: перегляд фільму з обговоренням «Габріель повідомляє з чемпіонату світу»
13.12 о 14:00 «Нульовий вплив». Засідання круглого столу
10.12 «Запит-відповідь». Інформаційно-правова година
12.12 об 11:00 «Декупаж». Майстер-клас
(в рамках проекту «Інформаційна допомога ВПО – запорука соціальної адаптації»)

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________

   9 грудня в Регіональному тренінговому центрі відбувся тренінг для внутрішньо переміщених осіб "Основи комп’ютерної грамотності", у межах проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", який реалізується ініціативною групою "Небайдужі бібліотекарі", за підтримки Чернігівського обласного відділення УБА, за адміністрування громадської організації "МАРТ", у рамках проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією.

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу
_________________________________

    "Габріель повідомляє з чемпіонату світу", – таку назву має фільм, яким було 8 грудня розпочато XII Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка. Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищення рівня дотримання прав людини в Україні. Організаторами фестивалю в Чернігівській області є ГО МАРТ та громадський комітет захисту прав людини. На перегляд фільму завітали вихованці Чернігівського обласного Палацу дітей та юнацтва (учні 8-9 класів) разом з педагогами. Модератор заходу провідний бібліотекар відділу документів суспільних та гуманітарних наук Примак В.М. ознайомила присутніх з історією створення Мандрівного кінофестивалю, його метою. Вона підкреслила, що цінність цього фестивалю полягає в тому, щоб привернути увагу українського суспільства до проблем простої людини, до усвідомлення її прав. Наголосила, що показ фестивальних фільмів відбуватиметься в бібліотеці до 13 грудня. Учні з цікавістю дивились фільм про бразильського хлопчика Габріеля, який дізнався про те, що Світовий кубок по футболу буде проходити в його рідній країні. Аби привезти сотні тисяч уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе його родина. Хлопчик обурений нерівністю в своєму місті, він намагається захистити свої права. Після перегляду діти активно обговорювали фільм, ділились своїми враженнями, думками, взяли участь в анкетуванні, познайомилися з планом заходів, що проходять в рамках Всеукраїнського тижня права з 7 по 13 грудня в Центрі правової інформації. Зустріч закінчилася екскурсією та записом до бібліотеки.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті Центру правової інформації. - Режим доступу
_______________________________________

   Грудень. Побачило світ нове видання – щорічник "Знаменні і пам'ятні дати по Чернігівській області на 2016 рік". Посібник складається з хронологічного переліку знаменних і пам'ятних дат, котрі мають відзначатися у наступному році та додаткових відомостей і рекомендаційних списків до декількох різнопланових визначних дат, які підготували укладачі видання. Маємо надію, що зацікавленому користувачеві стануть у нагоді довідки до Дня Героїв Небесної Сотні, 100-річчя відкриття Чернігівського учительського інституту (нині Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка), 40-річчя утворення Чернігівської обласної організації Національної спілки письменників України, а також про земляків-ювілярів наступного року. Це – Федір Уманець, Олександр Ханенко, Дмитро Іванов, Микола Сукач та ін. Допоміжний апарат до посібника складається з іменного покажика. Видання стане у нагоді музейним і бібліотечним працівникам, краєзнавцям і журналістам, студентам і викладачам вузів. Ознайомитись з покажчиком "Знаменні і пам'ятні дати по Чернігівській області на 2016 рік" можна у відділі краєзнавства бібліотеки.

 Відділ краєзнавства. - Режим доступу
___________________________________

    Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка  запрошує вимушених переселенців відвідати: (у рамках проекту «Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації» за проектом «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що адмініструється ГО «МАРТ» за фінансової підтримки Європейського Союзу.)
Безкоштовний цикл тренінгів «Основи комп'ютерної грамотності» 
Дати проведення: 2, 9, 16, 23 грудня
Час проведення: з 18.00 до 20.00 год.
Безкоштовні правові індивідуальні і Skype-консультації 
Дати проведення: 10, 24 грудня
Час проведення: з 15.00 до 16.30 год.
За участі спеціалістів Головного управління юстиції у Чернігівській області 
Безкоштовні майстер-класи:
• «Декупаж» – 12 грудня о 11.00 год.
 • «Виготовлення оберегів» – 20 грудня о 11.00 год.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________________ 

3 грудня весь світ вшановує людей з обмеженими можливостями. Серед них є видатні спортсмени, митці, політики. І відділ абонемента ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка не міг лишитися осторонь цієї події. Протягом років абонемент опікується мешканцями місцевого геріатричного пансіонату. І в цей знаменний день працівники відділу відвідали своїх давніх друзів-підопічних, і подарували до їх бібліотеки невелику частину сучасних книг, провели бесіду на тему «Ріки добра починаються з джерел милосердя», та бібліографічний огляд «По сторінках забутих книг».


Читати на сайті Долати перешколи разом. - Режим доступу
_________________________________

   2 грудня в Регіональному тренінговому центрі відбувся тренінг для внутрішньо переміщених осіб "Основи комп’ютерної грамотності", який реалізується ініціативною групою "Небайдужі бібліотекарі", за підтримки Чернігівського обласного УБА, у межах проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", за адміністрування громадської організації "МАРТ", у рамках проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією. Учасники проекту разом з тренером Наталією Клюкою повторювали вивчений матеріал, а потім продовжили опановувати програму Power Point.

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу
________________________________________ 
Бібліотеки Чернігівщини

Грудень. Працівники Чернігівської обласної бібліотеки для дітей втретє зустрілися зі своїми давніми друзями – вихованцями та викладачами Чернігівського навчально-реабілітаційного центру для дітей з вадами зору в рамках спільного проекту «Читаємо другу», розпочатого у минулому році. Бібліотекарі завітали до юних вихованців центру з незвичайним різдвяним подарунком – третьою аудіокнигою, яку цього разу начитували бібліотекарі обласної бібліотеки для дітей.


Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу 

Читати на сайті Чернігівський монітор. -  Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
_________________________________________ 

Грудень. В обласній бібліотеці для дітей цікаво відбулась зустріч з молодою ніжинською письменницею Тетяною Винник, спілкування з якою стало справжнім щирим діалогом для юних читачів, батьків, бібліотекарів.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 

_________________________________________

   Грудень. До обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського знову завітала відома чернігівська письменниця - Тетяна Пакалюк, улюблений, щирий друг всіх юних читачів Чернігівщини. Письменниця презентувала свою останню книгу «Егоїстка», яку вона написала під враженням від долі молодих дівчат, які добровільно пішли в АТО і своїми медичними вміннями і знаннями врятували багато життів на передовій, часто ризикуючи своїм. Письменниця з натхненням зачитала уривки зі своєї книги, які діти слухали затамувавши подих. З діалогу з письменницею діти зрозуміли, що по-справжньому людина може розкритися лише в час випробувань, важливо завжди залишатися людиною.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 
________________________________________ 

   14 грудня в День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Городнянська центральна бібліотека та районний будинок культури провели вечір поваги «Вони відвернули біду від країни». На захід зібралися городнянці-ліквідатори аварії на ЧАЕС, їхні рідні, громадськість міста. Перед присутніми виступили голова райдержадміністрації С.П. Ященко, голова райради О.М. Левченко, міській голова А.І. Богдан, голова Городнянської районної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» О.Г. Смаль. Розповідь ведучої вечора перемежовувалася кадрами відеофільму про чорнобильську аварію. Проникливо читали вірші 
учні В. Сіроух, Ю. Рембалович. Скорботною хвилиною мовчання присутні віддали дань пам′яті ліквідаторам, яких вже немає в живих. На вечорі звучали пісні у виконанні ліквідаторів-чорнобильців В. Меженного, М. Маланчука; Катерини Смаль – онучки ліквідаторів О. Смаль та В. Меженного;Ттетяни Циганяко – дружини ліквідатора А. Циганяко; тріо «Рубін» - Пилипенко В, Борисовець Л, Іванов П; солістів ансамблю зразкового бального танцю «Олена» Тімура Ільяс та Яни Волочок. Закінчився захід твердженням, що урятований світ – найкращий пам’ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі, та побажанням берегти рідну землю. Наша вічна шана і вдячність учасникам ліквідації на ЧАЕС.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________________

    Завершився міський конкурс «Вчимося жити на Землі», який вже вдесяте провели Чернігівська обласна бібліотека для дітей ім. М.Островського, управління освіти Чернігівської міської ради, навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності населення Чернігівської області разом під гаслом «Попіл Чорнобиля стукає в наші серця».  Організатори присвятили його 30-річчю Чорнобильської трагедії, запросили взяти участь в ньому учнів шкіл міста. 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
____________________________________ 

Театрально-концертне життя

22 грудня  у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся мiкс-мюзикл "ВIКЕНД У ПАРИЖI" - комедiя в стилi #Селфi. Мікс-мюзикл "Вікенд у Парижі" - це неймовірна історія про звичайну французську сімейну пару, яка втомилася від своїх обов’язків та подружнього життя. Тож одного дня і чоловік, і дружина насмілюються на авантюру, але кожен окремо. Тому навіть не здогадуються до яких катастрофічних наслідків можуть призвести подібні кроки. Все скінчилося б трагічно, якби не їхня служниця Анна, яка рятує шлюб чудернацької парочки.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим роботи
____________________________________

23 і 24 грудня на сцені Чернігівського муздрамтеатру відбувся прем’єрний показ комедії «Ніч перед Різдвом», створеної за мотивами однойменної повісті класика української літератури Миколи Гоголя режисером-постановником, заслуженим артистом України Андрієм Бакіровим.

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим 

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу 


СІВЕРцентр. - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
______________________________________

     20 грудня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана в рамках мистецького проекту "Музичні зустрічі в музеї" відбувся концерт українських романсів у виконанні Вікторії Заболоцької. Вікторія Заболоцька  (сопрано) – лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів. Виступала на сценах двадцяти країн світу. Крім вокальної, має освіту хорового диригента. Працювала солісткою хорів «Київ», «Кредо», «Хрещатик». Нещодавно виконала унікальну програму з вокалізів композиторів різних епох і стилів. У складі вищеназваних колективів записала понад 
40 компакт-дисків, з них 30 – як солістка. Численні радіокомпанії світу здійснили багато записів та трансляцій її співу. Постійно працює над розширенням репертуару. У Чернігові вона виступала разом з концертмейстером Олегом Бухарєвим. У програмі концерту прозвучали романси відомих українських композиторів Миколи Лисенка, Федора Надененка, Олександра Білаша та інших, а також українські народні пісні.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
__________________________________________

У Чернігівському обласному театрі ляльок новорічні свята розпочав Святий Миколай. Упродовж чотирьох днів Миколай гостював у театрі, вітав слухняних діточок, дарував казкові історії і смачні гостинці, а ще - ганяв капосного чортика, бо той усіляко намагався полупцювати дітей прутиком.  А вже з22 грудня в театрі розпочалися традиційні новорічні ранки. Ялинкове дійство в театрі ляльок складається з двох частин – інтермедії біля ялинки та лялькової вистави.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
______________________________________ 

17 грудня у концертній залі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбувся концерт “Чоловік-оркестр” до ювілею заслуженого працівника культури України Юрія Слободенюка. У концерті приймали участь: хорова, оркестрові групи та балет академічного ансамблю пісні і танцю "Сіверські Клейноди" Чернігівського обласного філормонійного центру (художній керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Сергій Вовк). Гості вечора: лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Роман Стефанів (цимбали) та новатор, композитор, аранжувальник Георгій Матвіїв (бандура). До програми концерту увійшли українська народна, інструментальна музики, гра на різноманітних інструментах, пісні та танці. Деякі твори прозвучали вперше і стали для публіки справжнім музичним відкриттям. Глядачі з неймовірною теплотою, щирістю і піднесеним настроєм зустрічали артистів на сцені.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
___________________________________ 

