Translate

понеділок, 1 серпня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини (серпень 2016)


Загальні питання
Грандіозним гала-концертом завершився п’ятий сезон «Арт-канікул»
28 серпня у Центральному парку культури та відпочинку завершився грандіозним гала-концертом п'ятий сезон розважально-пізнавального проекту «Арт-канікули», який з 2012 року проводиться за ініціативи народного депутата з фракції «Батьківщина» Валерія Дубіля. За літо команда «Арт-канікул» влаштувала понад сотні розважально-пізнавальних майданчиків для дітей . Цьогоріч «Арт-канікули» розширили свої межі. Гарно відпочити та отримати заряд позитивної енергії мала змогу малеча не тільки Чернігова, а й сіл області. Зокрема, Чернігівського та Ріпкинського районів. Окрім розваг та конкурсів, малеча ознайомлювалася з правилами дорожнього руху та звикали до спілкування у колективі. Наприкінці концерту найактивніші учасники п'ятого сезону «Арт-канікул отримали» подарунки від організаторів. А на завершення свята всі разом запустили в небо кульки з написаними на них бажаннями.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відкриття меморіальної дошки Антону Верьовці

28 серпня в с. Боромики Чернігівського району відбувся урочистий захід, присвячений відомому українському краєзнавцю та фольклористу Антону Гурійовичу Верьовці, який проживав на території Боромиківської сільської ради у селі Моргуличі. У відкритті меморіальної дошки, встановленої на фасаді Боромиківського будинку культури, та святковому концерті, присвяченому памїяті А. Г. Верьовці, взяли участь: Чернігівський академічний український народний хор обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (художній керівник та головний диригент - Заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур). Головний режисер заходу Заслужений діяч мистецтв України доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта. Лауреати Всеураїнських та міжнародних конкурсів з бальних танців Катерина Васюта та Олексій Гриник.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Майстри Чернігівщини долучилися до столичного культурно-мистецького проекту до Дня незалежності
24 серпня. В рамках святкування Дня незалежності України у столиці на Контрактовій площі міста Києва, стартував культурно-мистецький проект за участі відомих колективів та солістів, а також майстрів народного мистецтва, які приїхали з різних куточків України. З метою участі в урочистих заходах з нагоди 25-ї річниці Дня незалежності України, керівники студій Чернігівського обласного Центру народних ремесел для дітей та юнацтва, який є підрозділом Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, долучилися до культурно-мистецького проекту та надали майстер-класи з народного мистецтва Чернігівщини: художнє різьблення, ковальство, кераміка, гончарство, художній розпис, лозоплетіння та вишивка. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Борзні відзначили головне державне свято — 25-ту річницю незалежності України
24 серпня на центральній площі Борзни відзначили головне державне свято — 25 річницю незалежності України. Розпочалося свято флеш-мобом «Єдина Україна» у виконанні танцювальних колективі районного Будинку культури. За участю керівництва району, представників органів місцевого самоврядування, громадськості відбулося урочиста церемонія підняття Державного Прапора України. Право підняти Прапор України надали в.о. начальника відділу економічного розвитку та торгівлі РДА Інні Горбонос, сину загиблого в зоні АТО нашого земляка Антону Куслію та учасникам АТО Вечеславу Коржу і Миколі Горовенко. Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих учасників АТО», - Бойові побратими поклали квіти до меморіальної доски Олега Куслія, а також відбулося покладання квітів до пам´яника Т.Г.Шевченка. В рамках святкування відбулося вручення паспортів повнолітнім громадянам України. Після урочистої частини відбувся святковий концерт за участю аматорських колективів районного Будинку культури та народного колективу «Калинонька з перцем», Ніжинського РБК. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Народні гуляння на День Незалежності у Куликівці
24 серпня. В Києві — парад військової техніки, а в Куликівці — сільськогосподарської. До Куликівки приїхали представники всіх сільрад, зібралися господарники, гості з області і навіть з дружнього повіту Естонії. Люди вийшли у центр селища святкувати разом.  До Дня Незалежності — «Куликівські обжинки», театралізоване ярмаркове дійство. Центром райцентру пройшли воїни АТО, медики, вчителі, промисловці та аграрії, представники селищних рад, творчі колективи району. Містечко майстрів дивувало розмаїттям виробів з дерева, картинами, жіночими прикрасами та вінками. Дню Незалежності присвятив свою книгу житель Куликівки Микола Чава. «Як козак вчився грати в шахи» — посібник по інтелектуальній грі, написаний за мотивами українських казок. Люди відпочивали, підспівували фольклорним колективам та з задоволенням танцювали прямо посеред площі.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Новгород-Сіверський відзначив День незалежності України
24 серпня 2016 року Новгород-Сіверський відзначив 25 річницю незалежності України. Важливою подією цього дня, стало урочисте відкриття Пам’ятного знаку на честь воїнів, які загинули під час проведення антитерористичної операції на сході країни, у якому взяли участь керівництво міста, району, громадськість, військовослужбовці, жителі міста. Після урочистої частини у районному Будинку культури відбувся святковий концерт за участю викладачів та учнів Новгород-Сіверської дитячої музичної школи, а також вихованців міського Центру дитячої та юнацької творчості. Після святкового концерту свою роботу розпочала «Території активної молоді», в ході якої відбувались: реконструкція історичних подій, майстер класи з виготовлення ляльки-мотанки, ковальства, гончарства та ін., показові виступи боксерів, показові виступи гімнастів ДЮСШ, розважально-ігрові заходи для молоді.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Святкування 25-ої річниці Незалежності України в Чернігові
24 серпня. Святкування 25-ої річниці Незалежності України розпочалося в Чернігові на Красній площі з телетрансляції подій зі столичного Майдану. Перед присутніми виступили голова облдержадміністрації Валерій Куліч, голова облради Ігор Вдовенко, міський голова Владислав Атрошенко, народний депутат Олександр Кодола, представники громадських організацій, духовенства. Головний акцент промов — збереження і примноження демократичних цінностей, здобутих за роки Незалежності, подальша розбудова держави. Називалися імена борців за самостійність України на різних етапах її історії, підкреслювався факт зростання національної свідомості наших громадян. Взагалі ж палітра святкових заходів у місті над Десною була багата і розмаїта. Досить сказати, що одних лише фестивалів відбулося того дня аж чотири. І всі під промовистими назвами: «Серпневий зорепад»«Сорока ух»«Карта Мрії Української Родини»«Вуличної їжі». А ще ж діяла виставка квітів та плодів, було розгорнуте містечко майстрів, давалися майстер-класи тощо. І звичайно ж нескінченно звучала музика, линули дзвінкі голоси та проносились у вихорі танців стрункі фігури самодіяльних артистів. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Ніжині відзначили День Державного Прапора України
23 серпня. Напередодні святкування 25-річниці Незалежності України ніжинці відзначили  добре, світле свято — День Державного Прапора України! На площі І.Франка, біля міськвиконкому,  зібралось багато людей. Зокрема,  на заході були присутні: міський голова Анатолій Лінник, народний депутат України Олександр Кодола, депутати Чернігівської обласної ради Сергій Охонько та Наталія Копиця, учасники АТО,  священники, представники депутатського корпусу ніжинради, працівники установ, організацій, структурних підрозділів міськвиконкому, освітяни, учні, студенти та небайдужі ніжинці. Під звучання Гімну України право підняти прапор надано міському голові Анатолію Ліннику та сину загиблого воїна-героя АТО Леоніда Москотіна – Оресту Москотіну. Після вітального слова міського  голови та народного  депутата, хвилиною мовчання вшанували загиблих героїв на сході. Учасники заходу ще й стали свідками приєднання до громадської спільноти України молодих ніжинців: міський голова вручив паспорти громадян України юним жителям Ніжина.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Менщина святкує День Державного Прапора


У вівторок, 23 серпня, під час відзначення державного свята 11 юнаків та дівчат з Менського району – активістів і відмінників навчання в урочистій обстановці отримали паспорти громадян України. Їх вітали голова райдержадміністрації Валерій Щукін, голова районної ради Олександр Мисник та представник народного депутата Валерія Давиденка Ігор Зелений. Вони побажали юним громадянам України усіляких гараздів та вручили пам’ятні сувеніри і подарунки.
Читати на сайті Наше слово - Режим доступу

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ніжинський парк: від Миколаївського — до Шевченківського...
23 серпня. Віднедавна ніжинці та гості міста мають можливість познайомитись наочно з історією  «головного»  міського парку Т. Г. Шевченка. Біля центрального входу парку розміщено стенди з фото минулих років  та публікаціями колишніх видань. Стенд має назву: «Від Миколаївського — до Шевченківського парку».
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Над гетьманською столицею урочисто піднято Державний прапор
23 серпня у місті Батурин Чернігівської області відбулися урочистості з нагоди 25-ї річниці незалежності України та Дня Державного прапора України. На галявині біля палацу гетьмана Кирила Розумовського за участі, зокрема, голови ОДА Валерія Куліча урочисто піднято Державний прапор ‬України та принагідно вручено паспорти 16-річним громадянам України й відзнаки жителям області. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В Чернігіові відбувся семінар-практикум по програмі ВIZ Україна «Танцювальна і хорова творчість»
19 серпня. Організатори семінару: Україна BIZ, керівник Людмила Коваленко-Шнайдер м.Київ, спільно з німецьким культурним центром «Wechselwirkung», керівник Віктор Бальцер м.Чернігів, за фінансової підтримки Федерального уряду Німеччини БФ «Товариство Розвитку» м.Одеса. Семінар проводили референти - Світлана Цех, мультиплікатор BIZ України з танцювального творчості, керівник німецького молодіжного культурного центру «Дойче Квелле» (м.Київ.) і Світлана Пилипенко - мультиплікатор BIZ України з хорової творчості, керівник вокального ансамблю «Sonnenstrahl». У семінарі взяли участь керівники творчих колективів громадських організацій етнічних німців України. У представленій програмі кожен учасник семінару міг знайти для себе корисний і цікавий матеріал. Вокально-хорова робота була спрямована на вивчення німецьких канонів, народних кводлібетов, дитячого репертуару на німецькій мові. Учасники з великим бажанням розучували німецькі обрядові і стилізовані танці. Жвавий інтерес викликала презентація німецьких народних національних костюмів і аксесуарів, яку підготувала Світлана Цех.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 Святкування 300-літнього ювілею с. Стрільники
19 серпня жителі села Стрільники Прилуцького району відзначили свято рідного села. Чимало охочих зібралося переглянути концертну програму, відпочити, поспілкуватися з стрільчанами та просто весело й цікаво провести час. Гості мали можливість відвідати новостворений музей історії  сіл Стрільники та Лісові Сороченці, переглянути виставку продукції ТОВ «Прилуцький хлібодар», вшанували пам'ять жертв голодомору та поклали квіти до пам’ятного хреста. В урочистій частині концертні номери перепліталися із вітальними словами гостей. Концерт і свято готувалися  Міським будинком культури. Також для дітей  на святі  були атракціони і аніматори для дітей.  
Читати на сайті PRILUKI.CITY - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У пам'ять Олександру Кониському відкрили меморіал
18 серпня у Ніжині на вулиці Московській, у сквері, що поблизу дитячого майданчика, відбулось урочисте відкриття пам'ятного знаку Олександру Кониському. Олександр Кониський - видатний український письменник, наш земляк, перекладач, видавець, лексикограф, громадський діяч ліберального напряму. На місці встановленого пам'ятного знаку стояло Ніжинське повітове училище, у якому в 1844-1849 рр. навчався О. Кониський. На заході були присутні міський голова Анатолій Лінник, викладач НДУ Євген Луняк, директор краєзнавчого музею Геннадій Дудченко, відомий ніжинський краєзнавець та настоятель Всіхсвятської церкви Олександр Морозов, ведучі та учасники урочистої програми, активні ніжинці, які прийшли подивитись на вшанування відомого діяча.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті mynizhyn.com - Режим доступу 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Названо лауреатів премії імені Григорія Сковороди
18 серпня. Серед цьогорічних лауреатів престижної Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» є й наші відомі земляки. Головний редактор Чернігівської обласної газети «Деснянська правда», поетеса Людмила Пархоменко відзначена за значну творчу діяльність; а письменник, публіцист, художник, філософ, травознавець Іван Просяник (з села Курінь Бахмацького району) – за глибинне розкриття у своїх унікальних працях етнокультурних скарбів цілительства українського народу, також за книжки «Зело таємниче», «Златоцвіт» і «Скарбниця молодечої сили». Письменник і перекладач Олег Гончаренко  нагороджений за переклад повісті видатного казахського письменника Ауезхана Кодара «Поріг неповернення» (українською мовою) і книжки віршів «Собор одкровень» та «Астрофізми Вічної Гончарні». На жаль, відійшов у вічність наш знаний земляк із Києва, уродженець Чернігова, – прекрасний поет, перекладач та науковець Володимир Ільїн. Володимир Ільїн посмертно відзначений премією імені Григорія Сковороди за свої книжки віршів та визначну перекладацьку діяльність.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На Чернігівщині відбувся Ярмарок єдиної родини
13 серпня в Бахмачі відбувся Спасівський ярмарок, приурочений 25-ій річниці Незалежності України. Окрасою велелюдного дійства стала виставка короваїв. Зокрема і з цьогорічного врожаю. У програмі було досить багато цікавих виставок та конкурсів. Родзинкою заходу стало свято сала. Свої доробки на ярмарку представили майстри народного промислу, художніх виробів із бісеру, кондитери, приватні підприємці та організації. У парку проводились спортивні ігри, конкурси, розваги, виставки робіт дитячої та юнацької творчості. Свою творчість дарували народні та аматорські колективи району та гості. Патріотичну концертну програму подарував бахмачанам Військово-музичний Центр Сухопутних військ Збройних Сил України.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відбулося святкування 197-ї річниці з дня народження Пантелеймона Куліша
9 серпня на хуторі Мотронівка Борзнянського району на території історико-меморіальний комплекс «Ганнина пустинь» відбулося святкування 197-ї річниці з дня народження людини, котра всім серцем своїм вірила в Україну, одного з подвижників українського національно-культурного відродження Пантелеймона Олександровича Куліша. Розпочалося дійство традиційно із літургії. До пам'ятника видатним нашим землякам П.Куліша, Г.Барвінок та О.Білозерського були покладені квіти від керівників району, представників громадських організацій та політичних партій. Зі словами вітання до присутніх звернулись в.о.голови Борзнянської РДА Віктор Бондаренко, заступник голови районної ради Андрій Козішкурт. Свої вірші прочитали Алла Топчій - член національної спілки письменників України, місцева поетеса Ніна Василенко. Від гостей із міста Шостки глядачів вітала Лауреат літературно-мистецького конкурсу «Творчими стежками Куліша» поетеса Євгенія Гончаренко. В концертній програмі взяли участь творчі колективи з районного Будинку культури, Носелівського, Оленівського, Іванівського, Берестовецького сільських Будинків культури та Сидорівського сільського клубу. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Майстер-клас з брейк-дансу для вихованців ніжинського дитячого будинку-інтернату.
7 серпня. Вихователі Ніжинського дитячого будинку-інтернату звернулися до студії брейк-дансу «Extrem Energy» з проханням провести для їх вихованців майстер-клас. Адже, як зазначає Людмила Гузій, деякі хлопчики проявляють ініціативу і самостійно набувають навичок в цьому виді хореографії. «Отримав задоволення від роботи з дітьми, адже для кожного викладача важливо, щоб дитина сама прагнула отримати знання», — підкреслив керівник студії сучасних спортивних танців «EXTREME ENERGY», представник Ніжинського «Молодіжного Парламенту» Євгеній. Треба зазначити, що Євгеній Васильєв буде представляти Ніжин на світовому чемпіонаті з «Брейкингу» в Києві 12,13,14 серпня.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Декупаж по дереву в Городнянському РБК
4 серпня 2016 року в Городнянському районному будинку культури проведено майстер-клас по темі - «Декупаж по дереву», який провела мешканка Англії, дипломований дизайнер -декаратор Катерина Понізнік. Перш, ніж розпочали роботу, майстриня коротенько повідала про історію виникнення техніки деку паж та показала свої роботи. Майстер-клас відвідало 20 людей (10 – працівників сільських будинків культури та 10 бажаючих жителів міста). Учасники семінару були поділені на дві групи для того щоб Катерина мала змогу кожному окремо допомогти під час роботи при потребі. Всі учасники майстер –класу були дуже задоволені, вони отримали не тільки нові знання, а й кожен мав змогу забрати з собою свою роботу на згадку. Організатори семінару вирішили на цьому не зупинятися і запросили Катерину 11 серпня знову провести майстер-клас, адже виявилося багато охочих прийняти участь. Тема наступного семінару - «Декупаж по кераміці» (глиняні горщики). 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Учасники АТО спілкуватимуться англійською
 5 серпня. Нещодавно в Чернігові стартували курси англійської мови для учасників антитерористичної операції. Громадські організації Чернігівщини в рамках проекту «Армія гідності» об’єдналися для їх проведення. Саме англійська мова, яка зараз є ключовою, допоможе бійцям працевлаштуватися та поповнити свій багаж знань. Бажаючі  воїни АТО двічі  на тиждень по півтори години, можуть абсолютно безкоштовно, а члени їх сімей за плату в розмірі 100 гривень, вивчати базовий  курс англійської мови. Заняття триватимуть декілька місяців у вечірній час. Всього курси освоять близько тридцяти слухачів. За цей час бійці полинуть в атмосферу вільного спілкування англійською та забуватимуть про жахливі події на Донбасі. Для викладача курсів Оксани Фрол велика честь прийняти на навчання захисників Вітчизни та надати їм допомогу у вивченні англійської мови. Як запевняють організатори курсів, всі слухачі самокритичні до себе, добре засвоюють матеріал та постійно вдосконалюють свої навички вдома за допомогою сучасних технологій. 
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чотири мурали в Чернігові намалюють в рамках бюджету участі
1 серпня. Мурал на житловій 5-поверхівці на вулиці Мазепи, 37 - перший із серії малюнків на стінах, які з'являться в Чернігові завдяки бюджету участі. Назва проекту - «Чернігів у віках». Він передбачає нанесення 4 малюнків на фасади будівель. Всі вони - на історико-культурну тематику. Крім будинку на «кругу» планується виконати роботи на Масанах та біля кінотеатру «Дружба» і в районі «стометрівки». Згідно з проектом, на Масанах з'явиться Ілля Муромець на коні на тлі Катерининської церкви, на «стометрівці» - козак з бандурою, біля «Дружби» - панорама міста з повітряними кулями. Втім, можливі й зміни. Спочатку на колі планувалося намалювати козака, але тепер там з'явиться романтичне зображення української пари в національних костюмах. Фінансування з бюджету участі складе 69 тисяч 800 гривень. З цієї суми 50 тисяч піде на роботу художників, 11 тисяч - на фарбу, інше - на оренду і монтаж будівельних лісів.
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Визначено лауреатів Обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського за 2016 рік

1 серпня 2016 року відбулося засідання комісії з присудження Обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського, котре було присвячене фінальному обговоренню кандидатів та визначення лауреатів премії ім. Великого Сонцелюба. Цього року за здобуття відзнаки у п’ятьох номінаціях змагалися загалом вісім претендентів та один творчий колектив. Після тривалого обговорення комісія шляхом таємного голосування визначила переможців. Отже, лауреатами Обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського за 2016 рік стали:  «Поезія» - Лариса Ткач;  «Проза» - Любов Пономаренко;  «Народознавство» - Олександр Ковальчук;  «Декоративне та образотворче мистецтво» - Євген Кріп; «Театрально-музичне мистецтво» - творче об’єднання «Актор і лялька». Вручення премії відбудеться 16 вересня у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського під час урочистостей з нагоди дня народження письменника. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Театрально-концертне життя
Музичний серпень у Даугавпілс
25 серпня 2016 року артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм взяли участь у концертному циклі «Музичний серпень у Даугавпілсі», який був організований Центром Латиської культури за підтримки Даугавпілської міської ради (Латвія). «Любіть Україну!» - таку назву мала концертна програма філармонійного центру. Заслужений артист України Сергій Сулімовський, Лауреати Міжнародних конкурсів Марина Маккей та Ольга Печко за участю шоу-балету «Ярмарка» (керівник - Євген Агафошин) блискуче виступили в Центрі Латиської культури в Даугавпілсі (Латвія). У програмі концерту звучали лише українські пісні: «Я України син»«Надкусили місяць зорі»« Як у нас на Україні»«Два кольори»«Ой, у вишневому саду»«Чорнобривці»«Україна вишиванка»«Козачка»«Нехай квітує Україна»«Розпрягайте хлопці коней»«А в Україні» та інші.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Фестивалі та конкурси в галузі культури
Відбувся творчий конкурс «України серпень золотий»
30 серпня у Прилуцькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відбувся творчий конкурс «України серпень золотий» серед дітей, які мають особливі потреби. З усіх куточків міста завітали юні дарування, які презентували свої таланти. Конкурс було започатковано у 2015 році, а тепер він відбувся вже вдруге. Маленькі дарування виконували музичні твори, співали пісень, презентували малюнки та художні вироби, виготовлені власноруч, демонстрували вправне володіння мистецтвом боді-арту – показували всі свої таланти, якими щедро наділила їх природа.
Читати на сайті PRILUKI.CITY - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Фестиваль слов’янської культури та бойових єдиноборств увосьме пройшов у Любечі
27 серпня в Любечі відбувся VIII відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь». Цього року він присвячений одразу трьом визначним для української історії подіям: 25-й річниці незалежності України, 1000-річчю Любецької битви, а також тисячолітньому ювілею перебування Преподобного Антонія Печерського на горі Афон та заснування чернецтва на Русі. Розпочалися урочистості із відвідування Спасо-Преображенської церкви та ходи до Замкової гори. Учасники заходу віддали данину поваги видатним постатям земляків, поклавши квіти до монумента 900-річчю Любецького з’їзду князів, обеліску любеччанам, загиблим під час Другої світової війни, та пам’ятного знаку Антонія Печерського. Всі присутні мали змогу оглянути тематичну експозицію «Любеч стародавній», побачити театралізоване дійство біля кам’яниці Полуботка,а ще відвідати келію Преподобного Антонія Печерського і напитися водички зі святого джерела. Після цього на стадіоні відбулася яскрава театралізована концертно-видовищна програма за участю професійних та аматорських колективів області і гостей фестивалю, захоплюючі показові виступи клубів історичної реконструкції та бойових єдиноборств. Усі охочі мали змогу взяти участь у творчих майстер-класах, відвідати ярмарок майстрів, виставку територіальних громад Ріпкинського району. А для найменших учасників фестивалю працювали дитячі розважальні майданчики. У затишному парку розмістилися численні торгові майданчики, де можна було відпочити, поласувати смачними стравами.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд». Фінал.

25 серпня Національна бібліотека України для дітей зустрічала гостей з усієї України – фіналістів всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд», оголошеного фондом Миколи Томенка «Рідна країна» та Національної бібліотеки України для дітей і присвяченого 25-й річниці Незалежності України. На перший тур конкурсу до обласних бібліотек для дітей всієї країни було надіслано три тисячі робіт! У другому турі журі відібрало 346 робіт, у фіналі головне журі визначило 18 переможців в трьох номінаціях: « Поезія», «Проза», «Малюнок». Серед переможців -  обдарована юна поетка з м.Остра Козелецького району Дар’я Перещ за вірш «Дитинство». Володаркою Гран-прі у номінації «Поетичні твори» стала Лілія Висоцька (село Жернівка Коропського району) за вірш «Осінні ніжні і прозорі небеса…». Переможці конкурсу взяли участь в екскурсії найбільшою дитячою бібліотекою країни. Дуже цікавою була презентація незвичайної виставки плакатів «Діячі України» та зустріч з її авторами, молодими художниками. Сюрпризом для гостей став квест за цією виставкою.
Читати на сайті Чернігівської обласної бібліотеки для дітей - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Замістянська «Вербиченька» виборола гран-прі Всеукраїнського конкурсу
 18 серпня. Народний аматорський колектив «Вербиченька» Замістянського будинку культури Прилуцького району взяв участь у Першому Всеукраїнському фестивалі-конкурсі мистецтв «Киданецький піснецвіт», що проходив на початку серпня 2016 року на Тернопільщині. Пісенний форум зібрав виконавців народної пісні з усієї України. На фестивальній сцені колектив виконав дві пісні. Коли співали «Тарасове село», глядачі піднялися зі своїх місць та стоячи слухали виконавців з Прилуччини. Їхній виступ увінчався шквалом аплодисментів. Поважне журі також високо оцінило виступ замістянської «Вербиченьки», присудивши колективу найвищу відзнаку Всеукраїнського фестивалю – Гран-прі. Диплому «Киданецького піснецвіту» також був удостоєний керівник ансамблю Володимир Куриленко.
Читати на сайті PRILUKI.CITY - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Міжнародний фестиваль  КВК 
7 серпня. На міжнародному фестивалі, що завершився на Голубих озерах у Ріпкинському районі головний приз виборола команда веселих та кмітливих «Чернобай», — збірна Прилук і білоруського Гомеля. Друге місце в цій боротьбі посіла команда «Ірпінчани» з Ірпеня. Третє місце – у команди «Рассвет пня» з Челябінська. Крім того, був розіграний кубок серед переможців українських ліг. В результаті найвищий бал від журі та, відповідно, кубок отримала чернігівська команда «Харлі Квін», друге місце посіла знову ж таки команда з Ірпеня, а «бронзу» в цьому конкурсі отримала команда «2х2» з Ніжина. Також серед учасників відбувся ряд інших спортивних та гумористичних змагань. Загалом у фестивалі взяло участь понад 20 команд з України, Білорусі, Росії та Молдови. За словами організатора фестивалю Атрема Широкого, «відкриттям» конкурсу стали команди, які вибороли два головні кубки фесту, адже вони були далеко не фаворитами на ньому.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бібліотеки області
Зустріч з поетесою в Прилуцькій міській центральній  бібліотеці ім. Л.Забашти
26 серпня в стінах Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулась зустріч з українською поетесою, прозаїком, драматургом, перекладачем та художницею Анною Багряною. Нині Анна живе в Болгарії, основна її професія це переклади, вона розповіла що займається популяризацією української мови, творчості і культури закордоном. На зустріч з Анною Багряною завітали прилуцькі письменники, студенти Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І. Я. Франка, а також заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Фесенко Тетяна Михайлівна. Ця зустріч, в стінах Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти, відбувалась в формі діалогу, студенти коледжу, а також всі присутні мали змогу особисто задати запитання Анні, а також поспілкуватися з нею. На завершення поетеса зачитала декілька своїх віршів, ця зустріч була такою щирою, що кожен присутній поніс з собою іскринку радості і світла, а сама Анна Багряна побажала усім нам бачити радість щодня і вірити в краще майбутнє.
Читати на сайті PRILUKI.CITY - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Година державності «Хай в серці кожної дитини живе любов до України»

22 серпня. Напередодні свята Дня Незалежності України в обласній бібліотеці для дітей вихованці дошкільного закладу № 39 стали учасниками години державності «Хай в серці кожної дитини живе любов до України». Вони здійснили віртуальну подорож мальовничими місцями рідної землі, дізнались про державні символи, впізнавали кольори національного прапору в природі. Діти дізнались, чим особлива Україна та переконались, що найкраща земля – рідна. А подарунок до Дня Незалежності – чудові, сповнені радісного настрою малюнки на асфальті «Мій сонячний край – моя Україна».
Читати на сайті Чернігівської обласної бібліотеки для дітей - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Виставка-інсталяція «Нам пора для України жити»  присвячена 160-річчю від дня народження Івана Франка
9 серпня. Його називали генієм української нації. Він – розум і серце народу. Невтомний Каменяр. Титан праці. Гігант людської думки. Співець свободи. Безсмертний син безсмертного народу. Наша гордість і слава – Іван Франко. Виставка-інсталяція «Нам пора для України жити» присвячена 160-річчю від дня народження митця. Для юних відвідувачів обласної бібліотеки для дітей по-новому розкрито образ Івана Франка не тільки як класика української літератури, а й ученого, філософа, людини європейського рівня, яка набагато випередила свою добу.
Читати на сайті Чернігівської обласної бібліотеки для дітей - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Оля Панченко – кращий читач Менської дитячої бібліотеки
5 серпня. Оля Панченко, учениця 6-В класу школи імені Шевченка, стала кращим літнім читачем Менської дитячої бібліотеки. Бібліотекарі організували персональну виставку Олі Панченко «Із мого читацького формуляра». Юна читачка рекомендує своїм ровесникам почитати поряд із програмовою літературою пригодницькі твори, дитячі детективи, а також журнал «Колосок». Побажаємо нашій активній читачці і надалі відкривати захоплюючий світ разом з книгою. «Хто читає, той багато знає». Так говорить народна мудрість. Діти, які читають – це майбутнє нації. Любов до читання прививають у сім’ї. Так сталось і у родині Панченків. Неля Анатоліївна є давнім читачем нашої бібліотеки і вона зуміла передати свою любов до читання, до пізнання світу через книгу своїй донечці Олі.
Читати на сайті Наше слово - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Музеї
«Святий Антоній Печерський». Експонат вересня у Чернігівському обласному художньому музеї
30 серпня. Чернігів має свій колорит, свою історію і 21 вересня святкуватиме День міста. Саме тому ми обрали експонатом місяця ліногравюру нашого земляка Василя Лопати «Святий Антоній Печерський» із серії «Давньоруські святі». Василь Іванович народився 29 квітня 1941 року в селі Нова Басань Бобровицького району на Чернігівщині. Мистецьку освіту отримав у Київському державному художньому інституті (майстерня Василя Касіяна), після закінчення якого у 1970 році продовжив навчання у творчих майстернях Академії мистецтв СРСР під керівництвом Михайла Дерегуса. Працює переважно в галузі ілюстраційної та станкової графіки. Його твори сповнені неповторним ліризмом та емоціями, чільні місце у творчості художника посідає тема духовності. Так, у 1991 році він створив серію портретів давньоруських святих, серед них і Антонія Печерського, день пам’яті якого відзначається 15 вересня.
 Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
25 років Незалежності України в новій експозиції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського
23 серпня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася нова експозиція, присвячена 25 річчю Незалежності України. Вона знайомить із суспільно-політичним, громадським та економічним розвитком Чернігівщини за останні 25 років, з уродженцями Чернігівщини, які долучилися до державотворчих процесів.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу





-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відбулось відкриття виставки Василя Лопати
22 серпня у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття виставки «Митець національної ідеї», присвяченої 25-й річниці Незалежності України та 75-річчю від дня народження народного художника України Василя Лопати. З нагоди свята під час відкриття виставки відомий чернігівський художник-графік, член Національної спілки художників України Василь Леоненко подарував музею екслібрис Василя Лопати, а також свої естампи та каталоги виставок. Експоновані твори Василя Лопати є своєрідною художньою моделлю українського світу, в якій поєднано традиції вітчизняного реалістичного мистецтва ХХ століття, національне спрямування, сучасна авторська стильова манера. Виставка стала можливою завдяки щедрому дарунку – більше ста п’ятидесяти гравюр і живописних творів, що надійшли до музею в 2012 році від автора і його дружини Регіни. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові відкрилась виставка видатного митця Євгена Кріпа
19 серпня. Персональна виставка видатного чернігівського художника Євгена Кріпа відкрилась в музеї Михайла Коцюбинського. Митець став лауреатом цьогорічної премії імені Коцюбинського, але не дожив до її вручення лічені тижні. Обласна спілка художників в цьому році подала на здобуття премії імені Коцюбинського роботи видатного митця Євгена Кріпа, високоповажне журі обрало його лауреатом премії. Та життя склалося так, що 4-го серпня – буквально наступного дня після вердикту журі — серце чернігівського майстра пензля зупинилось. Він не дожив до вручення премії лічені тижні. Він без сумнівів заслужив премію імені Михайла Коцюбинського, кажуть друзі і колеги. Нині в музеї Сонцелюба відкрилась персональна виставка Євгена Кріпа. Тут зібрані кращі його роботи за всі роки. На відкриття персональної виставки прийшло чимало близьких та друзів митця.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відбулося відкриття виставки «Свята і будні українського народу»
19 серпня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття виставки живопису «Свята і будні українського народу» з фондів музею, присвяченої 25-й річниці незалежності України. Микола Ге, Костянтин Трутовський, Іван Соколов, Микола Рачков, Володимир Ємець, Олексій Потапенко… «Свята і будні українського народу» від середини 19-го сторіччя до сьогодення – в одній експозиції обласного художнього музею.
Умовно виставка ділиться на кілька комплексів. По-перше, на частині полотен – українські народні свята, їх характерна обрядовість. По-друге, національний типаж українця в портретах. Перлиною виставки, безумовно, є шедевр Миколи Ге «Дівчина в червоній хустині». До речі, і художники – наші сучасники перейняли традицію зображувати українця в національному костюмі. Ще один комплекс представлених робіт – це традиційний український пейзаж.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Майстриня з Донецька презентує виставку «Вишиття видатних українців»
16 серпня о 14.00 у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіуму, на Валу) відкрилась оригінальна виставка майстрині з Донеччини Людмили Огнєвої «Вишиття видатних українців». Експозицію приурочено до 25-ї річниці проголошення незалежності України. В експозиції презентована лише частина її вишиваних робіт — те, що друзям Огнєвої вдалося врятувати й вивезти з окупованої території. Пані Людмила є лауреатом V Всеукраїнського конкурсу «Український вишитий рушник» і міжобласного (Донецьк-Луганськ) конкурсу «Жінка Донбасу — 2007». У різний час була натхненницею та організатором кількох клубів народної творчості в Донецьку,  таких як «Світлиця», «Чарівниця».
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Експонат серпня в Чернігівському художньому музеї ім. Г.Галагана: «Боротьба чоловіка з пантерою»
8 серпня. Експонатом серпня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана обрано скульптуру «Боротьба чоловіка з пантерою», якій виповнилось 165 років. Автором твору є відомий німецький скульптор Франц Юліус (1824–1887). Митець народився і все своє життя працював у Берліні. Художню освіту отримав у Берлінській Академії мистецтв під керівництвом таких видатних митців як Фердінанд Фішер і Даніель Крістіан Раух. Скульптури за авторством Франца Юліуса прикрашають найвідоміший палацово-парковий ансамбль Сан-Сусі - літню резиденцію короля Прусії Фрідріха Великого. Скульптура «Боротьба чоловіка з пантерою» алегорична за своєю сутністю та символізує мужність, сміливість, стійкість людини перед смертельною небезпекою. Образи пантери, яка нападає на людину, та пастуха, який безстрашно захищається, асоціюються із трагічними подіями на Сході України. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Виставкова діяльність
Незалежність на полотнах прилуцьких художників
22 серпня. З Нагоди відзначення 25-ї річниці незалежності України напередодні свята в Прилуках відбулися відкриття одразу двох виставок художників-земляків на патріотичну тематику. «З любов’ю до України» Петро Мироненко продемонстрував свої картини в Прилуцькому краєзнавчому музеї ім. В. Маслова. Сюжети полотен майстра – люди й краєвиди рідної Прилуччини. Реалістична манера з глибоким проникненням у тему, вічне і повсякденне у розмаїтті кольорів наповнюють виставкову залу теплом і світлом, які передаються глядачеві. Відкриття виставки Олега Чучупи «Сила, незалежність і краса» відбувалося в Прилуцькій міській центральній бібліотеці ім. Л. Забашти. Як і Петро Мироненко, пан Олег — справжній українець. Експозицію виставки переважно складають роботи на патріотичну тематику – від доби Козаччини до подій Майдану та АТО. В роботах обох велетнів мистецтва відчувається неабияка любов до України, її землі та народу.
Читати на сайті PRILUKI.CITY - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Що є для чернігівських художників по-справжньому незалежна Україна?
18 серпня. У виставковій залі обласної організації Національної спілки художників України відкрилась виставка картин, присвячена двадцятип’ятиріччю незалежності. Ювілей держави чернігівські художники відзначають по-своєму. Здається, смаки з віками не міняються. Дівчата, вбрані у стрічки, браві козаки, село, що утопає в зелені, набережна, залита сонцем, сінокіс – виявляється, саме так чернігівські художники бачать життя українців у вільній та незалежній державі. П’ятдесят три картини представлено на виставці, присвяченій двадцять п’ятій річниці Незалежності України. Є тут роботи і визнаних майстрів, і зовсім молодих. Організатори зізнаються: спеціально до цієї виставки художники не готувались, показово-патріотичних сюжетів не вигадували. Вони просто показали Україну такою, якою завжди хотіли бачити.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Літературна творчість
«Світоч Любові»: кохання та АТО
23 серпня. До свята Незалежності України у КМЦ «Інтермеццо» відбулася презентація книги поезій Петра та Альони Орлових «Світоч Любові». Петро Орлов корінний кримчанин, залишив свою Батьківщину після окупації півострова Російською Федерацією, переїхав до України, після початку військових дій на Донбасі пішов захищати зі зброєю в руках Вітчизну. Після демобілізації знайшов свою долю у Чернігові. Альона Орлова жителька м. Чернігова, автор переважно російськомовної дитячої поезії. Результатом їхньої зрілості поетичної та громадської стала книга «Світоч любові». В цей  ошатний товстенький томик увійшли поезії Петра Орлова як довоєнні: переклади турецьких поетів так і написані під час служби в зоні проведення АТО та пізніш. По закінченню презентації Віталій Костюченко, у минулому командир спецбатальйону МВС «Чернігів», передав до музейної експозиції «Вогненна молодість», що створюється у КМЦ «Інтермеццо»,  бойовий прапор батальйону.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Музика
Біг-бенд «Biss-Quit» розважив чернігівців просто неба
10 серпня. Музика просто неба сьогодні лунала під стінами кінотеатру ім. Щорса.Музиканти філармонійного центру, біг-бенд «Biss-Quit» влаштували міні-перфоманс, у такий спосіб заохочуючи чернігівців відвідати їхній повноцінний концерт, який відбудеться 5 жовтня.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Кіномистецтво
На Чернігівщині знімуть нестандартне українське кіно
16 серпня. За підтримки Державного агентства України з питань кіно компанія Star Media починає роботу над створенням фільму «Припутні» режисера Аркадія Непиталюк. Фінансова підтримка з держбюджету складе 4 млн. 287 тис. 500 грн. Загальний бюджет фільму - 8 млн. 575 тис. грн. Фільм «Припутні» розповідає про долі трьох жінок - бабусі, доньки й онучки - чиї долі міцно переплетені. Дія фільму буде відбуватися в однойменному селі Припутні в Чернігівкій області. «Створення цього фільму - це відповідь тим, хто чекає цікавого нестандартного українського кіно, і вірить у те, що українське кіно може мати авторський почерк, залишаючись при цьому цікавим для глядача», - зазначив голова Держкіно Пилип Іллєнко. Зйомки картини починаються у серпні, а завершення виробництва заплановано на 2017 рік. Зйомки фільму пройдуть у Ніжині, Києві, Київській і Чернігівській областях.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

У Чернігові знову знімають кіно
15 серпня. Тепер чотирисерійну мелодраму з робочою назвою «Будинок на холодному ключі».Фільм знімає кінокомпанія «МАМАС ФІЛЬМ ПРОДАКШН» для телеканалу «Україна».Режисер фільму Тарас Дудар, оператор-постановник Олександр Земляний. У головних ролях знімаються столичні артисти театру й кіно Марина Коняшкина, Павло Баршак, Вікторія Скицька, Влад Никитюк, Дмитро Лаленков. «Фільм про кохання із трохи детективним і навіть часом містичним сюжетом. Події розгортаються в провінційному містечку Мережене, де з героями фільму відбулася мелодраматично-детективна історія зі щасливим фіналом», — розповіла  продюсер фільму Тетяна Рєка.
Читати на сайті Чернігівські відомості - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар