Translate

вівторок, 5 січня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини в ЗМІ (листопад-2015)

Загальні питання

28 листопада у День пам’яті жертв голодоморів чернігівська громада разом з усією Україною схилила голови в глибокій жалобі за співвітчизниками під час загальноукраїнської хвилини мовчання.  Вшанувати пам'ять тих, хто загинув голодною смертю, до П’ятницької церкви прийшли перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, голова обласної ради Ігор Вдовенко, новообраний Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, представники органів влади, історики, громадські активісти та
просто небайдужі. Заупокійну літію за загиблими від голодоморів відправив секретар Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Роман. Після встановлення чернігівцями лампадок на майданчику біля П’ятницької церкви він очолив Хресну ходу мешканців міста до Катерининського храму.

Назаренко В. Голодомор 1932-33. Ми звинувачуємо / Віталій Назаренко // Чернігівщина. - 2015 - 3 грудня. - С. 3.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________

27 та 28 листопада у Чернігові відбудулися заходи до Дня пам’яті жертв голодоморів 1921 – 1922, 1932 – 1933 та 1946 – 1947 років в Україні.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Телерадіоагенство "Новий Чернігів". - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Чернігівський ФОРМАТ. - Режим доступу

Книги від СБУ : напередодні Дня пам'яті жертв голодомору Служба безпеки України передала бібліотечки історичних видань низці освітніх та культурних закладів Чернігова // Деснянська правда. - 2015. - 3 грудня. - С. 5.
___________________________________

"Україна — територія Гідності і Свободи". Захід під такою назвою, приурочений до Дня Гідності та Свободи, відбулася у Чернігові увечері 21 листопада. Для участі у заході на Алеї героїв зібралися громадські активісти, учасники Революції Гідності, бійці АТО, державні службовці та небайдужі громадяни. Долучилися до акції і перший заступник голови Чернігівської ОДА Леонід Сахневич та заступник голови Сергій Биконя, а також народні депутати України Владислав Атрошенко (обраний нещодавно міським головою Чернігова) і Олександр Кодола. По завершенню виступів учасники акції поклали квіти до меморіалу Небесної Сотні та стіни пам’яті загиблих в АТО.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу 

Телерадіоагенство "Новий Чернігів". - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________

Єлісєєва М. Культурний десант із Одеси : [21 листопада до Чернігова завітали гості з Одеси. Колектив муніципального духового театру "Диксиленд" імені А. Салика] / Марта Єлісєєва // Чернігівські відомості. - 2015. - 25 листопада. - С. 16.

____________________________________

   20 листопада  у залі засідань Чернігівської райдержадміністрації відбулася презентація першого (пілотного) випуску Чернігівського тому енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України», присвяченого Чернігівському району. Як зазначалося, «Звід пам’яток історії та культури України» являє собою перше енциклопедичне науково-довідкове видання про всі відомі на сьогодні на території України нерухомі пам’ятки археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва. З огляду на значний обсяг і різний ступінь опрацювання матеріалів Чернігівського тому «Зводу», обласна редакційна колегія вирішила поступово оприлюднювати їх у форматі районів і міст обласного значення з тим, щоб на завершальному етапі звести їх докупи у вигляді цілісного тексту. Відкриває цей серіал книга, присвячена пам’яткам історії та культури Чернігівського району. Книга складається з грунтовних нарисів про історико-культурну спадщину району та пам’ятки Седнєва, 774 статтей про окремі пам’ятки, картографічного та ілюстративного матеріалу. Статті містять інформацію про місце знаходження, опис зовнішнього вигляду об’єкта, характеристику його особливостей, дані про пов’язані з ним історичні події та їх увічнення. Вони доповнені ілюстраціями, бібліографією, системою допоміжних покажчиків.
200-сторінкове видання має кольорову суперобкладинку. Видавці Валерій Лозовий та Олег Єрмоленко підготували його до друку у найкоротший термін. 


Галковська Н. Перший випуск Чернігівського тому / Надія Галковська // Деснянська правда. - 2015. - 26 листопада. - С. 7.


Перший випуск енциклопедичного видання // Світ-інфо. - 2015. - 3 грудня. - С. 14.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу 

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу  + Трансляція заходу.  - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). - Режим доступу 


Читати на сайті Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу 


Відома поетеса, депутат Чернігівської районної ради, заступник голови Чернігівської районної організації краєзнавців, кавалер ордену княгині Ольги ІІІ ст. Надія Галковська на честь виходу нової книги написала вірш. - Режим доступу
_____________________________ 

Ніжинська письменниця Тетяна Винник у чернігівському культурно-мистецькому центрі Інтермеццо презентувала свій проект "Теплі долоні". Вона збирала книги та відправляє їх дитячим установам в зону АТО: - Це війна за світлі голови, - каже письменниця.

Читати на сайті SVOBODA.FM. -  Режим доступу

Запис прямої трансляції. - Режим доступу
______________________________________




 Торік 16-го листопада у Станиці Луганській загинули наші земляки – бійці спецбатальйону «Чернігів» Віктор Запека, Андрій Іщенко, Олександр Найдьон. У річницю трагедії чернігівці вшанували трьох загиблих Героїв.

СІВЕРцентр. - Режим доступу + Відео. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу



____________________________


   16 листопада відзначають своє професійне свято працівники радіо, телебачення та зв'язку. Стрімкий розвиток засобів комунікації та інформаційних технологій, телебачення та радіо є невід’ємною складовою сучасного життя. Нині на Чернігівщині нараховується 1455 тис. абонентів мобільного зв’язку. Послугами кабельного телебачення користується 79 тис. жителів області, а чисельність користувачів всесвітньої мережі “Інтернет” досягла 87 тис. Телефонна мережа області нараховує 246 тис. основних телефонів. Забезпеченість домашніми телефонами, з урахуванням відомчих, становить 48 одиниць на 100 сімей. З початку року підприємства зв'язку надали послуг майже на 804 млн.грн.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
_________________________________

   9 листопада керівники області привітали працівників культури та майстрів народного мистецтва. Урочистості до Всеукраїнського Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва завершилися святковим концертом.

Читати на сайті Чернігівської обласної ради. - Режим доступу

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу 

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
______________________________________


Відзнаки в галузі культури

Вітаємо директора Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана Ірину Григорівну Ральченко з присвоєнням їй почесного звання «Заслуженого працівника культури України»!  Вітаємо директора Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана Ірину Григорівну Ральченко з присвоєнням їй почесного звання «Заслуженого працівника культури України» згідно Указу Президента України № 632/2015 від 9 листопада 2015 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва» за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність.


Ірина Ральченко – заслужений працівник культури України // Світ-інфо. - 2015. - 19 листопада. - С. 16.

Вітаємо нового заслуженого працівника культури : [почесне звання «Заслужений працівник культури присвоєно директору музею імені Григорія Галагана Ірині Ральченко] // Чернігівські відомості. - 2015. - 18 листопада. - С. 16.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________

Літературна творчість

Листопад. У культурно-мистецькому центрі «Інтермецо» молодий київський автор Маркіян Камиш презентував чернігівцям свою першу книгу «Оформляндія або Прогулянка в Зону». Книга розповідає про нелегальний туризм у зону ЧАЕС. Це, за словами автора, мандрівка всередину себе, спроба відповісти на те, що робиться в голові у людини, яка систематично повертається в зону відчуження.

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Чернігівщина: події і коментарі. - Режим доступу
_______________________________


   8 листопада у рамках декади української писемності і мови у Ніжинському училищі культури і мистецтв відбулася зустріч з лауреатом XV Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» Тетяною Сидоренко, яка презентувала свій роман «Ігри з Іваном». Головний герой роману – уродженець Ніжина, український письменник, поет, священик Іван Величковський. В художнє полотно органічно вплітається життєвий шлях митця та історія міста кінця ХVІІ – поч.ХVІІІ ст.

Читати на сайті Высокий Вал. -  Режим доступу


_______________________________________

   3 листопада у затишному залі літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського  відбулася презентація книги чернігівського письменника Олексія Брика «На крилах Пегаса». У своїй новій книзі Олексій Григорович розповів читачам про видатних людей, зокрема письменників та поетів, з якими йому доводилося зустрічатися на довгому життєвому шляху, та яким чином ці люди впливали на становлення і розвиток його світогляду і таланту літератора. Щиро, з гумором, часом не приховуючи незручних подробиць, автор згадує свої зустрічі з видатними творцями, зображуючи їх, перш за все, як звичайних людей зі своїми позитивними рисами і недоліками, ставленням до оточуючих людей і особливим поглядом на життя.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Бельман С. Книга про українських письменників : [презентація книги "На крилах Пегаса" в Літературно-меморіальному музеї М. М.. Коцюбинського] / Семен Бельман   // Деснянська правда. - 2015. - 12 листопада. - С. 8.   
_________________________________

Листопад. У Ніжині побачила світ книга доцента кафедри німецької мови та германської філології Анатолія Василовича Роліка «Вибуховий ефект». Автор знайомить читачів з оповіданнями популярних німецьких та англійських авторів у власному перекладі. До збірки увійшли твори Р. Шеклі, Дж. Хічкока, С.Моема, Дж. Холдінга, М.-Л. Кашнітц, Дж. Лутца та інших авторів.