16 грудня у залі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбувся творчий проект “Україна музична” до 120-річчя від дня народження лауреата національної премії України ім. Т. Шевченка, народного артиста України Григорія Гурійовича Верьовки.У концерті приймали участь: академічний народний хор (художній керівник та головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур), академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” (художній керівник та головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Сергій Вовк), капела бандуристів ім. О. Вересая, (художній керівник та головний диригент - заслужена артистка України Раїса Борщ), заслужений народний аматорський хор “Десна” (художній керівник-заслужений працівник культури України Микола Олексієнко). Народна артистка України Лариса Роговець. Студенти Чернігівського музичного училища ім. Л. Ревуцького: Дмитро Жидков (скрипка), Максим Кириєнко (скрипка), Сергій Миронов (альт). Концертмейстери: Заслужений працівник культури України Світлана Пилипенко, лауреат Всеукраїнського конкурсу Віктор Заєць. Режисер програми та ведучий заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії,мистецтвознавець Олег Васюта.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим роботи 
________________________________________

     13 грудня, в рамках мистецького проекту «Музичні зустрічі в музеї», у приміщенні Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана відбувся концерт гітарної музики за участю Івана Євтушенка (гітара) та студенток III курсу Чернігівського музичного училища ім. Л.М. Ревуцького Катерини Лисиці (гітара), Марини Янків та Ірини Моруги (бандура), Світлани Ятченко (скрипка). Душевні твори вітчизняних та зарубіжних композиторів (Наполеон Кост Анданте і полонез, Олександр Грибоєдов Вальс№1. Вальс№2,Ерік Марчелі "Південний танок", Євгеній Штефан "Зірковий дощ", Антоніо Карлос Жобім "Велика любов", Рольф Ловланд Три пісні з сюїти «Секрети саду» та інші)нікого не залишили байдужими.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________ 

   13 грудня відвідувачі Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана побачили фільм голландського режисера Єруна ван Велзена "Цап за голос" в рамках мандрівного мандрівного фестивалю Docudays UA.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 
Режим доступу
________________________________ 

   13 грудня відбувся концерт духового оркестру філармонійного центру фестивалів та концертних програм (художній керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Анатолій Ткачук) "У світлі Ханукальних вогнів". Ханука - єврейське свято свічок, які запалюють на честь дива, що відбулося при освяченні Храму після перемоги війська Ієгуди Маккавея над військами царя Антіоха в 164 році до нашої ери. Свято починається 25-го числа єврейського місяця кіслева і триває вісім днів, (у 2015 році з 07 по 14 грудня), це - свято світла, радості, веселощів, ігор, смачної їжі, серед якої - смажені в олії оладки і пончики (в кінці концерту). Переказ свідчить, що піднявшись на Храмову гору, євреї знайшли в Храмі масло для лампад достатньо для підтримання вогню лише протягом одного дня. Проте дивним чином вогонь у золотій менорі горів цілих вісім днів, протягом яких приготували нові запаси олії. Так був заново освячений Храм. На згадку про цю подію в свято щовечора запалюють свічки: одну - в перший день свята, дві - на другий, три - на третій і так далі, до восьми, використовуючи для цього, як правило, спеціальний свічник - Ханукію. Єврейська мудрість говорить: «Трохи світла достатньо для того, щоб розсіяти велику темряву». На це свято прийнято дарувати дітям іграшки, давати солодощі та гроші. Про давні події нагадує також гра в ханукальну дзиґу, на кожній з чотирьох граней якої написана перша літера слів фрази «Диво велике було тут» (якщо справа відбувається в Ізраїлі) або «Диво велике було там» (в діаспорі). У концерті духового оркестру брали участь творчі колективи Чернігівської єврейської общини, солісти-вокалісти, лауреати міжнародних конкурсів Сергій Гладарьов. В`ячеслав Мацвійко та Андрій Рекун, солісти-інструменталісти Ярослав Гросс (кларнет), Лідія Тарасенко (бандура) та Семен Рудницький.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
_______________________________ 

   10 грудня Академічний народний хор обласного філармонійного центру презентував концертну програма "Калета". «Кличемо вас на вечорницях гуляти, Андрія справляти, на дівочу долю ворожити, щоб в дівках не сидіти. Ще й на коцюбі стрибати - Калету кусати», - таке вітання отримали глядачі від академічного народного хору.  Як відомо, з давніх-давен вночі проти Андрія українські дівчата ворожили, щоб дізнатися хоча б ім’я свого судженого, а хлопці тим часом робили різні капості дівчатам, до яких відчували симпатію (наприклад - знімали брами і двері, відносили їх в інший кінець села, часом обмальовували фарбами вікна, чи навіть писали на них послання). І саме цю атмосферу, у концертній програмі "Калета", спробував відтворити академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (художній керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур).

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
__________________________________ 

   Грудень. В приміщенні Ніжинської дитячої музичної школи відбувся концерт, присвячений 120-річниці від дня народження Григорія Верьовки. Цікаву програму представили глядачам зразковий хор «Сяйво» Ніжинської дитячої музичної школи ( керівник - заслужений працівник культури України Сергій Голуб) і лауреат міжнародних та всеукраїнських фестивалів та конкурсів молодіжний фольклорно-сценічний гурт «Народна криниця» Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької (керівники – кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня Ольга Синиця і заслужений працівник культури України Іван Синиця). У програмі концерту прозвучали українські народні пісні в обробці Григорія Верьовки, українських класиків та сучасних композиторів. Зведений хор музичної школи та училища виконав обробки двох українських народних пісень Григорія Верьовки «Ой, літає соколонько», «Жито, мати».


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________ 
Музеї

25 рудня відомий фотодокументаліст, волонтер і журналіст Ігор Волосянкін представив у чернігівському військово-історичному музеї виставку своїх робіт про людей фронту. На виставці представлені 46 світлин, на якій зображено бійців Української Армії і добровольчих батальйонів. Двох героїв з представленого фотонарису вже немає в живих.- Це люди зовсім різних професій. Хтось успішний підприємець, хтось походить із заможної родини, хтось працював у московському ресторані, хтось знає багато мов і телефоном веде свій бізнес просто з лінії фронту, - розповідає Ігор Волосянкін.


Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу 

Перегляд на YouTube. - Режим доступу 
________________________________ 

25 грудня у Сосницькому музеї Довженка відбулося традиційне новорічне свято «Сашкова ялинка» для дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених сімей, дітей – переселенців, дітей з сімей військовослужбовців – учасників АТО. Святкове дійство відбулося в кінозалі музею. Спочатку гості познайомилися з історією свята «Сашкова ялинка» та переглянули підбірку слайдів – фотографій з цього свята різних років: починаючи з чорно-білих кадрів 60-х років минулого століття, коли музей містився лише у приміщенні меморіальної хати, і до кольорових знімків сучасності. А потім розпочалося саме свято – з Дідом Морозом і Снігуронькою, хороводами, піснями і віршами, цікавими конкурсами , призами та цукерками.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
_______________________________________ 

23 грудня у Чернігівському музеї сучасного мистецтва «Пласт-Арт» відбулося відкриття Всеукраїнського арт-фестивалю «Територія душі». Експозицію фестивалю складають понад сто творів образотворчого мистецтва 26 відомих авторів України. Серед них: Алла Алєксєєва, Анатолій Фурлет, Ольга Соловйова, Петро Лебединець, Сергій Марус, Оксана Левчишина, Оксана Стратійчук, Євген Шаповалов, Леонід Бернат, Валентина Єсіпова, Віолетта Монсевич, Олександр Левич та інші.

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу
________________________________________ 

Грудень. Музей для дітей: передсвяткові майстер-класи та забави відбулися протягом грудня у музеї-заповіднику              М. Коцюбинського. Протягом трьох тижнів у музеї працювала Майстерня Солодощів, заняття у якій відвідали сотні школярів. В ході веселих майстер-класів діти вчилися виготовляти медове печиво, яке в Україні за багаторічною традицією печуть до дня Святого Миколая. У ході занять діти мали змогу більше дізнатися про одного з найбільш шанованих у народі святих і традиції, які пов’язані з днем його вшанування. Після такої захопливої розповіді дітвора з особливим натхненням бралася до вирізання з тіста «миколайчиків», а потім і оздоблення їх солодкою глазур’ю.

Читати на сайті Чернігівський монітор. -  Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 
_________________________________________

   21 грудня у вітальні музею-садиби Коцюбинського відбулась презентація нового мистецького проекту «Імпрези у Коцюбинського», який триватиме протягом 2016 року.  На початку ХХ століття чернігівська оселя Михайла Коцюбинського була своєрідним мистецьким салоном. Через століття потому в домі письменника знову звучить музика. Запалені свічки, старовинний рояль, який так стужився за вправними пальцями справжніх музикантів, неповторні голоси юних виконавців і високомайстерне слово Михайла
Коцюбинського створили неперевершену атмосферу в цей зимовий вечір. Здавалося, сам письменник незримо присутній поміж глядачів і з превеликим задоволенням слухає віртуозну гру Артема Бриля і Олени Оксєніч, вокальні композиції у виконанні Юлії Макаренко, Діани Мазур та Олексія Лаща. Уривки з новели «Дебют», які зачитував автор проекту, вчений секретар музею Дмитро Мельниченко, тільки підсилювали враження.

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________________ 

18 грудня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбувся благодійний аукціон творчих робіт учнів художньої студії «Колібрі» та Чернігівського комунального закладу Навчально реабілітаційного центру №1 Чернігівської міської ради. 

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу__________________________________

   13 грудня, в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. М. Коцюбинського відбувся великий бардівський концерт - своє 5-річчя відзначав Чернігівський клуб авторської пісні і поезії "Трамонтана".  Привітати його зі святом прийшли численні гості - автори-виконавці, поети, палкі шанувальники бардівської творчості. В їх числі був і голова Благодійного фонду імені Софії Русової, директор фестивалю "Авторська пісня на Голубих озерах" Іван Чаус. Він вручив клубові грамоту, побажав його членам здоров'я, щастя і творчих успіхів. Квіти для клубу, з найкращими побажаннями, залишила завідувач кафедри українознавства Чернігівського державного інститут економіки і управління Людмила Зіневич. Власними піснями вітали "Трамонтану" відомі чернігівські барди Олександр Свириденко та Дмитро Нечай, талановитий 
автор і друг клубу з села Марківці Бобровицього району Юрій Гусарук. З Ріпкиського району на свято завітали Тарас Тарасенко з Любеча та"людина-оркестр" Сергій Хололеєнко з Горностаївки. Експресивні вірші читав чернігівський художник і поет Володимир Кравченко. Від імені музею М. Коцюбинського вітальні слова, приправлені власними поезіями, виголосив науковий співробітник Олександр Мельниченко. Він же забезпечив і технічний супровід святкового заходу, за що трамонтанці були дуже вдячні. Загалом у концерті, який тривав три години, взяло участь майже 20 авторів-виконавців і поетів. Усі дарували присутнім свої кращі твори. Юрія Гусарука, який нещодавно повернувся з АТО, запросили на сцену двічі. За другим разом він заспівав пісню, написану ним під враженням війни зі щирою вірою в перемогу.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________ 

11 грудня у Галаганівській залі Чернігівського обласного художнього музею завершилась урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу «Благодійник року» імені меценатів Тарновських.  Дипломантів конкурсу привітав та вручив нагороди перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич. Він високо оцінив діяльність усіх без винятку благодійників.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________ 

Фестивалі, конкурси в галузі культури 

   Грудень.  Вперше в історії Батурина, з метою виявлення найбільш талановитих і перспективних хореографічних колективів України та відкриття нових імен і талантів в галузі хореографічного мистецтва, в Батуринському будинку культури відбувся І Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва "Територія талантів — 2015". Організатор проекту - танцювальний центр "Територія твого танцю" під керівництвом Ірини Баштан. Захід відбувся за підтримки депутата Чернігівської обласної ради Надії Петрівни Міклухо-Маклай, Батуринської міської ради та Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». Відгукнулися взяти участь у фестивалі 17 танцювальних колективів з восьми міст Чернігівської, Сумської, Київської та Житомирської областей. Зібралося так багато бажаючих підтримати юних талантів, що в глядацькій залі Батуринського будинку культури не було де й яблуку впасти. Впродовж конкурсу поважне журі проглянуло 50 танцювальних номерів. Щиро розчулив всіх присутніх виступ наймолодших (3-4 роки) учасників фестивалю - учнів студії сучасного танцю «Vivа» з м.Бахмач. Малеча дуже артистично, як справжні лікарі у білих халатиках, виступила на сцені з номером «Апчхи», який завоював глядацькі симпатії. Найвражаючим і приголомшуючим виступом фестивалю-конкурсу став номер «Ой синку, мій сину» у виконанні хореографічного колективу «Devant» (м.Ніжин), який змусив всіх присутніх аплодувати стоячи із сльозами на очах. Кожен із глядачів переживав з матір, яка чекала на сина з війни, відчув її біль, розпач, і врешті-решт — радість, коли син-герой повернувся додому. Однозначно, на думку як і журі, так і глядачів, цей виступ абсолютно заслужено і справедливо отримав найвищу нагороду конкурсу— гран-прі, кубок та грошову винагороду. Спільним рішенням організаторів, журі та учасників фестивалю стало - "Територія талантів" постійним місцем своєї прописки затверджує Батурин!

 











Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________________ 

     Грудень. В Чернігові пройшов перший фестиваль-конкурс гітаристів-аматорів «Струни Полісся». Близько сорока учасників з Чернігова, Мени, Щорса, Киселівки зібрали організатори (обласний Палац дітей та юнацтва, управління культури Чернігівської міської ради) у приміщені Палацу позмагатися у виконавській майстерності. Усі учасники конкурсу отримали пам’ятні дипломи та подарунки, а лауреати – призи від управління культури. Крім того, Сергій Галамага вручив учасникам власні диски записів музики для електрогітари. Як зазначили організатори та члени журі, конкурс – це не лише змагання за призові місця, а, перш за все, майданчик для спілкування, можливість показати свою творчість та подивитись на здобутки однолітків. Саме таких творчих майданчиків не вистачає у нашому місті.

Читати на сайті Чернігівський ФОРМАТ. - Режим доступу
_________________________________ 

Дитяча творчість 


Шестикласниця Чернігівського колегіуму №11 Еля Антонова увійшла до четвірки кращих танцюристів України. Передачу з її участю транслювали на телеканалі СТБ.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

____________________________________

   12 грудня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулося відкриття виставки творчих робіт учнів арт-студії "Колібрі" під назною "Дитячий світ". Авторам робіт від 6 до 17 років.  Портрети, начерки, мозаїка, дудлінг, гратографія та ще багато цікавого. Також у студії діє хобі-група.  Відвідавши виставку, ви зануритесь у яскравий світ, створений дітьми. Студією керує художник, член Національної спілки художників України Лілія Ібрагімова. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
______________________________________ 

   11 грудня  Городнянська школа мистецтв святкувала 175-ти річний ювілей всесвітньо відомого композитора П.І.Чайковського.   Розпочався концерт п’єсами з фортепіанного циклу «Дитячий альбом». Учні на баяні, духових інструментах, фортепіано та зведений дитячий хор виконали майже всі твори збірника. Романси та дуети з опер співали учні та викладачі-вокалісти, а уривки з балетів грали вчителі на двох фортепіано. Атмосфера в залі була натхненною та сповненою чарівністю прекрасних мелодій, які вже майже півтора століття радують слух музикантів. Цей вечір був дуже корисний для учнів: він більш широко, ніж у навчальній програмі, познайомив їх з видатним композитором та його музикою. А викладачі та дорослі слухачі отримали насолоду від звучання нетлінної музики П.І.Чайковського.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар