Translate

вівторок, 5 січня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини в ЗМІ (КВІТЕНЬ-2015)

Загальні питання 

26 квітня з нагоди відзначення 29-х роковин трагедії у Чернігові біля Пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля» відбувся реквієм пам’яті загиблих та померлих внаслідок Чорнобильської 
катастрофи. За ініціативою громадської організації «Союз Чорнобиль України» іконописцем Владиславом Горецьким у 2003 році була написана ікона «Чорнобильський Спас» та освячена у Києво-Печерській Лаврі. Продовжувачем цієї теми є ікона «Чорнобильський Спас» нашого земляка з Куликівщини Олександра Пузиря. Заупокійну літію за жертвами аварії на Чорнобильській атомній електростанції відправив настоятель храму Святої Великомучениці Катерини протоієрей Роман Кіник. До пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля» поклали квіти голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Микола Звєрєв, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, народний депутат України Олександр Кодола, представники установ та організацій, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, потерпілі внаслідок Чорнобильської катастрофи, представники громадських організацій та мешканці міста. Пам’ять тих, хто першим прийняв на себе удар страшної екологічної катастрофи, вшанували хвилиною мовчання.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу 

Фоторепортаж на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу

Новини Чернігова. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу 
_____________________________________________________________________  


102 роки тому пішов з життя Михайло Коцюбинський – видатний письменник, ім’я якого увійшло до золотого фонду української класичної літератури. Свого часу древня чернігівська земля дала йому прихисток і натхнення для творчості. З нашим містом пов’язані 15 років життя Михайла Коцюбинського. Тут народилися кращі його твори: «Дорогою ціною», «В путах шайтана», «Цвіт яблуні», «Intermezzo», «Fata morgana» та «Тіні забутих предків». Саме тому багато років приходять до могили подружжя Коцюбинських численні шанувальники його таланту з числа чернігівців та гості міста. На Болдиній горі, де поховано письменника, пройшов мітинг-реквієм за участю представників влади, творчої інтелігенції, громадськості. Заупокійну літію відправив священик храму Михайла і Федора отець Олег. Своїми думками про життя і творчість Михайла Михайловича Коцюбинського поділилися голова обласної ради Микола Звєрєв, лауреати обласної премії імені М. Коцюбинського голова Чернігівського відділення Національної Спілки письменників України Олена Конечна та поет Василь Буденний. Цього ж дня в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбулася прем'єра музично-хорової вистави «Я перелітав на крилах пісні» за творами Михайла Коцюбинського.


Новини Чернігова. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 

_____________________________________________________________________

Всеукраїнська акція "Бібліотека українського воїна". Акція ініційована Міністерством культури України для підтримки бойового духу та патріотичного виховання українських військовослужбовців. У ході проведення акції будуть прийматися та передаватися до бібліотек військових частин Збройних Сил України кращі зразки вітчизняної та світової художньої літератури в перекладі українською мовою, науково-популярні видання з історії Української держави, її культури, Збройних сил. Координатор акції: Національна парламентська бібліотека України. Співкоординатори акції: обласні універсальні наукові бібліотеки, Публічна бібліотека ім. Лесі Українки міста Києва. У акції братимуть участь:
бібліотеки сфери управління Міністерства культури України:
Національна історична бібліотека України
Національна бібліотека України для дітей
Одеська національна наукова бібліотека ім. М. Горького
Державна бібліотека України для юнацтва
Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка
публічні бібліотеки усіх регіонів України;
громадські організації, зокрема Українська бібліотечна асоціація;
волонтерські організації;
користувачі публічних бібліотек, інші фізичні особи.


Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
_______________________________________________________________ 
17 квітня  у Чернігівській міській раді заступник міського голови Віктор Бистров радо зустрів представників делегацій із Києва, Миколаєва, Черкас та білоруського Гомеля, які приїхали на відкриття туристичного сезону 2015 року в місті Чернігові. Серед учасників зустрічі -
працівники органів місцевого самоврядування, представники туристичних організації, засобів масової інформації, профспілкових організацій, туристичної сфери України і Республіки Білорусь (місто Гомель). Заступник міського голови В. Бистров від імені Чернігівського міського голови та всієї громади міста Чернігова звернувся до всіх присутніх: «Незважаючи на тяжкі часи в нашій країні, ми все ж таки знайшли можливість організувати цю зустріч. Всі заходи, які відбудуться цими вихідними, організовані заради мешканців нашого міста, адже туризм - це додаткова можливість покращити економіку нашого міста». За словами В. Бистова, екскурсійний, подієвий (фестивальний), активний, водний - це основні види туризму для нашого міста. Відомими в Чернігові і привабливими для туристів стали Міжнародний велодень у Чернігові, фестиваль «Козацькі розваги», туристично-екологічна акція «Екобум, або сплав на плотах зі сміття», кулінарний фестиваль «Сорок УХ» та ін. «Цього року організатори проекту «Зелена сцена» пропонують створити ще один творчий проект - літературний майданчик у сквері Б. Хмельницького. Цей проект буде реалізовуватися з червня по вересень. Щосуботи у сквері Б. Хмельницького всі бажаючі літератори можуть знайомити присутніх зі своєю творчістю. І це абсолютно безкоштовно для всіх гостей та учасників цих проектів», - повідомив В. Бистров.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
__________________________________________________________________

На площі Героїв Небесної Сотні зібралося кілька сотень людей, щоб разом виконати пісню «Журба» на слова Леоніда Глібова. Прийшли як просто охочі поспівати, так і майстри цієї справи - вокалісти, ансамблі та хори. Обмежень за віком не було, співали усі охочі. «Флешмоб виник на темі об'єднання. Наше гасло – ми можемо мати різні політичні погляди, ми можемо бути різних національностей, ми можемо навіть різних віросповідань бути, але ми повинні шукати щось спільне, якщо ми - патріоти свого міста», - розповіла організатор акції Оксана Тунік-Фриз.

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу  

____________________________________________________________________


16 квітня  в Чернігівському обласному навчально-методичному центрі культури і мистецтв проходив обласний семінар-практикум для керівників та методистів з музичного жанру. Відкрив семінар заступник директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Левочко Олександр Володимирович. В роботі семінару прийняло участь 36 колег з нашої області. Програма заходу складалася з цікавих та різнопланових теоретичних, екскурсійних, лекційно-практичних занять.

Читати на сайті  Новини Чернігова. - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 


Чернігівщина. - Режим доступу
____________________________________________________________________ 

Музейна діяльність. Виставки

24 квітня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття виставки графіки "Заповіт Леоніда Могучова", присвячена 90-річчю від дня народження митця. Під час заходу знайомі та друзі художника сказали про нього теплі слова, поділились спогадами. Улюблена техніка Леоніда Могучова - акварель. З надзвичайною теплотою і реалізмом художник передав красу рідної природи, гармонію старовинних будівель, багато з який вже безповоротно втрачені ("Десна. Лід скрес", 1984 р., "Зламане дерево на косогорі" 1974 р., "Одинока сосна" 1974 р, "Чернігів. Околиця." 1969 р., "с. Хибалівка. Вітряк XX ст"). На виставці представлено більше 30 творів, датованих 1970-2013 роками.


СІВЕРцентр. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________________________________________

24 квітня в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (на
Валу, у Колегіумі) відбулося відкриття унікальної виставки мікромініатюр відомого майстра Володимира Казаряна «Восьме чудо світу». В експозиції представлені шедеври мікромініатюрного мистецтва, які вважаються неперевершеними творіннями людських рук! Присутні мали змогу побачити — філігранні мікроскульптури, розміщені на макових зернах, дивовижні квіти, встановлені на людській волосині, портрети і шаржі знаменитостей на рисових зернах, вражаючі своєю вишуканістю мережева з 1/100-ї людської волосини, караван верблюдів у вушці голки, підковану блоху, закріплену на кінчику волосини та інші мікромініатюрні творіння, які не мають аналогів у світі! Також на виставці був представлений найменший в світі портрет Мони Лізи, намальований олійними фарбами на зрізі рисового зерна! Пензликом художнику слугувала одна сота частина волосини! Кожна мікромініатюра — це «ноу-хау», оскільки створюється за особливою авторською технологією на межі людських можливостей. Мікрошедеври майстер створює в паузах між ударами серця. Своєю творчістю Володимир Казарян демонструє безмежність людських можливостей.

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 


Новини Чернігова. - Режим доступу
________________________________________________________________________ 

22 квітня Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» запрошує 

на лекцію «П’ятницька церква — святиня, що повстала з попелу». П’ятницька церква в Чернігові — втілила сміливі, оригінальні пошуки стародавніх майстрів із створення самобутнього національного стилю в архітектурі. Її споруджено в кінці ХІІ — на початку ХІІІ ст. на чернігівському посаді біля торгу. Церкву названо на честь святої Параскеви-П’ятниці — покровительки торгівлі, сільського господарства та сім’ї. Про П’ятницьку церкву — споруду, яка відтворює найвищий етап розвитку архітектури Русі, розповість старший науковий співробітник науково-просвітницького відділу Людмила Нижник. Запрошують на лекцію всіх бажаючих! Вартість вхідного квитка на лекцію: 1 грн.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
___________________________________________________________________

21 квітня  відбулася зустріч польської делегації з представниками музею та Ладинським
сільським головою Оленою Хоменко відбулася у рамках засідання Вишеградської четвірки. Під час Другої світової війни у річці Десна під Ладинкою Чернігівського району затонув польський корабель «Краків». Під час робочої поїздки заступник Міністра закордонних справ Республіки Польща Конрад Павлік передав модель згаданого судна у військово-історичний відділ Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. Варто зазначити, що окрім моделі корабля, польська делегація підготувала ще й спеціальні інформаційні стенди. До того ж, ведуться активні перемовини, щодо створення музею «Історія одного корабля» у селі Ладинка.
— Польща та Україна мають спільне історичне минуле. Варто його не лише пам’ятати, а й якомога точніше передавати нащадкам, — зазначив Конрад Павлік.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу 

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________________________________________________ 

17 квітня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулося відкриття виставки «Весняні барви скла і гобеленів». На цій виставці представлені авторські роботи митців, які працювали на Київському заводі художнього скла: Асі Зельдич, Олега Гущина, Світлани Голембовської, Івана Аполлонова, Альберта Балабіна, Володимира Геншке, Володимир Затинайко, Таміли Московки, Сусанни Сміян, Христини Жилінскайте; та Львівській експериментальній кераміко-скульптурній фабриці: Франца Черняка, Богдана Валька, Петра Думича, Романа Жука та Івана Чабана. Виставку доповнюють гобелени роботи Людмили Жоголь, Лесі Майданець, Ганни Вершиніної, котрі як і скло виражають авторський задум через кольорове рішення та несуть образи живої природи. Твори виконані переважно гутним способом.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу 


СІВЕРцентр. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
_______________________________________________________________________ 

Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» розпочинає новий екскурсійний сезон 2015 року новими пропозиціями, урізноманітнюючи свою співпрацю із відвідувачами, серед яких особлива увага — учнівській аудиторії. На Цитаделі Батуринської фортеці підростаючі патріоти зможуть доторкнутися до історії гетьманування в Батурині Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича, Івана Мазепи і стати учасниками захоплюючого квесту “Таємниці Цитаделі"!

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. -  Режим доступу 


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
_________________________________________________________________________


16 квітня в Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського відбувся захід “Моє гончарство”, присвячений 90-річчю від дня народження Г.П.Денисенка. В фондах Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського зберігається понад 70 оригінальних творів майстра та виробів Олешнянського гончарного цеху, виготовлених за ескізами Г.П. Денисенка. Частина з них була представлена на виставці.

Новини Чернігова. - Режим доступу


Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

СІВЕРцентр. - Режим доступу
_________________________________________________________________________


15 квітня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття виставки творів учасників IV Всеукраїнського конкурсу карикатур з прав людини «Встати, суд іде!». Ця виставка - підсумок всеукраїнського конкурсу карикатур на тему: "Встати, суд іде!", який провела Асоціація карикатуристів разом з Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Допомогу в проведенні конкурсу також надав Національний союз журналістів України.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________________________________________________

Однією з перлин Чернігівщини є старовинне та мальовниче місто Ніжин, в якому є Музей рідкісної книги імені Г. П. Васильківського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Це єдиний Музей книги у Поліссі, що комплектує колекції унікальних старовинних видань ХVI – початку ХХ століття, здійснює роботу з їх дослідження, збереження та реставрації. В книгозбірні представлено понад 11 800 старовинних, рідкісних і від того дуже цінних рукописів та факсимільних видань.

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

______________________________________________________________________

У Чернігівським історичному музеї імені Тарновського відкрили виставку нових археологічних знахідок. Зазвичай напередодні Дня пам'яток і визначних місць, що припадає на 18 квітня, відвідувачам показують артефакти, віднайдені під час розкопу на території області. Цього разу виставляли речі, які археологи відкопали в Чернігові, Новгороді-Сіверському, Любечі, Козелецькому районі, Батурині та поблизу Ніжина. Серед експонатів – фрагменти керамічних горщиків, амфор та кришки до них, бойова сокира, кістяна шахова фігурка та польські монети ХVII–XVIII століть тощо. На виставці також представлені реконструкції жіночих прикрас, які в давнину носили скандинавки, одяг та взуття зваляні з шерсті. Такі експонати надав клуб історичної реконструкції «Гульбище».


Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу
__________________________________________________________________________

 Виставка українських старожитностей чернігівського регіону відкрилась у виставковому залі
музею-заповідника М.М.Коцюбинського. На виставці представлена багата колекція старожитностей, зібрана відомим у нашому чернігівському краї колекціонером, майстром вишивки і ткацтва Юрієм Володимировичем Дахно. Цей шанований і відомий багатьом жителям сіл Чернігівського району сподвижник збереження цінностей давньої української вишивки, ткацтва сам чимало доклав праці, щоб зібрати, зберегти, анотувати цю багату музейну колекцію рушників, сорочок, наволочок, жіночих і чоловічих костюмів, зразків ткацтва. Голова родини - Юрій Дахно - своєю любовю до народної спадщини захопив і родину. Його дружина Галина, донька Даша, два сини - Олексій та Костик допомагають батькові. Всі вони талановиті, патріотичні справжні українці. Родина Дахно крім виставки старожитностей подарувала гостям концерт української пісні, майстерного художнього читання та святковий Великодній настрій.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу
_____________________________________________________________________

15 квітня Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» провів лекцію «Крилаті вислови з Біблії». Біблію називають Книгою Книг, але і ця назва не може охопити все значення цієї безцінної Книги, яка не просто оповідає нам історію давніх часів, але й вміщує справжні перлини мудрості, норми та правила поведінки, вчить нас цінувати вічне і не орієнтуватися на минуще… Про крилаті вислови з Біблії, величної Книги, яка доволі часто допомагає нам у нашому складному житті, розповість молодший науковий співробітник відділу музейної та науково-фондової діяльності Анатолій Подкур.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 
_____________________________________________________________________


В Чернигове начала работу выставка картин латвийской художницы Светланы Чейчиникс. Инициатором выставки стала Елена Вишнякова – почетный консул Латвийской Республики в Украине. Следует отметить, что Чейчиникс имеет к Украине самое непосредственное отношение – художница родилась в украинской столице в семье латышей и до сих пор проживает в Киеве.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

____________________________________________________________________


10 квітня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Нові археологічні дослідження Чернігівщини”, що вже традиційно створюється до Міжнародного Дня пам’яток і визначних місць. Цього року вона присвячена пам’яті випускників історичного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Миколи Бруя, Олександра Найдьона та Євгена Бушніна, які загинули, захищаючи незалежність та територіальну цілісність нашої держави на Сході України.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

_____________________________________________________________________

І знову гостинна зала музею-заповідника Михайла Коцюбинського зібрала шанувальників музичного мистецтва. Концертна програма, складена з творів молодих композиторів, прозвучала у рамках спільного творчого проекту музею та обласного філармонійного центру
«Мистецькі зустрічі у музеї», який присвячений пам’яті Юлія Коцюбинського. Як завжди, програма розпочалась зі спогадів про Ю.Коцюбинського. А потім фундатор молодої композиторської школи Чернігова Маргарита Демиденко представила присутнім творчість своїх учнів. Студенти музичного училища ім. Л.Ревуцького Анастасія Ушакова та Дар’я Заводун виконали пісні «Я йду на смерть» та «Життя - театр». Анастасія Сисенко представила глядачам власну композицію «Думки та мрії зимового ранку». Чудові композиції прозвучали у виконанні Алана Засєєва та Валентини Ляшенко(домра), Ірини Білик(фортепіано), Михайла Радченка(гітара), Артема Бриля(фортепіано), Євгена Дубовика(фортепіано). Ансамбль гітаристів дитячої музичної школи №2 ім. Богословського під керівництвом Марини Мойсієнко виконав дві прекрасні композиції «Присвята» та «Іспанський танок». Особливо зворушливо глядачі сприйняли виступи найменших учасниць концерту – юних флейтисток С.Опанасенко, А.Грібань, Л.Лесь, П.Бабич, які виконали композиції для дітей. У програмі концерту прозвучали також вірші молодого поета Дмитра Мельниченка.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
_______________________________________________________________________

Великодні заходи у Сосницькому музеї Олександра Довженка. Діти розповідали віршики,
скоромовки, співали пісеньки англійською мовою. А далі розпочалась захоплююча гра під назвою «Easter Egg Hunt» (полювання на яйця). На заздалегідь приготовленому плакаті діти наклеїли паперові яєчка, згодом там з’явився і Кролик. Гра продовжилася в Довженковому саду. Діти з кошичками вийшли на «полювання». Вони з радістю демонстрували свої знахідки. В саду лунав дитячий сміх. Одне яйце виявилось «золотим». Коли «полювання» закінчилось і всі яйця були знайдені, всіх учасників пригостили англійськими хрестовими булочками, що випікаються до Великодня, та солодощами. А ще ті, хто першим знайшов яйце, хто відшукав найбільше яєць отримали призи. Також подарунки були вручені наймолодшому та найактивнішому учаснику. А ті, хто не знайшов жодного яєчка, отримали в подарунок ювілейні конверти, випущені до 120-річчя від дня народження Олександра Довженка.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________________________________________________

8 квітня у приміщені колегіуму (на Валу) відбулося відкриття виставки ікон з фондів
Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та писанок з колекції чернігівської майстрині Ольги Костюченко. Народна майстриня також продемонструє майстер-клас з писанкарства. В експозиції представлено 24 ікони, які презентують події Страсного тижня та Воскресіння Христового, Святу Трійцю. Вони, датовані XVIII—ХІХ ст., написані професіональними іконописцями, потрапили до заповідника різними шляхами. Частина із них у 70—80-х рр. минулого століття врятували співробітники музейної установи під час науково-пошукових експедицій по Чернігівській області.

Відео на YouTube. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
_____________________________________________________________________ 


8 квітня   в Чернігівському музеї сучасного мистецтва «Пласт-Арт» відбулося відкриття 
виставки латвійської художниці Івети Веценане «Від гобелену до книжки» в . Вона була організована за сприяння Чернігівської облради в рамках головування Латвії у Раді Європейського Союзу. В урочистому відкритті взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Латвії в Україні Аргіта Даудзе, голова облради Микола Звєрєв, голова Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Сергій Мойсієнко, представник Київського патріархату при європейських інституціях архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
_______________________________________________________________________

З нагоди проведення Всеукраїнського фестивалю писанок у м. Києві, у Чернігівському
обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулося урочисте дійство – розпис майстрами Центру народних ремесел для дітей та юнацтва Великодньої писанки, яка представлятиме Чернігівщину у проекті “FolkUkraine”. Також Погребнюк Яна – провідний методист з розвитку народних ремесел та Тетяна Стадниченко – член Національної спілка майстрів народного мистецтва України, майстриня Центру народних ремесел для дітей та юнацтва провела для всіх бажаючих майстер клас з розпису писанок. Святкового настрою заходу додав виступ дитячого ансамблю Гончарівської школи мистецтв «Писанка» під керівництвом Харченко Ольги Михайлівни та виставка творів відомих майстрів писанкарства з фондів музею.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
_________________________________________________________________________ 

Нещодавня персональна виставка городнянської художниці Ліни Піпенхаген називалася «У творчості моя душа». Така назва повністю розкриває творчу натуру самодіяльної майстрині, її вдачу. Відвідувачі виставки звернули увагу ще на одну цікаву особливість картин Ліни Піпенхаген. Фокус картини ніби рушає за глядачем, ніби простір зміщується разом із тим, хто дивиться на картину…


Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). - Режим доступу
________________________________________________________________________

Театрально-концертне життя


25 і 26 квітня в Чернігівському театрі ляльок ім. Олександра Довженка відбудулися прем'єрні покази нової вистави «ПУСТОТЛИВІ КАЗКИ» (за мотивами казок відомого чеського 
письменника Йозефа Лади.) Чому казки пустотливі? Та тому, що в них все не так, як у звичайних «правильних казках». Це у « правильних казках» принцеси старанні і милі, а головний герой хоробрий і шляхетний. Та оскільки чернігівські лялькарі пропонують глядачам пустотливі казкові історії, отже «неправильні», то і принцеса Анка, з якою глядачі познайомляться у виставі, вередлива і примхлива, а головний герой Гонза - лежень і ледар, яких ще пошукати. А ще у виставі є Корова, яка співає і танцює, Дракон, що смакує кактусами та багато кумедних непорозумінь і гумору. Але незмінно одне – добро і винахідливість перемагають. Отож і ця казкова вистава закінчується весіллям, адже від долі не втечеш, навіть лежачи на печі, в прямому сенсі цього слова. Та, втім, хтось тебе таки має добряче підштовхнути. З задоволенням у виставі пустують актори театру: Ігор Маджуга, Марина Лахно, Ольга Клименко, Олександр Олійник. Автор сценічного варіанту казок Йозефа Лади і режисер-постановник вистави засл. артист України Віталій Гольцов. Сценографія вистави – дипломна робота студентки Київського національного університету театру, кіно і телебачення Наталії Ягупової.

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________________________________________


24-го квітня відлунав сольний концерт «Завжди моя» групи АнтитілА у Чернігові.  АнтитілА знову порадували чернігівських прихильників актуальної сучасної музики своїми піснями. Не дивлячись на складну політичну ситуацію в Україні, музиканти гурту вже давно вирішили – вони будуть робити те, що вміють найкраще, до кінця! Адже в наш час концерт є не просто культурно-масовим заходом, а є місцем єднання споріднених душ, місцем акумуляції патріотичних настроїв.Окрім усіх так добре знайомих та відомих пісень, шанувальники творчості Антитіл почули нові пісні та найсвіжіший сингл «Завжди моя».Саме цій пісні зобов’язана назва сольного концерту у Чернігові.

Читати на сайті Високий Вал. -Режим доступу

Новини Чернігова. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу
______________________________________________________________________

22-го квітня відбувся благодійний культурно-мистецький захід пам’яті Андрія Кузьми «Та…, ніщо не вічне». Чернігівські митці запрошують зібратися разом, щоб заспівати пісні Андрія Скрябіна та подивитися твори на які він надихнув. Він казав - коли тяжко «Треба тулитися один до одного». Подія пройде в атмосфері солідарності! Участь приймуть: гурт «Jam Bubble Band», Роман Іванцок, танцювальний центр «Інсайд», Сергій Легкобит, Катерина Ковтун, школа танцю "PREMIER-BALLET", Сергій Макашов та хор дитячої музичної школи № 1, Руслан Микаілов, Кристина Штирхну та театр мод «Феєрія краси»,гурт «All I Want»,Евген Мацак та інші.Організатором заходу виступила ГО «Жіноча волонтерська сотня самооборони Чернігівщини». Вилучені кошти з концерту підуть на підтримку воїнів що перебувають в зоні АТО.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
________________________________________________________________________
 

Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм проводить культурно-мистецькі заходи, приурочені святковим пасхальним подіям. Напередодні заходів у філармонії відбулась прес-конференція з цієї нагоди. Художній керівник та головний диригент Академічного камерного хор ім. Д. Бортнянського Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Іван Богданов детально розповів про цикл концертів та заходів в рамках 7-ї Міжнародної Пасхальної асамблеї «Духовність єднає Україну».

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

_____________________________________________________________________


У Чернігові відбувся сольний концерт Євгена Літвінковича - фіналіста шоу "Україна має талант 4" та супер-фіналіста шоу "Х-фактор 3" в рамках гастрольного туру "Любові і Миру"!

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступук 

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу 

____________________________________________________________________

21 квітня в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних 

програм SceneLoft презентує мультимедійну виставу-інсталяцію ОТЕЛЛО. SceneLoft - платформа сучасного мистецтва при Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм. Цієї весни SceneLoft представляє мультимедійну виставу-інсталяцію «Отелло» (за п'єсою У. Шекспіра).  Отелло» - це безпрецедентний в Україні проект. Некласичне трактування всесвітньовідомого твору, постановка, де герої вистави поміщені в експериментальний мультимедійний простір, в якому вони шукають відповіді на питання, що звучать у п'єсі. Цей вектор сучасного мистецтва артисти запозичили у західноєвропейських колег, де подібні мистецькі акції стали нормою.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

_________________________________________________________________________

В Молодіжному театрі знову розцвіла "ЧЕХОВСЬКА ВЕСНА", цього року в п'ятий раз. 
 Щорічний фестиваль на сцені Молодіжного театру для справжніх шанувальників Чехівського слова відбувся з успіхом.  4 п'єси за 4 дні для всіх хто був з театром. Розпочалося все 2 квітня з "ДЯДІ ВАНІ", потім був "ІВАНОВ", "ЧАЙКА", і завершилося все 5 квітня "ВИШНЕВИМ САДОМ". Можно сміливо сказати, що Молодіжний театр - єдиний театр в україні в репертуарі якого були всі п'єси Чехова. Навіть "ТРИ СЕСТРИ" прем'єра якого відбулася 1993 року, разом зі струнним квартетом. То ж ЧЕХОВУ БУТИ!!!

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
______________________________________________________________________


19 квітня у чернігівському міському палаці культури відбулося захоплююче шоу “Shadow Space” від театру тіней Fireflies. Це вже другий на сьогодні виступ у Чернігові молодих і талановитих зірочок. Вони подарували глядачам незабутні враження від свого виступу. Наприкінці шоу Fireflies подарував п'ятихвилинний виступ, присвячений запрошеним солдатам Національної гвардії.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу
______________________________________________________________________


Хор імені Бортнянського разом з людьми з вадами слуху записав Великоднє вітання мовою жестів у Борисоглібському соборі Чернігова. Керівник хору Іван Богданов каже, що мова жестів - це логічна мова. Нею слово "Христос" буквально означає "розіп'ята людина". Також мова жестів надзвичайно точно передає таїнство Воскресіння.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу 


Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Відео на YouTube. -  Режим доступу
_______________________________________________________________________ .
 

2 квітня у стінах ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка відбулася літературно-музична композиція "Українцям від українців". В цій виставі лунала жива музика і звучали вірші шістдесятників. Своїм враженням поділилась Анна Величенко  - "Це було вражаюче. Сильно. Зворушливо. Словами складно передати емоції. Це мурахи по шкірі та сльози на очах – не тільки у глядачів, але й у молодих акторів. Я палко раджу кожному побачити цю композицію, якщо буде така нагода. Красно дякую усім, хто брав участь, за можливість доторкнутися до прекрасного. Ви талановиті. Низький уклін."

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________________________________________

Письменники. Літературна творчість 

3 квітня у Чернігівському культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» відбулась зустріч із українським письменником, журналістом, громадським діячем і видавцем Сергієм Пантюком, який презентував поетичну книгу «Мовизна» та дитячу «Вінчі й Едісон», а також останні книги свого видавництва, зокрема, заступника добровольчого командира ОУН Бориса Гуменюка «Вірші з війни». Сергій Пантюк розповів про своє враження під час перебування на Сході країни, де йде війна, яку нав`язала нам Росія та про мету написання книжок, а також поділився найближчими творчими планами.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу
______________________________________________________________________

Відомий не лише в Україні прозаїк і поет Сергій Жадан зустрівся з чернігівськими журналістами, а потім ще мав декілька різних зустрічей у місті над Десною: зі студентами, які «допікали» літератора, з громадою міста…А взагалі Сергій Жадан, перебуваючи у Чернігові, презентував свою нову книгу «Життя Марії» в рамках проекту «Війна та культура: діалог ворогів», який реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Заходи організовані за підтримки Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ, президент якої є Святослав Померанцев, який із Сергієм приїхав цього разу до славного Чернігова.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу 
________________________________________________________________________

3 квітня о 17.00 у КМЦ «Інтермеццо» відбудеться зустріч із літератором Сергієм Пантюком, який презентує поетичну книгу «Мовизна» та дитячу «Вінчі й Едісон»,  а також останні книги свого видавництва, зокрема, «Вірші з війни» заступника добровольчого командира ОУН Бориса Гуменюка. Сергій Пантюк неодноразово відвідував зону проведення АТО з волонтерськими місіями.

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу
_________________________________________________________________________

У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася презентація нової книжки відомого українського письменника Олексія Брика «Таємниці Всесвіту».Це вже 20 книжка Олексія Григоровича протягом останніх 15 років. Усі виступаючі відзначили неабиякий обсяг наукового матеріалу, що його опрацював Олексій Григорович, використавши у власному тексті, а також те, що наукова фантастика є досить популярною серед читачів. Серед присутніх у залі були письменники, журналісти, медики, співробітники облдержадміністрації, педагоги, музейні та бібліотечні працівники. Насамкінець автор поділився секретами своєї «творчої лабораторії», а також планами на майбутнє. Зокрема, Олексій Григорович вже працює над книгою спогадів про зустрічі та творчу співпрацю з багатьма відомими українськими письменниками.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________________________________________

Письменниця Валентина Мастєрова. - Читати на сайті Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу
__________________________________________________________________

Олена Печорна на зустрічі з читачами в Чернігівській міській бібліотеці ім.М.Коцюбинського.

Відео на YouTube. - Режим доступу
____________________________________________________________________ 


Зі світлим Христовим Воскресінням вітає всіх чернігівців кавалер ордену княгині Ольги ІІІ ступеня, поетеса, просвітянка і козачка, активістка Народного Руху України Надія Галковська.
І дарує свій найновіший вірш.

Пасхальна ніч
Засяяв місяця окраєць
Над містом Великоднім,
І сяє так, неначе грає
На клавішах Господніх.
І запрозоріли проспекти,
Алеї величаві,
« Ми вже зелені, ми – не мертві», –
Зашепотіли трави.
Гримлять у храмах перші дзвони
Акордом піднебесним,
І у весняному озоні
Неначе крига скресла –
Летить потік, не зупиняє
Свої незримі хвилі.
А в ріднім краї вже лунає
Той радісний, щасливий,
Всепереможний поклик серця,
Щораз новий, чудесний:
Христос Воскрес
Із мертвих!
І ми із ним воскресли.

Надія Галковська, 13.04.2015 р. м. Чернігів.


Чернігівський ФОРМАТ. - Режим доступу
_______________________________________________________________

Бібліотеки області
Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка. - 
Режим доступу


23 квітня у відділі мистецтв Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка відбулася година-спогад «Краса, збережена для нащадків», присвячена пам`яті чернігівського художника-графіка Могучова Леоніда Борисовича (1925-2014). Присутні на заході студенти Чернігівського Національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка з цікавістю оглянули виставку картин, подарованих Могучовим Л.Б. бібліотеці, прослухали розповідь про його життя і творчість та познайомилися з каталогом «Джерела духовної пам`яті» де представлені акварелі художника - архітектурні перлини Чернігівщини XI-XX сторіч.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________________________________________

23 квітня на засіданні клубу «Краєзнавець» Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася  презентація книги журналіста Миколи Гриня «Козацьке[Бобровицького району]: Матеріали до історії рідного села над Супій-рікою і його найближчої округи».  У заході взяли участь представники Бобровицької райдержадміністрації. На презентацію також запрошені історики, краєзнавці, журналісти, наукові працівники, бібліотекарі, студенти та користувачі бібліотеки.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу
________________________________________________________________________

22 квітня відділ документів з економічних та технічних наук Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка презентував книжково-іллюстративну виставку, присвячену 29-й річниці трагедії на ЧАЕС "Чорний біль Чорнобиля". На презентації були присутні підоблікові Чернігівського міського відділу Кримінально-виконавчої інспекції Управління державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області. Працівник відділу Коваль Любов Василівна розповіла про відомі і маловідомі факти Чорнобильської катастрофи. Ознайомила присутніх з документально-публіцистичними та художніми творами представлених на виставці. Найбільший інтерес у гостей викликав фотоальбом Ігоря Костіна "Чорнобиль: сповідь репортера", який підкорив слухачів унікальністю фотоматеріалів. Привернули увагу і викликали зацікавленість краєзнавчі книги: "Чернігів Чорнобильський", "Відлуння квітня 1986 р."
Чи знаєш ти, світе,
як сиво ридає полин,
як тяжко, як тужно
моєму народу болить
.
    (Борис Олійник)

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 

Читати на блозі техніко-економічного відділу "Світ науки, техніки та економіки". -  Режим доступу
________________________________________________________________________ 

21 квітня у великому читальному залі відбулася творча зустріч студентів 1-3 курсів Чернігівського Національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка факультету початкового навчання (образотворче мистецтво) із Заслуженим журналістом України, членом Національної Спілки фотохудожників України, талановитим фоторепортером, фотохудожником Юрієм Миколайовичем Хромушиним, який приїхав до Чернігова з міста Луганськ.    Присутні на зустрічі студенти ознайомилися з виставкою світлин "Добрий світ", на якій автор представив документальні і жанрові фотографії. Юрій Миколайович цікаво розповів про історію створення кожної своєї роботи та поділився секретами професійної майстерності.  Для студентів зустріч з талановитим фотохудожником стала важливою подією для розуміння мистецтва фотографії.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу
_____________________________________________________________________

9 квітня в читальній залі Чернігівської обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка   відбулося засідання круглого столу "Роми в Україні" приурочене Міжнародному дню ромів.
В рамках спільного плану роботи Центру правової інформації та Громадської організації "МАРТ" учасникам та запрошеним на захід було представлено: обговорення та напрацюва
ння рекомендацій щодо реалізації "Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року в Чернігівській області", презентація книжково-ілюстративної виставки "Роми в Україні", перегляд документального фільму "Ромська мрія". Про історію відзначення Міжнародного дня ромів розповіла представник ГО "Романо дром" Марина Казанська. Барон м. Чернігова та Чернігівської області Петро Главацький ознайомив присутніх з досягненнями та викликами ромської громади м. Чернігова "Черген". Представник Міжнародного фонду "Відродження" Олександр Шваюн представив Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року та моніторинг її реалізації. Про Чернігівське національно-культурне товариство "Нове Рома" розповіла Віола Папенко. Жваво пройшли обговорювання Стратегії. Про її реалізацію та співпрацю з ромськими
громадами міста розповіли представники органів державної влади: Катерина Мовчан – Департамент культури і туризму, національностей та релігій ОДА; Ольга Старовойт – обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Євгенія Ляшенко – Департамент соціального захисту населення ОДА, Інна Аліференко – директор обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка; Сергій Буров – виконавчий директор ГО "МАРТ" та представники ЗМІ.Провідний бібліотекар Інна Лагута презентувала книжково-ілюстративну виставку "Роми в Україні". Перлинами даної виставки є "Цыганско-русский и русско-цыганский слюварь" (кэлдэрарский диалект) – єдиний в нашій області та книга "Циганська кров" Міхи Козимиренка – уродженця Чернігова, єдиного в Україні професійного письменника циганської національності, автора першого перекладу творів Т. Шевченка циганською мовою, виданих окремою книгою. Марина Казанська подарувала для читачів бібліотеки книгу Міхи Козимиренка "Циганське сонце" та українсько-ромський розмовник. На закінчення заходу відбувся перегляд документального фільму "Ромська мрія". Обласна бібліотека ім. В.Г. Короленка та ГО "МАРТ" дякує за змістовну та теплу зустріч учасникам круглого столу.


Читати на блозі "Центр правової інформації ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка". - 
Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА . -Режим доступу

Новини Чернігова. - Режим доступу


Читати на сайті "Чернігівщина". - Режим доступу 

____________________________________________________________________ 

7 квітня відбувся обласний семінар для директорів ЦБС та їх заступників по роботі з дітьми "Публічна бібліотека – центр підтримки і розвитку читання", який був присвячений підсумкам
 діяльності публічних бібліотек за 2014 рік. Семінар розпочався з нагородження бібліотек-переможців щорічного обласного рейтингу-конкурсу "Краща бібліотека року". Головний спеціаліст Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації – Мовчан К.В. привітала переможців рейтингу-конкурсу "Краща бібліотека року". У номінації "Краща центральна бібліотека" перемогу отримала Щорська центральна районна бібліотека ім. 40-річчя Перемоги, "Краща бібліотека для дітей" – Прилуцька районна бібліотека для дітей, "Краща сільська бібліотека" – Рівчак-Степанівська сільська бібліотека-філія Носівської ЦБС. Бібліотеки-переможці отримали дипломи, цінні подарунки та презентували свої досягнення. Чернігівське обласне відділення української бібліотечної асоціації бібліотекам-переможцям на
поповнення бібліотечних фондів виділо по 300 грн, та бібліотекам-учасникам конкурсу по 100 грн.З аналітичним оглядом діяльності публічних бібліотек області виступали директор ОУНБ ім. В.Г. Короленка Аліференко І.М., Шеша Н.І. – зав. від. методології та бібліографічної роботи обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського, Лобода Г.В. – провідний бібліотекар обласної бібліотеки для юнацтва. Під час семінару відбулось обговорення проекту "Мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні". Розглядали також актуальні питання: роль бібліотеки в умовах кризи; популяризація бібліотечних послуг; привернення уваги користувачів бібліотеки до читання; яким має бути бібліотечний сайт; вимоги до видавничої продукції бібліотек.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 


Читати на сайті "Чернігівщина". - Режим доступу
________________________________________________________________

Бібліотеки Чернігівщини

День бібліографії «Книжкова весна у квітні» нещодавно пройшов у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей ім. М. Островського.  Учні 27 загальноосвітньої школи знайомилися з дитячими видавництвами України та з книжковими новинками від письменників Чернігівщини, які пишуть для дітей. Захід присвячено Всесвітньому дню книги і авторського права.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -
_________________________________________________________________

В обласній бібліотеці для дітей ім. М.Островського кращі діти-читачі з усієї області зустрілися на обласному святі-конкурсі «Діти, що читають-майбутнє України», яке щорічно з 2005 року відбувається в рамках Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач року» . Фіналісти з багатьох регіонів Чернігівщини змагалися у різноманітних конкурсах, пов’язаних з літературою, читанням на звання кращого читача області: діти взяли участь у літературній вікторині за творчістю відомого українського письменника, ювіляра цього року Всеволода Нестайка і в конкурсі знавців довідників, енциклопедій «Хочу я все знати», в традиційному конкурсі-контрольній з української. Діти завжди залюбки змагаються в таких цікавих завданнях з літератури, мови і достойно завершують конкурси.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу
___________________________________________________________________
В читальній залі Прилуцької міської бібліотеки імені Любові Забашти пройшло зібрання шанувальників книги з назвою «Культурний спадок людства – книга», присвячений Всесвітньому дню книги і авторського права. Він зібрав бібліотекарів, письменників, учителів, студентів. Спершу було презентовано буктрейлери (невеличкі відеоролики, які в довільній формі розповідають про книги) на книги поетів Прилуччини, у яких пересічні громадяни міста читали поезію Л. Черненко, Л. Забашти, М. Турківського, Н. Костюк та інших місцевих поетів.
 Головною подією стала презентація книги «Акорди пісень» прилуцької поетеси Ніни Полив᾽яної, котра у своїй творчості звертається до проблем сьогоднішньої України, її жалів та радостей. І дуже важливо, що її слова знаходять відгук в серцях вдячних читачів, свідченням чому є те, що багато поезій покладено на музику. Вітав гостю ансамбль «Вербиченька», у виконанні якого звучали українські народні пісні, а окремі – дуетом з Ніною Полив’яною.

Телерадіоагенство "Новий Чернігів". - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу
________________________________________________________________________

23 квітня бібліотекою-філією №3 для дітей, бібліотекою-філією № 4 та Канадсько-Українським Центром було проведено годину мужності «Незламні воїни АТО». Захід проходив в рамках патріотичного проекту «Небесна Сотня. Пантеон» за сприяння управління культури Чернігівської міської ради. В заході брали участь учні 8 та 10 класів ЗОШ №27, викладачі школи мистецтв, користувачі бібліотек. На початку зустрічі присутні вшанували пам'ять загиблих воїнів АТО хвилиною мовчання та натхненно виконали Державний Гімн України. Перед запрошеними виступив учасник АТО Віталій Задорожний («Вікінг»), який почав свій патріотичний шлях на Майдані. Цікаво та змістовно розповів про патріотизм наших воїнів на передовій та відповів на численні питання присутніх. В ході зустрічі відбулась презентація збірки віршів «Хоробрі серця» Ніни Смолянко. В своїх творах вона передала власні переживання подій сьогодення в Україні. 

Новини Чернігова. - Режим доступу
___________________________________________________________________

Чернігівська обласна бібліотека для дітей продовжує випуск краєзнавчої дайджест-серії «Роде наш красний, роде наш прекрасний». Цього року побачили світ 25 та 26 випуски даного 
видавничого проекту.  Чернігівщина славиться видатними особистостями, які прославили нашу Україну на весь світ. Саме до такої постаті привертає увагу матеріал «Герой України – Олександр Качура». Про видатного винахідника, машинобудівника, організатора однієї із найпотужніших кампаній України та світу наш матеріал. Тернистий і непростий шлях завоювання лідерства у галузі вітчизняного машинобудівництва, створення конкурентоспроможної продукції - про все це читачі дізнаються із нового дайджесту, який розповідає про сучасного Героя України Олександра Качуру.  Інша постать, на яку звертаємо увагу наших користувачів – Дмитро Жабинський – герой війни із фашистськими загарбниками. Молодий, завзятий, розумний хлопець, який у день свого 25-річчя віддав своє життя за цілісність і свободу рідної країни. До 95-річчя від дня народження героя бібліотека видала матеріал «Зоряні крила», в якому читачі дізнаються про спалах зірки Дмитра Жабинського, який освітив і захистив своїм подвигом рідну Батьківщину.

Читати на сайті Новини Чернігова. -  Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_________________________________________________________________________

В обласній бібліотеці для дітей імені Островського відбулось незвичайне свято - «День 
народження письменника в бібліотеці». Вперше в бібліотеці розпочали такий проект і присвятили його чернігівській письменниці – Тетяні Іванівні Пакалюк. Напередодні, а саме 19 березня, вона відзначала свій день народження.  Цей урочистий захід почався виступом ансамблю бандуристів «Промінці». Емоційні, сповнені щирим теплом поздоровлення дорослих та дітей, танці, пісні, квіти, книжкова виставка та фільм-біографія – це все знайшло відгук в душі Тетяни Іванівни та сподобалось гостям.  Тетяна Пакалюк відкрила присутнім свої думки, творчі плани, прочитала уривок з нового твору та подарувала книги бібліотеці. Допитливі юні читачі розпитували письменницю про її життя, творчість та цікавились, як стати поетами.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

_________________________________________________________________________

7 квітня у Чернігівській міській бібліотеці імені М. Коцюбинського стартував книжковий нон-стоп «Територія слова: українська література у вільному суспільстві», організований бібліотекою
та Чернігівським національним педагогічним університетом імені Т. Г. Шевченка. У рамках цього заходу відбулася зустріч з письменниками Оленою Печорною та Сергієм Дзюбою, членом Української бібліотечної асоціації Віталієм Даценком та іншими цікавими особистостями. Відвідувачі мали змогу не лише ознайомитися з новітніми тенденціями у розвитку української літератури, поспілкуватися з авторами різних за жанрами творів, придбати книгу з автографом, а також взяти участь у квесті-подорожі по книжковій виставці та пригоститися справжньою «літературною кавою» у бібліобарі.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________________________________________________

В читальній залі Чернігівської міської бібліотеки-філії № 4 пройшла презентація книги письменника Сушко Михайла Федоровича „Де тебе носило…”. Нещодавно книга була номінована на щорічний конкурс, який заснувала міська бібліотека ім. М.М.Коцюбинського.
Михайло Сушко відомий сатиричними публікаціями в обласних і республіканських газетах, виступами по радіо і телебаченню на захист природи. Неодноразово був переможцем на кращу екологічну публікацію. Книга, представлена на презентації є четвертою в творчому доробку письменника. На зустрічі були присутні учасники клубу „Рідні джерела”, користувачі бібліотеки та відвідувачі Деснянського територіального центру соціальної адаптації.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
______________________________________________________________________
Фестивалі, конкурси  в галузі культури


23 квітня   презентували  новий проект у сфері зеленого туризму у Чернігові. Фестиваль «Десна туристична» вперше проходитиме в нашому обласному центрі 23 травня та має на меті нагадати жителям нашої області та країни про відпочинок на «зачарованій Десні» і не тільки. Крім того, організатори привчатимуть чернігівців до культури відпочинку на природі, привертатимуть увагу громадськості до екологічного стану наших річок. У програмі фестивалю: парад різноманітних плавзасобів, як-от: водні дачі, плоти, байдарки, катамарани, човни-дракони, катери і навіть яхти під вітрилами. Старт відбувся на пляжі «Золотий берег», а фініш – на базі «Хімік» за пішохідним мостом. Крім того, всі бажаючі змогли безкоштовно покататися на цих видах водного транспорту та скуштувати смачної рибної юшки. Організатори презентували ще й містечко активних і екстремальних видів відпочинку. Окремо працював «дитячий майданчик», а місцеві майстри представлять свої вироби, сувенірну продукцію. Була представлена концертна програма для молоді.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу  
________________________________________________________________________ 


17-18 квітня в Чернігові проходив Восьмий міський хоровий конкурс-фестиваль «Воскреслий 
Христос дарує радість дітям» у рамках сьомої Міжнародної Пасхальної хорової асамблеї «Духовність єднає Україну». Місцем проведення фестивалю традиційно є Церковно-просвітницький центр Всіх Святих Землі Чернігівської. Фестиваль має на меті розвиток духовності, активне впровадження народних традицій, звичаїв та обрядів. Крім того, це ще й розширення репертуарної палітри дитячих хорових колективів за рахунок творів духовного спрямування. У конкурсі-фестивалі беруть участь учні початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, викладачі мистецьких навчальних закладів, інші хорові колективи. Засновники фестивалю: Чернігівська міська рада, Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, управління культури Чернігівської міської ради, управління Чернігівської єпархії Української православної церкви, Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм, Академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського, комунальний позашкільний навчальний заклад «Чернігівська міська школа мистецтв», комунальний позашкільний навчальний заклад музична школа №1 ім. С. В. Вільконського.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
_____________________________________________________________________

Відповідно до наказу Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв проведено XІІІ обласний конкурс-виставку робіт з образотворчого мистецтва серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів під гаслом «Єдина країна».  15 квітня 2015 року в приміщенні Чернігівської дитячої художньої школи відбулось урочисте відкриття виставки творчих робіт учнів, що стали переможцями конкурсу. Конкурс проводився з метою: формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття любові до України, виховання у дітей та молоді поваги до своєї Батьківщини і традицій свого народу, популяризації дитячої художньої творчості, обміну творчими досягненнями. Завдяки патріотичній спрямованості конкурсу, учні збагатили свої знання про Україну та рідний край, змогли отримати новий досвід художньо-мистецької діяльності. На конкурс було представлено 140 робіт: 65 робіт у номінації «Живопис», 32 роботи у номінації «Графіка»; 43 роботи у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво». Кожен твір неповторний за своїм задумом, композиційним вирішенням, колористичною гамою.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
________________________________________________________________________ 

У місті Чернігові, 17 квітня, пройшов конкурс «Міс туризм – Чернігів 2015», учасницями якого стали найкрасивіші дівчата нашого міста. Вже втретє цей конкурс краси, таланту і натхнення відкриває туристичний сезон у нашому місті. Цього року у фіналі конкурсу взяли участь 16 дівчат. Серед них дівчата з Києва, Ніжина, Черкас і навіть Донбасу. А відкрили це свято красуні і красені з Чернігівського народного хору. Дефіле учасниць конкурсу по сцені чергувалося з виступами шоу-балету «Парадокс» та шоу-групи «Гьолз-Бенд». Учасниці конкурсу запрошували гостей в Чернігів на різних мовах світу, показували на сцені свої таланти, демонстрували промо-ролики, які рекламують туристичний потенціал Чернігова.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу
_________________________________________________________________________

Відбувся обласний конкурс серед учнів «Граємо та співаємо джаз». Конкурс проводився з метою розвитку виконавської майстерності учнів, виявлення та підтримки обдарованих дітей, обміну творчими досягненнями. Конкурсанти змагались у 11 номінаціях: фортепіано, фортепіанні ансамблі, ансамблі струнних інструментів, сольний спів, вокальні ансамблі, духові інструменти, ударні інструменти, ансамблі духових інструментів, мішані ансамблі, вокально-інструментальні ансамблі, електрогітара.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________________________________________________

Чернігівським обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв спільно з Чернігівським музичним училищем ім.Л.Ревуцького організовано та проведено обласний конкурс виконавців на бандурі серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області.  Конкурс проводився з метою розвитку виконавської майстерності учнів шкіл естетичного виховання, виявлення та підтримки обдарованих дітей, обміну творчими досягненнями.


Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________________________________________________

Проведено обласний конкурс виконавців на народних інструментах (домра, балалайка) серед учнів. Конкурс проводився з метою розвитку виконавської майстерності учнів шкіл естетичного виховання, виявлення та підтримки обдарованих дітей, обміну творчими досягненнями.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________________________________________


Фотомистецтво

Шайгородському стукнуло 60! ФОТОприсвята Віктора Кошмала. - 

Новини Чернігова. - Режим доступу

Перегляд на сайті Високий Вал. - Режим доступу
________________________________________________________________________
Дитяча творчість


З метою підготовки до святкування Вербної неділі та Великодня учням Чернігівської дитячої художньої школи було запропоновано взяти участь у майстер-класі з писанкарства. 
Проводили майстер-клас з писанкарства директор ЧДХШ Рибіна-Ткач Марія Юріївна та викладач Дзюб Наталія Василівна. Головною його метою було не тільки ознайомлення учнів класних керівників Загребної О.М. та Федоритенко Т.М з технікою писанкарства, а й колективне створення ряду писанок і крапанок. До майстер-класу учні долучилися з неабиякою зацікавленістю та великим бажанням. У створенні писанок активну участь брали учні ЧДХШ – Іскандарян Неллі, Косовець Євгенія, Куксань Марфа, Олійник Аліна, Разенкова Маріанна, Руденок Ангеліна, Тимошенко Олександр, Янчук Марія, Приступа Юлія, Чепурна Олександра, Шевченко Єлизавета, Колієнко Еріка та інш. Прикладом свого розпису вони продемонстрували легкість та доступність роботи писачком по яєчній шкаралупі. Процес зафарбовування писанок приніс безліч вражень та здивувань. Створені писанки будуть представлені на «Дереві життя» в Чернігівській дитячій художній школі до Великодня.

Читати на сайті Новини Чернігова. -  Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________________________________________

У квітні в місті Чернігові відбуваються презентації декількох експозицій «Дерев життя». .

Викладачі Чернігівської дитячої художньої школи цього року створили їх із долученням найкращих писанок , що символічно об’єдналися під гаслом «Чернігівський край-писанковий рай». У експозиції Великодніх рукотворних «Дерев життя» ввійшли писанки вихователів та діток дошкільних навчальних закладів міста Чернігова, учнів та викладачів Чернігівських загальноосвітніх шкіл, Чернігівської дитячої художньої школи, Чернігівської міської школи мистецтв. Це писанки, крашанки, дряпанки, мальованки та яйця виконані в різноманітних сучасних техніках з орнаментами та символами Чернігівської області. «Дерево життя», представлене в Міському палаці культури ім. В. Я. Радченка на передодні Великодня, прикрашене писанками, мальованками та іншими різноманітними писанками експонуватиметься на радість відвідувачів та шанувальників народної творчості

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
_______________________________________________________________________

З 11 квітня до 22 квітня в Чернігові триває виставка дитячих малюнків «Світле свято Пасхи».
Вихованці дитячих садочків Чернігова на виставку представили біля 200 робіт різної техніки та жанру. Вражає дитяча безпосередність та водночас розуміння величі події , яку вшановує весь християнський світ. Виставку відвідують як дорослі, так і діти з батьками та вихователями. З задоволенням приймають участь у безкоштовній фотосесії, біля власних малюнків, або тих, які найбільш сподобались.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу  

__________________________________________________________________________


Яскравим свідченням прояву високої патріотичної свідомості та міцної громадянської позиції підростаючого покоління Чернігівщини є проведення обласного фестивалю-конкурсу «Озброєні піснею». Організаторами та ідейними натхненниками творчого заходу стали Управління освіти і науки облдержадміністрації, Благодійний фонд ім. Софії Русової та Чернігівський обласний Палац дітей та юнацтва. Фінал пісенного патріотичного марафону «Озброєні піснею» відбувся 17 квітня на базі Чернігівського обласного Палацу дітей та юнацтва. Журі відбіркового туру фестивалю-конкурсу визначило 16 виконавців патріотичної пісні, які і змагались за звання кращих на завершальному етапі змагань.


Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу


Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
______________________________________________________________________

Туризм


Чернігівщина презентує світу активні види відпочинку на Десні. - Режим доступу
_____________________________________________________________________

18 квітня на Алеї Героїв у Чернігові відбулося яскраве дійство - урочисте відкриття туристичного сезону 2015. Урочисто відкриваючи туристичний сезон у Чернігові, голова 
Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч привітав всіх присутніх з цією знаковою
подією та зауважив, що Чернігівщина – дуже цікавий край з великою кількістю різноманітних туристичних об’єктів та пам'яток архітектури, які потрібно популяризувати серед туристів, а також докласти максимум зусиль для розвитку та розбудови туристичної інфраструктури в Чернігові та Чернігівській області. Цього дня гостям та мешканцям міста була представлена широка програма заходів на підтвердження усталеної думки про те, що Чернігів є дійсно «містом легенд». В цьому зайвий раз переконало присутніх видовищне історико-культурне дійство за участю професійних та аматорських мистецьких колективів біля Катериниської церкви, Борисоглібського собору та на майданчику біля пам’ятника Т.Г.Шевченку. А наймасовіше дійство відбулося на Алеї Героїв, де працювали туристична виставка та містечко майстрів, проводилися різноманітні майстеркласи і конкурси для глядачів.Як завжди, порадували чернігівців і гостей міста своїм розмаїтим доробком майстри Центру народних ремесел для дітей та юнацтва і народного об’єднання художників «Деснянська палітра», що впродовж багатьох десятиліть діють при обласному навчально-методичному центрі культури і мистецтв.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар