Translate

неділю, 4 вересня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини (вересень 2016)



Загальні питання
Анімаційна подорож у часи козацтва
26 вересня. У черговий раз зануритись в історію Чернігова запропонували містянам та гостям організатори анімаційних екскурсій. Цей цікавий, пізнавальний проект розпочався у день відкриття туристичного сезону у місті. Тодішня екскурсія «Чернігів-містичний» викликали неабияке схвалення у чернігівців. Тому організатори вирішили зробити подарунок Чернігову і в День міста знову провели захоплюючу подорож історичним Валом та центром міста над Десною. Тільки тему обрали іншу – «Стежинами козацької слави Чернігова», адже наше місто – козацьке, гетьманське. Тож всі, хто завітав на екскурсію, змогли почути та побачити «живу» історію про Потьомкина, Мазепу, дружину Івана Скоропадського – Анастасію, козаків та інших відомих історичних постатей. За екскурсовода цього разу був писар Чернігівського полку війська Запорозького Лаврид Писаренко. Подорож у минуле за допомогою акторів була не лише цікавою, а й пізнавальною. Організатори такої незвичної екскурсії прагнуть популяризувати Чернігів, як туристичне місто. 
Читати на сайті ТРК Новий Чернігів - Режим доступу 
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На Алеї Героїв День міста «досвятковували» багатогодинним концертом
25 вересня – останній день святкувань Дня міста у Чернігові, був багатим на різні заходи та концертні виступи. На Алеї героїв, як і в попередні два дні, вирувало містечко майстрів. Біля Катерининської церкви тривала презентація великих розмальовок-постерів видавництва «Дивогра». Для дітей влаштували цікаві ігри із завданнями, розповідали історію видання і те, як народжується розмальовка. Перед публікою виступали чернігівські письменники. Багатьом книгоманам прислужився «буккросинг» від КМЦ «Інтермеццо». Другий день поспіль тривали збір книг, іграшок, патріотичної символіки для дітей прифронтового Новоайдарського району та плетіння сітки для бійців АТО.  В Центральному парку культури та відпочинку розпочався святковий концерт «Зі святом, любий Чернігів!». На сцену посеред фонтанів вийшли кращі самодіяльні та танцювальні колективи міста, серед яких «Альянс», «Апельсин», «Феєрія» тощо. Глядачів було дуже мало, але реагували вони дуже жваво. Тим часом в обласному музично-драматичному театрі імені Т. Шевченка після обіду проводили гала-концерт 6-го міжнародного фестивалю-конкурсу хореографічного і вокального мистецтва «Яскрава країна» в Чернігові-2016». Проте найбільш масштабним і тривалим (понад 7 годин) став святковий концерт на малій міській сцені на Алеї Героїв. Співаків, музичних груп та самодіяльних колективів виступало безліч. Серед них можна було відзначити гурт «Голос душі», «Джем Бабл Бенд», співачку Олену Михайлову та інших.
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові відзначили День міста
25 вересня у Чернігові пройшли святкові заходи з нагоди відзначення Дня міста. На Красній площі Чернігова пройшов перший Міжнародний фестиваль духових оркестрів, на Алеї Героїв була представлена нова міська сцена. Окрім цього, на Алеї Героїв було організовано багато цікавих заходів для чернігівців та гостей міста: виставка художніх робіт учнів за результатами Дев’ятого міжрегіонального живописного конкурсу-пленеру «Легенди та міфи Чернігова», виставка-ярмарок народних майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, закладів, підприємств м. Чернігова, концертна програма мистецького проекту «Старовинна музика в стародавньому місті», виступ Одеського муніципального духового оркестру (пісні Утьосова), концертна програма до Дня міста. Також, до Дня міста на Красній площі виступали Олег Вінник та Тіна Кароль.
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На День міста колекціонер світлин старого Чернігова презентував виставку
24 вересня. У рамках святкування Дня міста  Чернігів перетворився на справжній культурно-історичний центр. Саме тут у цей день зібралися чернігівці, яким є що сказати та показати. Олександр Карпенко – один із тих, хто робить благородну справу для стародавнього міста. Він вже близько 45-ти років збирає негативи плівок, на яких зображено Чернігів. Тож до святкування Дня міста він підготувався відповідно –  на Алеї героїв презентував стенд зі світлинами Чернігова. У його колекції є Красна площа у всіх ракурсах, залізничний вокзал, старі пам’ятники та чернігівська архітектура. Карпенко зізнався, що знайомий з іншими чернігівськими колекціонерами, які цікавляться фотографіями довоєнного та повоєнного міста, але додає, що у них зовсім різні погляди на світлини. Тим не менше своїх однодумців називає виключно друзями. В альбомі фотографії Чернігова, що були зроблені у 1950-х роках.
Читати на сайті ProCn - Режим доступу 
На Чернігівщині увіковічнили пам`ять видатного етнографа
22 вересня. У Ніжині на фасаді місцевої школи №7 відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки українському етнографу та мистецтвознавцю Євгенії Спаській. Євгенія Спаська провела своє дитинство та юність у Ніжині, окрім того зробила вагомий внесок в історію та культуру українського народу. До дня Спаських читань і було встановлено меморіальну дошку видатній ніжинці, яка в 1910 році навчалася у школі № 7, котра тоді мала назву гімназії П.І. Кушакевича. Почесне право відкрити меморіальну дошку було надано онуці Євгенії Спаської – Наталії Анохіній. За словами ініціаторів відкриття пам`ятної дошки, такі події мають на меті «повернути додому» усіх історичних особистостей, які народились, виросли, або мали пряме відношення до міста над Остром.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові пройшли урочистості до 73-ої річниці визволення
21 вересня. Чернігів відзначив 73-тю річницю визволення від нацистських загарбників у роки Другої світової війни. Урочистості розпочалися з церемонії покладання квітів у сквері імені Попудренка. Спочатку військовослужбовці поклали квіти до меморіальних стендів на честь загиблих в АТО та героїв Небесної сотні. Присутні хвилиною мовчання вшанували полеглих. Потім учасники заходу поклали квіти до братської могили воїнів, які загинули під час визволення Чернігова у вересні 1943 року. Воїни Чернігівського гарнізону дали військовий салют. Під час мітингу чернігівців та гостей міста привітали представники обласної та міської влади, учасники Другої світової війни. Також церемонія покладання квітів відбулася на Меморіалі Слави на Болдиній горі.
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Віртуальні мандри: про Седнів випустили унікальний диск
21 вересня. У Чернігові презентували відеозбірник «Містечко над Сновом – Седнів». На двох дисках зібрано фото- та відеоматеріали з архівів чернігівських ЗМІ, місцевих фотохудожників і телеканалу УТ-1. На думку працівників районної державної адміністрації, відеозбірник допоможе привернути більше уваги туристів до Седневу. Седнівська мальовнича природа відображена на полотнах відомої художниці Тетяни Яблонської. Тут безліч історичних пам’яток, а ще у цій місцевості проходили зйомки відомих радянських кінострічок. І все це про невеличке селище у Чернігівському районі – Седнів. Відтепер найцікавішу інформацію про населений пункт можна побачити в одному відеозбірнику. Проект «Пізнай свій рідний край» існує вже з десяток років. Цього разу об’єктом для популяризації обрали Седнів. Презентаційні матеріали вирішили передати до Георгіївської церкви у Седневі. Там їх можна буде й придбати. А кошти, отримані від продажу дисків, підуть на відбудову цієї церкви. Відеозбірку презентували напередодні Всеукраїнського літературно-мистецького фестивалю «Седнівська осінь». 
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
День міста у Прилуках
Щороку 18 вересня прилучани святкують День свого міста.Цього дня 1943 року під час Чернігово-Прип’ятської операції війська Воронезького і Центрального фронтів звільнили Прилуки від фашистів. Урочистості почалися ще напередодні, 16 вересня, у сквері Вічної Слави, а в краєзнавчому музеї того дня відбулося відкриття фотодоку-ментальної виставки «В пам’яті прилучай», де присутні мали також унікальну можливість поспілкуватися з ветеранами - учасниками бойових дій. А 18 вересня на центральній площі міста розгорнулася урочиста церемонія вручення премії «Гордість Прилук». Відзначено переможців і інших номінацій, зокрема, «Підприємець року», «Господарник року» тощо. А відома спортсменка Валентина Цербе-Несіна вручила нагороди лауреатам премії «Спортивна гордість»: паралімпійському чемпіону з футболу Олегу Пеню, боксерці Катерині Роговій, марафонцю Йосипу Куту, заслуженому тренеру з біатлону Сергію Тисенку та заслуженому тренеру України з легкої атлетики Михайлу Марченку. Увечері після виступів талановитих місцевих артистів концертну програму для прилучан та гостей міста продовжив співак, улюбленець публіки Олег Винник.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті PRILUKI.CITY - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
День селища у Варві
17 вересня. Святкування розпочалося з велопробігу, а потім жителі й гості Варви мали змогу відвідати ярмарок, фестиваль української кухні, виставки квітів і мисливських собак. Звичайно, виступали з музичними номерами працівники Будинку культури, а ще співав заводський хор і Чернігівський академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди». Селищний голова Валентина Саверська-Лихошва запросила на День Варви і Прилуцький козацький полк, щоб разом помилуватися виступами і перемогами талановитих дітей, привітати містян та скуштувати справжнього козацького кулешу. Незабутнє враження отримали глядачі під час показового виступу козаків куреня Юних характерників, які продемонстрували елементи бойового гопака. А для дітей козаки провели урок початкової військової підготовки, де кожен мав змогу потримати в руках макети різної зброї. Насамкінець селищний голова подякувала всім, хто долучився до підготовки і проведення свята й прийшов розділити радість із Барвою. Окремо Валентина Саверська-Лихошва висловила подяку Прилуцькому козацькому полку за постійну підтримку громади селища, допомогу у військово-патріотичному вихованні молоді.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Новгород-Сіверський відзначав річницю визволення міста від фашистських загарбників
16-17 вересня Новгород-Сіверський відзначав річницю визволення міста від фашистських загарбників. З цієї нагоди міською радою було підготовано та проведено ряд заходів. Після урочистого покладання квітів до пам’ятників та пам’ятних знаків воїнам-визволителям, міський голова Олег Бондаренко, взяв участь у історико-генеалогічних читаннях «Родові таємниці сіверянського краю». У залі засідань міської ради відбулась зустріч керівництва міста з ветеранами Другої Світової війни, а тих, хто не зміг взяти участь у зустрічі, очильники міської ради відвідали на дому. 17 вересня всі жителі та гості міста відпочивали та насолоджувались розважальними заходами, що проходили у міському парку та на стадіоні. Тут і виставки декоративно- прикладного мистецтва, і виставки місцевих підприємств, і пригощання різноманітними смаколиками. Яскравим видовищем свята став святковий концерт за участі артистів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм та гостей свята з сусідньої Шостки- військогового оркестру під керівництвом майора Івана Макогона.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові відзначили 152-у річницю від дня народження Михайла Коцюбинського
16 вересня. Урочистості з нагоди 152-ї річниці від дня народження Михайла Коцюбинського відбулись у Чернігові. Аби вшанувати пам’ять видатного українського літератора, зранку біля його могили на Болдиній горі зібралися представники обласної та міської влади, письменники, журналісти, шкільна молодь, всі, хто небайдужий до творчої спадщини митця. Мітинг пам’яті розпочався покладанням квітів до могили письменника та його дружини. Директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. М. Коцюбинського Ігор Коцюбинський подякував усім, хто прийшов ушанувати його геніального прадіда. Продовженням урочистих заходів стало вручення Обласної літературно-мистецької премії ім. М. Коцюбинського, яке відбулося в садибі письменника.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відкриття Чернігівського кіно-культурного мистецького центру: презентація вчителям виставки «Українська друга світова»
15 вересня у Чернігові в Кіно-культурному мистецькому центрі з національно-патріотичного виховання дітей та молоді (колишній кінотеатр ім. Щорса) відбулася презентація виставки «Українська друга світова». У заході взяли участь вчителі шкіл Чернігова і області, викладачі історії Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського. Виставка вперше представляє український вимір Другої світової війни у 1939–1945 роках від боїв у складі польської армії з нацистським агресором і до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією. У центрі уваги експозиції – передусім Україна й роль українців у світовій війні. І найголовніше: внесок українського народу в перемогу над нацизмом на всіх фронтах від Атлантики до Тихого океану. Виставку «Українська Друга світова» створено Українським інститутом національної пам’яті та Центром досліджень визвольного руху на основі джерел українських, польських та німецьких архівів, бібліотек, музеїв, і серед них представлені матеріали з Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
В Чернігові відбувся «різнокольоровий» День спорту
10 вересня, в нашому місті вітали чернігівських спортсменів з Днем фізичної культури та спорту України. На головній площі Чернігова зібрались провідні спортсмени, ветерани спорту та вихованці всіх спортивних шкіл міста. Керівництво міста та області привітало учасників заходу та нагородило найкращих діячів спорту подяками та квітами. Для дітей також був проведений так званий Олімпійський урок. А потім, після урочистих привітань, маленькі спортсмени рушили колоною до Центрального парку культури та відпочинку. Там, за планом, дитячі спортивні школи мали проводити показові виступи для учнів чернігівських шкіл. Завершився даний захід фестивалем фарб «Холі» та концертною програмою дитячих колективів міста. 
Читати на сайті ProCn - Режим доступу 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В чернігівському селі відкрили меморіальну дошку легендарному актору
10 вересня. Нещодавно в селі Шестовиця урочисто відрили спеціальну меморіальну дошку легендарному кіноактору народному артисту Української РСР Леоніду Федоровичу Бикову. Також в цей день було презентовано і спеціальний інформаційний стенд, який присвячений зйомкам легендарного фільму «В бій йдуть тільки старі». На захід зібрались майже всі жителі села. Для них відкриття цієї дошки кіноактору Леоніду Бикову стало справжнім святом. На захід також завітав і актор Володимир Талашко. Він же був виконавцем ролі льотчика Сергія Скворцова у даному легендарному фільмі «В бій йдуть тільки старі». Зазначимо, що в далекому 1973 році саме в Шестовиці відбувалися зйомки даного кіно-шедевру.
Читати на сайті ProCn - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові завершився черговий сезон гри «Що? Де? Коли?»
8 вересня. Нещодавно в нашому місті завершився черговий сезон інтелектуальної гри «Що? ДЕ? Коли?». Головними організаторами турніру виступило управління у справах сім'ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради та громадська організація «Клуб Інтелектуальної Молоді». Упродовж 3-х місяців 11-ть команд змагалися між собою в рівні ерудиції та обізнаності. Кожна гра - це не тільки 3 тури по 12-ть запитань на різноманітну тематику, це і тематичний брейн-ринг в перервах між турами. Головною родзинкою даного турніру стала спеціальна гра для найкращих гравців в форматі «Телеверсії-ЩДК». За правилами даної версії за окремим столом знавці борються проти умовних «телеглядачів», які надсилали до цього авторські питання.  Чемпіоном в цьому році стала найбільш титулована Чернігова команда Гьоте. Організатори додають, що 11 вересня стартує новий осінній сезон і тому вони запрошують всіх бажаючих взяти в ньому участь.
Читати на сайті ProCn - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівський актор подарує кліп до Дня міста!
8 вересня. Микола Бічук - Чернігівський актор театру, репер та автор пісень. З 2012 року працює актором в Чернігівському обласному молодіжному театрі. В минулому – учасник гурту «ДЕПО-02» та проекту хіп-хоп-об’єднання «Позитив». Після розпаду реп-гурту займався сольною кар’єрою, але з часом почав втрачати віру в музику, проте знайшов своє покликання зовсім в іншому напрямі в театрі. Нещодавно Микола разом із режисером Євгенієм Сидоренком випустили кліп на пісню «Чернігів» до Дня міста. Зйомки відбувалися протягом року. Прем’єра кліпу відбулася на Зеленій сцені, людей зібралось багато. Творча людина вона творча в усьому, тож Микола радуватиме своїми піснями улюблене місто Чернігів і запрошуватиме на театральні вистави. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
 Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові «виріс» новий малюнок на стіні
5 вересня. Барвистий уквітчаний їжачок днями з’явився на стіні одноповерхової будівлі магазину «Домашній» по вул. 1-го Травня у Чернігові. Автором яскравої картини є графіті-художник Віталій Гідеван. Уродженець Прилук, Віталій Гідеван мешкає та працює у Києві. Втім, у Чернігові він частий гість. Саме в нашому місті кілька днів тому його дружина народила доньку. Щасливий батько шукав місце для малюнка неподалік пологового будинку. Взяв дозвіл у власників магазину для нанесення зображення, придбав за власний кошт фарбу і так у Чернігові за день «виріс» казковий їжачок. «Їжачок несе букет квітів, а в ньому курча – така ідея в мене з’явилась. Захотілось використати такі яскраві кольори», - зазначив автор. «Квітковий їжачок» - це вже не перший малюнок Віталія Гідевана в Чернігові. До цього він зобразив лисицю біля кінотеатру «Дружба». Також автор зізнався, що восени з’явиться ще один  мурал його авторства у Чернігові. 
Читати на сайті Високий Вал  - Режим доступу 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Дитяче свято у Центральному парку культури та відпочинку
3 вересня у Центральному парку культури та відпочинку відбулось урочисте відкриття нового дитячого майданчика. Для дітей та дорослих представлена цікава розважальна програма з нагоди Дня знань та відкриття дитячого майданчика: аніматори, ростові ляльки, солодка вата, аквагрим, святковий концерт. Як повідомлялося раніше, дитячі майданчики у Чернігові встановлюються за кошти міського бюджету в рамках виконання міської Програми відновлення дитячих ігрових та спортивних майданчиків на 2016 – 2017 роки. Програма має на меті забезпечення дітей міста за місцем їх проживання та у місцях загального відпочинку обладнаними спорудами для безпечного активного відпочинку, фізичного та соціального розвитку. Урочистий захід відвідав Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Вітаючи чернігівців  з початком нового навчального року та відкриттям дитячого майданчика, міський голова зазначив, що їх встановлення відбувається наразі за кошти міського бюджету, тож в них є частка внеску всіх жителів міста.
Читати на сайті Чернігівської міської ради - Режим доступу 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Театрально-концертне життя
Німецький Гамлет на чернігівській сцені
29 вересня. Першим в Україні наважився здійснити постановку вистави «Гамлет-машина» за п’єсою німецького драматурга Гайнера Мюллера колектив обласного Театру ляльок імені Олександра Довженка. Її прем’єрний показ відбувся в Чернігові 29 вересня о 18-й годині. Це вже четверта вистава лялькарів, що поповнить репертуар для дорослих. У Чернігівському театрі ляльок люблять експерименти. Саме тому його  художній керівник і головний режисер Віталій Гольцов взявся за одну з найскладніших і найбільш суперечливих п’єс європейської драматургії. Головну роль у виставі виконує актор Молодіжного театру заслужений артист України Олексій Биш. Зізнається: запрошення на роль Гамлета стало для нього приємною несподіванкою. Погодився без вагань, а знайомство з п’єсою лише підтвердило правильність вибору. За домовленістю з Гете-інститутом чернігівські лялькарі протягом цього та наступного років покажуть 20 вистав «Гамлет-машина». 
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На великому концерті до Дня Чернігова Тіна Кароль співала до опівночі

25 вересня. Грандіозний концерт  ввечері до Дня міста подарували чернігівцям телеканал «Music Box». З великої сцени на Красній площі привітання чернігівцям виголошували спочатку гурти «Клей Угрюмого», «Селфі» та виконавець Артем Пивоваров. Близько 50 хвилин тішив публіку Олег Вінник російськомовними хітами, які так припали до вподоби жінкам. Спеціальним гостем свята стала Тіна Кароль, виступ якої тривав більше години.Співачка докладала максимум зусиль, аби сподобатися публіці. Вийшла у блискучій вишневій сукні (як завжди, з балетом «Фрідом»), виконала усі найкращі свої шлягери, тексти яких відтворювалися в кліпах на сценічному екрані. Наостанок подарувала пісню, що гріє душу усім патріотам, – «Україна – це ти».
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відбулось літературно-поетичне та музично-хореографічне дійство до Дня міста Чернігова «Райніс і Аспазія: кохання через віки»
23 вересня 2016 року за підтримки Почесного консула Латвійської Республіки в Чернігові та Чернігівській області Олени Вишнякової та Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка в Чернiгiвському обласному фiлармонiйному центрі фестивалів та концертних програм відбулось літературно-поетичне та музично-хореографічне дійство до Дня міста Чернігова «Райніс і Аспазія: кохання через віки» (за мотивами книги Рауля Чілачави «Трикольорове сонце» - українською, латиською, німецькою мовами). Автор проекту, режисер вистави - заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, член Національної спілки театральних діячів України Олег Васюта.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Новий мистецький проект - «Старовинна музика в стародавньому місті»
22 вересня. Унікальні інструменти та музику ХVІІІ ст. змогли почути чернігівці на урочистому відкритті мистецького проекту «Старовинна музика в стародавньому місті». Концерт відкриття відбувся у першій музичній школі Чернігова. На нього зібрались не лише місцеві музиканти, запрошено колективи зі Львова та Києва. Ініціаторами проекту стали провідні педагоги Чернігівського музичного училища імені Левка Ревуцького, а Управління культури міської ради підтримало цю ініціативу. Основна мета проекту долучити чернігівців до мистецтва. Музичні колективи привезли до Чернігова унікальні інструменти. Точні копії інструментів, на яких грали у ХVІІІ ст. Учасники фестивалю вразили слухачів віртуозною грою на клавесині, флейті та лютні. Музиканти підбирали програму спеціально для цього проекту, оскільки, за словами учасників, ця подія є надзвичайною, а сам Чернігів справляє на гостей особливе враження. Подарунком від львівських музикантів для чернігівців стало виконання творів на українській хроматичній сопілці. Це насправді унікальний інструмент, який є суто українським винаходом, він створений на основі різноманітних варіантів етнографічних флейт, які були на Бойківщині та на Гуцульщині.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Успішні гастролі у Білорусі чернігівських майстрів театральної сцени
15 вересня. Мистецтво, що зворушує серця. Саме такі відгуки – і знавців театрального мистецтва, і широкого глядацького загалу – про високомайстерну творчу роботу на сцені супроводжували акторів Чернігівського театру під час короткого гастрольного туру у вересні цього року. Спочатку гомельським шанувальникам театрального мистецтва були представлені дві комедійні вистави, поставлені художнім керівником – головним режисером нашого театру, заслуженим артистом України Андрієм Бакіровим, «Ніч перед Різдвом» за однойменною повістю М.Гоголя та «Комедія помилок» В.Шекспіра. Високопрофесійна гра чернігівців настільки глибоко вразила мистецький загал нашого білоруського міста-побратима, що на місцевому телебаченні було відзнято інформаційний ролик про перебування в Гомелі чернігівських акторів, до якого включено найяскравіші сцени з показаних вистав та інтерв’ю з виконавцями головних ролей та режисером-постановником. Також феєрично виступили шевченківці на ХХІ Міжнародному театральному фестивалі «Біла вежа» у Бресті, де повнісінька театральна зала стоячи аплодувала гоголівський «Ночі перед Різдвом» у виконанні наших акторів.  І вже повертаючись з білоруських мандрівок, чернігівські шевченківці завітали до шевченківців волинських і також подарували луцьким театралам дивовижну магію «Ночі перед Різдвом» за невмирущим твором Миколи Гоголя. 
Читати на сайті Спецкор - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові виступила джазова легенда
11 вересня. Грузинська співачка Ніно Катамадзе & Insight у супроводі джазового квартету вперше виступила на джазовому фестивалі Chernihiv Jazz Open 2016. Це був аншлаг! Яскрава, весела Ніно свистіла та називала свої пісні танцями. Постійно дякувала глядачам українською мовою. Виступ відбувся дуже емоційно та драйвово. Хоч не вдалося поспілкуватися зі співачкою особисто, вона показала свою відкритість до глядачів, зарядила всіх своєю позитивною енергетикою. Ніно презентувала чернігівцям свій новий альбом під назвою «Yellow». З одного боку, може здатися, що це для цінителів і професіоналів джазової музики, але, як показав виступ, у захваті були й ті, хто ніколи не слухав джаз.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Doro в Чернігові
5 вересня. З Чернігова розпочала український тур всесвітньовідома німецька співачка «королева металу» Доро Пеш зі своїм інтернаціональним колективом. В Україні вона вже концертувала, але в Чернігові вперше. Причому українські гастролі – частина довгого світового турне. Шанувальники, які зібралися у міському Палаці культури, довго чекали на цей концерт – зібралися люди різних віків, різних вподобань, навіть різних країн. Організатори концерту кажуть, намагалися зробити все, аби достойно прийняти «королеву» — в буквальному сенсі, адже Доро цього року удостоїлася почесної Metal Goddess Award. Доро вже понад 30 років на сцені, тож концерт складався з добре відомих фанам пісень – від репертуару Warlock, з яким Доро починала, до хітів, які підкорюють чарти в цьому році – Love’s Gone To Hell.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Фестивалі та конкурси в галузі культури
Ніжинці на V міжнародному фольклорному фестивалі етнографічних регіонів України «Родослав» в м. Івано-Франківськ
24-25 вересня у Івано-Франківську відбувся Міжнародний фольклорний фестиваль етнографічних регіонів України «Родослав 2016»Окрім учасників з усіх регіонів України, на фестиваль також завітали гості з Польщі, Латвії. Чернігівську область гідно, на високому професійному рівні представили колективи з Ніжинського району: народний аматорський молодіжний ансамбль «Калинонька з перцем» Ніжинського районного будинку культури, керівник Володимир Коцюба та ансамбль троїстих музик «Перець» Ніжинського районного будинку культури, керівник Олександр Кушенко. Наші колективи своєю професійністю та високою майстерністю виконання заполонили серця глядачів, викликаючи бурхливі оплески та щире захоплення.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Міжнародний фестиваль духових оркестрів
24 вересня уперше в Чернігові до дня міста провели Міжнародний фестиваль духових оркестрів. Свою майстерність на ньому виявили військові та цивільні колективи з Чернігова, Києва, Одеси та Бурси (Туреччина). Під час показового виступу на Красній площі учасники турецького колективу справили незабутнє враження на чернігівську публіку своїми червоними халатами, боями на шаблях і чудовим співом. Звідусіль лунали вигуки «Браво!», «Приїздіть до нас ще!» та аплодисменти. Мешканцям та гостям міста також сподобалися дефіле та неперевершена гра військового оркестру військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України (Чернігів), Одеського муніципального оркестру, Оркестру Почесної варти окремого полку Президента України та ще 4-ох колективів. Музики так тішилися теплим прийомом чернігівців, що замість запланованих 1,5 години виступали понад 2.
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Сіверські клейноди» взяли участь у Міжнародному фестивалі етнокультурних традицій «Кліч Палесся» (Білорусь)
24 вересня 2016 року академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм взяв участь у IV Міжнародному фестивалі етнокультурних традицій «Кліч Палесся», який відбувся у місті Лясковічи, Гомельської області, Республіки Білорусь. Крім «Сіверських клейнодів» у фестивалі також приймали участь представники країн Польщі, Литви, Молдови, Росії, Грузії, Вірменії, Китаю та ін. На фестивалі були присутні представники влади Республіки Білорусь, міністр культури, начальник обласного управління культури та інші поважні гості. Колектив виступив на високому професійному рівні, подарувавши глядачеві море вражень та позитивних емоцій. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Всеукраїнський фестиваль «POZITIV» у Ніжині
24 вересня. Ніжин приймав гостей з Києва, Чернігова, Прилук, Мени та з Білорусі (м. Гомель) – у будинку культури проходив Всеукраїнський фестиваль «POZITIV». В рамках фестивалю пройшли відбіркові тури на Чемпіонат України з сучасною естрадної хореографії за версією IAED та відбіркові тури на чемпіонат України зі східних танців за версією УАВСТ. В кінці кожного з двох етапів відбору пройшло нагородження. Всіх учасників категорії «Дебют» і «Хвилина слави», а також батл в категорії «Початківці» нагородили дипломами та медалями. Фіналісти інших категорій отримали дипломи. Призери буди нагороджені дипломами та медалями. В свою чергу групи, ансамблі формейшн і продакшн -  дипломами та кубками. Любителі і професіонали-призери здобули дипломи та медалі.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Літературний фестиваль «Литаври»
З 22-го по 25-те вересня у Чернігові й Ніжині відбувся перший міжнародний літературний фестиваль «Литаври». Відомі українські письменники, а також гості майже з двадцяти країн світу зустрічались з читачами і презентуватимуть книги. Також у фестивалі взяли участь відомі музиканти й театральні колективи. Українські письменники 22-го вересня в Чернігові, а 23-го в Ніжині зустрічалися з читачами в університетах, школах і бібліотеках. У фестивалі брали участь літератори й перекладачі з майже двадцяти країн світу: від Італії до Японії, від Литви до В’єтнаму. У перших два дні відкривався фестиваль концертами, де автори читали свої тексти, виступали українські музиканти й театри анімації. В рамках фестивалю 24-го – 25-го вересня біля Храму святої Катерини  в Чернігові тривав книжковий ярмарок з автограф-сесіями авторів. Фестиваль переслідує благодійну мету: організатори збирають книги для чернігівських шкіл, а також для шкіл і бібліотек на Донбасі.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Ніжині відбувся грандіозний Фестиваль огірка
17 вересня в  рамках  відзначення Дня міста Ніжина у Шевченківському парку  проводився IV-й  фестиваль «Його величність, Ніжинський огірок». На фестивалі презентували свої досягнення творчі колективи району, влаштовували своєрідні території виставок, цікаві конкурси, дегустації, сюрпризи та  цікава концертна програма. Ніжинці знають і зберегають  секрети солінь, передаючи їх із покоління в покоління. У цьому році  народним голосуванням на майданчику «Найсмачніший огірок» обрали  кращі  огіркові соління. А для  тих, хто присмачив усе це національним колоритом, українським гумором, додавав фантазії та самобутності, приготували подарунки  від ніжинського майстра-бондаря та організаторів свята.
Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Смачний осінній фестиваль: чернігівці оздоровилися та погуляли
17 вересня у Чернігові в парку культури та відпочинку пройшов 2-й обласний «Фестиваль молока 2016». На обласний фестиваль завітали 22 кращих молокопереробних підприємств, які на своїх прилавках представили різноманітну високоякісну продукцію на основі молока. Кожний бажаючий зміг скуштувати та вибрати до смаку продукцію. Навіть гарбузовою кашею пригощали, свіженькою та смачненькою. А зі сцени гостей фестивалю і малечу забавляли творчі колективи Палацу дітей та юнацтва. Проводились конкурси малюнку, на кращу родину, що споживає молоко, та різноманітні спортивні конкурси для малечі. А на завершення фестивалю організатори нагородили учасників грамотами та цінними подарунками.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Фестиваль Chernihiv Jazz Open 2016
10-11 вересня у Чернігові відбувся сьомий фестиваль Chernihiv Jazz Open. Вдень - колективи відкритої Зеленої сцени фестивалю, вулична їжа, місцеве пиво, виставки, ярмарок сувенірів і тепле осіннє стародавнє місто, а ввечері - головна сцена з міксом класичного, самобутнього і неординарного джазу - таким запам'ятався чернігівський джазовий фестиваль. Гостями основної сцени фестивалю були Самюель Берто і Станко Марінковіч з Франції, співак Харрісон Янгіз США, Україну представляв бенд Усеіна Бекірова разом з прекрасною Іванкою Червінською. Хедлайнером фестивалю стала неймовірна грузинська співачка Ніно Катамадзе з групою INSIGHT в супроводі струнного квартету, яка змусила публіку просто вибухати емоціями від музичного задоволення. Своїми музичними емоціями на денній відкритій сцені ділилися: DJ Boochyaman (Київ), Bag Pack (Чернігів), Cherkassy Jazz Quintet (Черкаси), Orrganizmo Iliya Eresko Band (Київ), F Trio (Чернігів), Kiev Tango Project (Київ), Dogma (Київ). Було все, що повинно бути на міському відкритому джазовому фестивалі: посмішки, сонце, жива музика і навіть танці.
Читати на сайті Siver Info - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Велике свято на Ічнянщині - фестиваль «Качанівські музи»
4 вересня. Історико-культурний заповідник «Качанівка» відзначив своє тридцятип’ятиріччя. Виповнилось і десять років традиційному фестивалю «Качанівські музи». Качанівські палаци – історико-культурна пам’ятка вісімнадцятого століття і одна з туристичних принад Чернігівщини. Тридцять п’ять років тому ця місцина стала заповідником. Дату відзначали гучно й весело – гості з’їхались з усієї України. Садиба була створена в сімдесятих роках вісімнадцятого століття як резиденція графа Рум’янцева-Задунайського. Качанівка – не тільки історична пам’ятка. Це також культурне й духовне місце – здавна тут збиралися митці в пошуках натхнення.Тож Качанівську садибу не випадково обрали місцем проведення літературно-мистецького свята, на яке злітається творча еліта. Фестиваль «Качанівські музи» одночасно із заповідником відзначив свій ювілей – десять років. Фестиваль відбувся в рамках відзначення двадцять п’ятої річниці Незалежності України. Окрім виступів творчих колективів, на території парку проходила виставка-ярмарок народного прикладного мистецтва. У приміщенні самого палацу також була культурна програма – звучала класична музика.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Байкери на мотофестивалі в Ніжині вражали майстерністю
3 вересня в Ніжині відбувся бурхливий мотофестиваль «NordMotoFest», який ще називають «Огірковим». Такою назвою фестиваль назвали тому, що ніжинський огірок є одним з символів свята. Ніжинці і гості міста фотографувались з учасниками дійства, та оглядали їх «залізних коней». Глядачі могли спробувати різноманітні страви з огірків, а також навіть скуштувати огіркову горілку. Колоритні байкери вражали гостей надзвичайними трюками та піруетами. Міжнародний мотофестиваль проводиться вже вдев'яте у селі Вертіївка, де знаходиться табір відпочинку, там всі учасники свята змагалися з армреслінгу, а також провели жіночий конкурс «Міс фестивалю».
Читати на сайті ProCn - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Фестиваль «Перехрестя» у Чернігові
2 вересня. Обласний молодіжний культурно-мистецький фестиваль «Перехрестя» втретє відбувся у місті. Започаткований він був 10 років тому. У музеї сучасного мистецтва «Пласт-арт» молоді художники, фотографи, актори, музиканти представляли різні напрямки мистецтва. Відбір учасників фестивалю було доручено також молодим. Особливу увагу відвідувачів «Перехрестя» привернула виставка. У шести залах можна побачити твори більше тридцяти молодих митців Чернігівщини. Барельєф-картини на українську тематику, виготовлені у авторській техніці, привезла художниця з Ніжина. Деякі учасники минулих фестивалів «Перехрестя» продемонстрували на виставці нові грані своєї творчості. Роман Закревський, Микола Нечасний з фотографії перейшли на живопис. Дебютанти також приємно здивували оргкомітет своїми роботами. Загалом у цьогорічному «Перехресті» взяло участь понад 40 молодих авторів, які представили майже 300 творів.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бібліотеки
Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка
Щорічний обласний фотоконкурс  «Життя як книга»
30 вересня. Чернігівським обласним відділенням Української бібліотечної асоціації, за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, обласної організації Національної спілки фотохудожників України, цифрового центра «Фуджі», АТ «Райффайзен Банк Аваль», проводиться обласний фотоконкурс «Життя як книга». В цьому році надійшла неймовірна кількість чудових фотографій, де учасники конкурсу проявили свій талант, креативність та уміння бачити прекрасне в звичайних, на перший погляд, речах. До Вашої уваги найкращі світлини, яким присуджено Дипломи.
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Участь у роботі навчально-практичного міжнародного семінару з громадянської освіти
29-30 вересня представник Чернігівського обласного відділення УБА Ірина Розумій взяла участь у роботі навчально-практичного міжнародного семінару з громадянської освіти, що відбувся на базі Національного університету Києво-Могилянська академія. Організатори заходу: Центр громадянської освіти Київське братство, Національний університет Києво-Могилянська академія, кафедра політології НАУКМА, Інститут громадянської освіти НАУКМА, ГО Фонд освіта для демократії. В роботі семінару висвітлювались питання щодо ролі культури і толерантності у формуванні громадянського суспільства в сучасній Україні; формування активної громадянської позиції та морально-етичних пріоритетів української молоді. Ведучі експерти з політичної та громадянської освіти з України, Німеччини, Азербайджану та Білорусії представили досвід інших країн у галузі громадянської освіти. Директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади Володимир Бойко поділився перспективами децентралізації в Україні «Децентралізація – українська перспектива». Захід відбувся за підтримки Федерального центру громадянської освіти Федеративної республіки Німеччина.
Читати у соціальній мережі Facebook - Режим доступу
Читати на блозі Чернігівського відділення УБА - Режим доступу

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чи цікавиться чернігівська молодь книжками?
29 вересня. Спільнота «Чесних новин Чернігівщини - ЧЕline» провела в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка розслідування на тему: «Чи цікавиться чернігівська молодь книжками?» Журналіст брала інтерв'ю у читачів бібліотеки та розмовляла з головним бібліотекарем відділу документів з гуманітарних наук Вікторією Примак. І виявилося, що молодь таки читає!
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Літературно-театральна зустріч «Нова хвиля української літератури»
29 вересня у читальній залі бібліотеки відбувся спільний захід Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка та Чернігівського молодіжного театру з «відкриття творчості»  сучасних українських письменників. Сучасний український письменницький світ насичений новими іменами і творами. Як не загубитися і з чого почати пізнавати сучасну українську літературу? Відповіді на ці питання прозвучали на літературно-театральній зустрічі «Нова хвиля української літератури», яка відбулася в ОУНБ ім. В.Г. Короленка, за участю Чернігівського молодіжного театру. Працівники бібліотеки представили презентацію творчості сучасних українських письменників, а митці театру подарували глядачам уривки із п'єс: К. Москальця «Вечірній мед», М. Бриниха «Падлюччі лекції», П. Яценка «Повернення придурків», Ю. Іздрика «Воццек».
Читати у соціальній мережі Facebook - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу

Читати на сайті  інституту  права і соціальних технологій Чернігівського НТУ - Режим доступу 

Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
Читати на сайті ProCn - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Члени Чернігівського обласного відділення УБА приймали гостей з Переяслав-Хмельницького
29 вересня. Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек члени Чернігівського обласного відділення УБА радо зустрічали та приймали колег з Наукової бібліотеки Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, які завітали до Чернігова з культурно-освітньою поїздкою. Недарма гості з візитом прибули 29 вересня, адже в цей день Наукова бібліотека Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка святкувала своє 100-річчя від дня заснування. Відвідавши святкове зібрання та привітавши колег, бібліотекарі вирушили до Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка. Метою їхнього візиту до Головної бібліотеки Чернігівщини було не тільки вітання працівників книгозбірні з Всеукраїнським днем бібліотек, обмін досвідом, а ще й ознайомлення з давньою історією книгозбірні та будівлею – архітектурною пам'яткою XX століття. Звичайно не обійшлося без захоплюючої екскурсії  старовинним Черніговом, на якій гості ознайомилися з культурними пам'ятками міста: Дитинцем, підземним печерним комплексом Антонієви печери, Троїцько-Іллінським комплексом та ін.
Читати на блозі Чернігівського обласного відділення УБАРежим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Слайд-презентація «Винаходи українців, які відомі у всьому світі»
28 вересня у Відділі документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук для студентів  Академії Державної пенітенціарної служби за допомогою смартдошки була проведена слайд -презентація «Винаходи українців, які відомі у всьому світі». Провідний бібліотекар відділу Бердак Л. Л. розповіла студентам про видатних співвітчизників: Сікорського І. І.  (творця гелікоптера), Корольова С. П. (винахідника реактивного двигуна), Піроцького Ф. А. (винахідника першого у світі трамваю на електричній тязі) та ін., які на віки прославили ім'я України.

Читати на блозі Світ науки, техніки та економіки - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Студенти І курсу юридичного факультету відвідали виставку «Вишите сокровення»
27 вересня. Студенти першого курсу юридичного факультету відвідали ювілейну виставку вишитих та бісерних ікон «Вишите сокровення» заслуженого майстра народної творчості України, чернігівської вишивальниці Агнеси Денисівни Ляшенко, що відкрилася 16 вересня в Чернігівській ОУНБ імені В.Г. Короленка. А.Д. Ляшенко учасниця всеукраїнських та обласних вернісажів. На її рахунку більше 30 персональних виставок. Головна тема її творчості – образи святих та видатних діячів православ’я України. На ювілейній виставці було представлено 90 унікальних та неповторних робіт майстрині. Студенти не тільки ознайомилися з духовним багатством української вишивки, а й отримали естетичну насолоду.
Читати на сайті  інституту  права і соціальних технологій Чернігівського НТУ - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Містична екскурсія по бібліотеці
26 вересня. Першокурсники Чернігівського технологічного університету завітали на екскурсію до обласної наукової бібліотеки ім. Короленка. За браком часу оглянути всі приміщення головної книгозбірні міста не вдалося. Однак яскравих вражень набралося вдосталь. Судячи з того, як часто гості робили селфі на фоні величезних стелажів. Студенти відвідали краєзнавчий відділ, приміщення абонементу, відділ іноземних мов та, наостанок, книгосховище у підвалах бібліотеки, яке за словами працівників, колись будувалося як банківське сховище. Історія бібліотеки студентів не надто зацікавила. А от наявність wi-fi з вільним доступом, викликала одностайне схвалення. Як стверджують працівники бібліотеки, однією з проблем закладу є брак приміщень для зберігання фонду, який останніми роками суттєво розрісся.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті ТРК Новий Чернігів - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Круглий стіл «Михайло Грушевський – історик і будівничий нації»
26 вересня у великому залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотекиімені В.Г. Короленка історики провели круглий стіл до 150-ї річниці від дня народження Михайла Грушевського, видатного українського державного та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки, першої у XX столітті незалежної Української держави, історика і організатора української науки. У заході взяли участь студенти Чернігівського національного технологічного університету і учні Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Чернігівської обласної ради. Організатори: Український інститут національної пам’яті, Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка, Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій за сприяння Департаментівкультури і туризму, національностей та релігій й інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації. Також працівниками бібліотеки була представлена книжкова виставка «Михайло Грушевський – історик і будівничий нації»  до 150-річчя від дня народження.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівщина: події і кометарі - Режим доступу
Читати на сайті Сіверщина - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський формат - Режим доступу 

Читати на сайті ProCn - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
Читати на сайті  інституту  права і соціальних технологій Чернігівського НТУ - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу 


Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівська митниця передала цінну книгу до Чернігівської обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка
24 вересня. Старовинні ікони, друковані видання, монети, банкноти та предмети побуту середини позаминулого – початку минулого століття, які були вилучені чернігівськими митниками при спробах їх незаконного переміщення через кордон, віднині отримали постійне місце в українських музейних та бібліотечних закладах. За рішенням Експертно-фондової ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави, Чернігівська митниця ДФС передала до Чернігівської обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка   видання 1914 року з популярної математики «В царстве смекалки» Ігнатьєва Є.І. , інформація з якого і досі є цікавою для дітей та їх батьків.
Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу
Читати на сайті Чернігів стародавній - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу 

Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті  управління ДФС у Чернігівській області - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський формат - Режим доступу
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
Читати на сайті ТРК Новий Чернігів - Режим доступу
Читати на сайті Уездные новости - Режим доступу
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Круглий стіл до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру»
22 вересня Круглий стіл до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру пройшов в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка. У заході взяли участь учні Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Чернігівської облради та студенти Чернігівського інституту імені Героїв Крут Міжрегіональної академії управління персоналом. Організатори круглого столу: Український інститут національної пам’яті, Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка за сприяння Департаменту культури і туризму, національностей та релігій та Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації. Київський Бабин Яр – світовий символ Голокосту в Україні, один із найбільш масштабних злочинів знищення єврейського населення нацистами під час Другої світової війни. Лише за два осінні дні – 29 і 30 вересня 1941-го – карателі розстріляли понад 33 тисячі євреїв: жінок і дітей, чоловіків і людей похилого віку. А в наступні два роки Бабин Яр у Києві став місцем регулярних розстрілів. Виставку книжкових і періодичних видань «Трагедія Бабиного Яру» учасникам заходу представила Наталія Утиро, бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу  
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
Читати на сайті Час Чернігівський  - Режим доступу 

Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський формат - Режим доступу
Читати на сайті ProCn - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Українського інституту національної пам'яті - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Зустріч з письменниками та презентації книг у рамках фестивалю «Литаври»
22-го вересня, в нашому місті стартував перший міжнародний літературний фестиваль інтеграції слова у сучасному арт просторі «Литаври». До Чернігова приїхали найвідоміші письменники з усіх куточків України, а також гості майже з 20-ти країн світу. 22 вересня у Мистецькій вітальні Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулися зустріч з письменниками та презентації книг у рамках фестивалю. Перша презентація - це презентація альманаху «Литаври»  за участі письменників Чернігівщини: Божка Віктора, Іванова Дмитра, Конечної Олени, Мамчур Дмитра, Москаленко Дарки, Плиско Оксани, Cапон Володимира, Татарин Віктора, Ткач Михася, Швед Ольги, Сергія і Тетяни Дзюби. Друга презентація - це презентація збірки Елли Євтушенко «Lichtung». За участі Богдана-Олега Горобчука. 
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу  
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті Буквоїд - Режим доступу
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Круглий стіл «Я не боюсь тюрми і ката»
20 вересня відбулось чергове засідання клубу «Краєзнавець», на якому провідні київські та чернігівські науковці за «круглим столом» згадали про відомого українського письменника, перекладача, видавця, педагога, правника та громадського діяча другої половини ХІХ ст. Олександра Яковича Кониського, що народився у с. Переходівка нині Ніжинського району, з нагоди його 180-річчя. Директор ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка Інна Аліференко, відкриваючи захід, наголосила на світовому значенні творчості автора духовного гімну українського народу «Молитва про Україну» О.Я. Кониського. Модератор заходу, завідувач відділу краєзнавства бібліотеки Ірина Каганова ознайомила присутніх з книжково-інформаційною виставкою «Я не боюсь тюрми і ката», на якій був представлений творчий доробок Олександра Кониського з фонду ЧОУНБ імені В.Г. Короленка.
Читати у соціальній мережі Facebook - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті ProCn - Режим доступу  
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу

Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Старшокласники завітали на екскурсію до бібліотеки
19 та 22 вересня до Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка приходили учні 11А та 11Б класу загальноосвітнього закладу №34. Головний бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії Оксана Плаунова розповіла їм про історію бібліотеки та про послуги, які надаються читачам, а потім провела екскурсію по всіх відділах. У відділі абонементу старшокласникам дуже сподобався відкритий доступ до фонду, мистецька вітальня вразила своїм затишком, гарними картинами, а також унікальною виставкою авторських ляльок Марини Шикалової. Бібліотекар відділу наукової інформації та бібліографії Наталія Коновченко розповіла про основні правила роботи з каталогом. Безліч розмовних клубів у відділі іноземних мов стали для учнів приємною несподіванкою. Дуже змістовною була розповідь про роботу відділу краєзнавства від Вікторіі Солонікової. Учні залишилися задоволені екскурсією, кожен з них знайшов собі щось цікаве у роботі бібліотеки.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відкриття виставки «Чернігів очима майстра»
19 вересня в Чернігівській ОУНБ імені В.Г. Короленка до дня міста відбулось відкриття виставки світлин «Чернігів очима майстра» пам'яті талановитого чернігівського фотомитця Валерія Шайгородського, якого знали не тільки в Україні, а й за кордоном. На виставці  представлено 34 світлини. Це одні з останніх, ще не опублікованих робіт митця, які вражають глибокою філософією та символічністю. На експозиції можна побачити відомі та незнайомі куточки нашого міста, його індустріальну красу, загадковість та чарівність природи. Багато друзів та рідних ділились цікавими спогадами про фотохудожника, відкриваючи різнобічні сторони його творчості та характеру. В день відкриття фотовиставки для знайомства з творчістю митця завітала перша екскурсія. Дітей з 4-Б класу Чернігівського ліцею №32 привела вчителька Наталія Єременко. Серед маленьких любителів прекрасного був і онук Валерія Миколайовича, Данило. Пам'ять про талановитого фотомитця буде жити в його світлинах та в серцях тих, хто доторкнувся до незабутньої творчості Валерія Шайгородського.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу  
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
Читати на сайті 
SiverTime - Режим доступу
Читати на сайті ProCn - Режим доступу
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський формат - Режим доступу 

Читати на 
Медіа-порталі «Культура» - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівські відомості - Режим доступу
Читати на сайті Першого Чернігівського фотопорталу - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Виставка вишитих та бісерних ікон «Вишите сокровення» Агнеси Ляшенко
16 вересня в Чернігівській ОУНБ імені В.Г. Короленка відбулось відкриття ювілейної виставки вишитих та бісерних ікон «Вишите сокровення» заслуженого майстра народної творчості України, чернігівської вишивальниці Агнеси Денисівни Ляшенко до 80-річчя від дня народження. АгнесаДенисівна – учасниця всеукраїнських та обласних вернісажів. На її рахунку більше 30 персональних виставок. На ювілейній виставці «Вишите сокровення» представлені 90 робіт майстрині: ціла галерея образів Божої Матері, лики багатьох святих і апостолів, ікони сюжетного характеру. Головна тема творчості майстрині – образи святих та видатних діячів православ’яУкраїни, а найулюбленіший – Богоматір з немовлям. Руками Агнеси Денисівни створена ціла галерея образів Божої матері: «Чудотворна Богородиця Любецька», «Чудотворна Чернігівсько-Іллінська ікона Богородиці», «Богородиця Оранта», «Богородиця Замилування» та багато інших. Всіх їх єднає образ священної любові матері до дитини. Інна Аліференко, директор Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка, від імені колективу бібліотеки і всіх читачів привітала майстриню з ювілейною виставкою та виконала почесну місію, нагородивши заслуженого майстра народної творчості України Агнесу Ляшенко почесною грамотою Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА за особистий внесок у розвиток декоративно-прикладного мистецтва на Чернігівщині.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу 

Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу1 
Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу

Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу2
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Читати на сайті ProCn - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті Сіверщина - Режим доступу
Читати на сайті 4ernigiv.info - Режим доступу
Читати на сайті ТРК Новий Чернігів - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Перша екскурсія – у книжковий світ!
13 вересня. В перший тиждень навчання студенти-першокурсники  інституту  права і соціальних технологій Чернігівського національного технологічного університету , академічна група КПР-162, відвідали тематичну екскурсію: «Знайомство з історією Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка та методикою роботи з картковим та електронним каталогами». Під час екскурсії бібліотекар відділу  документів з гуманітарних наук Утиро Н.О. розповіла про найцікавіші сторінки історії бібліотеки. Студенти відвідали всі основні відділи бібліотеки, де їх зустрічали співробітники, розповідаючи про свої відділи та особливості бібліотечних послуг. Завітали до зали каталогів бібліотеки, де їм бібліотекар відділу наукової інформації та бібліографії Наталія Коновченко розказала про основні правила роботи з каталогом. Ознайомилися студенти також з роботою Центру правової інформації.
Читати на сайті  інституту  права і соціальних технологій Чернігівського НТУ - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Іван Пенський презентував чергову виставку
13 вересня у великому читальному залі Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка відбулася творча зустріч із заслуженим художником України, членом НСХУ Іваном Івановичем Пенським. Він презентував свою чергову виставку. До неї увійшло 18 полотен, на яких зображено красу природи Чернігівщини, а також людей, що тут проживають. Член Національної спілки художників Іван Пенський відомий для Чернігова як майстер пейзажу. Вагому частину робіт художника присвячено саме красі природи нашого краю. Проте у доробку митця чимало й портретів. За серію своїх робіт під назвою «Зелене намисто Полісся» Івана Пенського відзначили обласною премією ім. Коцюбинського. Та відносно нещодавно до здобутків художника додалося ще одне звання – заслуженого художника України. Твори Івана Пенського знаходяться в музейних колекціях України, Росії, Швеції, Великобританії, Японії, США, Франції, багатьох приватних зібраннях любителів мистецтва. До експозиції, каже художник, не вдалося додати чимало робіт. Деякі з них Іван Пенський обіцяв показати наступного разу, коли готуватиме чергову експозицію. Роботи митця часто можна побачити у бібліотеці ім. Короленка.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 

Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті 
4ernigiv.info - Режим доступу
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу
Читати на сайті Спецкор - Режим доступу
Читати на блозі Чернігівщина - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Круглий стіл «Той, хто став свідомо на муку»
13 вересня в Чернігівській ОУНБ імені В.Г. Короленка відбувся круглий стіл «Той, хто став свідомо на муку» до 75-річчя від дня народження поета Леоніда Тереховича за участі заступника голови керівника апарату Чернігівської ОДА Наталії Романової та директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександра Левочка. Ідейним натхненником заходу виступив Аркадій Натаріус, який не один рік опікується долею творчості великого, але маловідомого поета Леоніда Тереховича. Інна Аліференко, директор Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка, ознайомила присутніх з життєвим і творчим шляхом поета та висловила загальне побажання видати нову збірку поезій талановитої родини Тереховичів. Головний редактор щоквартального мистецького журналу «Літературний Чернігів» літературної спілки «Чернігів» Михайло Ткач розповів про історію першої появи віршів Леоніда Тереховича на радіо та в «Літературному Чернігові». Володимир Бойко, кандидат історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій висловив своє враження від творчості Леоніда Тереховича: «Через розуміння справедливості до людини він прийшов до розуміння справедливості для країни. Несправедливо, що за любов до рідного краю садили в тюрми. Отже, незалежна Україна – це цілком справедливо і правильно. За цю ідею він і поклав своє життя.» Неймовірно прониклива поезія Леоніда Тереховича викликає великий резонанс та відгук в душах тих, хто з нею знайомиться.
Читати у соціальній мережі Facebook - Режим доступу
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті Сіверщина - Режим доступу
Читати на сайті День - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський формат - Режим доступу 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Музично-поетична композиція «Райніс і Аспазія: кохання через віки»
12 вересня в Мистецькій вітальні Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка відбулась музично-поетична композиція «Райніс і Аспазія: кохання через віки» за мотивами книги перекладів Рауля Чілачави «Райніс та Аспазія. Трикольорове сонце». Модератором та ведучим заходу був заслужений діяч мистецтв України, почесний діяч Єврейської Ради України, член Національної Спілки театральних діячів України, доктор філософії Олег Васюта. Розпочала і завершила захід директор бібліотеки Інна Аліференко, яка від імені колективу та гостей подякувала Олегу Павловичу, давньому партнеру і читачу, за свято чистої та ніжної любов відомих поетів. Присутнім була представлена викладка літератури «Академік латиського живопису Юлій Феддерс у Ніжині» про роки життя славетного, але маловідомого митця в Україні. Гості заходу поринули у глибоку та чарівну атмосферу латиської культури. Приміщення бібліотеки заполонила жива музика величних класиків у виконанні Олега Васюти – Л. ван Бетховена, Ф. Шопена, О. Скрябіна, яку доповнювала красива поезія латиською, німецькою та українською мовами. Такий захід проводився вперше в Чернігові, як продовження та зміцнення культурного діалогу між містом-партнером Огре (Латвія) та Черніговом (Україна).
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
Читати на сайті Siver Info - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті ProCn -  Режим доступу
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу
Читати на сайті Міністерства культури України - Режим доступу
Читати на 
Медіа-порталі «Культура» - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Голос України - Режим доступу
Читати на сайті LENTA.com.ua - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нові електронні видання Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка
8 вересня. Нещодавно вийшло друком історико-художнє видання «Служити народу – найвища честь!», ідейним натхненником якої став Надзвичайний і Повноважний Посол України Петро Шаповал. Книга створена письменниками та журналістами, архівістами та музейниками, бібліотекарями та науковцями. Тематикою книги є дипломатія. Саме про вихідців нашої мальовничої, багатої землі – послів та консулів, розповідають сторінки цієї унікальної роботи. Нариси про цікаві особистості, які представляли нашу країну за кордоном, охопили період від Козаччини до сьогодення. Та не одна книга побачила світ завдяки Петру Шаповалу. Серед них –документально-публіцистичне видання «Пам’ять і шана» про Леоніда Івановича Палажченка, людини, яка залишила по собі нев’янучий слід у соціально-економічному та духовному розвиткові Чернігівщини. Історико-краєзнавча книга присвячена славному і героїчному літопису Городні – «Неопалима купина – наша славна Городня»«Трудом і звитягою освячені» – книга-альбом, художня розповідь про історію села Жовтневе Коропського району. Автор ідеї і керівник проекту Петро Шаповал, редактор Станіслав Закусило. А ще художньо-документальна розповідь «Як жита наливні, половіє доля» журналістів Станіслава Закусила та Наталії Авер’янової про самого Петра Шаповала, про його трудовий шлях від помічника бригадира механізаторів до Надзвичайного і Повноважного Посла України. Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка пропонує для шанувальників друкованого слова традиційні варіанти книг, а також електронні версії даних видань. З електронними копіями можна ознайомитися на офіційному сайті бібліотеки в розділі «Електронна бібліотека – Митці Сіверянського краю».
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на блозі Чернігівщина - Режим доступу
Читати на сайті ProCn - Режим доступу
Читати на сайті Siver Info - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

У Львові відбувся перший форум «Українська регіональна платформа громадських ініціатив»
7-8 вересня у Львові відбувся перший форум «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», на якому підводили підсумки реалізації проекту, що мав на меті залучити представників громадянського суспільства, особливо із сільських і віддалених регіонів у здійсненні демократичних процесів в Україні. Загалом 66 організацій з малих міст та сільських регіонів 13-ти областей України впроваджували проекти демократичних змін на місцях у 2015-2016 рр. Аудиторія Форуму була широко представлена працівниками бібліотечної справи з різних областей України. Сучасні бібліотекарі розуміють важливість впровадження змін, знаходять нові форми роботи та перетворюють свою бібліотеку в центр місцевої активності. З Чернігівської області на Форум завітали сім представників громадських організацій, серед яких була Олена Попович, керівник успішно реалізованого проекту «Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації», член Чернігівського обласного відділення Української бібліотечної асоціації, завідувач відділу Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка.
Читати на сайті Новини Львова - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бібліотеки області
Картини не тільки малюють
23 вересня. У відділі абонементу Ніжинської міської центральної бібліотеки діє виставка-захоплення «Мальовнича Україна», яка демонструє вишиті картини вчителя трудового навчання ЗОШ №6 Гузь Ірини Володимирівни та її учнів. Виставка яскрава, незвична. Тут традиційні українські хатинки і величні собори, пейзажі й серіал про веселого кухаря. Це не малюнки, не фарби і олівець. Картини вишиті хрестиком, маленькими стібками, та як намальовані. У вишитих картинах відчувається зв’язок з фольклором. До мистецької виставки увійшли роботи Гузь Насті, Бойко Наталі, Скрипки Каті, Січкар Аліни, Лабути Саши, Кривець Марини. Всі дівчата пройшли творчу школу Гузь Ірини Володимирівни. Завжди дивує, як майстриня може так гармонійно підібрати кольори, додати відтінки. І все це складається у вишукану композицію. Кількість робіт майстрині залежить від розміру картини й вільного часу. Творча палітра самої Ірини Володимирівни-різноманітна. Вона вишиває, в’яже крючком, робить ляльки-мотанки, декупаж та витинанки. 
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У бібліотеці Коцюбинського відкрили ілюстровану виставку до Дня міста
19 вересня. Читальний зал ЦБ ім. М. Коцюбинського з нагоди святкування Дня міста підготував розгорнуту ілюстровану виставку «Чернігівщина: від давнини до сучасності». Назва виставки змістовна. Звичайно, розкрити таку багату  історію  краю, різноманітні події,  хоч і на двох стелажах, неможливо. Тому організатори виставки вибрали декілька основних розділів: «Від землі Сіверської до області Чернігівської»«Легендами овіяний»«Вулицями Чернігова»«Туристичними стежками Чернігівщини»«Пам’ятаємо про минуле і сьогодення заради майбутнього»«Вони заслужили на пам’ять і шану»«Час Події Люди»«Літературний простір Чернігова»«Із колекції автографів…»
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У міській бібліотеці Новгорода-Сіверського пройшов урок мужності «Мужність і відвага крізь покоління» до Дня визволення міста
15 вересня 2016 року до Дня визволення міста Новгорода-Сіверського від нацистських загарбників у Новгород-Сіверській міській бібліотеці відбувся тематичний захід - урок патріотичного виховання виховання та книжкова виставка «Мужність і відвага крізь покоління.» Присутнім на заході учням загальноосвітніх навчальних закладів міста та студентській молоді бібліотекарі розповідали про героїчні сторінки звільнення Новгорода-Сіверського, оспівані на сторінках прозових творів у віршах різних авторів. Зануритись у події тих буремних днів присутнім допомогла розповідь старшого наукового співробітника краєзнавчого відділу історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім», Павла Провозіна, який з акцентував увагу присутніх на надзвичайно величній та, водночас, трагічній сторінці української історії, як звільнення Новгорода-Сіверського від нацистських загарбників.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Городні відбувся семінар бібліотечних працівників по роботі з дітьми
12 вересня. Нещодавно у Городнянській районній дитячій бібліотеці був проведений семінар бібліотечних працівників по роботі з дітьми «Бібліотекар - читачі-діти: спілкування, взаємодія, співпраця». Бібліотекарі отримали консультації «Робота з дітьми: нові можливості, нова якість обслуговування», «Етика сільського бібліотекаря», з якими виступали відповідно заступник директора по роботі з дітьми Л.В. Романчук та провідний бібліотекар Т.О. Кузьміна. Та найбільше сподобався присутнім проведений у рамках семінару професійний конкурс «Бібліопані». Конкурс був проведений з метою удосконалення діяльності сільських бібліотек-філій у роботі з дітьми та пошуку нових форм і методів роботи з читачами. У конкурсі «Бібліопані» взяли участь 10 учасників. Їм було запропоновано 4 блоки завдань: презентація своєї бібліотеки, літературний конкурс, конкурс загадок і останній – конкурс хоббі «Бібліотекар талановитий у всьому». Було цікаво, весело, професійно грамотно. У напруженій боротьбі перемогу отримала провідний бібліотекар Тупичівської бібліотеки-філії для дітей Л.М. Половинник у номінації «Пані глядацьких симпатій» вибрали бібліотекаря І категорії С.В. Карпенко. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бібліотеки – помічники у справі інформування про енергоефективність

2 вересня у Чернігівській обласній бібліотеці юнацтва відбулася інформаційна зустріч, на якій працівники бібліотеки дізналися про можливості, які відкриває економне ставлення до енергетичних ресурсів. Учасники зустрічі обговорили елементарні правила економії ресурсів, та вирішили створити куточок енергоефективності на базі бібліотечного закладу. Найбільше працівників бібліотеки цікавило питання, як зробити енергоефективним свій власний заклад. Адже історична будівля втрачає багато тепла, не зважаючи на щорічні спроби утеплити старі вікна та двері. Газовий котел, який використовується під час опалювального періоду, «з’їдає» багато ресурсів. «Співпраця з бібліотечними закладами дає можливість розширити аудиторію для проведення системної інформаційної роботи з популяризації енергоефективного способу життя та формування відповідального власника і споживача », – зазначила місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець.
Читати на сайті Громадянської мережі ОПОРА - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«З Україною в серці живу». День знань у бібліотеці
1 вересня. В цьому році на перший урок в Обласній бібліотеці для дітей, присвячений 25-річчю Незалежності України, завітали близько 400 учнів з ліцею № 22, ЗНЗ № 29 – від 4-х до 9-х класів. У різних відділах бібліотеки діти відкрили для себе цілий світ цікавих фактів, відомостей про свою Батьківщину, здійснили віртуальні подорожі на Схід і Захід, Південь і Північ України. Багато нового і цікавого дізналися про державну символіку країни, ознайомилися з книжково-ілюстративними виставками, присвяченими нашій державі, доторкнулися серцем до історії України, співали пісню «Україна – це ми» і дивилися патріотичне відео. А потім спробували щиро і відверто відповісти на запитання вікторини: «Що має знати справжній українець про символіку своєї держави?», «Чи вважаєте ви себе патріотом?». Цей день допоміг дітям наблизитися до святих понять «Батьківщина», «патріотизм», «рідне місто – Чернігів» і залишити в маленьких серцях любов до великої країни – України. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 вересня у бібліотеці для юнацтва
1 вересня. Нетрадиційно свій перший урок в цьому році провели учні 4-Б класу ЗОШ № 29. Перший дзвоник покликав їх не за парти, а до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. Розмістившись на зеленому килимі трави під блакитним шатром неба, діти слухали розповідь про становлення нашої держави України, про її відомих синів і дочок, про мову, яка містить код нації. Говорили про те, хто такі українці, які риси характеру нам дісталися у спадщину? Це сила волі, кмітливість, волелюбство, працьовитість, наполегливість, естетичний смак. Українцям завжди було притаманно бажання прикрашати свої оселі, подвір’я, одяг. Бібліотекарі показали дітям як наші предки обходилися без праски, кухонних комбайнів, який одяг носили. Познайомили з сучасною українською літературою для дітей, навчили створювати паперові квіточки своїми руками. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Музеї
Виставка у музеї Коцюбинського: Михайло Грушевський – історик і будівничий нації
29 вересня. У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського експонується книжкова виставка до 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського «Михайло Грушевський – історик і будівничий нації». На ній представлена лише маленька частинка велетенського творчого доробку визначного українця. Діяльність і творчість М.Грушевського творять цілу епоху в інтелектуальному, науковому, національно-культурному і державному розвитку України. Відвідувачі мають можливість ознайомитись з працями видатного українця, які є в нашій науковій бібліотеці. Виставка працюватиме протягом місяця.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
150-річчя Михайла Грушевського – патріотична зустріч в Сосницькому музеї О.П.Довженка
29 вересня в Сосницькому літературно-меморіальному музеї О.П.Довженка пройшов патріотичний захід, присвячений 150-річчю від дня народження видатного українського громадського діяча Михайла Грушевського. На зустріч з гостем музею – членом Національної спілки письменників України, політв‘язнем сталінських таборів Миколою Адаменком – прийшли старшокласники Сосницької гімназії ім. О.П. Довженка.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові пройшла виставка живопису Івана Просяника «Коловрат Неба»
28 вересня. Художник, письменник, травник, носій унікальної спадщини народних традицій – все це можна сказати про Івана Просяника. У Чернігівському художньому музеї відкрилася виставка цього митця. Представлений на виставці цикл творів «Коловрат Неба», написаних у стилі народного малярства, репрезентує всі язичницькі свята, починаючи від Різдва Сварожого. На картинах — одухотворена природа, світ давніх вірувань і обрядових дій, оповитий атмосферою чарівних казок, міфів і легенд. Експозиція налічує понад 40 робіт автора, датованих 1975-2016 роками.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Прощена неділя: у музеї-заповіднику М.Коцюбинського презентували нову книгу Лілії Бондаревич-Черненко
20 вересня у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася презентація книги Лілії Бондаревич-Черненко «Прощена неділя». Повість у монологах розповідає про воїнів-учасників АТО, їх долі, думки, переживання. Цього дня у затишній музейній залі зібралися учні чернігівських шкіл, письменники, громадські діячі, військові, представники цивільного корпусу «Азов. Чернігівщина». Зі вступним словом до гостей заходу звернувся директор музею Ігор Коцюбинський, котрий відзначив актуальність повісті Лілії Бондаревич-Черненко та висловив сподівання на те, що подібних книг стане більше. Сама авторка, на жаль, не змогла взяти участь у презентації, тому про історію створення книги розповів присутнім її редактор Сергій Дзюба. Наостанок громадський активіст, науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського Олександр Бондар виконав натхненні авторські пісні, які стали яскравою родзинкою заходу. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Іван Франко – великий сподвижник нації: у музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся літературно-мистецький вечір до 160-річчя митця
13 вересня у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся літературно-мистецький вечір «Іван Франко – великий сподвижник нації», присвячений 160-річчю від дня народження видатного українського поета, письменника, науковця, публіциста та громадського діяча. Цього дня у затишній музейній залі зібралися поціновувачі творчості І.Франка. З привітальним словом до гостей зали звернувся директор музею Ігор Коцюбинський. Завідуюча відділом музею Марія Москаленко розповіла присутнім про знайомство М.Коцюбинського та І.Франка, а також їх творчі і дружні зв’язки. До того ж, Марія Іванівна зауважила, що цього року Україна відзначає не лише 160-річчя з дня народження І.Франка, але й 120-річчя з часу виходу його поетичної збірки «Зів’яле листя» та 100-річчя з часу смерті митця. Під час заходу прозвучали вірші зі збірки І.Франка «Зів’яле листя» у натхненному виконанні учнів Чернігівського обласного ліцею для обдарованої сільської молоді. Родзинкою заходу стала концертна програма від Народного артиста України, лауреата Шевченківської премії Василя Нечепи. Захопливі розповіді, народні, історичні пісні і твори на слова І.Франка у виконанні Василя Григоровича справили надзвичайне враження на гостей зали.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відбулась краєзнавча година «В пам’яті прилучан»
13 вересня в приміщенні філіалу ім. О. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась краєзнавча година «В пам’яті прилучан». Під час заходу учні загальноосвітньої школи І – ІІІ ст.№2 з розповіді завідуючої філіалу Тетяни Олексіївни Іващенко дізнались про життя міста в окупаційний час і як відбувалось визволення нашого краю від нацистських окупантів, переглянули документальні кадри з історії визволення Чернігівщини, пригадали прилучан – визволителів міста. Цікавою була розповідь про події того дня, 73 роки назад, відомого в місті краєзнавця, прилучанина – Анатолія Григоровича Риженка. Запаливши свічку, хвилиною мовчання присутні вшанували їх пам’ять та квітами привітали з наступаючим святом ветерана Великої Вітчизняної війни – Анатолія Григоровича Риженка.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У суботу Сосниця святкувала!
10 вересня у Сосниці святкували 122 річницю дня народження Олександра Довженка (з котрою у цьому році символічно співпав День українського кіно) та День Сосниці. Святкування розпочалися з садиби всесвітньовідомого режисера і плавно перемістились у центр містечка. Вшанувати пам’ять митця зранку до музею прибули керівники району та області, делегація працівників кіномистецтва з Києва, депутати обласної та Верховної рад, сосничани і гості селища. Після урочистих слів і покладання квітів до пам’ятників гості оглядали виставки, експозиції, поповнили музейну Книгу відгуків новими приємними дописами; насолоджувались виступом Чернігівського Академічного народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, які виконали чудову програмуу музейному саду; спілкувались між собою, фотографувались. Потім у кінозалі музею відбувся прем‘єрний перегляд документального фільму «Загальний зшиток» (автор сценарію відомий довженкознавецьС.Тримбач, режисер Ю.Лазаревська). Фільм, знятий за мотивами воєнної творчості О.Довженка.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У музеї М.Коцюбинського відбулася чергова зустріч з проекту «Михайло Коцюбинський – знайомий незнайомець»
9 вересня садиба М.Коцюбинського вкотре відчинила свої двері для поціновувачів творчості письменника і зібрала гостей на сьому зустріч в межах проекту «Михайло Коцюбинський – знайомий незнайомець». Автор і ведуча проекту заступник директора музею з наукової роботи Наталія Коцюбинська цього разу запропонувала гостям проекту захопливу розповідь про походження дружини письменника Віри Устимівни Коцюбинської. Під час розповіді учасники проекту здійснили справжню мандрівку у часі та познайомилися з представниками старовинного дворянського роду Гортинських, представники якого у середині ХІХ століття оселяються у Чернігові. Військові, державні службовці і революціонери, педагоги, лікарі, науковці і громадські діячі – усі Гортинські мали блискучу освіту і залишили значний слід в історії. Саме з цього роду походила і Віра Устимівна Дейша. Цікаві історії про найвизначніших представників роду Гортинських і Дейш, та навіть окремі родинні секрети прозвучали цього вечора на зустрічі.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Класична музика в музеї
10 вересня. Найтриваліший мистецький проект «Музичні зустрічі в музеї» розпочав новий сезон. У Галаганівській залі художнього музею виступив піаніст Святослав Чарковський. 14 років він мешкає в Німеччині, але про рідне місто не забуває. Уперше після тривалої перерви піаніст зустрівся зі своєю публікою. До фортепіанного концерту увійшли улюблені твори різних жанрів у авторській обробці. Найбільше музикант згадує виступи в музичному салоні. У 90-х роках у місті існував джаз клуб, де збирались шанувальники цього жанру. Багато хто пам’ятає Чарковського по виступам на філармонійній або ресторанній сцені.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Білоруси з Україною в серці» - чернігівцям представили мистецький погляд на війну
8 вересня. У Чернігівському військово-історичному музеї відкрили виставку картин під назвою «Білоруси з Україною в серці». На експозиції представлені 49 робіт білоруських і українських художників, які були написані в зоні проведення антитерористичної операції. Даний проект присвячено військовим подіям на сході України та пам’яті добровольців тактичної групи «Білорусь». У листопаді минулого року художники протягом п’яти днів працювали в околицях Донецького аеропорту, Пісків, Волновахи та Новоградівки. У результаті було написано понад 40 живописних полотен - портретів, пейзажів, сюжетних полотен, на створення яких художників надихала боротьба тактичної групи «Білорусь»  у складі українського добровольчого корпусу. Вперше створені картини під час пленеру на Донбасі експонувалися в Білорусі, а саме -  в посольстві України в Республіці Білорусь (лютий 2016 року), далі виставка почала подорож Україною. Її відкриття відбулося в Національному музеї історії України (березень 2016 року), далі виставка демонструвалася у волонтерському центрі в Чаплинці Херсонської області, потім - в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї, в торговому центрі у Дніпрі та в Кропивницькому. У Чернігові експозиція працюватиме протягом місяця.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На Борзнянщині відбулася патріотична година «Хоробрі серця»
7 вересня. В учнів Борзнянської ЗОШ-І-ІІІ ступеня та Гімназії ім.П.Куліша перше вересня розпочалося незвичайно. Після святкової лінійки учнів запросили до Борзнянського народного історико-краєзнавчого музею на патріотичну годину «Хоробрі серця». На цей захід працівники музею запросили учасників АТО, захисника Донецького аеропорта Сергія Горкавого та командира танкового взводу Вадима Кушніра, нагородженого за мужність і відвагу Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Затамувавши подих слухали учні розповіді наших земляків про події на буремному Сході.Учасники бойових дій розповідали дітям про свою участь у антитерористичній операції, проілюстрували розповідь фото і відео матеріалами, знятими на сході України. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові три шкільні музеї отримали звання «Зразковий музей»
6 вересня. Відповідно до наказу МОН України від 17 червня поточного року три музеї при ЗНЗ м. Чернігова отримали звання «Зразковий музей».Серед них: Музей «Історія Лісковиці» при ЗНЗ №4 (керівник Ольга Василівна Коновал);  Музей історії навчального закладу при ліцеї №15 (керівник Світлана Григорівна Лещенко); Музей Бойової слави захисників Вітчизни при ЗНЗ №34 (керівник Віктор Владиславович Трухан). За вагомий особистий внесок у формування, дослідження та збереження Музейного фонду України, популяризацію історико-культурної спадщини Чернігівщини керівники музеїв були нагороджені грамотами Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського триває виставка з нагоди 160-річчя з дня народження І.Франка
6 вересня. Цього року Україна відзначає 160-ту річницю з дня народження видатного письменника, поета, літературознавця, публіциста, громадського діяча Івана Франка. З нагоди ювілею письменника у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського триває виставка фондових матеріалів «Народе мій, замучений, розбитий… Не самі сльози й зітхання тобі судились! Вірю в силу духа і день воскресний твойого повстання (До 160-річчя з дня народження Івана Франка)». В експозиції представлені фондові матеріали, в яких розкривається різнобічна наукова і літературна праця І.Франка. Зокрема, оглядаючи виставку, відвідувач може ознайомитися з рукописом подарованим Іваном Франком Михайлові Коцюбинському та виданнями творів знаного галицького письменника, які побачили світ на початку ХХ століття і займали почесне місце у меморіальній бібліотеці родини Коцюбинських. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського триває виставка, присвячена діяльності СБУ
5 вересня. У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського триває виставка, присвячена діяльності служби безпеки України у 2014-2016 роках. З представлених в експозиції матеріалів відвідувачі можуть дізнатися про заходи СБУ, проведені з метою запобігання діяльності сепаратистських організацій, боротьби з тероризмом та організованою злочинністю, а також про участь спецпідрозділів служби у бойових діях в зоні АТО. Крім того, виставка не лише є своєрідним звітом про роботу з основних напрямків діяльності СБУ, але разом з тим у ній акцентується увага на долях окремих людей – військових, співробітників СБУ, заручників та полонених, кримських татар - усіх тих, чиє життя так чи інакше змінила війна. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА  - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Виставкова діяльність
В обласному архіві відкрилась виставка, присвячена Михайлу Грушевському
26 вересня, у рамках заходів з нагоди 150-ї річниці від дня народження видатного українського історика, громадського та політичного діяча Михайла Грушевського у Державному архіві Чернігівської області було відкрито фотодокументальну виставку «Михайло Грушевський – творець Української держави». Презентована виставка об’єднала документи, що хронологічно охоплюють 234 роки – від поколінного розпису роду Грушевських з села Грушева (1769 рік) до публікації, розміщеної на шпальтах газети «Деснянська правда» – «Це українська Равенна …» – щодо відвідин М.С. Грушевським міста Чернігова у 1924 році (публікація від 25 січня 2003 року). Загалом на виставці презентовано 20 світлин та більше 30 документів, серед яких 9 автографів Михайла Грушевського, переважна більшість яких перебуває на зберіганні у Державному архіві області. Окрім того, частина документів містить інформацію щодо перебування Михайла Грушевського у Чернігові в липні 1924 року.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Взори» художниці Надії Мартиненко
19 вересня. «Вона вкладає у свої твори своєрідний філософський зміст, у її роботах присутні космізм та позитив», — саме таку оцінку творчості дали художниці Надії Мартиненко на її ювілейній  виставці, що має назву «Взори» і експонується у виставковій залі обласної організації Спілки художників України. Надія Мартиненко вже 10 років є членом обласної організації Спілки художників України, та реалізовує себе у мистецтві усе своє життя. Колись її твори були реалістичними, але з часом відбулася своєрідна трансформація як свідомості, так і живописної мови художниці. І тому Надія Мартиненко почала працювати у напрямку сучасного колоритного живопису, який краще передає її емоції й душевні переживання. Спочатку це були краєвиди, міські пейзажі, жанрові композиції, натюрморти, жіночі образи. У 2010-му вона звернулася до української етніки, наприклад, по-іншому поглянула на жіночі головні убори з традиційного народного одягу. Цього разу Надія Мартиненко створила цикл сюжетів під назвою «Взори», що на заході України символізує орнаменти.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Літературна творчість
Сергій Прилуцький презентував свій «Дегенеративний словник»
22 вересня. Білоруський прозаїк-гуморист Сергій Прилуцький (Пістончик) презентував сьогодні в Чернігові книгу «Дегенеративний словник». На презентації в КМЦ «Інтермеццо», що відбулася у рамках міжнародного фестивалю «Литаври», 36-річний письменник розповів, що пише в жанрі іронічної прози. Як зазначив автор, сам він родом з Бреста, але ще до Революції Гідності переїхав до України, де одружився на місцевій поетесі Олені Степаненко. Більшість його літературних персонажів білоруські, як і мова усіх творів. Всі «герої» - прості люди, диваки, навіть трохи «дегенерати», яких Сергій Прилуцький описує в такому ж самому «дегенеративному» дусі. Для журналістів він зачитав багато уривків з книги. Останню можна придбати у книгарні «Інтермеццо».
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сергій Леп’явко презентував книгу «Декілька слів про Чернігів»
19 вересня. «Декілька слів про Чернігів» – таку назву має нова книга чернігівського історика Сергія Леп'явка, презентацію якої провели  у КМЦ «Інтермецо». Як розповів автор, видання є популярним історико-архітектурним нарисом, у якому в формі екскурсії розповідається про найвідоміші архітектурні пам’ятки Чернігова та історичні скарби, які знаходяться у музеях міста. Макет книги робив один з найкращих дизайнерів України. Книга щедро оздоблена світлинами відомих фотографів Чернігова та Києва з підписами англійською та українською мовами. У ній використано ілюстрації з колекцій Чернігівського історичного та художнього музеїв, заповідника «Чернігів стародавній» В планах автора – видання книг про Катерининську церкву та скарби історії Чернігова.
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Три «Діамантових Дюки» – вже в Чернігові
7 вересня. Письменники з Чернігова Тетяна та Сергій Дзюби щойно перемогли на престижному Міжнародному літературному конкурсі імені де Рішельє, в Одесі, в якому взяли участь більше 200 письменників із понад 20-ти держав: України, США, Великобританії, Франції, Італії, Іспанії, Росії, Білорусі, Австралії, Японії, Китаю, Індії, Ізраїлю, Естонії, Казахстану, Узбекистану, Вірменії... Чернігівці здобули найвищі нагороди – водночас три «Діамантових Дюки»: у номінації «Поезія», одній із найпрестижніших (відзначені Тетяна і Сергій); а поет, прозаїк, публіцист, автор творів для дітей, радіодраматург, перекладач, критик, пародист Сергій Дзюба виграв літературні Олімпійські ігри (літературне багатоборство, де змагалися письменники, які працюють у різних жанрах), тобто став першим Олімпійським чемпіоном із літератури. Нагородження лауреатів урочисто відбулося в Одесі.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Кіномистецтво
Прем`єра Баварсько-Чернігівського телесеріалу

З 6 вересня Чернігівське обласне телебачення «Сівер–Центр» розпочинає показ нового восьмисерійного документального телефільму «Українські голови в Баварії». Створено його Сіверським інститутом регінальних досліджень та Сіверським центром післядипломної освіти на основі побаченого та почутого головами територіальних громад Чернігово-Сіверщини під час інформаційно-освітнього візиту до Баварії. В червні 2014 р. вони відвідали місто Кемптен у рамках проекту «Сталий розвиток малих міст Чернігівської області», що здійснювався за підтримки фонду Ганса Зайделя.  Автори стрічки намагалися розповісти про різні аспекти роботи місцевого самоврядування Німеччини. У стрічці йдеться про підтримку благоустрою міста, водопостачання та водовідведення, збір, сортування та утилізацію сміття, використання відновлювальних джерел енергії, організацію будівництва, сприяння розвитку малого бізнесу, вимоги до розміщення реклами, використання місцевої історико-культурної спадщини для розвитку території, побудову взаємин місцевої влади та молоді, організацію роботи міської ради… Це свого роду успішні практики, які можуть бути прикладом та орієнтиром для адаптації до українських реалій, децентралізації владних повноважень, посилення ролі місцевого самоврядування. У серпні поточного року серіал отримав прокатне посвідчення, видане Державним агентством України з питань кіно. Найближчим часом телестрічка планується до показу на каналі «Культура».
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Седневі знімають фільм «Коли падають дерева»
8 вересня. У смт.Седнів, що на Чернігівщині, компанія «ЕТ ПОИНТ» спільно з компанією «Директория Кино» розпочинають знімати фільм. Сценаристом до художнього фільму «Коли падають дерева» Марися Нікітюк молода українська режисерка. Її сценарій переміг на 10 сесії ScripTeast Award, яка була проведена під час Канського кінофестивалю в навесні 2016 року. Жанр фільму «Коли падають дерева» драма зі стилістикою магічного реалізму. В основі сюжету фільму йде мова про 5-річну дівчинку, яка, відпочивала у своєї бабусі влітку та стала свідком трагічних відносин між її двоюрідною сестрою та бандитом. Зйомки розпочато з 7 вересня, і вони будуть тривати до 30-го вересня. Потім планують другу частину зйомок зробити у жовтні поточного року. Марися Нікітюк прагнула знайти галявину, де з одного боку буде ліс, а з іншого селище. І таку незвичайну галявину знайшли саме у Седневі. В деяких епізодах зйомки проведуть у Кінному дворі «Седнівський». Для масовки також запрошують долучитися місцевих жителів.
Читати на сайті ProCn - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Туризм
Туризм на Чернігівщині: реальність і перспективи

27 вересня в приміщенні Чернігівського кіно-культурного мистецького центру з національно-патріотичного виховання дітей та молоді проведено низку заходів з приводу Всесвітнього Дня туризму та Дня туризму в Україні, спектр яких був доволі широким і різноманітним: діяла туристична виставка, відбувся розлогий семінар про сучасні туристичні тренди за участю столичних та обласних фахівців, вручення нагород Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації тощо. Всі зазначені епізоди пройшли на високому організаційному рівні і були позначені цікавою інформацією та гарним естетичним смаком. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
З'явився промо-ролик про Чернігів
23 вересня. До Дня міста Чернігова народний депутат України Сергій Березенко представив промо-ролик, який розкриває туристичний потенціал і красу обласного центру. Про це повідомляється на сайті депутата. Ролик створений для залучення туристів і транслюватиметься на місцевих телеканалах. Надалі планується його поширення по інших містах України. Також, YouTube створений канал «Чернігів - місто легенд», куди чернігівці та гості міста можуть завантажувати відео про місто.
Читати на сайті В Чернигове - Режим доступу 

Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відкриття нової екологічної стежки в регіональному ландшафтному парку «Міжрічинський»
23 вересня, за участю першого заступника голови обласної державної адміністрації Леоніда Сахневича, директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Катерини Тканко, відбулося урочисте відкриття нової екологічної стежки в регіональному ландшафтному парку «Міжрічинський», що знаходиться в с. Отрохи Козелецького району. Облаштування екологічної стежки здійснено в межах Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки за рахунок обласного екологічного фонду. Екологічна стежка знайомить відвідувачів із чарівною природою та великим екологічним значенням болотяних екосистем Полісся, вона інтегрована у мережу екотуристичних маршрутів РЛП «Міжрічинський» та сполучає дві вже існуючі стежки: «Поліська» та «Журавлина».
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові говорили про вивчення туристичного ринку міста
15 вересня в Чернігівській міській раді відбулась прес-конференція за участю народного депутата України Анни Романової, заступника міського голови Ольги Хоніч та кандидата економічних наук, доцента, завідувача кафедри маркетингу, PR-технологій та логістики Чернігівського національного технологічного університету Вікторії Жидок. Під час зустрічі з журналістами, представниками готельного та ресторанного бізнесу говорили на тему: «Вивчення туристичного ринку Чернігова. Шлях до написання стратегії та промоції міста».  На прес-конференції була презентована анкета, яку розробили представники ЧНТУ разом з Анною Романовою. Ця анкета дозволить більш конкретно дізнатися, хто приїжджає до Чернігова, з якою метою і що їм подобається у нашому місті. Анкетування серед туристів розпочнеться на початку наступного тижня і триватиме протягом місяця. Розповсюджуватись анкети будуть в чернігівських готелях, а також під час проведення загальноміських заходів до Дня міста. Коли будуть зібрані дані, вони будуть опрацьовані, після аналізу презентуватимуться громадськості. І вже потім розроблятиметься стратегія, на основі якої буде написано Програму розвитку туризму в місті Чернігові, що буде затверджуватись на сесії міської ради. 
Читати на сайті Чернігівський формат - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проект «Краса врятує український туризм» стартував з Чернігова
 5 вересня у  прес-центрі «Експертна думка» відбулася презентація нового проекту «Краса врятує український туризм». Автором даного заходу виступили народна депутат України Анна Романова та керівник журналу «ВООМ» Юліанна Шалетіна. Новий проект стане гарною промоцією туристичних місць України. Організатори планують зробити 12-ть фотосесій видатних українських жінок, які будуть зображені на фоні місцевих пам’яток культури. Дана акція має розрекламувати наші унікальні місця, як для українських туристів так і для зарубіжних. Організатори також додали, що в команді проекту вже працює великий штат професіоналів від фотографа до партнерів по одягу.
Читати на сайті ProCn - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Немає коментарів:

Дописати коментар