Translate

вівторок, 5 січня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини в ЗМІ (ТРАВЕНЬ-2015)

Загальні питання 

Ніжин відвідала почесна делегація у складі: Генерального консула Республіки Польща у Києві Рафала Вольські, єпископа Яцика Пиля, головного редактора єдиної в Україні польськомовної газети «Дзєннік кійовскі» пана Станіслава Пантелюка та кореспондента цього видання пані Анжеліки Плаксіної.  Хлібом-сіллю, як споконвіку годиться в Україні, дорогих гостей зустрічали: організатор заходу, голова Спілки поляків у Ніжині «Астер» Фелікса Белінська, міський голова Анатолій Лінник, голова районної ради Олег Бузун, священик польського костелу отець Юрій, вчитель польської мови Луцина Ейма. Нагодою для приїзду в Ніжин став фестиваль духовної музики, присвячений 95-й річниці з дня народження Святого Іоана Павла ІІ.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

_________________________________________________________________________

27 травня в Чернігівському культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» відбулася прес-конференція «Польща і Україна: європейський шлях». Організаторами візиту польських друзів до України є культурно-мистецький центр «Інтермеццо», газета «Світ-інфо», Суспільна служба України.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

___________________________________________________________________________  

20-22 травня на Чернігівщині вирувало Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій».  21 травня вранці учасники заходу поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку на Валу. Потім відбулися творчі зустрічі в університетах, бібліотеках, музеях, школах, військових частинах міста. Урочисте відкриття свята пройшло у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім.Т.Г.Шевченка. Перед його початком високоповажні гості оглянули тематичні виставки, підготовлені обласним історичним музеєм ім. В.Тарновського, обласною бібліотекою ім. В.Короленка, обласним художнім музеєм ім. Г.Галагана та обласним навчально-методичним центром культури і мистецтв. Офіційно відкрив свято голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Він відзначив, що творчість Тараса Шевченка ніколи не втратить своєї актуальності та закликав присутніх до збереження та популяризації його творчої спадщини.
Вітаючи учасників, організаторів та гостей заходу, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч побажав усім незабутніх вражень від перебування на Чернігівській землі та зачитав звернення Президента України до учасників і гостей свята.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу
___________________________________________________________________


19 травня обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв підготовлено і проведено засідання обласної Ради директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області, яке відбулось у залі Чернігівської музичної школи № 1 ім. С. Вільконського. В роботі Ради взяли участь директори музичних шкіл, шкіл мистецтв, хореографічної школи області.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________________________________________
  

Заходи до Дня Європи в Україні . - Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________________________________________

Відзнаки в галузі культури 

29 травня  у Чернігові в Центральній міській бібліотеці ім. М.М. Коцюбинського проведено
урочисту церемонію нагородження лауреатів 16-го обласного літературного конкурсу «Краща книга року». Чернігівський обласний літературний конкурс «Краща книга року» організований в 1999 році з метою підтримки українських письменників, науковців, краєзнавців і видавців та популяризації їх творчості серед громадськості міста. Конкурс сприяє виявленню найкращих актуальних і високохудожніх творів друку, опікується появою на книжкових полицях якісної видавничої продукції. Серед організаторів конкурсу: департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю та департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, управління культури Чернігівської міської ради, Чернігівська міська централізована бібліотечна система, Чернігівське обласне відділення спілки письменників України. Більшістю голосів журі, до складу якого увійшли відомі письменники, науковці, журналісти, бібліотечні працівники та громадські діячі, визначило лауреатів конкурсу «Краща книга року – 2014». Ними стали 16 книг 18 авторів. Всього на конкурс було подано 22 книги 24 авторів. 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_________________________________________________________________

Музейна діяльність


22 травня відбувся ХІІ Гомельський економічний форум. Він працював у п’яти секціях, одна з яких стосувалася розвитку туризму. Делегацію Чернігівської області очолював голова облдержадміністрації Валерій Куліч. Серед багатьох “мільйонних” договорів, підписаних гомельчанами того дня, була й Угода про співробітництво між Державною історико-культурною установою “Гомельський палацово-парковий ансамбль” і Чернігівським обласним історичним музеєм імені В.В. Тарновського. Документ передбачає створення сприятливих умов для творчого співробітництва в галузі культури й мистецтва, музейної справи. Завдяки йому можна буде на підставі окремих договорів організовувати і проводити спільні й обмінні виставки та інші заходи, співпрацювати в галузі підвищення кваліфікації працівників і спеціалістів шляхом організації та проведення науково-практичних конференцій, семінарів з проблем музейної справи, обміну науково-методичною інформацією, інформацією про наукові дослідження в галузі культури й мистецтва, музейної справи, активно використовувати різноманітні форми наукового обміну і співробітництва.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
____________________________________________________________________


22 травня в Україні – день поховання Тараса Шевченка. Зазвичай у цей день відбуваються мистецькі заходи, а до пам’ятників Кобзарю несуть квіти. З 1981 року проводиться 
Шевченківське літературно-мистецьке свято “В сім’ї вольній новій”, яке 20 травня 2015 року, вже у статусі міжнародного, вдруге завітало на Чернігівщину. В обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка відбувся форум з виступами письменників, керівників області та артистів. У театральному фойє були розгорнуті виставки. Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського представив свій виставковий доробок – “Чернігівські дороги Кобзаря”. Проект був створений на основі підготовленого музеєм путівника “Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина”, який побачив світ у 2013 році і став першим у серії українських шевченківських путівників. Виставка складається з 16 планшетів, які розповідають про перебування Тараса Шевченка у населених пунктах області в її сучасних адміністративних межах. Окремий – присвячений Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського, у зібранні якого маємо: два автографи Т.Г. Шевченка – в альбомі “Качанівка” та на “Кобзарі”, подарованому художнику
Григорію Честахівському, барельєф з хреста на Чернечій горі, відлитий 1883 р. за проектом та коштом Василя Тарновського, автопортрет Шевченка, перемальований Пантелеймоном Кулішем. На карті області позначені шевченківські місця та жалобний шлях останньої Тарасової дороги. Учасники свята дуже уважно оглядали музейну експозицію, а багато з них фотографували її. До слів подяки музейним працівникам додалися подарунки від Сергія Гальченка – заступника директора Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України. Того дня музейна Шевченкіана збагатилася “Кобзарем” “у камуфляжі” (К., 2015), “Малою книжкою (захалявною)” (К., 2014) та “Кобзарем” 1840 р.” (факсиміле, К., 2014). Остання книжка в оригіналі, до-речі, належала Данилу Мордовцеву і зберігалася в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського. Вдруге виставка “Чернігівські дороги Кобзаря” розгорнулася 22 травня біля пам’ятника Тарасові Шевченку на чернігівському Валу. Учасники покладання квітів і пересічні чернігівці та гості міста завдяки експозиції мали можливість долучитися до Тарасових мандрів рідним краєм.  Письменники ж, які з’їхалися на Чернігівщину з усіх куточків України та з поза її меж, на час свята оселилися в Седнєві, де їх гостинно приймали в “Садибі родини Лизогубів” – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________________________________________

21 травня у Батурині з ініціативи НІКЗ “Гетьманська столиця” було проведено науково-просвітницький захід “Остання Тарасова дорога”. У свято Вознесіння Господнього, переддень свята Святого Миколая, зібралися біля каплиці Святого Миколая мешканці Батурина і сусіднього села Обмачева, щоб за традицією знову вшанувати пам’ять пророка українського народу Тараса Григоровича Шевченка. За життя Т.Шевченко неодноразово відвідував Батурин. 17 травня 1861 року останній шлях Кобзаря проліг через Батурин, батуринці і люди з навколишніх сіл попрощалися з ним. 22 травня у Каневі було перепоховано великого сина українського народу Тараса Шевченка.

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________________________________________

Цікавий захід – Носівські читання, приурочені до дня народження Степана Даниловича Носа – етнографа, фольклориста, письменника, лікаря, який останні 10 років проживав у м. Городні, де і був похований, нещодавно був проведений у приміщенні Городнянського історико – краєзнавчого музею спільними зусиллями працівників музею та центральної бібліотеки. Вступне слово мала директор Городнянського історико – краєзнавчого музею О.Г. Смаль. Надалі зі своєю доповіддю виступив Ю. А. Русанов, кандидат історичних наук, доцент, завідуючий кафедрою етнології та краєзнавчо – туристичної роботи Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка. Бібліограф – краєзнавець В. П. Ільяс розповіла про життєвий шлях С. Д. Носа, його зв'язок з Городнею. Вчителька української мови та літератури Городнянської обласної школи – інтернат Шуляк Марія Іллівна познайомила зі своїми науковими дослідженнями.Закінчилися носівські читання урочистим покладанням квітів до могили С. Д. Носа.