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу
__________________________________


Художники. Виставкова діяльність

Щербонос В. Нові барви "Деснянської палітри" : [саме такою ознакою позначена експозиція виставки картин народного аматорського об'єднання "Деснянська палітра", що відкрилася 17 листопада в Арт-клубі] / Василь Щербонос //  Деснянська правда. - 2015. - 3 грудня. - С. 7. 
___________________________________

Гаврик В. Гаврик В. Настрій на полотні : [у виставковій залі Чернігівського осередку Національної спілки художників України відкрилася персональна виставка робіт Феодосія Міщенка / Вікторія Гаврик //Деснянська правда. - 2015. - 3 грудня. - С. 12.
__________________________


   12 листопада у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Борисоглібському соборі) відкрилася виставка унікальної картини «Передчуття Голгофи», автором якої є Народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка Микола Стороженко. Над цією роботою митець працював п’ять років. Тут і зрада Христа Петром, і Юдою, і розділення хліба та вина поміж учнями. За словами фахівців, у світовому образотворчому мистецтві немає аналогів цій картині.  У відкритті експозиції «Передчуття Голгофи» взяв участь Чернігівський камерний хор ім. Дмитра Бортнянського.


Передчуття Голгофи" - виставка однієї картини // Чернігівські відомості. - 2015. - 18 листопада. - С. 16.

Науменко В. Проротцтво митця : [у Борисоглібському соборі відкрилася виставка унікальної картини Миколи Стороженка "Передчуття Голгофи"] / Валентина Науменко // Деснянська правда. - 2015. - 19 листопада. - С. 12.

Назаренко В. Пророче "Передчуття Голгофи" / Віталій Назаренко // Чернігівщина: новини і оголошення. - 2015. - 19 листопада. - С. 8-9.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Телеканал "Дитинець". - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
__________________________________

   Листопад. У музеї М. Коцюбинського відкрилася виставка присвячена 80-річчю з дня відкриття музейної експозиції. Саме з нагоди 80-річчя експозиція музею поповнилася новими експонатами, що розповідають про Михайлину Хомівну та Юлія Романовича Коцюбинських. Тут можна побачити сучасні музейні видання, присвячені життю і творчості Великого Сонцелюба, та літературно-мистецькі доробки лауреатів Обласної літературно-мистецької премії ім. М. Коцюбинського. Окрема серія експонатів – це дарунки від шанувальників творчості митця та відвідувачів музею. Серед них живопис, аплікації зі шкіри, вироби з дерева, сувеніри тощо.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
______________________________________

   9 листопада Роман Закревський презентував у Чернігові виставку «Ідентифікація UA». Чому ідентифікація? Не тому, щоб порівняти, а тому, щоб ідентифікувати зв’язок між людьми, в залежності, коли фотографії були зроблені.

Сюжет телеканалу «Дитинець». - Режим доступу

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Чернігівщина: події і коментарі. - Режим доступу
_______________________________


   5 листопада  в художньому відділі Ніжинського краєзнавчого музею імені І. Спаського відбулася презентація  «Війна і мир» - документальний фотопроект Ігоря Волосянкіна.Головні герої виставки - ті, на кого був націлений фотооб’єктив, - військовослужбовці, волонтери, медики і просто цивільне населення. Усі ці люди – наші сучасні герої, які власним прикладом показали, як треба захищати й любити свою державу.

Читати на сайті Высокий Вал. - Режим доступу


_________________________________


Листопад. «Я – Україна: сто кроків до життя». Так називається соціальний проект, який поєднав художню фотографію й поезію. Як результат виник відносно новий вид мистецтва. Кожна фотографія – в супроводі вірша. При цьому частина світлин – це постановочні, костюмовані фото картини, а частина – власне портрети людей у буденній обстановці, в повсякденному одязі. Як результат виник своєрідний фотографічно-літературний театр. До речі й презентація проекту «Я – Україна» пройшла в чернігівському Молодіжному театрі, де актори теж стали учасниками – читцями віршів, а деякі й втілені в портретах. Співавтори – чернігівські митці фотограф Галина Вулверсон і режисер Анелі Азор. Частину героїв автори знали до проекту, а з частиною познайомилися буквально перед зйомкою, інколи навіть випадково. Тоді доводилося знайомитися в процесі, щоб розкрити внутрішній світ і описати долю й характер у віршованих рядках. Частина героїв запрошена на презентацію. З фото сесії нашої співрозмовниці Алли все власне й почалося. Мистецька традиція знає поєднання живопису або скульптури зі словесним супроводом – віршами чи прозою. А от сполучення з фотографією відносно нове – тому перспективне, і автори продовжать співпрацю. Тим більше що представлені поки що тридцять творів із задуманих ста. Щось нове в роботі над проектом відкрили для себе всі учасники дійства – режисер, фотограф, читці, герої і глядачі.

СІВЕРцентр. - Режим доступу
______________________________________

Листопад. Ім’я Володимира Подлевського добре відоме українським любителям сучасного живопису, бо, побачивши раз його роботи, їх вже не забудеш ніколи. Подлевський не перший рік живе і працює у Києві, але і досі лишається членом нашої обласної Спілки художників і не цурається Чернігівщини. Наша знімальна група побувала на відкритті його персональної виставки «Південний вітер».

СІВЕРцентр. - Режим доступу + Відео. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Науменко В. Південний вітер листопада : [персональна виставка відомого чернігівського художника Володимира Подлевського] / Валентина Науменко   // Деснянська правда. - 2015. - 12 листопада. - С. 12.   
____________________________________

Бібліотеки області
Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка. - Режим доступу

 28 листопада у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка за участі громадськості, науковців, студентства, музейників, бібліотекарів міста і співробітників Українського інституту національної пам’яті відзначено пам’ять жертв голодоморів в Україні і Людей Правди.  Учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв комуністичного геноциду і всіх тих, хто чинив йому спротив, говорив правду про злочин вбивства голодом. Сергій ГОРОБЕЦЬ, співробітник Українського інституту національної пам’яті, представив виставку «СПРОТИВ ГЕНОЦИДУ», яку створили Український інститут національної пам’яті, Архів Служби безпеки України, Центр
досліджень визвольного руху, Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні. Вікторія СОЛОННІКОВА, співробітник краєзнавчого відділу Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, презентувала книжкову виставку «Бережи життя живущий. Чернігівщина 1932–1933. Пошук… Пам’ять…», у якій представлені видані в Україні, і безпосередньо в області, книги, брошури, буклети, журнальні публікації про цю голодову катастрофу. Вона привернула увагу до важливого факту, що наша землячка Софія Русова ще восени 1932 р. в Чехословаччині почала бити в набат, звертатися до українства в еміграції і громадськості і влади європейських країн за допомогою голодуючим в Україні. Інна АЛІФЕРЕНКО, модератор 
заходу, директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка, поділилася спогадами її родичів про жах голодних 1932-1933 років. Наголосила на виключній важливості для громадськості виставки «СПРОТИВ ГЕНОЦИДУ» і віртуальної виставки для знання правди про минуле і виховання українських патріотів, людей високих загальнолюдських моральних якостей. Вона оголосила, що відвідувачі бібліотек області на постійній основі матимуть можливість ознайомитися з експозиціями цих виставок безпосередньо, або в електронному вигляді та завдяки «Каталогу виставки «СПРОТИВ ГЕНОЦИДУ». Організатори: Український інститут національної пам’яті, Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка, Чернігівський обласний історичний музей імені В. В. Тарновського.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
____________________________


 25-26 листопада відбулась щорічна обласна школа керівника "Сучасні підходи до організації діяльності публічних бібліотек". Директори ЦБС на чолі директором обласної бібліотеки ім. Короленка Аліференко І.М. обговорювали напрямки діяльності бібліотек в умовах адміністративно-територіальної реформи, ризики та перспективи для бібліотек. Слушні поради щодо планування діяльності бібліотек на 2016 р. надала заступник директора з наукової роботи Генералова Л.В. Щодо різних форм звітності бібліотек: їх трансформації – надала консультацію зав. науково-методичного відділу ОУНБ Сльозка О.  Керівник Я. Жиденко та експерт М. Силенко з Офісу реформ в Чернігівській області проінформували директорів ЦБС про зміни під час децентралізації, перші кроки бюджетної децентралізації, фінансову основу існування об'єднаних громад. Бібліотекар відділу абонементу Карбовська Н. провела огляд новинок сучасної української літератури, які надійшли до обласної бібліотеки. Головний бібліотекар науково-методичного відділу ОУНБ ім. В.Г. Короленка Мальована А. акцентувала увагу на змісті розділу "Бібліотечному фахівцю" на сайті обласної бібліотеки ім. Короленка.  Про Електронну бібліотеку на сайті Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка розповідала зав. відділу автоматизації бібліотечних процесів ОУНБ ім. В.Г. Короленка Дубовик Л. Керівник проекту Попович О. надала інформацію про заходи, які проводились в рамках проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації".   Другий день обласної Школи розпочався з консультації "Правова компетентність керівника" від заступника 
директора з наукової роботи ОУНБ ім. В.Г. Короленка Генералової Л. У форматі "печа-куча" директори Куликівської, Городнянської та Менської ЦБС поділились досвідом керівництва з колегами.  Про стратегічне мислення: контекст, методології стратегічного архітектора системи для управлінської ланки бібліотечних працівників говорили під час лекції із запрошеною київською гостею – тьютором Києво-Могилянської Бізнес-Школи Мариною Масловою, яка завітала на обласну школу керівника 26 листопада. Впродовж трьох годин директори бібліотек області, керівники структурних підрозділів бібліотек Чернігова слухали грунтовну лекцію про системне мислення і як її складові частини взаємодіють між собою. Говорили про візію як образ майбутнього, основу системного підходу та сенс розвитку організації. На простих прикладах розглядали різницю між менеджером і лідером. Визначали цінність бібліотеки, її місію. Час минув швидко, є над чим працювати директорам та спланувати роботу своїх організацій вже з урахуванням набутих знань

Читати на сайті ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка. - Режим доступу
____________________________________ 

Листопад. На базі Чернігівської обласної універсальної бібліотеки ім. В. Г.Короленка відбувся семінар голів первинних профспілкових організацій, голів та членів комісій з питань культурно-масової, спортивної роботи, оздоровлення м. Чернігова. Семінар був організований навчально-методичним центром Федерації профспілкових організацій Чернігівської області. В заході взяли участь директор П «НМЦ» Дорожкіна Ірина Василівна,заступник керівника Центру освіти дорослих «Перспектива» Олена Щепоть’єва, юрист П «НМЦ» Володимир Ковальчук, голови первинних профспілкових організацій міста.  Насиченою і цікавою була програма: екскурсія по бібліотеці, огляд сучасної української літератури, повідомлення і консультація юриста П «НМЦ», а для душі-виступ Михася Ткача.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________

12 листопада в рамках започаткованих Національною історичною бібліотекою України краєзнавчих читань відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Бібліотечне краєзнавство у культурному просторі України». Про маловідомі факти з історії своїх книгозбірні розповіла завідувачка відділу Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка І.Я. Каганова.

Телерадіоагенство "Новий Чернігів". - Режим доступу

Чернігівський ФОРМАТ. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
__________________________


19 листопада працівники Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка взяли участь у науково-практичній конференції "Бібліотека вишу: проблеми сьогодення, погляд у майбутнє". Конференція проходила у Науковій бібліотеці Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка у форматі робочого спілкування. Незважаючи на те, що присутні були представниками бібліотек різних систем і відомств, бібліотекарям було що сказати одне одному.

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор (Інформ-агенція). -Режим доступу

Читати на сайті ЧерниговИнфо. - Режим доступу

Читати на сайті Чиста політика. - Режим доступу
________________________________ 


   У рамках проекту "Миротворення в Україні: роль жінок", яку здійснюють Всеукраїнська жіноча громадська організація "Спілка жінок України" та Посольство Великої Британії в Україні, з 16 по 18 листопада відбулась поїздка жінок Чернігівської області на семінар в місто Луцьк. Мета проекту – започаткувати діалог між жінками з різних регіонів країни та створити майданчик для обговорення перспектив та наболілих проблем. Серед жінок, які приїхали на Волинь – лікарі, вчителі, бібліотекарі, волонтери і громадські активісти. Жіночі делегації були з Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Чернігівської, Київської та Житомирської областей. Протягом двох днів жінки-миротворці обговорювали війну, шукали шляхи примирення, думали, яким чином саме українські жінки можуть допомогти припинити війну на Донбасі. Одноголосно дійшли висновку, що величезний вклад в процес

миротворення вносять жінки-волонтери, які допомагають українській армії. Що взаєморозуміння між сходом і заходом України можна досягти лише спілкуванням – через поширення культури, роботу з дітьми, з переселенцями. Під час робочої сесії семінару "Діалог як база для побудови довіри та миру" своїм досвідом роботи з переселенцями поділилась провідний бібліотекар Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка Оксана Плаунова. Вона розповіла присутнім про проект "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", який реалізується ініціативною групою "Небайдужі бібліотекарі", за підтримки громадської організації "Чернігівське обласне відділення УБА", за адміністрування громадської організації "МАРТ" у рамках проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією. Проект "Миротворення в Україні: роль жінок" довгостроковий і дуже перспективний. Подібні зустрічі будуть проходити в різних містах України, і ми сподіваємося, що вони принесуть багато користі і творення, у розвиток миру і добра в нашій країні.

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Час Чернігівський. - Режим доступу


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу  

________________________________________


19 листопада в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка відбувся тренінг для внутрішньо переміщених осіб "Основи бізнесу. Як стати успішним підприємцем" у рамках проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", який реалізується ініціативною групою "Небайдужі бібліотекарі", за підтримки Чернігівського обласного УБА, у межах проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що адмініструється ГО "МАРТ" за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Читати на сайті громадської організації "МАРТ". - Режим доступу

________________________________________  

19 листопада  згідно плану спільних заходів Чернігівської обласної універсальної бібліотеки ім. В.Г. Короленка та навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області в великій читальній залі відбулись теоретичні та практичні заняття з безпеки життєдіяльності по темі "Як надати першу допомогу людині з вогнепальним пораненням".


Михайленко С. Студенти вчилися надавати першу медичну допомогу : [на базі ОУНБ ім. В. Г. Короленка навчально-методичним центром цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області було проведено заняття зі студентами Чернігівського промислово-економічного коледжу, на якому вони вчилися надавати першу допомогу постраждалим під час різних життєвих ситуацій] / Станіслав Михайленко // Деснянська правда. - 2015. - 26 листопада. - С. 3.


Читати на сайті www.chernigiv.osp-ua.info. - Режим доступу

______________________________________

18 листопада в Регіональному тренінговому центрі відбувся перший тренінг для другої групи внутрішньо переміщених осіб "Основи комп’ютерної грамотності" у межах проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", за адміністрування громадської організації "МАРТ" у рамках проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією.

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу
________________________________

16 листопада в рамках відзначення Міжнародного Дня Толерантності на стенді ЦЄІ "Україна-ЄC", що постійно діє у холі бібліотеки, до уваги користувачів та відвідувачів представлена інформаційно-тематична виставка"Толерантність як шлях до Європи". Усі бажаючі мають змогу ознайомитись із поняттям та проблемами толерантності. Також слід зазначити, що у фонді бібліотеки є література з різних аспектів толерантності, яка сприяє розповсюдженню принципів та ідей цієї загальнолюдської цінності, толерантному відношенню до національної культури, толерантного виховання дітей та підлітків. БІБЛІОТЕКА – ТЕРИТОРІЯ ТОЛЕРАНТНОСТІ.

Центр європейської інформації. - Режим доступу
__________________________________

9 листопада – Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва і День української писемності та мови. Символічно, що саме в цей день у великому читальному залі бібліотеки відбулась творча зустріч "У сузір’ї кобзи та ліри" з чернігівським кобзарем-лірником, лауреатом Національної премії імені Т.Г. Шевченка, Народним артистом України Василем Григоровичем Нечепою.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті ЧерниговИнфо. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу


Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу


____________________________________________
  
  11 листопада у великій читальній залі Чернігівської обласної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка відбулася презентація світового бестселера професора Єльського університету (США) Тімоті Снайдера "Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним" за участю київських та чернігівських науковців. Дослідження авторитетного американського історика Тимоті Снайдера узагальнює найтрагічніші сторінки в історії Східної Європи. У серці Європи посеред XX століття нацистський та радянський режими вбили близько 14 мільйонів
людей. Криваві землі, місце загибелі всіх жертв, охоплюють простір від центральної Польщі до західної Росії: Україну, Білорусь та Прибалтику. У своїй роботі Тімоті Снайдер досліджує європейську історію між 1933-м і 1945-м роками, коли на цих самих "кривавих землях" було знищено мільйони людей. Український Голодомор, сталінський терор, Голокост, нацизм, етнічні чистки – результат зіткнення двох рівною мірою тоталітарних, злочинних машин. Історики вважають, що наукове значення роботи американського дослідника важко переоцінити.Відкрила презентацію і представила гостей директор бібліотеки Інна Аліференко. Вона розповіла, що ця книга є світовим бестселером і перекладена 26 мовами світу. А цього року вперше з'явилася у російськомовному перекладі. Українською мовою книжка побачила світ ще у 2011 році. "Нинішня презентація є частиною просвітницького проекту в Україні, який спільно з автором книги та видавництвом "Дуліби" реалізовують Міністерство освіти і науки
України, Міністерство оборони України та Посольство Сполучених штатів Америки в Україні", – поінформувала присутніх директор видавництва Марина Гримич. Керівник громадської організації "Сіверський інститут регіональних досліджень" Сергій Лепявко у своєму виступі підкреслив: найбільша цінність книги у "залюдненні" автором історії. Т. Снайдер відштовхується від людських доль і вмонтовує в історію факти та історії людей. "Він – один з найкращих істориків, яких я читав за все життя", – зізнався С. Лепявко. Завідувачка відділом суспільних та гуманітарних наук Валентина Зелинська блискуче прокоментувала книжково-ілюстративну виставку "Трагічні сторінки історії Східної Європи". В рамках проекту Міністерство освіти і науки України передасть навчальним закладам в різних регіонах країни близько 2 000 безкоштовних примірників книги "Криваві землі: між Гітлером і Сталіним". Міністерство оборони, своєю чергою, планує поширити книги у військових навчальних закладах України, бібліотеках військових частин та госпіталях.

Презентовано книгу "Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним"   // Світ-інфо. - 2015. - 19 листопада. - С. 16.   


Дзюба С. Тімоті Снайдер передбачив російську агресію : [про книгу   "Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним" та її презентацію в ОУНБ ім. В. Г. Короленка] / Сергій Дзюба // Деснянська правда. – 2015. – 19 листопада. – С. 7.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Сівер Центр". - Режим доступу

Читати на сайті Жінка-українка. - Режим доступу

Читати на сайті 4ernigiv.info. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Відеопрезентація. - Режим доступу 
_________________________________________

   11 листопада бібліотекарі допомогли вимушеним переселенцям опанувати комп'ютер 11 листопада в Регіональному тренінговому центрі відбулося останнє заняття з основ комп’ютерної грамотності для першої групи вимушених переселенців у рамках проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", за адміністрування громадської організації "МАРТ" у межах проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією. Учасники проекту реєструвалися у програмі Skype та за допомогою тренера Наталії Клюки вчилися додавати контакти та спілкуватися, використовуючи даний сервіс. Після підведення підсумків курсу навчання, всі учасники проекту отримали сертифікати, які їм урочисто вручила директор бібліотеки, голова Чернігівського обласного відділення УБА Інна Михайлівна Аліференко. Випускники залишилися вельми вдячними бібліотеці, зокрема організаторам і тренеру, за отриманні знання, вміння та навички, а також уважне ставлення до кожного. "Цей документ здійснений за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цього документу є одноособовою відповідальністю ГО "Чернігівське обласне відділення УБА" і за жодних обставин не може вважатись як такий, що відображає позицію Європейського Союзу". 

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу
______________________________________________

 В ці теплі осінні дні у Мистецькій вітальні ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка експонується виставка робіт в техніці колажу "Запах Хризантем" чернігівської майстрині Людмили Толбаєвої. Багато любителів прекрасного відвідали виставку: одні – чекаючи на замовлені книги, інші – переглянути нові картини відомої художниці.   10 листопада на творчу зустріч з Людмилою Миколаївною завітали учні та викладачі Чернігівського професійного ліцею побуту. Вечір пройшов у формі діалогу. Всі бажаючі мали змогу поспілкуватись з майстринею, дізнатись про техніку виконання робіт, отримати пояснення філософських пошуків авторки. "Жіноча душа та краса, чарівність та елегантність, невимушеність та кокетство; сама Жінка – ось моя муза". Та після побажань зі сторони "сильної статі" пані Людмила зробила і чоловічі портрети. Людмила Толбаєва відмітила, що квіти, вишукана тканина і образ жінки дуже пасують під романтичний осінній настрій. Їй, як художниці, дуже подобається працювати з тканиною. "Це така клопітка, але цікава робота – клаптик за клаптиком створювати незабутній образ і композицію…" Майстриня побажала молоді знайти своє хобі і долучитися до мистецтва. Спілкування пройшло у невимушеній теплій атмосфері.

Відділ мистецтва. - Режим доступу
_____________________________________________

 6-7 листопада у місті Чернігові відбулися тренінги для громадських активістів "Вступ до прав 
людини і місцева демократія" та "Менеджмент організацій" організовані та проведені громадською організацією "МАРТ" за підтримки Європейського Союзу для організацій-субгрантерів в рамках проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив" та в межах Всеукраїнської освітньої програми "Розуміємо права людини" за фінансової підтримки Програми розвитку ООН в Україні. Тренінги відвідали представники ініціативної групи "Небайдужі бібліотекарі" Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка та члени громадської організації "Чернігівське обласне відділення УБА", Марина Оксьоменко та Олена Попович на чолі з головою цієї організації Інною Аліференко. Ініціативні групи та представники громадських організацій з Чернігівської та Полтавської областей зібралися за для спілкування відносно прав людини, питань місцевої демократії, принципів та можливостей співпраці НУО та місцевої влади, розробок і впровадження місцевої демократичної процедури співпраці і процедури із захисту громадських інтересів, питань щодо створення та функціонування громадських організацій.  

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу
____________________________________________


Уклін вам, воїни!

Уклін вам, воїни АТО,

В журбі схилилась Україна,

Ніде, ніколи і ніхто

Нас не поставить на коліна.
                                




   5 листопада в читальній залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулася презентація книги "Вклоняємось доземно українському солдату". Це вже 2-е видання, над яким працювала творча група ЦДО МО України "Народна армія". Більше 50-ти примірників цієї книги отримали в подарунок бібліотеки області для своїх читачів. "Я гордий тим, що українець зроду, що українською молюся і співаю. Освідчуюсь тобі в любові, мій народе, і лиш тобі на вірність присягаю…" – ці слова Володимира Майструка є головним життєвим гаслом головних персонажів книги. Це книга замальовок і нарисів про важку солдатську роботу, розповіді про людей, для яких майбутнє України справді – понад усе. "Це – жива історія, яку будуть вивчати багато поколінь українців…, історії героїчні, і кожна – печатка печалі на серці…", – наголосила модератор заходу головний бібліотекар відділу документів з суспільних та гуманітарних наук Валентина Куценко. У книзі розміщено фоторепортажі з передових позицій Донбасу. А ще – зворушливі листи від матерів, коханих, дітей. На заході Анна Сусленко, учениця другого класу початкової школи № 25 м. Чернігова прочитала вірш "Листи на війну", який написала її мама Лана Світко. Надії на мир не залишають нас – основний мотив поезії автора. Також своїми враженнями від прочитаної книги поділилася молода поетка Надія Мишко-Куліш. "Всі військові викладаються на сто відсотків, щоб перемогти в цій війні. Це документальна збірка про АТО, яка покликана показати людям глибину подвигу", – сказав полковник Вадим Мисник, начальник регіонального медіа-центру Міністерства оборони України (м. Чернігів). Він запевнив, що скоро вийде книга про синів Чернігівщини, які захищають землю на Сході країни.
Про фронтові будні, холодні окопи, майже щоденні потужні обстріли, втрату товаришів розповів Віталій Кирилов підполковник, начальник Прес-служби Оперативного командування "Північ" (м. Чернігів). "Нашими військовослужбовцями пишається вся країна, а ще, Герої, які віддали життя, гідні високих нагород і пам’яті", – підкреслила Тетяна Миргородська, журналістка обласного телебачення. Тетяна – одна з небайдужих журналісток, яка з перших днів, коли країна опинилася в біді, не всиділа вдома, а вирушила в дорогу… Адже лікарі душі потрібні хлопцям. Україна стає єдиною в своєму горі – в ненависті до ворогів, у любові до свободи та рідної землі. "Я єсть народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була" – слова П. Тичини непідвладні рокам і знову лягають на сторінки історії України… Пам’ять ніколи не вмирає. З пітьми вирине історична правда про нашу Україну, про народ. Бо після зими завжди приходить весна. І разом з воскресінням України відбудеться низка зрушень у свідомості та поглядах людей! Віримо, що переможемо! Отож, вклонімося воїнам!

Книга "Вклоняємося доземно українському солдату!" // Світ-інфо. - 2015. - 19 листопада. - С. 15.

Куценко В. Вклонилися доземно українському солдатові : [у ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася презентація другої частини книги "Вклоняємося доземно українському солдату!" / Валентина Куценко]  // Деснянська правда. - 2015. - 12 листопада. - С. 12.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу

Читати на сайті ТРА "Новий Чернігів" (1). - Режим доступу

Читати на сайті ТРА "Новий Чернігів" (2). - Режим доступу

Читати на сайті ЧОДТРК "Сівер центр". - Режим доступу + Відео. - Режим доступу

Читати на сайти ЧерниговИнфо (1). - Режим доступу

Читати на сайті ЧерниговИнфо (2). - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський формат. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Час Чернігівський. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата (1). - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата (2). - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент (1). - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент (2). - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі. - Режим доступу

Читати на сайті Высокий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Читати на сайті 0462.ua. - Режим доступу

Читати на сайті Північний вектор. - Режим доступу

Читати на сайті Garmata.tv. - Режим доступу


Відеопрезентація. - Режим доступу



______________________________________


   4 листопада у читальній залі бібліотеки відбулось чергове засідання клубу "Краєзнавець", присвячене солідній даті – 20-річчю заснування, знаного та популярного не тільки на Чернігівщині, але і за її межами, журналу "Сіверянський літопис". Про ідею започаткування журналу, перші його кроки, історію та сьогодення часопису розповів засновник та шеф-редактор видання, журналіст, історик та краєзнавець Сергій Павленко. Привітав колектив редакції та запевнив у подальшій підтримці директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Подорван. Про давні та достатньо тісні дружні і партнерські зв'язки ОУНБ імені В.Г. Короленка журналу "Сіверянський літопис" розповіла заступник директор з наукової роботи бібліотеки Лариса Генералова. Було наголошено, що працівники бібліотеки були серед авторів журналу з перших років його існування та й у останньому на сьогодні числі видання є розвідки наших колег. Відділом краєзнавства та інформаційно-бібліографічним відділом спільно з редакцією журналу підготовлені та видані три випуски "Покажчика змісту журналу "Сіверянський літопис" за 1995-2014 рр." тощо. Щиро вітали часопис з ювілеєм перший проректор Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка доктор історичних наук, професор Володимир Дятлов, голова правління Чернігівської обласної організації Національної Спілки краєзнавців України, президент клубу "Краєзнавець", директор Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка, професор Олександр Коваленко. До заходу було підготовлено книжково-інформаційну виставку "Сіверянський літопис": 20 років разом з нами", яку прокоментувала модератор заходу, завідувачка відділу краєзнавства Ірина Каганова та слайд-фільм, що також розкрив її зміст. 
Серед присутніх у залі було багато добрих друзів та шанувальників журналу, його авторів. Гарні слова, чудові побажання звучали з вуст головного редактора обласної газети "Гарт", поета, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Дмитра Іванова, керівника ГО "Сіверський інститут регіональних досліджень", доктора історичних наук, професора Сергія Леп'явка, директора Чернігівського історичного музея імені В.В. Тарновського Сергія Лаєвського, директора Державного архіву Чернігівської області Раїси Воробей, заступника директора з наукової роботи НАІЗ "Чернігів стародавній" Алли Доценко, директора Сіверського центру післядипломної освіти Володимира Бойка, головного редактора часопису "Літературний Чернігів", письменника Михася Ткача.

Журналу "Сіверянський літопис" - 20 років // Світ-інфо. - 2015. - 19 листопада. - С. 2.

Антоненко П. Просвітянському журналу "Сіверянський літопис" - 20 років / Петро Антоненко // Слово просвіти. - 2015. - 19-25 листопада. - С. 14. 


Федосенко Н. "Сіверянському літопису" - 20! : [заходи щодо відзначення у ОУНБ ім. В. Г. Короленка] / Наталія   Федосенко // Гарт. - 2015. - 12 листопада. - С. 9.

Каганова І. Вітаємо "Сіверянський літопис та Сергія Павленка / Ірина Каганова   // Деснянська правда. - 2015. - 12 листопада. - С. 2. 


У клубі "КРАЄЗНАВЕЦЬ" -- "СІВЕРЯНСЬКИЙ ЛІТОПИС". - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу

Читати на сайті ТРА "Новий Чернігів". - Режим доступу

Читати на сайті ЧерниговИнфо (1). - Режим доступу

Читати на сайті ЧерниговИнфо (2). - Режим доступу

Читати на сайті ЧерниговИнфо (3). - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський формат. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті www.chernigiv.osp-ua.info. - Режим доступу

Читати на сайті Сіверщина. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни (1). - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни (2). - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова (1). - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова (2). - Режим доступу

Читати на сайті Чиста політика. - Режим доступу


Відеопрезентація. - Режим доступу

Слайд-фільм. - Режим доступу




__________________________________________

   4 листопада в Регіональному тренінговому центрі відбувся тренінг з основ комп’ютерної грамотності для вимушених переселенців за проектом "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", за адміністрування громадської організації "МАРТ" у рамках проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією.


Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу
__________________________________________


Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка
 запрошує вимушених переселенців відвідати:  
(у рамках проекту «Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації» за проектом «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що адмініструється ГО «МАРТ» за фінансової підтримки Європейського Союзу.) 
Безкоштовні тренінги:
• 
«Основи комп'ютерної грамотності»
Дата проведення: 4, 11, 18, 25 листопада
Час проведення: з 18.00 до 20.00 год.
• «Основи бізнесу. Як стати успішним підприємцем»
Дата проведення: 19 листопада
Час проведення: з 14.00 до 18.00 год.
За участі спеціалістів Регіонального фонду підтримки підприємництва по Чернігівській області 
Безкоштовні правові індивідуальні і Skype-консультації
Дата проведення: 12, 26 листопада
Час проведення: з 15.00 до 16.30 год.
За участі спеціалістів Головного управління юстиції у Чернігівській області 
ПОПЕРЕДНІЙ ЗАПИС – ОБОВ’ЯЗКОВИЙ
За додатковою інформацією та попереднім записом звертатися:
Телефони: (0462) 65-14-34, 67-61-97, 098 6034191, 0634685570, 0992583590.
Адреса: 14000 м. Чернігів, просп. Миру, 41
E-mail: 
korolenkolib@ukr.net

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________


Бібліотеки Чернігівщини


30 листопада в Чернігівській міській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського міської бібліотечної системи представлена чергова книга на обласний літературний конкурс «Краща книга року» у номінації «наукова література» – «Сповідні розписи села Дягови 1746–1830 років». Під час цієї презентації книги з загадковою назвою «Сповідні розписи…» виявилося, це перше видання такого типу в Україні. Раніше науковці тільки міркували про важливість і суспільну цінність оприлюднення таких документів і мріяли зробити…



Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
___________________________________

Науменко В. У сучасній книгозбірні в Городні / Валентина Науменко //Деснянська правда. - 2015. - 26 листопада. - С. 5.
_______________________________


24 листопада чергове засідання літературно-музичної вітальні Городнянської центральної бібліотеки проходило в малому залі будинку культури. Це був вечір-бенефіс авторської пісні «Я хочу в пісню душу перелить…» Присутнім у залі випала нагода не просто долучитися до прекрасного, послухавши чудові пісні, а й поспілкуватися з авторами цих пісень – самодіяльними поетами та композиторами Городнянщини. Вони, автори пісень, люди різні за віком і професією, та об’єднує їх особистий талант і прагнення до творчості.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
___________________________________ 

Горбань Н. "Бісерні переливи" Катерини Катаєвої : [персональна виставка робіт вишитих бісером Катерини Катаєвої в Прилуцькій міській центральній бібліотеці ім. Любові Забашти] / Ніна Горбань // Відомості Чернігівщини. - 2015. - 25 листопада. - С. 15.
___________________________________

Яблунева О. Бібліотекарка : [про завідувачку Обичівської сільської бібліотеки Прилуцької ЦБС Людмилу Гришко] / Олена Яблунева // Прилуччина. – 2015. – 26 листопада. – С. 6.

_________________________________-


Листопад. «Книжки мають бути доступними. Так книги «звільняються» і мандрують від одного читача до іншого, а не залежуються на полицях», - розповідала головний бібліотекар відділу обслуговування бібліотеки ім. М.Коцюбинського Наталія Скирська, виставляючи принесену літературу на виділений стелаж. Книга з ручками та ніжками, що біжить – саме таке зображення переважає на стікерах, наклеєних на книжки та різноманітних журналах, які наразі доступні засудженим. Додатково працівники бібліотеки ім. М.Коцюбинського принесли дитячу літературу та розвиваючі журнали в Будинок дитини при Чернігівській виправній колонії (№ 44). До буккросингу запросили всіх бажаючих, тих хто хоче знайти для себе щось цікаве та провести вільний час за книгою. На полиці художня література (українська, зарубіжна), є підручники, журнали. Звідки візметься «наповнення» для полиці? По-різному: бібліотечні працівники будуть приносити, але сподівання також і на читачів (засуджені вільно замовляють собі книги через інтернет та каталоги).

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
_________________________________

Історична книга про Дягову : [у Менській центральній районній бібліотеці відбулася презентація книги «Сповідні розписи села Дягови 1746-1830 рр.», яка вийшла друком у Чернігові] // Деснянська правда. – 2015. – 19 листопада. – С. 2. 
________________________ 

Макуха І. Маленька батарейка - велика шкода : [Прилуцька центральна районна бібліотека є одним з найактивніших учасників екологічного руху в області]  // Деснянська правда. – 2015. – 19 листопада. – С. 6.  
________________________ 

20 листопада відбулося відкриття книжкового пункту буккросингу в Чернігівському юридичному коледжі Державної пенітенціарної служби України. Ініціативу запустила міська бібліотека імені М.М.Коцюбинського. Майстер-клас з відкриття буккросингу для курсантів та викладачів буде проходитиме нестандартно: у вигляді танцювального флешмобу.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу
___________________________________

Листопад. У сучасному нестабільному світі, безперечно, найбільшою цінністю була й залишається сім’я. Саме тому в бібліотечних працівників Городянської центральної бібліотеки виник задум провести конкурс родин «У сімейному колі». До читального залу прийшли вболівальники сімейних команд, глядачі, гості заходу – учасники художньої самодіяльності будинку культури, які готували пісенні й танцювальні номери. Глядачі привітно й схвально сприймали всю конкурсну програму.  Закінчився захід нагородженням сімейних пар та побажаннями берегти сімейне вогнище.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
___________________________________

Листопад. Весело і цікаво юні читачі Семенівської районної бібліотеки для дітей відсвяткували 65 років з часу заснування своєї рідної бібліотеки. Юні учасники флешмобу «Відкриваючи книгу – відкриваєш світ» урочисто пройшли містом, вони привертали увагу юних і дорослих мешканців міста яскравими книжками, плакатами, запрошували всіх до дитячої бібліотеки, дарували їм різнокольорові кульки з флаєрами з інформацією про сучасні послуги Семенівської бібліотеки для дітей. В цей день діти і підлітки взяли участь в веселому літературно-музичному святі «З книгою по життю», яке відбулося в бібліотеці. Читачів і колектив дитячої бібліотеки віршами і музичними творами привітали друзі бібліотеки: вчителі, батьки, а самі читачі подарували улюбленій бібліотеці свої малюнки, плакати-привітання, тощо. Творчому колективу бібліотеки – наснаги, щирих друзів і розумних читачів!


Зволь О. Дитяча бібліотека відзначила 65 років з дня свого відкриття : [10 листопада Семенівська районна дитяча бібліотека відзначила 65-річний ювілей з дня свого вікриття] // Життя Семенівщини. – 2015. – 11 листопада. – С. 1.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 
___________________________________ 



Листопад. У читальному залі центральної бібліотеки проходить виставка «Скарбниця талантів землі Ніжинської», де представлені роботи створені вмілими руками майстрів.

Читати на сайті Чернігівський формат. - Режим доступу



__________________________________

18 листопада в читальному залі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського відбувся другий тренінг бізнес-школи для дітей «Мільйон – це просто!» з теми «Основні інструменти фінансового ринку. Технології Web 2.0 для сучасного бізнесу».

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________
Чернігівська обласна бібліотека для дітей імені М. Островського продовжує видання історико-географічних нарисів серії «Міста і містечка Чернігівщини». Нещодавно побачив світ 5-й випуск цієї серії «Кузня козацької зброї – казкове місто Короп». Легенди про місто, історичні розвідки, відомі люди Коропа, архітектурні пам’ятки - про все найцікавіше із історії цього невеличкого містечка Сіверщини розповідає новий випуск даної серії.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
________________________________________


9 листопада - День української писемності та мови. Щорічно, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, в Україні відзначають День української писемності та мови. Напередодні свята до відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів бібліотеки для дітей ім. М. Островського завітало багато школярів на літературну годину «Коли зародилася українська писемність». Учні 22 ліцею та школи №29 дізнались про Нестора-літописця і працю всього його життя «Повість минулих літ» - одну з перших пам’яток української писемності. З цікавістю діти розглядали стародавню абетку кирилицю і пізнавати в тогочасних літерах прабатьків сучасної азбуки. А чим писали в стародавній Україні? Виявляється первісними ручками були писало, писачок і стил , а писали на дощечках вкритих воском. В кінці заходу маленькі читачі розгадували мовні загадки. Мова – це показник нашої культури. Тож плекаймо спільно наше рідне слово!

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________

Театрально-концертне життя


25 листопада у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбулось музично-драматичне та хореографічне дійство за сценічним твором Олега Васюти “А як зможеш ти” до 150-річчя від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. У концерті брали участь: громадський камерний театр “Покликання”, лауреат Всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів клуб спортивного бального танцю “Top dance”, октет братів-семінаристів Київської Духовної семінарії УГКЦ, заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта, вчений секретар музею ім. М. Коцюбинського Дмитро Мельниченко, Інна Васюта.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________


21 листопада у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся концерт “Хіти 90-х”. Зі сцени прозвучали улюблені хіти останнього десятиліття ХХ століття, пісні, які ми любимо і які багато чого для нас значать. Спогади про хороше з часом стають яскравішими, а щось погане - навпаки, тьмяніє. А коли це пов'язано з молодістю чи дитинством - то там взагалі розмова особлива. У цьому віці для щастя треба дуже небагато. І надзвичайно приємно згадати те, що наповнювало наше життя у 90-і.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________


   11 листопада Посольство Республіки Польща в Україні проводило урочистий прийом з нагоди святкування Дня Незалежності Польщі.Колектив Молодіжного хору «Світич» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя під орудою професорів Людмили Шумської і Людмили Костенко мав честь бути присутнім серед гостей престижного дипломатичного прийому, а також виконати низку урочистих польських та українських піснеспівів.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Телерадіоагенство "Новий Чернігів". - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
_____________________________________ 


Після успішного концерту в жовтні цього року, за численними проханнями глядачів, Сергій Сулімовський повторив свій концерт 10 листопада. Концерт на біс!   Така кількість шанувальників - це нагорода за сумлінну, наполегливу працю. Не даремно він отримав звання заслуженого артиста України є лауреатом міжнародних та всеукраїнських конкурсів. Талановитий і привабливий, яскравий та харизматичний, який співає різножанрові пісні!  У лютому наступного року Сергій Сулімовський святкує 35 річчя від Дня народження. З цієї нагоди відбудеться його новий святковий сольний концерт.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
_________________________________


   10 листопада у Чернігові пройшла прем’єра програми столичного тріо Наталії Лебедєвої. Зі сцени пабу Кеш прозвучали джазові фантазії бенд-лідера на тему рок-творів Земфіри. Спочатку у авторській програмі Наталії з’явилась кавер версія на пісню співачки «Небо Лондона», як подарунок своєї приятельці. Потім тріо зробило кавер на пісню «Деньги», який також мав успіх у слухачів. Після чого музиканти вирішили створити цілу програму. Це неперший експеримент Наталії Лебедєвої. У 2010 році її колектив виступав в Польщі, Словаччині та в Києві джазовою програмою за мотивами творів Шопена. Можливо чернігівські шанувальники джазу дочекаються приїзду Наталії з новою програмою за участю її тріо та дуету юних скрипалів.

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Телеканал Новий Чернігів. - Режим доступу
________________________________________

   7 листопада в Чернігівському обласному художньому музеї імені Г.Галагана відбувся концерт
«Перлини скрипкової музики. Учні-викладачу», присвячений 70-річчю професора Національної музичної академії України, народного артиста України, лауреата Державної премії ім. Т.Шевченка Анатолія Івановича Баженова. З Днем народження свого вчителя привітали студенти Національної музичної академії Андрій Коляда, Мар’яна Слободян, Оксана Коруна, Яна Стадник та Наталя Коляда. Партію фортепіано виконала донька маестро, лауреат міжнародних конкурсів Катерина Баженова. У концерті прозвучали твори: М. Лисенка, В. Стеценка «Друга українська рапсодія “Думка-шумка”»; Г. Венявського «Варіації на оригінальну тему, opаторія 15»; К. Сен-Санса «Рондо-капрічіозо», Ф. Крейслера «Радість кохання» та «Прекрасний розмарин»; К. Дебюссі «Вальс»; М. Равеля «Циганка» (1924 р.); П. Сарасате – фантазія на теми з опери Ж. Бізе «Кармен». Скрипалі вразили аудиторію високим рівнем майстерності, вишуканою манерою гри, витонченою імпровізацією. Прикмето, що більшу частину глядачів склали молодь та діти, які з величезним захопленням сприймали кожен виступ студентів. Отже, проект «Музичні зустрічі в музеї» не лише успішно продовжується, але й активно розвивається та набуває все більшої популярності серед мешканців міста.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
______________________________

   У Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм 8 листопада відбувся концерт фортепіанної музики за участю Народної артистки України, лауреата Українського конкурсу, професора Людмили Марцевич (м. Київ).  Це другий концерт з циклу «Фортепіанний Абонемент». На цьому концерті прозвучали твори: В. Моцарта, П. Чайковського, Л. Бетховена, Ф. Шопена. Наступний концерт відбудеться 6 грудня 2015 року о 15 годині за участю Фортепіанного дуету: Лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів, Заслуженого артиста України Юрія Кота та Ірини Алексійчук (м. Київ). Координатор проекту циклу концертів «Фортепіанний Абонемент». заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________

   4 листопада у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся концерт Національного академічного оркестру народних інструментів України. Очолює оркестр знаний і видатний диригент, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України, професор і композитор Віктор Гуцал. Диригент оркестру наш земляк, випускник Чернігівського музичного училища, уже знаний досвідчений диригент Іван Корінь. Разом з Національним академічним оркестром народних інструментів України виступив з сольної програмою соліст Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України, співак (тенор), видатний кобзар і лірник, зберігач споконвічних традицій українського народу Василь Нечепа. Основою концертної програми оркестру є народна інструментальна музика всіх регіонів України.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________
Музеї

Дослідження Віри Зайченко про вишивку козацької старшини : книга «Вишивка козацької старшини ХУІІ- ХУІІІ століть Чернігівського історичного музею імені В. Тарновського» // Світ-інфо. - 2015. - 3 грудня. - С. 14.
_____________________________ 


27 листопада в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулося  відкриття виставки "Традиції та іновації в графіці Георгія Якутовича", присвяченої 85-річчю від дня народження митця. В експозиції представлені графічні твори народного художника України, двічі лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка Георгія Якутовича (1930-2000). Відвідувачі зможуть побачити серії офортів Георгія Якутовича до повісті М.Гоголя «Вій», «Люди села Дземброня» та багато інших. Виставку творів Георгія Якутовича доповнюють роботи художників-графіків Григорія Гавриленка (1927-1984) та Валентина Гордійчука (1947 р.н.). 

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 
___________________________________

27 листопада у Чернігові в обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського проведено круглий стіл на тему «Люди правди. Супротив тоталітаризму і геноциду» до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні. Символічно, що його учасники – науковці, музейники, журналісти, співробітники Українського інституту національної пам’яті – зібралися на захід саме в залі експозиції, присвяченій репресіям і Голодомору, злочинній політиці комуністичного тоталітарного режиму на Чернігівщині 1920-х – 1930-х років та їх жертвам.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
___________________________________

Лаєвський С. Музей зберігає пам’ять. А як зберегти музей? : [Чернігівський обласний історичний музей ім. В. В. Тарновського] / Сергій Лаєвський // Деснянська правда. – 2015. – 19 листопада. – С. 1.
 _______________________________ 

26 листопада у Чернігівському обласному історичному музеї імені Василя Тарновськоговідзначили 119-у річницю з дня його заснування. Одним з ключових серед святкових заходів стала презентація ілюстрованого довідника “Замки та фортеці Чернігово-Сіверщини в XV-XVIII ст.”У довіднику подаються загальні тенденції розвитку фортифікаційноі справи на теренах сучасної Чернігівщини з XV до XVIII століть. Окремо виділяються відомі на сьогодні оборонні комплекси, серед яких є замки (Чернігівський, Любецький, Батуринський та інші), фортеці, укріплені монастирі та церкви. Описи укріплень супроводжуються значною кількістю документальних свідоцтв, описів очевидців. Доповнюють ці дані картографічні матеріали, тогочасні зображення та сучасні графічні реконструкціі найбільш значущих памяток фортифікаційноі справи Чернігівщини.


Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу 
СІВЕРцентр. - Режим доступу   + Телесюжет. - Режим доступу 


Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Чернігівський ФОРМАТ. - Режим доступу
______________________________ 

Історичному музею – 119 // Деснянська правда. - 2015. - 3 грудня. - С. 2. 


"Скарбниця - як подарунок до Дня народження" : [відтоді як Чернігівський історичний музей імені В. В. Тарновського почав святкувати свій День народження, започаткували і традицію видавати черговий збірник наукових праць "Скарбниця української культури".  Нині вийшов 16-й випуск] // Деснянська правда. - 2015. - 3 грудня. - С. 7. 



25 листопада у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбувся вечір-реквієм «Хто знав, хто вів смертям і втратам лік» з нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору. «Ніхто не має права забути!» - цією фразою ведуча заходу, завідуюча відділом музею Олена Сазонова акцентувала увагу присутніх на тому, що наш обов’язок – берегти пам’ять про мільйони українців невинно убієнних тоталітарним режимом, і в знак цього 28 листопада о 16.00 долучитися до всеукраїнської хвилини мовчання та акції «Запали свічку пам’яті».  Яскравим доповненням до сказаного під час заходу стала виставка бібліотечних матеріалів, переглянувши які присутні могли більше дізнатися про масштаби і наслідки Великого Голоду на теренах нашої Батьківщини.


Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
___________________________________ 


25 листопада в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Вже не глина, а натхнення майстра”.  Вона присвячена Івану Івановичу Бібіку – заслуженому майстру народної творчості України, члену Національної спілки майстрів народного мистецтва України, ветерану Другої світової війни, якому цього дня виповнюється 90 років.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 


Народному майстру Івану Бібіку - 90 років. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу 
Майстру Івану Бібіку – 90 років! // Світ-інфо. – 2015. – 3 грудня. – С. 3.


Гаврик В. Гончар Іван Бібік справив 90-річчя / Вікторія Гаврик // Деснянська правда. - 2015. - 3 грудня. - С. 3.
_______________________________________


25 листопада в Чернігівському обласному художньому музеї ім. Григорія Галагана відбулася публічна лекція "Українські козаки в полоні стереотипів" Володимира Пилипенка, доцента кафедри етнології та краєзнавчо-туристичної роботи Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, кандидата історичних наук. Слухачі лекції побачили козацтво не таким, як нам розповідали у школі, описували у книжках та показували у фільмах. Лектор розповів про основні теорії походження козацтва: хозарську, бродницьку, уходницьку, боярську, радянську та інші.


Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

___________________________________________ 


25 листопада – 59 років від дня смерті Олександра Петровича Довженка. Традиційно в цей день у Сосницькому літературно-меморіальному музеї О.П.Довженка було проведено день відкритих дверей. Вшановуючи пам'ять видатного митця, прихильники його таланту та керівництво району поклали квіти до пам’ятника нашому славетному земляку. Олександра Петровича знають і шанують в усьому світі. Про митця, який поєднав у собі і кінорежисера, і письменника, і художника, і громадського діяча писали у різні часи багато літературознавців та кінознавців. Він був сповнений творчих планів, але 25 листопада 1956 року серце Олександра Довженка передчасно зупинилося. Саме про це вели мову наукові співробітники музею Олена Сивоконь та Олена Тимошенко під час заходу «Незгасна зоря Олександра Довженка». Гортаючи сторінки біографії земляка наукові співробітники більш детально зупинилися на таких моментах, які донедавна ще не були відомі для загалу. Розповідь супроводжувалася показами фрагментів із документального фільму «Мислитель і поет». На захід були запрошені члени літературної студії «Убідь», керівництво району, вчителі шкіл Сосниці та району, працівники районної бібліотеки.


Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 
______________________________________ 


21 листопада в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана у рамках реалізації проекту «Одеса їде в гості» та відзначення Дня Гідності та Свободи відбулась зустріч з делегацією одеських митців.  У складі делегації: диксиленд Муніципального театру духової музики ім. О. Саліка, акторка Одеського театру юного глядача Олена Шаврук, солісти-вокалісти, директор Муніципального Музею-квартири Леоніда Утьосова Світлана Шляхова, співробітник художньої галереї Олена Дмитревич. Під час візиту заплановано обговорення можливості творчої співпраці в музейно-галерейній справі між Черніговом та Одесою. Також відбувся концерт, під час якого одеські митці презентували свою творчість для чернігівських глядачів.


Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________


20 листопада в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулося відкриття ретроспективної виставки графічних та живописних творів нашого земляка Олександра Савченко-Більського (1900-1991), яскравого представника європейського мистецтво ХХ століття, який 70 років жив і творив у Франції у панівних на той час стилях українського модерну, Ар Деко, конструктивізму тощо. Відвідувачі також матимуть можливість висловити своє співчуття і солідарність з народом Франції, які будуть передані Посольству Франції в Україні.

Ральченко І. З вірою в Україну / Ірина Ральченко  // Деснянська правда. - 2015. - 26 листопада. - С. 7.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 
___________________________________



16 листопада, в Ніжинському краєзнавчому музеї імені І. Спаського відбулося відкриття виставки, присвяченої 150-й річниці від Дня народження настоятеля Української греко-католицької церкви, митрополита Андрія Шептицького.

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу




_________________________________


12 листопада у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбувся літературно-мистецький захід «Є поети для епох: вибране, вічне». Цього разу зустріч у затишній музейній залі була присвячена Дню української писемності та мови. Поетично-музичний експеримент – саме такий формат заходу було запропоновано відвідувачам. Кожен за бажанням міг обрати улюблений вірш українського поета і не лише прочитати його присутнім, але й розповісти свою життєву історію, пов’язану з цією поезією.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу  


Чернігівщина. - Режим доступу
______________________________________

Листопад. Директор обласного художнього музею бере участь у воркшопі «Розвиток міст, участь та менеджмент облаштування міських кварталів» у Берліні.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу



_______________________________________


13 листопада, у 307-му річницю загибелі Батурина, всі українці схилили голови в скорботі за знищеним містом та його мужніми оборонцями. Гетьманський Батурин - це гордість і біль кожного свідомого українця!  Вже 24 роки поспіль відроджений Батурин збирає патріотичну громаду з усієї України. За православною традицією День пам’яті Батурина розпочався панахидою за загиблими тисячами воїнів і мирних мешканців Гетьманської столиці, які поклали своє життя за свободу в далекому 1708 році. Відправив панахиду у церкві Воскресіння Господнього на Цитаделі Батуринської фортеці настоятель Свято-Покровської церкви о.Роман (Кривко). Вклоняючись подвигу і жертовності батуринців, поклали присутні живі квіти до підніжжя Пам’ятника жертвам Батуринської трагедії 1708 року. Замайоріли кривавими сльозами червоні гвоздики, нагадуючи живим про уроки Батуринської трагедії. Особливим став подарунок для фондової колекції заповідника - портрет гетьмана Івана Мазепи, роботи члена Національної спілки художників України, Василя Миколайовича Березового, який передала вдова митця Тамара Яківна. Дуже актуальним був виступ зі сцени кобзаря із м.Ромни Олександра Тріуса, який вже не вперше приїхав до священного для кожного українця місця, щоб висловити одвічний біль українського народу із самісіньких глибин його співочої душі. З уст співця незбагненно глибоко прозвучала дума І.Мазепи “Ой, горе тій чайці”. Піднятися з своїх місць змусила спільноту лемківська народна пісня “Пливе кача по Тисині”, яка стала сучасною поминальною за героями і жертвами Революції гідності та неоголошеної війни України з Росією. Проникливим виступом Народного академічного хору Чернігівського обласного філармонійного центру під керівництвом заслуженого працівника культури України Володимира Коцура завершився захід. Із впевненістю прозвучали наостанок заходу слова ведучої Марини Хармак, що ми, як єдиний народ, з Божою допомогою гідно здолаємо сьогоднішні випробування. І рано чи пізно, Україна таки переможе у нинішній боротьбі за свою державність, суверенітет, незалежність і територіальну цілісність.

Сердюк Н. Феніксом летить душа Батурина : [заходи до 307- ї річниці загибелі Батурина] / Наталія Сердюк // Деснянська правда. - 2015. - 19 листопада. - С. 1.
Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу



Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
_________________________________

    8 листопада літературно-меморіальний музей-заповідник М. Коцюбинського відзначив 80-річчя з часу відкриття музейної експозиції. Саме цій визначній для закладу даті присвячені нові матеріали, що доповнили існуючу музейну експозицію. Власне історія закладу починається з 15 вересня 1934 року, коли було прийнято постанову облвиконкому про заснування музею Михайла Коцюбинського у садибі, де свого часу мешкав письменник та його родина. Тоді ж директором музею було призначено Хому Михайловича Коцюбинського – молодшого брата видатного українського митця. Свого часу він працював над заснуванням музею М. Коцюбинського у Вінниці. Разом з дружиною Катериною Яківною та донькою Михайлиною він переїжджає до Чернігова, де і починається копітка робота зі створення музею.

У музеї Коцюбинського - виставка до 80-річчя музейної експозиції // Світ-інфо. - 2015. - 19 листопада. - С. 16.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
_________________________________

Листопад. У Чернігові, в ліцеї №15, відбулися урочистості щодо відкриття Музею бойової слави, присвячений воїнам-визволителям та бійцям АТО. На експозиціях музею висвітлюються сторінки історії, безпосередніми учасниками творення якої були колишні учні навчального закладу. Це і ІІ світова війна, війна в Афганістані, АТО на Сході України, розбудова сучасної української армії.Значна частина експозицій музею присвячена найактуальнішому на сьогодні – подіям на Сході України, антитерористичній операції, в якій брали участь і нині продовжують нести службу в задіяних підрозділах багато колишніх учнів 15 ліцею. Це, зокрема, бійці 13 мотопіхотного батальйону Павло Славінський, Євген Руденок, Володимир Мироненко, Віталій Трухан, Альберт Черешко та інші. Окремо висвітлюється життєвий і бойовий шлях командира роти 13 батальйону капітана Олексія Коновалова, який загинув на Луганщині в червні 2014 року. В заході відкриття музею поряд зі школярами і педагогічним колективом ліцею взяли участь представники міської влади, військовослужбовці гарнізону, учасники бойових дій, ветерани ІІ світової війни, випускники навчального закладу. Отець Євген Орда, який неодноразово як капелан працював у підрозділах, задіяних в АТО, освятив приміщення музею, а голова Товариства сприяння обороноздатності України в Чернігівській області Ігор Мизган, який понад рік служив у зоні АТО заступником командира 13 батальйону з озброєння, розповів про своїх товаришів по зброї, історію створення батальйону та його бойовий шлях.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Високий вал (Чернігівська регіональна громадсько-політична Інтернет-газета). - Режим доступу

Новини Чернігова. - Режим доступу
________________________________

   6 листопада виповнилося 80 років від дня виходу на екрани фільму Олександра Довженка «Аероград». Це був перший фільм, створений Довженком на «Мосфільмі» і його другий звуковий фільм. Напередодні в Сосницькому музеї Довженка було влаштовано кіновечір «Мрії про місто майбутнього у фільмі Довженка «Аероград». акож у музеї в ці дні діяла фотовиставка «Аероград – місто майбутнього».

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу
____________________________

Лозовая Ю. Роман Закревский: «Люди – это время» : [6 ноября в музее современного искусства «Пласт-Арт» состоялось открытие фотовыставки «Люди – это время»] / Юлия Лозовая // Семь дней. – 2015. – 12 ноября. – С. 28.
_______________________________

   3 листопада у затишному залі літературно-меморіального музею-заповідника М. Коцюбинського  відбулася презентація книги чернігівського письменника Олексія Брика «На крилах Пегаса». У своїй новій книзі Олексій Григорович розповів читачам про видатних людей, зокрема письменників та поетів, з якими йому доводилося зустрічатися на довгому життєвому шляху, та яким чином ці люди впливали на становлення і розвиток його світогляду і таланту літератора. Щиро, з гумором, часом не приховуючи незручних подробиць, автор згадує свої зустрічі з видатними творцями, зображуючи їх, перш за все, як звичайних людей зі своїми позитивними рисами і недоліками, ставленням до оточуючих людей і особливим поглядом на життя.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________

   4 листопада у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбулася презентація монографії «Візуальне у творчості М. Коцюбинського» доктора філологічних наук, професора НДУ ім. М. Гоголя Олександра Ковальчука. Гості презентації, а це письменники, науковці, журналісти, студенти-філологи і їх викладачі, з великим захопленням сприйняли виступи учасників презентації та відкрили для себе ще одну, для багатьох до кінця не звідану, грань творчості М. Коцюбинського, а також отримали чудовий заряд натхнення на наукову і творчу працю.


Гаврик В. Бачу – отже, існую… : [в Чернігівському музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулась презентація монографії Олександра Ковальчука «Візуальне у творчості М. Коцюбинського»] / Вікторія Гаврик // Деснянська правда. – 2015. – 19 листопада. – С. 7.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
______________________________
  
Фестивалі, конкурси в галузі культури 


Обласний конкурс «Благодійник року» імені меценатів Тарновських. На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 05.03.2008 № 79 «Про проведення обласного конкурсу „Благодійник року” імені меценатів Тарновських», з метою поширення благодійницької діяльності та меценатства на Чернігівщині обласна державна адміністрація за сприяння Чернігівської обласної ради та за підтримки громадськості проводить обласний конкурс «Благодійник року» імені меценатів Тарновських.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________________

Жовтень. Театральний фестиваль жіночої творчості фінішував у Ніжині. За словами членів журі, крізь багатогранність творчих «я» актрис визначити кращих було неймовірно важко. Але все ж таки довелося це зробити, адже фестиваль, окрім безпосереднього «продукування» творчості, містив у собі елемент змагання, що, безперечно, стимулювало театральні колективи до ще більш плідної роботи.

Читати на сайті Високий вал (Чернігівська регіональна громадсько-політична Інтернет-газета). - Режим доступу
_______________________________________

Народна творчість

 25 листопада 90-річний ювілей відзначатиме заслужений майстер народної творчості України (з 1987 р.) відомий гончар Іван Іванович Бібік. Він народився в далекому1925 р. в с.Олешня Ріпкінського р-ну Чернігівської області. Був учасником Другої світової війни. Нагороджений численними орденами та медалями. Член НСМНМУ з 1991 р. Бере участь у різноманітних регіональних, всеукраїнських та міжнародних мистецьких виставках.

Майстру Івану Бібіку – 90 років! // Світ-інфо. – 2015. – 3 грудня. – С. 3.

Гаврик В. Гончар Іван Бібік справив 90-річчя / Вікторія Гаврик //Деснянська правда. - 2015. - 3 грудня. - С. 3.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

25 листопада в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Вже не глина, а натхнення майстра”.  Вона присвячена Івану Івановичу Бібіку – заслуженому майстру народної творчості України, члену Національної спілки майстрів народного мистецтва України, ветерану Другої світової війни, якому цього дня виповнюється 90 років. - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар