Translate

вівторок, 5 січня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини в ЗМІ (ЧЕРВЕНЬ-2015)

Загальні питання

«Держава – це ми!» - під таким гаслом 29 червня пройшли урочисті заходи із вшанування
пам’яті військовослужбовців Чернігівщини, загиблих в зоні АТО та під час Революції гідності.  Це відбулося у рамках благодійної акції «Родинне коло Чернігівщини» та з нагоди Дня Конституції України.  До проведення акції долучилися і владні інституції, і громадські та волонтерські організації, і звичайні громадяни, які не залишилися байдужими до чужого горя та до долі держави. Заходи розпочалися на Красній площі з і флешмобу «Квітка-душа» за участю керівників області, членів сімей загиблих військовослужбовців та героїв Небесної сотні, громадськості, творчих колективів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Вшановуючи пам'ять наших земляків, чия висока громадянська мужність, відданість Україні та військовій присязі віднині навічно закарбовані в нашій пам’яті, присутні поклали квіти до меморіальних дошок, присвячених загиблим військовослужбовцям. Пам'ять героїв вшанували хвилиною мовчання.Поминальну літію відправив секретар Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Роман. До заходів долучився народний депутат України Олександр Кодола.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________________________________   


Чернігів отримав новий презентаційний ролик. Це сталося 29 червня, а вже на ранок 30-го, тобто за добу його переглянуло уже 8000 користувачів. Це майже 2-хвилинна динамічна розповідь про історичні перлини архітектури домонгольського періоду Київської Русі та інші історичні споруди і пам’ятки, якими пишається Чернігів.
Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

_______________________________________________________________

Минулі вихідні відзначилися для Чернігова великою кількістю різноманітних заходів, адже на  28 червня у цьому році припало два великих свята – День Конституції та День молоді. В Центральному парку культури та відпочинку на відкритій сцені пройшли активності у рамках молодіжного фестивалю «На всю котушку» – концертна програма, танці, пісні, інтелектуальні та веселі конкурси з різноманітними призами. Громадські організації міста проводили свої заходи в рамках Ярмарку громадських організацій: патріотичні фотосесії та фейс-арт, спортивно-туристичні розваги, ігри для дітей, танцювальні майстер-класи.

Офіційний веб-портал Чернігівської міської ради. Режим доступу
_______________________________________________________________


24-25 червня на базі обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, Городнянського та Щорського районних будинків культури відбувся семінар-практикум директорів районних і сільських будинків культури «Пріоритетні напрямки роботи у сфері діяльності клубних закладів». Відкриваючи його, директор ОНМЦКіМ Надія Заваліна зазначила, що попри непрості умови, в яких зараз доводиться працювати організаторам змістовного дозвілля, вони не тільки справляються з виконанням функціональних обов’язків, а й намагаються урізноманітнити заходи, що проводяться в міських, районних та сільських будинках культури області. Як ознаку відчуття ними запитів часу Надія Петрівна відзначила збільшення в робочих планах клубних закладів усіх рівнів заходів, спрямованих на патріотичне виховання, зокрема підростаючого покоління.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
___________________________________________________________________

26 червня за ініціативи Почесного Консула Латвії в м. Чернігові Олени Вишнякової та культурно-просвітницького центру LatviArt відбудеться унікальний захід – День латвійської культури. У цей день у Чернігові пройде чимало заходів. У КЦ LatviArt відбудуться виставка «Ліго/Янів день» та виставка робіт учнів Чернігівської дитячої художньої школи «Квітка папороті», що присвячені дню святкування Янового дня в Латвії та свята Івана Купала. Родзинкою Дня латвійської культури – концерт фольклорної музики в сучасному виконанні латвійської співачки та музиканта Бірути Озолині з програмою «Одне Сонце, одна Земля».Також в межах Дня латвійської культури в Чернігові відбудеться фотовиставка «Новий погляд на Ригу», на котрій будуть представлені роботи латвійських фотографів Юріса Муйжнієкса та Гінтса Мальдеріса. Завершиться захід відкритим кінопоказом латвійського кіно.

Читати на сайті Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу  

____________________________________________________________________


22 червня – пам’ятна дата, яка повинна нагадувати усім про цінність життя кожної людини. Особливо в ці непрості для українського народу дні, коли на сході країни триває боротьба за свободу та єдність держави. Сьогодні до Братської могили воїнів, що полягли в боях за свободу нашої Вітчизни, поклали квіти голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Микола Звєрєв, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, ветеранських організацій та громадськості. Присутні вшанували пам'ять про загиблих у Другій світовій війні, а також всіх загиблих під час проведення антитерористичної операції на сході України хвилиною мовчання.
Після цього на Меморіалі Слави керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій відправив поминальну літію за полеглими під час бойових дій та усіма жертвами війни в Україні.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим роботи   План заходів до Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні. - Режим доступу 
______________________________________________________________________

19 червня в обласному центрі у помешканні Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка проведено експертний круглий стіл на тему: «Місце пам’ятників тоталітаризму в європейському виборі України: стан та перспективи вирішення проблеми».

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
______________________________________________________________________


12 червня згідно планів Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації в Чернігівському обласному навчально-методичному центрі культури і мистецтв проходив обласний семінар-практикум керівників та методистів з вокально-хорового жанру. В даному заході прийняло участь 37 митців. В роботі семінару були задіяні представники з усіх районів нашої області, що свідчить про велику зацікавленість керівників аматорських колективів питаннями розширення творчого досвіду, підвищення професійного рівня та поповнення новим матеріалом.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
____________________________________________________________________

З метою покращення професійної майстерності викладачів образотворчого мистецтва початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області, обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв підготовлено та проведено тренінг – практикум, для викладачів образотворчого мистецтва, який 11 червня 2015 року відбувся у приміщенні Чернігівської дитячої художньої школи. Обласний тренінг-практикум на тему «Холодний батик» спрямований допомогти викладачам методично правильно побудувати навчальний процес, орієнтуючи їх на викладання предметів, передбачених програмою, розширити базові відомості про технологію виготовлення холодного батика.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
______________________________________________________________________

4 червня 2015 року у Чернігові в приміщенні обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка журналістам та представникам влади і громадськості представлено щойно виданий просвітянський збірник «Чернігів європейський. Повертаємо історичну пам’ять та справедливість».

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 
Режим доступу






_____________________________________________________________________

Відзнаки в галузі культури

Дзюба С. Володимир Коваль - лауреат "Коронації слова" / Сергій Дзюба // Деснянська правда. - 2015. - 15-18 червня. - С. 7.
____________________________________________________________________

Тетяну Дзюбу нагородили в Болгарії, а Сергій Дзюба переміг у Канаді. Письменниця, журналіст, літературознавець, доктор наук із соціальних комунікацій Тетяна Дзюба гідно представляла Україну на IX Міжнародному фестивалі поезії «Славянска прегръдка» у м. Варна, в Болгарії. Тетяна Дзюба успішно виступила на всіх фестивальних заходах, і отримала в підсумку престижну міжнародну літературну нагороду. Це – вже друга почесна відзнака пані Тетяни в Болгарії. Як відомо, торік вона одержала нагороду Спілки болгарських письменників «Золотий Пегас» за визначну літературну та наукову діяльність. А письменник Сергій Дзюба став щойно переможцем Міжнародного літературного конкурсу творів для дітей (Канада). Організатори випустили ошатний, яскравий друкований альманах, у якому представлено поетичний і прозовий доробок переможців конкурсу. Також талановите письменницьке подружжя з Чернігова нещодавно прийняли в Македонії до Міжнародної Медитеранської Академії імені братів Міладінових (місто Струга). Це – відома й поважна Академія, яка проводить щороку міжнародний літературно-мистецький фестиваль. 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________________________________________

Музейна діяльність 

24 червня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулася чергова “Музейна зустріч”. Цього разу на неї був запрошений відомий історик, головний редактор
часопису “Пам’ятки України: історія та культура” доктор історичних наук Ігор Гирич.Основною темою зустрічі стала лекція Ігоря Борисовича Гирича “Українська національна ідея. До постановки питання”, виступити з якою музей імені В.В. Тарновського поросив вченого, знаючи, що на початку цього року він захистив докторську дисертацію, апробовану в монографії “Українські інтелектуали і політична окремішність (середина ХІХ – початок ХХ ст.)”.  Йшлося про етапи формування українського національно-визвольного руху, їхні визначальні риси, діячів. Відбувалася не суха лекція, а діалог. Найбільшу зацікавленість присутніх і найбільше запитань викликали відповіді про роль чернігівців; про те, що важливіше для долі держави – ідеологія чи економіка; про те, як нехтування власною історією, поблажливість до ідеологій чужих держав, як помилки минулих часів стали реаліями сучасного життя України. Попри літній період відпусток на зустріч зібралася чимала аудиторія: викладачі університетів, представник Українського інституту національної пам’яті, працівники музеїв, архіву, бібліотеки, журналісти, звичайні чернігівці. І.Б. Гирич подарував музею і обласній бібліотеці імені В.Г Короленка свою монографію, що стала вже бібліографічною рідкістю, книгу про Київ та праці В. Липинського.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________________________________


20 червня до Батурина завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні пан Саймон Сміт разом зі своєю дружиною пані Шон Стікінгс та друзями. Це був перший візит англійського дипломата до Гетьманської столиці. Оглянувши музеї заповідника високоповажні гості мали нагоду дізнатися про основні віхи історії Гетьманщини. Особливе захоплення гостей викликала перлина заповідника - палац гетьмана Кирила Розумовського, творіння видатного шотландця, їхнього земляка Чарльза Камерона. Під час екскурсії палацом пан Посол високопрофесійно виконав кілька класичних композицій на старовинному роялі. Дипломат висловив захоплення від чарівної краси природи та унікальних пам'яток містечка над Сеймом. В пам'ятному записі у Книзі відгуків почесних гостей Саймон Сміт зазначив, що отримав надзвичайне задоволення від знайомства з Батурином і хотів би, щоби якомога більше його співвітчизників дізналися про цей фантастичний куточок України.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
_____________________________________________________________________

Єлісєєва М. Квітка папороті розквітла в "Дивосаді" : [дивовижне дійство "Ніч на Івана Купала" за мотивами повісті Миколи Гоголя "Вечори на хуторі поблизу Диканьки" показали глядачам актори театру "Дивосад" у приміщенні Художнього обласного музею імені Г. Галагана] / Марта Єлісєєва // Чернігівські відомості. - 2015. - 24 червня. - С. 19. + Семь дней. - 2015. - 25 июня. - С. 25.
_____________________________________________________________________


 В приміщенні Колегіуму (на Валу) відкрилася виставка Богородичних ікон з колекції Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Частина ікон представлена в експозиції вперше. В експозиції представлені образи Богородиці - найпоширеніші і найулюбленіші іконописні образи в Україні. Багато поколінь наших предків втілювали в цьому образі ідеал жінки - вірної захисниці, доброї і турботливою матері, заступниці людей. Ікони, які експонуються на виставці, різноманітні як за стилем і манерою виконання, так і за рівнем професійної майстерності. 

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). -Режим доступу

Новини Чернігова. - Режим доступу


_________________________________________________________________


Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського 19 червня відкрив виставку “Чернігівська земля у державі князя Володимира” та провів музейну зустріч “Чернігівська земля у державі Володимира Великого”.  На виставці презентовані археологічні матеріали часів Володимира Великого та більш пізньої доби, знайдені на Чернігівщині: язичницькі амулети та предмети християнського культу (хрести-енколпіони, натільні хрестики, лампадка та ручні кадильниці); книжкова застібка, писала та фрагмент амфори з написом; предмети імпорту із різних країн – Візантії, Скандинавії, Сирії, Єгипту – намиста, скляний флакон, футляри для голок, браслет, гребінець, кістяні дудка та вістря. Великий князь київський Володимир Святославич пошанований у багатьох країнах світу. Його ім’ям названі собори, вулиці, споруджено багато пам’ятників в Україні та за її межами. Випущені пам’ятні медалі, значки, ювілейні монети. Зображення князя Володимира є на банкноті та монеті номіналом в 1 гривню. Тільки на відкритті виставки присутні мали нагоду побачити унікальні експонати з фондів музею: кам’яний хрестик ХІІ–ХІІІ ст. із золотими обкладинками кінців, срібну монету англо-саксонського короля Едельреда (994–1000), срібну монету “Хрещення Русі” номіналом в 10 грн. та орден Святого Володимира ІV ступеня ХІХ ст. Виставка працюватиме до кінця вересня.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу 

___________________________________________________________________

17 червня Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» запрошує на лекцію «Про зйомки художніх фільмів у Чернігові», яка відбудеться 17 червня, у середу, о 15.00 у приміщенні Колегіуму (на Валу). Кілька років тому працівники заповідника вирішили дослідити історію фільму «Вій», адже його зйомки відбувалися не тільки у Седневі Чернігівського району, що є загальновідомим фактом, а й безпосередньо у Чернігові, на території Єлецького монастиря та біля Катерининської церкви. Молодший науковий співробітник науково-просвітницького відділу Олександр Литовченко розповість маловідомі цікаві факти про зйомки кінокартини «Вій» та інших художніх фільмів у Чернігові.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________________________________________________


Щербонос В. Витоки співучої "Десни" : [в рамках обласного семінару-практикуму керівників народних і зразкових аматорських вокально-хорових колективів та методистів цього жанру у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулась презентація збірника пісень "І пісня звучить солов'їна" з репертуару заслуженого народного аматорського хору "Десна"] / Василь Щербонос // Деснянська правда. - 2015. - 15-18 червня. - С. 7.
____________________________________________________________________


10 червня у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася міжнародна виставка «Тоталітаризм. Карикатури і шаржі».  Ця мистецька подія стала результатом проведення V міжнародного конкурсу з однойменною назвою – «Тоталітаризм. Карикатури і шаржі», який стартував у лютому цього року в Полтаві.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

Відео на YouTube. - Режим доступу  

Про війну... з посмішкою : [у Чернігівському військово-історичному музеї розгорнуто міжнародну виставку "Тоталітаризм. Карикатури і шаржі" ] // Наш край. – 2015. – 13 червня. – С. 5.
____________________________________________________________________


10 червня. Лекція: Вулиці та площі Чернігова — свідки історії. Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» запрошує на лекцію «Вулиці та площі Чернігова — свідки історії», яка відбудеться 10 червня, у середу, о 15.00 у приміщенні Колегіуму (на Валу). П’ятницька, Успенська, Єлецька, Магістратська, Реміснича, Хлібопекарська, Гонча… Кожна з вулиць нашого міста має свою цікаву історію. Завідувач відділу наукових досліджень печер та пам’яток археології Володимир Руденок розповість про вулиці, будинки і мешканців старого Чернігова.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
______________________________________________________________________

7 липня відзначатиметься День працівників природно-заповідного фонду. На території Чернігівської області найбільшим об’єктом природно-заповідного фонду виступає наш
Мезинський національний природний парк (31035,2 га). В рамках цього свята Мезинський НПП проводить для всіх бажаючих день відкритих дверей у візит-центрі. Кожен відвідувач цього дня матиме можливість: безкоштовно послухати екскурсію у філіалі Мезинського археологічного науково-дослідного музею імені В.Є. Куриленка; переглянути відеоматеріали про парк та ознайомитися за круглим столом з основними напрямками діяльності установи;
відвідати виставку «Треш-мейд» (що в дослівному перекладі звучить як «Зроблено зі сміття»), на якій представлені оригінальні вироби, композиції з матеріалів, які викинули, або збираються винести на смітник.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу
____________________________________________________________________


Майстерність рук - майстерність серця : [5 червня у Козелецькому музеї історії ткацтва Чернігівщини відкрилась виставка дитячих робіт "Майстернісь рук - майстерність серця", приурочена Міжнародному дню захисту дітей] / фотогр. Володимира Квітки // Новини Придесення. - 2015. - 20 червня. - С. 5.
_____________________________________________________________________

Рубей Н. У музеї гостюють незвичайні ляльки і діти-ангели! : [2 червня у Корюківському районньому історичному музеї відбулася презентація незвичайної виставки, присвяченої Міжнародному дню захисту дітей, - "Острів дитинства на планеті Земля"] / Наталія Рубей // Маяк. - 2015. - 6 червня. - С.7. 
 ____________________________________________________________________

1 червня з нагоди Міжнародного дня захисту дітей у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулося урочисте відкриття виставки-конкурсу «Україна – європейська держава».  Метою конкурсу є привернення уваги до проблеми вільного вибору майбутньої долі України, зокрема відповідальності громадян усієї України за свій вибір перед нащадками.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________________________________________ 

Художники. Виставкова діяльність 

Художницю Гульнару Тригуб, що мешкає в Ічні Чернігівської області, вже називають однією з найталановитіших майстринь краю. Здобуток майстрині перевищує сорок полотен. Найулюбленіше – «Море». Роботи художниці виставлялися в Ніжинському педагогічному інституті, у Ніжинському краєзнавчому музеї. Потім – у Качанівці. З успіхом пройшла виставка в київському театрі «Сузір’я», у Міністерстві соціальної політики України.


Читати на сайті Біла хата. -  Режим роботи
________________________________________________________________
 
Театрально-концертне життя 

Чернігівський театр закрив свій 89-й сезон великим концертом. Ще один творчий рік відійшов у історію. Звісно, для колективу він був непростим, але актори завжди намагалися бути корисними та цікавими. За цей час відбулося багато вистав та концертів, кошти від яких пішли на підтримку Збройних Сил України. За творчий рік у колективі народилося 5 нових вистав. Крім того, восени 2014 року творчий колектив взяв участь у 10-му Міжнародному театральному фестивалі жіночої творчості ім. Марії Заньковецької у місті Ніжині з виставою «Відьма» за творами Т.Г. Шевченка. Завітали до наших друзів у місто Гомель з великим концертом з нагоди 75-річчя театру. З нагоди закриття сезону відбувся великий театралізований концерт всім творчим колективом.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

___________________________________________________________________ 

Гольцов В. Що дасть театральна реформа і хто виживе? : [погляд на проблему з Чернігова] / Віталій Гольцов (художній керівник Чернігівського обласного театру ляльок ім. О. Довженка) //День. - 2015. - 26-27 червня. - С.12.
____________________________________________________________________

 

У заходах «Даруймо радість дітям», присвячених Міжнародному Дню захисту дітей, які відбулися на початку червня 2015 року в Чернігівському обласному палаці для дітей та юнацтва, взяла участь Ірина Постол.

Читати на сайті Біла хата. -  Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу  

___________________________________________________________________

28 червня  в Чернігові відбувся концерт  гурту « Неангели». «Юра, прости» , « Я знаю,это ты», "Роман", « По клеточкам» - це далеко не повний перелік хітових пісень українського відомого колективу.  Послухати дівчат з унікальним голосом зібралась величезна аудиторія, підійти в притул до сцени - просто не реально, тут ніде яблуку впасти. Та попри таку прикрість хто не зміг побачити хоча б почув і цим залишився задоволений. Адже безкоштовно прийти на їх концерт де білети коштують м’яко кажучи недешево не у кожного є така можливість. Протягом години співачки не давали публіці відпочити, розігрівали, як могли. Заряджали позитивом та піснями під час виконання яких не кожен був в змозі встояти на одному місці. І це дало можливість людям не замерзнути у прохолодний недільний вечір. Гурт « Неангели» відпрацював свій виступ як треба і залишив сцену для інших гурту «ТіК».

Читати на сайті Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу 

____________________________________________________________________





Театральний маніфест Молодіжного театру 



Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 

___________________________________________________________________ 


22 червня, в день початку німецько-радянської війни, капела бандуристів ім. О. Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм виступила з ініціативою провести у Мегацентрі культурно-мистецьку акцію «Не згасне пам'яті свіча», щоб через музичні твори, поетичне слово, нагадати сучасному поколінню про страшні роки війни.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу

Єлісєєва М. Не згасне пам'яті свіча : [патріотичний флешмоб капели бандуристів імені Остапа Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм в Мегацетрі м. Чернігова] / Марта Єлісєєва // Чернігівські відомості. - 2015. - 24 червня. - С. 19.
___________________________________________________________
   

Чернігівський міський молодіжний народний театр «Ілюмінатор» разом зі своїми юними
друзями із села Карильського (Коропського району) театром «Слово» вирушає на найпрестижніший в Україні міжнародний фестиваль дитячих та молодіжних театрів «Південні маски». Дружба цих двох театральних колективів народилась чотири роки тому, коли випускник Карильської ЗОШ І-ІІІ ступенів і учасник Карильського театру «Слово» Ростислав Дикий вступивши до Чернігівського Національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка та ставши актором і режисером народного театру «Ілюмінатор» вирішив не забувати своє рідне село і всіляко творчо допомогти тому колективу, який його виховав. Дружба і співтворчість двох театрів була офіційно оформлена, як експериментальний соціально-педагогічний проект «Софіт дружби і творчості», затверджений науково-методичною радою Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К.Д. Ушинського. Проект став непересічним педагогічним і художнім явищем. За чотири роки дружби двох театрів були здійснені три повноформатні сценічні постановки, проведено п'ять майстер-класів і організовані спільні три літні і одна зимова театральні школи.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_________________________________________________________________

3 червня у концертному залі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбулася ХОРОВА АСАМБЛЕЯ ПАМ`ЯТІ ЛЮБОМИРА БОДНАРУКА. Цей захід став даниною поваги талановитому земляку та був спрямований на піднесення хорової культури Чернігівщини. Програма складалася з кращих творів української та світової музики. Автор проекту та режисер програми - Заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець ОЛЕГ ВАСЮТА.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 


Відео на YouTube. - Режим доступу 
____________________________________________________________________


2 червня 2015 року у концертному залі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбувся “ВЕЛИКИЙ БЛАГОДІЙНИЙ КОНЦЕРТ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ”.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

___________________________________________________________________ 

Бібліотеки області

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка. - Режим доступу 

У читальній залі обласної бібліотеки ім. В. Г. Короленка розміщено книжково-ілюстративну виставку «Конституція – основний Закон України», яка містить такі розділи:
• Конституція – основний Закон України;
• Конституція України: історичний шлях;
• Конституція – гарант прав і свобод людини.
Запропонована підбірка документів допоможе усім бажаючим послідовно розглянути основні етапи становлення та розвитку української конституційної ідеї. Адже 28 червня 1996 року було прийнято першу в українській історії Конституцію незалежної держави України, яка остаточно закріпила правові основи нашої держави, її суверенітет і територіальну цілісність.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
___________________________________________________________________
  

Уже декілька років Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка
співпрацює з громадською організацією «MART». У 2015 році відбулося підписання спільного договору про партнерство. Рік ще не закінчився, а в спільній роботі можна вже багато чого відмітити. Наприклад, вже з квітня цього року в Центрі правової інформації бібліотеки юристи ГО «MART» двічі на місяць надають безкоштовні консультації всім, хто їх потребує. Окрім цього за ініціативою бібліотеки було проведено круглий стіл «Стан реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року».
Громадська організація «MART», як правозахисна організація, розуміє важливість бібліотек у процесі просвітництва в сфері прав людини. Тому організація взяла собі за мету по можливості наповнювати фонд бібліотеки правозахисною літературою. 23 червня до бібліотеки було передано більше 100 примірників книг, які містять інформацію про результати моніторингів дотримання прав людини в Україні, аналіз міжнародного законодавства, яскраві приклади рішень Європейського суду з прав людини щодо України тощо.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________________________________________________


2 червня біля приміщення Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка за ініціативи Чернігівського 
обласного відділення Української бібліотечної асоціації відбулося відкриття літнього читального майданчика "Бібліотека під зеленими вітрилами". Працівники бібліотеки зібрали на ньому читачів різного віку та різноманітних уподобань. На майданчику "Літні барви української книги" було презентовано сучасну українську літературу для дорослих і дітей. На майданчику "Дошка оголошень "Міграційна служба пропонує" можна було отримати інформацію про надання адміністративних послуг вимушено переміщеним особам і місцевим жителям, учасникам АТО. Тут консультували щодо оформлення паспортів громадянина України, оформлення документів для виїзду за кордон, видачі паспортів замість втраченого чи
викраденого та інше. Біля майданчика "З любов’ю до дитини" згуртувалися маленькі читачі. До Міжнародного дня захисту дітей їм запропонували екскурсію бібліотекою, а ще – перегляд мультфільмів про книгу. Та найбільше захоплення у малюків викликала виставка малюнків Варвари Зубаненко (7 років) "Світ любові та краси". Показати свої художні здібності діти змогли під час акції з малювання та обміну малюнками "Сушка", отримавши за свою майстерність у подарунок книжки-розмальовки. Користувачі бібліотеки та перехожі з цікавістю переглядали виставку світлин любителів книги та читання. До їхньої уваги були представлені найкращі роботи переможців фотоконкурсу "Життя як книга", який

щорічно на початку літа ініціюється Чернігівським обласним відділенням УБА.На майданчику "Дамо книзі друге життя. Буккросинг" користувачі обмінювалися книжками, які вже прочитали. Майданчик "Арт майстер-клас "Букети з цукерок" зацікавив не тільки жіночу та дитячу аудиторію, але й чоловічу. Усі бажаючі мали можливість опанувати ази дизайну та аранжування букетів троянд із цукерок. Вулична акція "Бібліотека під зеленими вітрилами" привернула увагу значної кількості перехожих – як чернігівців, так і гостей нашого міста, більшість із яких долучилася до числа користувачів книгозбірні. Літній читальний майданчик працюватиме впродовж літа з понеділка
по четвер з 11 до 17 години.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал. - 
Режим доступу

Читати на сайті Сівер центр. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу
________________________________________________________________________

Бібліотеки Чернігівщини 

Краєзнавчі мандри Черніговом разом з Чернігівською обласною бібліотекою для юнацтва. Сьогоднішня наша прогулянка за сторінками книги завідуючого відділом Національного архітектурно-історичного заповіднику «Чернігів стародавній» В. Я. Руденка «Тайны монастырских подземелий» до Антонієвих печер. Антонієві печери були, є і будуть самими відомими печерами Чернігівщини…

Відео на YouTube. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________________________________________

28 червня наша країна відзначає День Конституції. Саме 19 років тому в Україні було прийнято 
Основний Закон держави. Цей акт закріпив незалежність українського народу, зробив його справжнім володарем суверенітету.  Щоб ознайомити дітей з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України, бібліотекарі обласної бібліотеки для юнацтва провели годину історії «ОБЕРІГ НАШОЇ ДЕРЖАВНОСТІ» з дітьми, які оздоровлюються в санаторії «ЗЕЛЕНИЙ ГАЙ» .Бібліотекар розповіла дітям, про те як «народжуються» закони; пояснила, що Конституція надає дітям рівні права та не допускає жодного насилля над дитиною.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_________________________________________________________________


Україну, всіх нас захищають сьогодні славні воїни, справжні хоробрі серця, які не шкодують ні
своїх сил, ані здоров’я, - і навіть найдорожчого – життя! Колектив і читачі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей імені М.Островського підтримують мужніх воїнів не тільки словами і гаслами, а й посильною моральною і матеріальною допомогою – книгами, малюнками-побажаннями, смаколиками.Не забувють і про тих поранених, які лікуються в Чернігівському військовому шпиталі. Напередодні Дня Конституції колектив бібліотеки передав пораненим бійцям фрукти, печиво, чай з найщирішими побажаннями найшвидшого одужання і козацького здоров’я. Наша підтримка, навіть найменша, додасть сили воїнам-захисникам, які боронять рідну землю. Слава Україні! Героям слава!

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
___________________________________________________________________

25 червня, у переддень державного свята – Дня Конституції України, було проведено спільний захід Городнянської центральної бібліотеки та районного будинку культури – годину громадянства «Конституція України – закон для всіх».  Із привітальним словом до присутніх звернулися голова райдержадміністрації С.П. Ященко, голова райради Г.Г. Примак, міський голова А.І. Богдан. Ведуча заходу нагадала про довгий шлях становлення права в Україні із часів княжої України – Русі до сьогодення. Особлива увага була зосереджена на конституції П. Орлика, яка була створена у 1710 році – 305 років тому. Також у залі звучали патріотичні вірші та пісні у виконанні солістів будинку культури, ансамблю народної пісні «Забава» та ансамблю «Городняночка». Завершилась година громадянства побажанням: - Хай же міцніє наша держава! Хай стверджується і виборюється її державність!

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
___________________________________________________________________




Читачі абонементного відділу Ніжинської центральної міської бібліотеки зацікавлені новою творчою виставкою "Ляльки-мотанки — берегині роду". На ній представлені народні ляльки Ірини Гузь, вчителя трудового навчання ЗОШ №6, та її учнів з 6-10 класи.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу



_____________________________________________________________________


У відділі абонементу обласної бібліотеки для юнацтва демонструється виставка, присвячена Другій світовій війні – червню 1941 року. У першому розділі виставки «Незгасаючий вогонь пам’яті» представлені книги, які розповідають про події, що передували початку війни та про перші трагічні дні червня 1941 року. У другому розділі виставки «Україна : сторінки минулої війни» книги розповідають про Україну в Другій світовій війні, про незабутній подвиг людей та самопожертву при захисті Батьківщини. Самовіддані воїни-прикордонники перші довели ворогу, що на нього не чекає легка прогулянка по нашій землі. Виставка представлена фотоматеріалами,які наглядно розповідають про трагічні дні червня 1941 року.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________________________________________


Краєзнавчі мандри Черніговом разом з бібліотекою: Чорна могила.  Якщо ви цікавитесь історією нашого славетного міста, то можете здійснити подорож разом з Обласною бібліотекою для юнацтва до цієї унікальної пам’ятки історії – кургану Чорна могила за сторінками книги "Чернігів: історія міста" українського історика, доктора історичних наук, професора Сергія Леп'явка.

Відео на YouTube. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
_______________________________________________________________________


Відділення Дитячого фонду України, яке зробило Чернігівській обласній бібліотеці для дітей ім.
М.Островського безцінний подарунок – понад 100 примірників книг – твори відомих сучасних українських авторів, книги з історії України, твори світової класики – серед них розкішні видання Шота Руставелі «Витязь в тигровій шкурі» з пречудовими ілюстраціями, твори Ганни Чубач, Олени Апанович, спогади Сержа Лифаря, відомого танцівника «українця з Києва», тощо. Всі ці скарби виділив в рамках благодійної акції Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна», а з нами ними щедро поділилися наші давні і вірні друзі з обласного відділення Дитячого фонду України. Книги порадують юних читачів обласної бібліотеки для дітей і навіть деяких дитячих бібліотек області, допоможуть їм багато чого навчитися, а головне - вчитися бути справжніми патріотами.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________________________________________

Відбувся традиційний день безпеки з бібліотекою. До дітей і дорослих прийшло справжнє літо,
а з ним – довгоочікувані канікули. Відкривати літній сезон в обласній бібліотеці для дітей ім. М.Островського стало доброю традицією «Днем безпеки з бібліотекою». Адже літо – це не тільки радість, можливість багато читати, відпочивати, подорожувати, а й відповідальність дорослих перед дітьми; самих дітей. Саме тому на свято-гру «День безпеки з бібліотекою» до маленьких читачів приходять поважні дорослі – працівники ДАІ УМВС, навчально-методичного центру Цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, і звичайно, бібліотекарі. Але приходять вони не для того , щоб давати скучні вказівки, а по дитячому весело погратися з ними в «пішоходів», «водіїв», «дорожній патруль», почитати гарні книжки про основні правила дорожнього руху.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
______________________________________________________________________ 
Відділ обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів обласної бібліотеки для дітей імені Островського радо зустрічає нових друзів – вихованців обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження».  Діти з особливими потребами нерідко відвідують бібліотеку та різноманітні заходи. Цього разу Бібліо- Кіт Кекс відкрив для них двері Бібліо-кафе «Книжкова смакота». Відвідувачі були вражені різноманіттям незвичайних книжок: книжок-іграшок, з рухомими малюнками, 3D-формату, зі звуковими ефектами. На екрані за допомогою технології доповненої реальності з книжки «Мир фей» діти спостерігали за феями та їх чарами. Під час зустрічі звучали дитячі пісні, вірші. Та найбільше до вподоби дітям – лялькові вистави. В кімнаті казок герої лялькової вистави «Будь чуйним та дбайливим» навчали глядачів, що треба дружити та берегти природу.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
____________________________________________________________________

2 червня відбулося святкове відкриття «ЕКО-БІБЛІОТЕКИ - 2015».   Гостями урочистого заходу стали вчителі та юні вихованці пришкільного табору «Ромашка» ЗОШ №9. Еко-майданчик в обласній бібліотеці для юнацтва цього року проходить під назвою «Літечко на книжкових крилах» де бібліотекарі знайомлять юних читачів зі світом книг, проводячи цікаві екскурсії, вікторини та презентації.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
______________________________________________________________________

1 червня в рамках святкування Дня захисту дітей фахівцями читального залу обласної бібліотеки для юнацтва була проведена акція «БІБЛІОТЕКА - СВІТЛИЙ ДІМ, ЖИВЕ ДИТИНСТВО Й ЩАСТЯ В НІМ!» Свято відбувалось, як в стінах бібліотеки, так і на свіжому повітрі в затишному дворику. В цей день до бібліотеки на гостини завітали, як постійні читачі, так і гості. Святковий день для дітей видався захоплюючий, адже на них чекала цікава програма.
________________________________________________________________________

В обласній бібліотеці для дітей ім.М.Островського до Міжнародного дня захисту дітей був організований справжній пізнавальний кінозал «Дружать діти всього світу». Дітям було цікаво дізнатися про те, що вперше День захисту почали відзначати в 1950 році, в Україні ж цей день відзначають з 1998 року. Дорослі турбуються про те, щоб забезпечити захист прав дітей, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини та рідний край. Юні відвідувачі пізнавального кінозалу були здивовані тим, що у Міжнародного дня дітей навіть є свій прапор! На зеленому тлі навколо знаку Землі розміщені людські фігурки – червона, жовта, синя, біла і чорна, символи різноманітності та толерантності. А знак Землі – це символ нашого загального дому. Діти побачили цікаві сюжети про життя своїх однолітків в країнах світу.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________________________________________

Фестивалі, конкурси в галузі культури

19-21 червня на Голубих озерах відбувся Міжнародний молодіжний фестиваль «Молодість. Мир. Майбутнє». У фестивалі взяли участь близько 400 представників молодіжних громадських організацій, творчої та активної молоді з районів та міст Чернігівської, Київської, Вінницької, Житомирської, Черкаської, Полтавської, Сумської областей, а також Білорусі, які з’їхались до с. Олешня Ріпкинського району, щоб обмінятися досвідом, змістовно поспілкуватись та довести єдину мету — дружба не має кордонів. Ідея цьогорічного заходу, присвяченого Дню молоді — підвищення національного духу молоді та патріотичного виховання, створення можливостей для самореалізації і розкриття її творчого потенціалу.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
______________________________________________________________________  



«Крок до циркових зірок». Під такою назвою 6 червня в Чернігові відбувся І Відкритий фестиваль – конкурс циркових колективів для вихованців початкового рівня. Організований фестиваль департаментом культури та туризму, національностей і релігій ОДА, міською дитячою громадською організацією «Спортивно-циркова студія «Тріумф» за підтримки управління культури міської ради та ККЗ «Палац культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді». 


Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
_____________________________________________________________________



19-27 червня. Програма відкритого Чернігівського літнього мультифестивалю «CherVen» («ЧерВень»)


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 
Режим доступу 



____________________________________________________________________

14 червня у Батурині відбулося Козацьке свято. Розпочалося воно біля Цитаделі Батуринської
фортеці, де працювали атракціони, проводилися розваги для дітей, була організована виставка робіт народних умільців Чернігівщини. О 16.00 годині відбулася офіційна частина свята, яку відкрив Протоієрей Свято-Покровської церкви Українського Православної Церкви Київського Патріархату отець Роман, який відслужив панахиду по загиблих захисниках Батурина в 1708 році та українських воїнах, що загинули, захищаючи рубежі нашої держави на сході України. Концертну програму свята представляли аматорські колективи Бахмацького району, це: народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Козацька душа» м. Батурина, народний аматорський фольклорно-обрядовий ансамбль «Криниці» Бахмацького сільського БК, фольклорний ансамбль «Оберіг» Красненського СБК, аматорські колективи районного БК, дитячий танцювальний колектив «Веселка» та вокальний ансамбль «Сузір’я» будинку дитячої та юнацької творчості м. Бахмача. З Борзнянщини своє мистецтво продемонстрували аматори Носеліського сільського БК та с. Алтинівка Коропського району. Гості свята мали змогу відвідати історичні місця історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» в Батурині.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

______________________________________________________________________

Фотомистецтво

1 червня, у міжнародний день захисту дітей, у Чернігові презентували фотовиставку у рамках Всеукраїнського проекту «Діти героїв». Організатором стала ГО «Всеукраїнська асоціація матерів». Учасниками проекту стали матері й діти, чоловіки та батьки яких перебувають у зоні АТО. Протягом трьох місяців у проекті взяли участь близько десяти сімей. Наймолодшому учасникові зараз один рік, а найстаршому – чотирнадцять.

Читати на сайті Біла хата. -  Режим доступу
________________________________________________________________________


Народна творчість

Народному аматорському духовому оркестру Коропського РБК 15 років. Нещодавно на центральній площі селища Короп відбувся мистецький вечір «Оркестр – це моє життя» з нагоди 15-ї річниці від дня заснування народного аматорського духового оркестру районного будинку культури. Організувався оркестр у 2000 році і вже через 2 роки, в 2002 р., отримав звання «народний аматорський». Творчий шлях цього колективу дуже цікавий, адже він є постійним учасником мистецьких заходів як в районі, так і області. Неодноразово ставав дипломантом та лауреатом оглядів-конкурсів, марш-парадів духових оркестрів. Колектив та його керівник багаторазово нагороджувалися почесними грамотами, цінними подарунками Міністерства культури, облдержадміністрації та інших органів районної влади.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________________________________________________

Дитяча творчість


У Чернігівському обласному палаці культури дітей та юнацтва виступив ансамбль сучасного танцю «Імпульс», керівник Людмила Чадкова.Номер «Гусенички». Заходи «Даруймо радість дітям», присвячені Міжнародному Дню захисту дітей.





Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу
____________________________________________________________________ 


До Міжнародного дня захисту дітей у Семенівці на Чернігівщині проводилися різні заходи. А самі заходи були такі: 01.02.2015 р. — урочисте відкриття літніх таборів на базі загальноосвітніх навчальних закладів району (12 таборів); — 02.06.2015 р. — концертно-розважальна програма для дітей молодшого шкільного віку «Подорож у країну дитинства» на території районного Будинку культури відбулася, де керівники гуртків та вихованці районного Будинку творчості дітей та юнацтва підготували розважальну програму. А на завершення — 03.06.2015 р. проведено конкурс дитячих малюнків на асфальті (біля Семенівської гімназії № 2) та спортивну естафету «Будьмо здорові та сильні» (міський стадіон) на міському стадіоні. А ще на дітей очікують численні цікаві та пізнавальні екскурсії, у т.ч. і за межі Семенівського району. Тож побажаємо дітлахам весело та цікаво провести час, отримувати позитивні емоції і незабутні враження!

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу 

___________________________________________________________________

Нещодавно у залі Городнянської школи мистецтв відбулось урочисте відкриття Першого дитячо-юнацького конкурсу сольного академічного співу ім. Лідії Кондрашевської. Всі гості шкільного свята мали змогу ознайомитись з кімнатою-музеєм Л.Кондрашевської, що знаходиться на першому поверсі школи мистецтв. В ній є не тільки цікаві та важливі історичні документи та фото співачки, але й сценічний одяг, який вишивала своїми руками Лідія Іванівна. Конкурсні прослуховування включали програми 24 дітей, 8 з яких отримали призові місця та грошові винагороди. Спонсорами призового фонду виступили Назар та Каріна Кондрашевські. У конкурсі приймали участь учні школи та колишні випускники, які зараз навчаються в Чернігівському музичному училищі ім. Л.Ревуцького по класу вокалу.  Свято вдалося. На наступний рік конкурс набере обертів і запросить до участі більш широке коло виконавців.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________________________________________________

1 червня, у перший день літа і шкільних канікул, творчий колектив районного будинку культури
разом з маленькими жителями м.Городні відзначили міжнародний День захисту дітей. Цього року воно проходило під назвою «Діти України за мир». Свято розпочалося з виставки дитячих малюнків образотворчої студії «Весна». Потім всі бажаючі маленькі художники мали змогу проявити свій талант у конкурсі малюнку на асфальті. Темою малюнку було мир в Україні і щасливе дитинство без війни. За декілька хвилин сірий асфальт був розмальований яскравими різнокольоровими малюнками. Потім діти мали змогу взяти участь у патріотичному флеш-мобі «Єдина Україна». Поряд проходила акція «Патріотичний боді арт». Організатори запропонували всім охочим натільні малюнки патріотичної тематики. Тут же можна було вибрати будь-який з шаблонів або запропонувати власну оригінальну ідею для розпису. Закінчилося свято ланцюжком миру «Нам потрібно мирне небо», в рамках якого діти взявшись за руки пройшли по центральній площі міста, приєднуючи до ланцюжка всіх бажаючих. З дитячих вуст лунали слова «Хочемо жити без війни!», «Слава Україні – Героям Слава!!!» 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

Немає коментарів:

Дописати коментар