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
_____________________________________________________________________ 

19 травня до Міжнародного дня музеїв в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулося відкриття виставка “Церковне і світське срібло ХVII–ХХ ст.”, яка знайомить з музейною колекцією художнього срібла. Серед пам’яток художнього срібла музею найбільшою є колекція столового начиння, яка нараховує більше 300 речей, з них – понад 60 – із зібрання Василя Тарновського. Серед них кухлі, кубки, стакани, чарки, чашки, сільниці, цукорниці, ложки, виделки, щипці для цукру тощо. Серед пам’яток сакрального мистецтва на виставці представлені напрестольні євангелія, хрести, потири, дискос, звіздиця, воздух, покрівець.Чернігівський історичний музей має одну з кращих колекцій козацьких старожитностей, яку наприкінці ХІХ ст. подарував Чернігову відомий колекціонер В.В. Тарновський. На виставці з його колекції репрезентовано: клейноди, зброя, військове спорядження, срібний посуд.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
_____________________________________________________________________

17 травня у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана вшосте відбувся мистецький проект “Ніч у музеї”, присвячений Міжнародному дню музеїв та Дню Європи. Приємні враження відвідувачі отримали від нової виставки відреставрованих творів живопису, графіки, іконопису та скульптури з фондів музею. Куратор виставки докладно розповіла про особливу функцію музейних реставраторів – відновлювати понівечені експонати. Шанувальники мистецтва могли невимушено поспілкуватись з реставратором Шаполовим І. А., дізнатись про особливості цієї копіткої праці.  Свято продовжила виставка сучасного декоративно-ужиткового мистецтва “Різнобарвний світ”, на відкритті якої всіх музейників привітала відома художниця, знана гончарівна у шостому поколінні, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Леся Денисенко-Єременко.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
___________________________________________________________________

14 травня у Батурині відзначили Міжнародний день музеїв.  Цього дня до фондової колекції заповідника були передані декілька цінних предметів музейного значення — хустка жіноча та вишитий рушник ручної роботи початку ХХ ст.(Тамара Місечко), сокири часів Київської Русі (Марина Герасько), вексель ХІХ століття ( Володимир Огієвський), рушник, корсетка, сорочка кінця ХІХ - початку ХХ століть (Наталія Дробязко).

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________________________________________

«Ніч музеїв» у музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського. "Музейний простір - територія для душі". Під такою назвою своє професійне свято відзначав літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського.  Незважаючи на прохолодну погоду, гостям було затишно, адже ми дарували їм тепло своїх сердець. Наймолодші відвідувачі вправлялися в малюванні, блукали музейними стежками під час квест-гри, дивились виставу про піратів "Веселий Роджер", вчилися робити свищики з глини. Дорослим теж не доводилось сумувати: концерт студентів факультету початкової освіти, фестиваль національних товариств "Нас єднає слово", гра на волинці, виступ клубу бардівської пісні "Трамонтана", неперевершена вистава студентської театральної студії "Джерело", екскурсії, виставки і ше багато чого цікавого протягом дня відбувалося у нашому улюбленому музейному просторі. Незабутніх вражень всім вистачить надовго!

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
________________________________________________________________________ 

 
13 травня (середа) о 14-00 в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбудеться презентація нової книжки «Велика війна 2014… Україна: виклики, події, матеріали» (К., «Ярославів Вал», 2015) авторства знаного письменника, літературознавця, критика, Шевченківського лауреата та директора видавництва «Ярославів Вал» Михайла СЛАБОШПИЦЬКОГО.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 
________________________________________________________________________

Художники. Виставкова діяльність

28 травня Чернігівський музей сучасного мистецтва «Пласт-Арт» за підтримки Міністерства культури України ДП "Центру розвитку сучасного мистецтва" Всеукраїнської творчої спілки художників БЖ-Арт та Фамільної друкарні huss презентують виставку Петра Бевзи, Миколи Журавля, Олексія Литвиненка та Анатолія Твердого «Простори тяжіння». Художники намагаються співпрацювати з просторами, позначеними культурою як архетипи, просторами, вільними від соціального ангажементу. Вони шукають можливості у власних «просторах тяжіння» знайти своє, як частину образу всеосяжного. На виставці представлені експозиційні об’єкти, відео та живопис Петра Бевзи і Олексія Литвиненка, левкаси, відео та живопис Миколи Журавля, експозиційні об’єкти та інсталяції Анатолія Твердого. Експозиція працюватиме з 28 травня по 28 липня 2015 року  за адресою: м. Чернігів, вул. Горького, 6.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________________________________________
Театрально-концертне життя


28-29 травня в Чернігові пройшов вже третій Всеукраїнський фестиваль бандуристів-композиторів «Бандура дарує натхнення». 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -


______________________________________________________________________


Молодіжний театр представляє літню розважальну програму "НАШ ХУТОРОК". 
ТРАВЕНЬ 29, 30
ЧЕРВЕНЬ 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 20, 21, 25, 26, 27
ПОЧАТОК о 19:00 

телефон для довідок (0462)774953, 778948

Новини Чернігова. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
_________________________________________________________________ 



Пісні пам`яті. Вони написані кілька років тому, але дуже актуальні нині. Наталія Потапчук із Чернігова виконує свої чудові пісенні твори: про реальне минуле і тривожне сьогодення, про незвідане майбутнє і неземне.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу


Відео на YouTube.  - Режим доступу

_________________________________________________________________

8 травня в Чернігов відбувся марафон, присвячений Дню пам`яті та примиренню. В ньому взяла участь і поетеса Анна Бондаренко.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу 

Відео на YouTube. - Режим доступу 

__________________________________________________________________


Бібліотеки області
Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка. - 

Режим доступу

19-21 травня 2015 року у Києві відбувся семінар “Науково-бібліографічна діяльність бібліотек: сучасний стан і тенденції розвитку”, що був організований Національною парламентською бібліотекою України. У семінарі взяли участь представники бібліотек майже всіх областей України та багатьох столичних книгозбірень. Серед учасників заходу були і чернігівські бібліотекарі – завідувач відділу краєзнавства ОУНБ імені В.Г.Короленка Ірина Каганова та бібліограф-краєзнавець Прилуцької районної ЦБС Тетяна Печена.
Новини Чернігова. - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
______________________________________________________________________


 16 травня у Чернігівській обласній бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбулась зустріч з народним 
депутатом України Миколою Томенко. Засновник Фонду "Рідна країна", голова Оргкомітету акції "7 чудес України" презентував довгоочікуваний DVD-диску "7 історичних чудес України". До диску увійшли 10 фільмів про переможців та спецномінантів всеукраїнської акції "7 історико-архітектурних чудес України": "Чернігів Стародавній"; "Херсонес Таврійський"; "Хортиця"; "Києво-Печерська лавра"; "Софія Київська"; "Кам'яна могила"; "Львів"; "Острог"; "Переяслав"; "Стара Умань".   "Це вже третій
випущений Фондом "Рідна країна" DVD-диск із серії "7 чудес України", – повідомив Микола Томенко. Під час зустрічі присутні мали змогу поринути в минуле, доторкнутися до духовних святинь Київської Русі, відчути героїку козацтва, відпочити душею і отримати силу-силенну нових вражень, переглянувши фільм про стародавній Чернігів. У подарунок бібліотека та загально-навчальні заклади міста отримали DVD-диск. Мандруйте Україною! Вивчайте Україну! Любіть Україну 

Читати на сайті Чернигов Инфо. - Режим доступу

Читати на сайті Час Чернігівський. - Режим доступу

Читати на сайті Черніговські відомості. - Режим доступу

_______________________________________________________________________

11-16 травня - Відео - конференція «День Європи в Україні» в Центрі Європейської інформації , книжково – ілюстративна виставка «Знайомтесь: ЄС» в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г.Короленка.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_________________________________________________________________________

14 травня у Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбувся семінар / майстер-клас зі створення 
першої української DAISY-бібліотеки в межах міжнародного проекту "Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору".  Це спільний шведсько-український проект, до якого залучені "Svefi Academy" (Швеція), Львівський обласний ВГО "Українська спілка інвалідів – УСІ", Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій Національного університету "Львівська політехніка". Семінар відкрила привітальним словом директор ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка Аліференко І.М., яка звернула увагу присутніх на критичну ситуацію в Україні щодо наявністі адаптованої літератури для людей з вадами зору. Модератор семінару – виконавчий директор ЛОО ВГО УСІ Оксана Потимко наголосила на тому, що в Україні станом на травень 2015 року виготовлено всього 931 аудіокнигу у форматі "DAISY". Тоді як у країнах Європи, зокрема у Швеції, таких книг щороку виготовляється від 3 до 6 тисяч. З презентаціями виступила спільна шведсько-українська команда: Сидоряк Марта, Усов Олексій (зі Швеції), Матті Яткола (зі Швеції). Головним пріоритетом проекту є переведення у формат "DAISY" навчальних посібників та підручників для студентів та учнів з глибокими вадами зору. Під час семінару присутнім також були роздані CD-диски з програмами для виготовлення книг у форматі "DAISY", друковані пам’ятки з деталізованою інструкцією про правила начитування книги і конвертації. Слухачі отримали наочну та переконливу інформацію щодо переваг дейзі-книги, її універсального характеру, шляхів подолання проблем авторського права, а також усвідомлення необхідності формування та комплектації першої української дейзі-бібліотеки з метою подолання наявних сьогодні проблем.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________________________________________

"Невідома Україна: пам'яті жертв політичних репресій" таку назву має книжково-ілюстративна
  
виставка в читальні залі обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка, приурочена щорічному національному пам’ятному Дню жертв політичних репресій в Україні, що припадає на третю неділю травня. Видання та матеріали, представлені на виставці висвітлюють одну з головних складових "Великого терору" – масові політичні репресії комуністичного режиму у 1937-1938 роках, розкривають механізм творення партійними та каральними органами масового терору та його соціально-політичну спрямованість проти сільського населення України, ілюструють жорстокість у проведенні операції: з понад 111 тисяч заарештованих основну масу (понад 64 тисячі) було розстріляно. Майже всі інші загинули пізніше в таборах ГУЛАГу. Окремою поличкою виділені документи та матеріали присвячені маловідомим проблемам настроїв та поведінки населення Чернігівщини в умовах сталінської революції "згори" та здійснення політичних репресій в регіоні.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________________________________________

12 травня відбулась зустріч з вимушеними переселенцями в Чернігівському міському центрі зайнятості. На зустрічі працівник відділу документів з економічних та технічних наук Оксана Плаунова презентувала друге видання довідника для переселенців "Інформація для внутрішньо переміщених осіб з окупованих територій. Адресні ресурси міста Чернігова". Присутні отримали новий екземпляр довідника та дізнались про безкоштовні послуги, які вони можуть отримати в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка. 

Читати на блозі техніко-економічного відділу "Світ науки, техніки та економіки". - Режим доступу
_______________________________________________________________________

6 травня у читальній залі бібліотеки, в рамках засідання клубу "Краєзнавець" відбулась презентація доробку краєзнавців Чернігівського району – книги "Літопис доль та днів минулих. Книга 2". У виданні зібрано багато унікальних і досі невідомих фактів про події вересня 1941 та 1943 років, відновлено призабуті імена з історії Чернігівського району. Вперше друкується уточнена та розширена інформація майже на 2,5 тисячі імен воїнів, чиї прізвища викарбувані на сільських пам’ятниках, розміщено тексти нагородних листів на воїнів, які виявили мужність і героїзм в боях за села району під час звільнення їх від нацистських окупантів, описано спомини очевидців, розповіді про людей, які допомагали воїнам або упродовж років вшановували пам’ять загиблих. Емоційно та грунтовно представив зміст книги один з упорядників презентованого видання, голова Чернігівської районної організації краєзнавців Андрій    Курданов. Він зазначив, що книга присвячена пам’яті відомого пошуковця Володимира Денисовича Драгунова, який у 70-90-х роках ХХ ст. очолював обласний штаб "Пошук". Завдяки його діяльності тисячі сімей дізналися, де поховані їхні рідні. Картотека полковника Драгунова нараховувала тисячі імен. І нині сучасні пошуковці самовіддано продовжують святу справу полковника Драгунова. Свою розповідь А. Курданов ілюстрував слайдами та відео-роліками.  Спогадами та першими враженнями від книги поділились журналісти Ганна Адруг-Дараган, Віктор Береговий, Лариса Махіна, Наталія Бушай, директор
Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського Сергій Лаєвський, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець, поетеса та громадська діячка Надія Галковська та ін.  Щирими оплесками та квітами привітали присутні ветеранів війни – народного художника України Анатолія Шкурка та військового льотчика, полковника Василя Казанцева. Під час заходу дарувались перші примірники книги, отримали презентоване видання і бібліотеки Чернігівської області. Директор Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка Інна Аліференко щиро подякувала видавців та укладачів за щедрий дарунок. Підбив підсумки засідання та побажав усім миру, здоров’я та подальших творчих успіхів голова правління Чернігівського обласної організації Національної Спілки краєзнавців України, президент клубу "Краєзнавець", директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка, професор Олександр Коваленко. У читальній залі бібліотеки демонструвалась книжково-ілюстративна виставка "Літопис всенародного подвигу: до 70-річчя Перемоги над нацизмом", яку прокоментувала модератор заходу завідувачка відділу краєзнавства Ірина Каганова.

Читати на сайті Міністерство культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . -Режим доступу

Читати на сайті Чернігівської районної державної адміністрації. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Чернигов Град. - Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті 4ernigiv.info. - Режим доступу

Читати на сайті Сіверцентр. - Режим доступу

 Бібліотеки Чернігівщини

30 травня о 18:00 у Михайло-Коцюбинському районному Будинку культури (селище Михайло-Коцюбинське, вулиця Миру, 1) на випускників гімназії та гостей святкового балу чекатиме майбутнє, загорнуте між сторінок. Усі охочі зможуть взяти участь у бібліотечні акції «Нагадай собі майбутнє». Сучасна бібліотека може все, навіть передбачати майбутнє. Працівники Чернігівської районної бібліотеки допоможуть молоді зазирнути у своє «доросле життя» на випускному вечорі. Вимоги: щира посмішка, хороший настрій і вибір книги, цитата з якої «підкаже», що готує завтрашній день

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу
______________________________________________________________________ 


В обласній бібліотеці для дітей ім.М.Островського розпочала роботу обласна креатив-
лабораторія «Бібліо-профі», де навчатимуться працівники дитячих бібліотек області.  Тема першого заняття – «Сучасна дитяча бібліотека в контексті партнерства заради дитини: промоція дитячого читання молодших школярів». Патріотичне виховання дітей і підлітків в умовах сьогодення – найважливіше завдання дитячих бібліотек. Саме тому на початку заняття нову книгу до 70-річчя визволення України та 70-річчя Перемоги у Другій Світовій війні «Йшли у бій молодими» презентував Лисенко Володимир Іванович, член національної спілки журналістів – упорядник книги. Понад 250 статей про фронтовиків-земляків, чия молодість припала на буремні роки Другої Світової війни, розповідають про бойову юність. Від імені обласної Ради та колективу авторів В.Лисенко
 подарував кожній дитячій бібліотеці Чернігівщини цю унікальну книгу. Цю ж тему продовжила і відео-розповідь «Пелюстки живого вогню» про подвиги юних героїв Чернігівщини у Другій Світовій війні, яку дуже цікаво і емоційно провела головний бібліограф Казакова Лариса. В центрі уваги експрес-інформації директора бібліотеки Тамари Клюй за матеріалами засідання президії Української асоціації працівників дитячих бібліотек були професійні бібліотечні питання; діалогу-консультації «Промоція читання молодших читачів в сучасній дитячій бібліотеці» Тянутової Тетяни, завідувачки відділу обслуговування молодших школярів. Всі учасники креатив-лабораторії познайомилися з практикою впровадження інноваційних форм роботи, яка сьогодні активно впроваджується в роботу дитячих бібліотек; зокрема відеовиставкою для дітей молодшого віку; переглянули відеовиставку «Козацька душа України». Жвавий інтерес у учасників навчання викликала робота бібліо-кафе «Книжкова смакота», яке дуже любить малеча в обласній бібліотеці для дітей; сьогодні бібліо-кафе – нова незвичайна форма прилучення малюків до читання. Така велика обласна бібліотечна «рада» професіоналів допоможе дитячим бібліотекарям Чернігівщини           по-сучасному підійти до вирішення актуальних питань роботи з дітьми в бібліотеках області.

Новини Чернігова. - Режим доступу
Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . - Режим доступу
_______________________________________________________________________ 

Відомий дитячий письменник Анатолій Качан завітав до бібліотеки ім. Островського. Завітали 

гості і до Чернігівської обласної бібліотеки для дітей ім. М.Островського. Відомий дитячий письменник, лауреат премії ім. Л. Українки – Анатолій Качан. Його радо зустріли в бібліотеці і маленькі читачі, які саме переглядали виставу «Будь чуйним і дбайливим» бібліотечного лялькового театру «Пізнайко», і бібліотекарі, і колеги, і відомі чернігівські дитячі письменники: Василь Буденний, Тетяна Пакалюк, Алла Сокол. Анатолій Качан читав власні вірші, розповідав про свої нові книжки, які готуються до друку у співавторстві з відомим художником Костем Лавром. Письменники і бібліотечні працівники обговорили проблеми створення та видання сучасної високохудожньої літератури в Україні, завдання читання дітей і підлітків сьогодні, шляхи розвитку творчих особистостей дітей і підлітків в дитячій бібліотеці, їхньої творчості, особливо в літературній царині. Гість ознайомився з життям і діяльністю обласної бібліотеки для дітей під час цікавої ділової екскурсії бібліотекою. Зустріч в бібліотеці була цікавою і плідною.

Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . - Режим доступу
_______________________________________________________________________


У Чернігові втретє відбувся Бібліо-Оскар. Втретє Чернігівська обласна бібліотека для дітей ім. М. Островського зібрала своїх кращих читачів – розумних, творчих, активних, креативних на урочисту церемонію нагородження «Бібліо-Оскар – 2015».
Сьогодні бібліотеку відвідують понад 17 тисяч читачів. Діти в сучасній бібліотеці читають не лише звичайні паперові книги, а отримують інноваційну послугу в Інтернет-центрі бібліотеки – в наш час формат не такий важливий.
На «Бібліо-Оскарі – 2015» відбулося нагородження п’ятнадцятьох кращих читачів за шістьма номінаціями :
• «Найкращий читач року» (5);
• «Читаюча родина» (1);
• «Допомога другу» (2);
• «Волонтери покоління Google» (2);
• «Друг бібліотеки» (2);
• «Партнерство заради дитини» (3)

Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . - Режим доступу 
______________________________________________________________________

Вшанувати героїв Другої світової війни на годину пам’яті: « Доторкнись до пам’яті святої»
 протягом тижня до обласної бібліотеки для дітей ім.М.Островського завітали учні ліцею №22 та школи №30.  Школярі дізналися, що цьогорічне гасло з нагоди 70-річчя перемоги над нацизмом « Пам’ятаємо. Перемагаємо». Адже пам’ятаємо якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Той хто захищає рідну землю завжди перемагає. 


Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . - Режим доступу
_____________________________________________________________________


В обласній бібліотеці для дітей ім. М.Островського пройшов вечір-реквієм „Вічний вогонь пам’яті”, учасниками якого стали учні 27-ї школи. Адже, саме такі заходи формують у дітей любов і повагу до історії своєї країни, ветеранів і учасників війни, виховують почуття гідності, доброти, милосердя.


Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . - Режим доступу


______________________________________________________________________

Письменник і головний редактор видавництва «Фонтан казок» Іван Андрусяк і
найтаємничіший сучасний український дитячий письменник Олег Чаклун побували у Чернігівській міській центральній бібліотеці для дітей імені Олександра Довженка та порадували своїх маленьких читачів новими книжками.Письменники читали свої твори і жваво спілкувалися з допитливими шанувальниками їхньої творчості. Коли Івана Андрусяка запитали як давно він почав писати, то він відповів: «Я мріяв стати письменником відколи себе пам’ятаю. І перші свої вірші я створив тоді, коли ще не вмів їх записати». Письменники не тільки презентували свої книги, а й книги видавництва «Фонтан казок». У подарунок бібліотека та її читачі отримали книги, серед яких і книга чернігівської письменниці (до речі, колишньої читачки бібліотеки) Оксани Куценко.

Читати на сайті Хвиля Десни. -  Режим доступу
____________________________________________________________________

Фестивалі, конкурси в галузі культури 



24 травня у Ніжині відбувся фестиваль духовної музики, організований Спілкою поляків у Ніжині «Астер».

Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської  ОДА . - Режим доступу 

________________________________________________________________________

23 травня  гостинний Новгород-Сіверський вітав жителів та гостей міста на літературно-

мистецькому святі «Нетлінне слово…».  Яскраве мистецьке дійство, що проходило було наповнене цілою низкою різноманітних заходів та буяло всіма відтінками кольорів. Літературні читання, виставки картин та виробів декоративно-прикладного мистецтва, парад вишиванок, концертна програма – це далеко не повний перелік заходів, що проходили у цей сонячний весняний день.  Майстри народного мистецтва Чернігівщини презентували відвідувачам святкової виставки свої творчі доробки. Центр народних ремесел для дітей та юнацтва, що діє при обласному навчально-методичному центрі культури і мистецтв та майстри Чернігівського краю продемонстрували всю багатогранність та різноманітність народних ремесел: лозоплетіння, художня різьба по дереву, художній розпис,
ляльки-мотанки, кераміка, картини зі шкіри, вишивка, текстильні картини, обереги, в'язання та народні музичні інструменти, які звучними мелодіями грали в руках автора. Доповнювали святкову експозицію більш сучасні види мистецтва, такі як вишивка стрічками, батік та орігамі. Цікавою та різноплановою була концертна програма за участю Чернігівського філармонійного центру та аматорів сцени району. Мальовничі пейзажі Новгород-Сіверського краю, велична краса міста і талановиті творчі особистості Чернігівщини разом створили незабутнє святкове дійство, що надовго залишить у серцях відвідувачів теплі та приємні почуття.

Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . - Режим доступу
________________________________________________________________________ 

23 травня, представниками туристичного бізнесу Чернігівщини та громадським об’єднанням «Туристичний клуб Чернігівщини», за підтримки Департаменту культури і туризму, 

національностей та релігій Чернігівської ОДА та Управління стратегічного розвитку міста та туризму Чернігівської міської ради було організовано перший фестиваль водних видів відпочинку - «Десна туристична 2015». Цього дня фестиваль «Десна туристична 2015» зібрав за пішохідним мостом усіх бажаючих, хто цікавиться активним відпочинком на воді та екологічним туризмом в області.  Головною несподіванкою фестивалю став сплав-парад найрізноманітніших плаваючих засобів, - водних дач, плотів, човнів та байдарок, човнів «Дракон», різноманітних вітрильників та плотів зі сміття. Вражаючий сплав-парад стартував від пляжу «Золотий берег» та фінішував на базі «Хімік» за пішохідним мостом. Незабутню атмосферу на фестивалі «Десна туристична 2015» створили чернігівські вокалісти (гурт «Конфеті», Алла Гаркуша, Александров Саша та Юлія Волкова та ін.. ), танцювальний колектив «Парадокс», окрему розважальну програму підготували та провели студенти ЧНТУ, а спеціальним гостем став гурт «Персона 38». Також порадували чернігівців і місцеві спортсмени, які представили показові виступ з домбайського боксу та хортингу. А для зголоднілих учасників фестивалю та всіх бажаючих організатори влаштували частування смачної та запашної рибної юшки.

Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . -Режим доступу  

Відео. - Режим доступу
__________________________________________________________________

15 травня Чернігові у приміщенні музичного училища ім. Ревуцького  відбувся фестиваль
німецької класичної музики BACH FEST" , присвячений 330-річчю від дня народження Й. С. Баха. У концерті беруть участь творчі колективи німецьких громадських організацій м. Одеси, Житомира, Кіровограда, Біла Церква, Кривий Ріг, Городня, Чернігів. Також Академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм ( художній керівник та головний диригент - Іван Богданов) та студенти і викладачі Чернігівського музичного училища ім. Ревуцького. У програмі прозвучали твори Й.С.Баха та його послідовників. Фестиваль проводиться з ініціативи Ради німців України за фінансової підтримки Федерального уряду Німеччини.

Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . - Режим доступу
____________________________________________________________________  

Народна творчість

31 травня, на Зелені свята, відзначив своє 50–річчя Вихвостівський народний аматорський хор. Привітати такий видатний колектив з ювілеєм прийшли родичі колишніх керівників хору Василя та Наталії Полевиків , головний спеціаліст відділу культури і туризму Городнянської райдержадміністрації – Могилевець Н.М., сільський голова – Акуленко О.Г., вихованці дитячого садка «Ягідка». Всі бажали хоровому колективу творчого довголіття, його учасникам та керівнику здоров’я - сімейного благополуччя, достатку і щоб іскра любові до пісні у них ніколи не згасла. У відповідь на такі поздоровлення зі сцени у виконанні хору звучали пісні «Привітальна», «Добрий день вам, хлібороби», «Їдуть на возі дівки на базар», «Ой ти розвійся, дуб зелененький», «Україна моя», та багато інших.  Жителі села пишаються своїм колективом і з задоволенням приходять на їх виступи.

Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . - Режим доступу
__________________________________________________________________________

23 травня в Городнянському районному будинку культури відбувся ювілейний вечір 

самодіяльного композитора, прекрасного педагога , справжнього майстра своєї справи - Анатолія Олександровича Якимця, який відзначав 45-річницю своєї творчої діяльності. Привітати ювіляра прийшли рідні, друзі та колеги, шанувальники його творчості, зокрема : заступник голови райдержадміністрації Олександр Іванович Верхуша, міський голова Андрій Іванович Богдан, начальник відділу культури і туризму Олена Євгеніївна Биховець, директор школи мистецтв Ірина Миколаївна Непопенко, колишній директор музичної школи Вендт Катерина Кирилівна, квартет «Росинка», ансамбль народної пісні «Забава», народна хорова капелла медичних працівників та вчителів, соавтор пісень Петро Верхуша, чоловічий вокальний ансамбль, директор Чернігівського медичного училища Микола Михайлович Самійленко, почесний житель міста Городні, заслужений лікар - Михайло Степанович Митько, козаки Городні, учні школи мистецтв. Відео-поздоровлення ювіляру надійшло від колишнього учня поета, композитора Леоніда Басовича. Всі присутні розповідали про А.О.Якимця як про творчу особистість обдаровану Богом, щиру, доброї душі людину. Бажали йому щасливого творчого шляху життя, добра і міцного здоров’я, щоб життєдайні мелодії ще рясніше народжувались у щедрій душі.

Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА .  - Режим доступу
________________________________________________________________________

Дитяча творчість

Завершився прийом малюнків у рамках конкурсу дитячого патріотичного малюнку "Національна гвардія – гордість України!" оголошеного благодійним фондом «ЗАХИСТИМО УКРАЇНУ!» за підтримки громадських організацій з нагоди річниці Національної гвардії України. Всього надійшло близько 40- ка малюнків, намальованих учнями Чернігівських шкіл.
По результатам учасники будуть відзначені грамотами, а найкращі нагороджені призами. Малюнки будуть передані бійцям Нацгвардії.

Офіційна сторінка конкурсу у Фейсбуці. - Режим долступу

Читати на сайті Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . -  Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар