Translate

вівторок, 5 січня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини в ЗМІ (СЕРПЕНЬ-2015)

Загальні питання 

24 серпня, Чернігів, як і вся України відзначає 24 річницю з Дня Незалежності України. Урочистості розпочалися з покладання квітів до пам’ятника Т. Г. Шевченку. Вшанувати пам’ять Великого Кобзаря прийшли, голова облдержадміністрації Валерій Куліч, міський голова Олександр Соколов, народні депутати України представники духовенства, державних установ, військовослужбовці та мешканці міста. Після урочистостей біля пам’ятника Кобзарю, високопосадовці попрямували до пам’ятного знаку «Борцям за волю та незалежність України» де також відбулося покладання квітів та мітинг. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять всіх борців за волю України минулих сторіч, Героїв Небесної Сотні, воїнів, загиблих в АТО. В скорботі схилили голови присутні біля меморіальних стендів Героям Небесної сотні. Тут також
відбулося покладання квітів.

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). -  Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу
_
________________________________________________

Щороку 23 серпня в Україні відзначають День Державного прапора. Зранку у Чернігові на центральній площі провели урочисте дійство підняття жовотоблакитного символа нашої держави. Привітати чернігівців та гостей нашого міста прийшли представники Чернігівської обласної державної адміністрації та народні депутати України. Разом із проведенням церемонії підняття прапора за традицією провели акцію «Я - громадянин України». Представники адміністрації міста урочисто вручили 16-річним чернігівцям їх перший дорослий документ – паспорт громадянина України. Для молодих українців ця подія є дуже значною.


ТРК «Новий Чернігів». - Режим доступу

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу 

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу + Режим доступу
_________________________________________________

Державний прапор України довжиною у 33 метри від Красної площі учні навчальних закладів області понесли до храму Святої Катерини. На схилі біля Катериненської церкви традиційне фото на фоні державного прапору. Цього року організатори вирішили не завершувати урочистості на честь державного прапору біля Катериненської церкви. Від стін храму 33-рьох метрове жовто-блакитне полотно спортсмени на велосипедах повезли вулицями міста через центральний парк культури та відпочинку до Десни в районі пляжу Золотий берег. А звідти державний символ підхопили вже інші спортсмени.

ТРК «Новий Чернігів». - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу  

________________________________________________

 Цьогорічна виставка плодів та квітів «Щастя краси» зібрала більше 120 учасників. Проте ще більше чернігівців прийшли помилуватися тим, що зробили чернігівські майстрині. Тваринки із соломи, карта України із насіння, скульптури із плодів та море квітів. Центральний парк культури та відпочинку перетворився на великий різнобарвний килим. І кожна експозиція наповнена своїм змістом.

ТРК «Новий Чернігів». - Режим доступу
_________________________________________________ 

17 серпня 2015 року за заслуги перед Українською Православною Церквою та з нагоди свята 1000-ліття від дня пам’яті святого рівноапостольного князя Київського Володимира архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій був возведений у сан митрополита.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -                  Режим доступу
____________________________________________________

У мальовничому куточку, на березі річки Десна що на Чернігівщині, відбувся освітній проект "Einheit durch Kultur" для керівників та активістів німецьких громадських організацій України. У цьому проекті взяли участь представники німецьких громадських організацій з Києва, Одеси, Кременчука, Білої Церкви, Чернігова, Городні. В рамках проекту проводилися освітні, культурологічні заходи, групові та індивідуальні заняття з німецької мови. Глибоко хвилюючою була літературно-художня зустріч з художницею, письменницею (членом Спілки письменників України) - Галиною Невінчанною (Мартін). 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
__________________________________________________

 11 серпня у м. Батурин Бахмацького району Чернігівської області розпочнеться Всеукраїнська акція «Гетьманський Батурин», спрямована на патріотичне виховання молоді.  Захід триватиме до 24 серпня і закінчиться у м. Полтава участю у заходах приурочених до Дня Незалежності.  Мета акції – утвердження патріотизму, духовності, моральності та формування загальнолюдських цінностей у молодого покоління, сприяння формуванню українського державницького світогляду учасників; виховання молоді на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадянської позиції, здорового способу життя, духовно багатої та фізично розвиненої особистості.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________________________ 


У Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації з 12 серпня – нове керівництво. За погодження Міністерства культури України, директоркою департаменту стала Ірина Олександрівна Должикова.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу  
________________________________________________________ 

14 серпня 2015 року відбулося засідання президії Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті. На засіданні було прийнято рішення щодо включення трьох щойно виявлених об’єктів історії та одну – археології до переліку об’єктів культурної спадщини Чернігівської області, внесення пропозиції до Міністерства культури України щодо зміни статусу пам’яток археології Коропського району (Стоянка і поселення «Бужанка-2», та Стоянка «Мезинська») з місцевого на національне значення. Також було погоджено зміну статусу земельної ділянки по вул. Береговій у місті Чернігові за результатами проведеної розвідки.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 
_________________________________________________________   

Концепцію відзначення Дня Державного Прапора України та Дня незалежності України у м. Чернігові та області обговорили на засіданні оргкомітету з підготовки і відзначення головних державних свят, яке 11 серпня провів перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_________________________________________________________ 

4-5 серпня Чернігівським обласним навчально-методичним центром культури і мистецтв за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій було проведено дводенний семінар-практикум для керівників колективів та методистів з фольклорного жанру.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -
________________________________________________________ 

Відзнаки в галузі культури

Перша леді України Марина Порошенко нагородила юну ніжинську художницю Мирославу Павлюченко за перемогу у всеукраїнському конкурсі «Омріяна Україна очима дітей».  Одна із 30 переможців конкурсу Мирослава Павлюченко малювати й ліпити дивовижні скульптури почала змалечку. Тому ледь маленькій художниці виповнилося 4 роки, мама відвела її на навчання до школи мистецтв при НУКіМ ім. Марії Заньковецької. А в 6 років, переступивши поріг Ніжинської ЗОШ № 15, Мирослава стала ще й вихованкою досить відомого в місті та за його межами зразкового художнього колективу «Фітодизайн» при НБДЮ (керівник Л. Б. Петренко). Ніжинці можуть милуватися першими в Україні вернісажними будинками, завдяки перемозі Мирослави у всеукраїнському конкурсі «МамоЯмалюю» («Втіль свою мрію»). Відтак був іще ряд перемог, серед яких і диплом ІІІ всеукраїнського конкурсу «Віра. Надія. Любов». І ось – нова висока відзнака! 

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу
____________________________________________________

28 серпня 2015 року на сесії Чернігівської міської ради було прийняте рішення про надання Народному художнику України Анатолію Никифоровичу Шкурку звання почесного громадянина міста Чернігова. Це стало можливим за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної адміністрації, Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана, громадськості.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Новини Чернігова. -  Режим доступу 

Чернігівщина. - Режим доступу
____________________________________________

21 серпня 2015 року Указом Президента України №491/2015 “Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня незалежності України” за значний особистий внесок у державне будівництво, консолідацію українського суспільства, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, активну громадську діяльність, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм, було присвоєно почесне звання "ЗАСЛУЖЕНИЙ АРТИСТ УКРАЇНИ" СУЛІМОВСЬКОМУ Сергію Васильовичу — артистові-вокалісту, провідному майстрові сцени Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Колектив Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм та Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації щиро вітають Сергія Сулімовського з цією високою відзнакою та зичать йому творчого натхнення й нових звершень на мистецькій ниві Чернігівщини!

Чернігівщина. - Режим доступу
______________________________________________


Названо лауреатів Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» за 2015 рік. 

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -                  Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу
__________________________________________________ 

Чернігівці серед нагороджених ІV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського.


Новини Чернігова. - Режим доступу
_________________________________________________

Будемо пам'ятати

19 серпня 2015 року пішов з життя Заслужений артист України, артист вокаліст-соліст, провідний майстер сцени Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм МИКОЛА ДЕМ’ЯНОВИЧ ЮСЬКОВ

Читати на с айті Високий Вал. - Режим доступу



Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 
Режим доступу 

________________________________________________ 

Бібліотеки області

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка 



27 серпня у Мистецькій вітальні відбулася творча зустріч та відкриття виставки картин "Запах хризантем", чернігівської художниці Людмили Толбаєвої до 65-річчя від дня народження та 20-річчя виставкової діяльності.

Читати на сайті Сівер центр. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу

_____________________________________________
26 серпня у великій читальній залі обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка відбулося секційне засідання методичного об’єднання шкільних бібліотекарів з проблеми "Сучасний учень і культура читання. Інноваційні форми роботи шкільної бібліотеки з популяризації української книги. Злагоджена робота бібліотекарів, вчителів, батьків як успіх і результативність". В ході семінару шкільні бібліотекарі підвели підсумки роботи за 2014-2015 роки, обмінялися
досвідом. Зацікавила нових користувачів книжкова виставка-огляд "Сучасна школа України: нова методична література", де представлені видання методичної літератури та великий перелік періодичних видань з різних галузей знань.

Новини Чернігова. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації. - Режим доступу 

Читати на сайті Новий Чернігів. - Режим доступу
_______________________________________________ 

20 серпня до Дня Прапора України (23 серпня) та Дня Незалежності України (24 серпня) працівники Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка провели акцію "Моя найкраща Україна". Мета цієї акції – звернути увагу чернігівців та гостей міста на кращі книги з правознавства, історії України, краєзнавства, українознавства, народних звичаї та обрядів, української вишивки, народної медицини, української кухні. Всі структурні підрозділи бібліотеки оформили майданчики, де презентували літературу різного спрямування.   
Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу
Новини Чернігова. -  Режим доступу 

Читати на сайті Час Чернігівський. - Режим доступу  

Читати на сайті Чернигов инфо. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті newVV.net. - Режим доступу


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті 4ernigiv.info. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Сіверцентр. -  Режим доступу

Переглянути на сайті Новий Чернігів. - Режим доступу
 
__________________________________________________  

Сектор документів іноземними мовами та центр "Вікно в Америку" продовжує співпрацю з Корпусом Миру в Україні та Першими Київськими Державними Курсами Іноземних Мов. У рамках партнерства Павловська Олена Юріївна, заступник директора Чернігівської філії та викладач англійської мови, посприяла організації роботи з волонтером Корпусу Миру. 10 серпня до бібліотеки ім. В.Г. Короленка завітав волонтер Корпусу Миру – Одін Перез. 

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу 


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті newVV.net. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

____________________________________________________   

 17 серпня відбулася чергова зустріч працівників обласної бібліотеки з вимушено переміщеними
особами у міському центрі зайнятості. Під час заходу завідувачка відділу документів з економічних та технічних наук Галина Коваленко презентувала довідник "Інформація для внутрішньо переміщених осіб з окупованих територій. Адресні ресурси міста Чернігова", ознайомила з послугами, які надаються бібліотекою безкоштовно для даної категорії користувачів. Про роботу Центру правової інформації, який діє на базі бібліотеки, розповіла провідний бібліотекар відділу документів суспільних та гуманітарних наук Інна Лагута. Під кінець зустрічі бібліотечні працівники відповіли на запитання переселенців, подарували довідник та брошуру "Реєстраційні дії", розроблену в рамках виконання заходів "Програми підтримки малого та середнього підприємництва у м. Чернігові на 2015-2016 роки". А присутні переселенці записалися до бібліотеки і стали нашими користувачами. Сподіваємося, що вимушено переміщені особи отримали для себе корисну інформацію.

Читати на блозі Центр правової інформації ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка. - Режим доступу
_______________________________________________________ 


"Я пропоную свій досвід" під такою назвою пройшов круглий стіл бібліотекарів сільських та селищних бібліотек Чернігівщини 12 серпня, на території історико-меморіального музею-заповідника "Ганнина Пустинь", що на Борзнянщині. Бібліотекарі обмінювались досвідом роботи з колегами, різноманітністю послуг та креативним підходом залучення користувачів до
бібліотек. Більше тридцяти бібліотекарів майже зі всієї області завітали до колег Борзнянської ЦБС. Зустрічали бібліотекарів Чернігівщини заступник голови Борзнянської райдержадміністрації Бондаренко Віктор Володимирович, начальник відділу культури Кизюн Роман Леонідович, голова сільської ради с. Оленівка Кривець Володимир Васильович. Під час поїздки учасники відвідали Оленівську сільську бібліотеку-філію, яка стала переможцем конкурсу від Чернігівського обласного відділення УБА "Краща робота бібліотеки по відзначення 200-річчя Т.Г. Шевченка", побували в історико-меморіальному музеї-заповідника "Ганнина Пустинь" та обговорили спільні проблеми бібліотек у час реформ за круглим столом. Виїзний захід для сільських бібліотекарів відбувався за ініціативи Чернігівського обласного відділення Української бібліотечної асоціації у партнерстві з Чернігівською ОУНБ ім. В.Г. Короленка та Борзнянською ЦБС.

Читати на сайті Чернігівське обласне відділення УБА. - Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу  


Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу 


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Час Чернігівський. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу


_________________________________________________

6 серпня в конференц-залі готелю "Україна" відбулась презентація "Нацистський геноцид ромського народу в Україні. Місце дії – Чернігів", а також був презентований відео-ролик "Ми пам'ятаємо (Na Bister)", створений ініціативною групою з числа стипендіатів Ромського освітнього фонду.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу
_____________________________________________________
4 серпня у Мистецькій вітальні бібліотеки відбулася творча зустріч із чернігівською художницею Наталією Михайлівною Савостою. Одні малюють портрети, іншим до душі натюрморти, а Наталія любить зображати тварин. На виставці "У світі тварин" молода художниця вперше представила свої живописні роботи. Більше 20 картин, виконаних в техніці олії та акварелі несуть позитивну енергію, викликають роздуми, захоплюють своїми кольорами. Художниця цікаво розповіла про свій улюблений жанр – анімалістику. Тварини – це частинка живої природи, того прекрасного, яким художники милувалися у всі часи. Передача образів звірів і птахів у зображенні вимагає особливого підходу, тонкої майстерності. Наталії це вдається, бо вона дуже любить спостерігати за їх поведінкою та життям, милується їхніми витонченими рухами, окрасою шкіри, виразністю силуетів і намагається точно відтворити характер та звички тварин на полотні.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Відео на YouTube. -  Режим доступу
_____________________________________________________  

Бібліотеки Чернігівщини 

   Побачила світ нова книга про захисників України «Борись в ім’я честі». Дане видання - це розповідь про наших захисників та перша спроба зібрати й систематизувати інформацію про учасників АТО в межах Чернігівського району. Цю непросту роботу здійснили працівники централізованої бібліотечної системи Чернігівського району. Книга «Борись в ім’я честі» складається із трьох частин: в першій частині «Уклін вам, воїни! Уклін вам, воїни АТО!» йде розповідь про учасників АТО – уродженців Чернігівського району. Друга частина книги присвячена нашим землякам, які в боротьбі за Україну пожертвували найдорожчим – життям. Третя частина має назву «Вісточки на передову», адже на фронт українським військовим регулярно відправляється посильна допомога від земляків і ніщо не радує їхні серця так, як щирі дитячі малюнки, нехитрі обереги, виготовлені дитячими руками. Близько чотирьохсот героїчних імен наших земляків лягли в основу книги «Борись в ім’я честі». І за кожним іменем – доля, а ще – куточок рідної землі, сільська громада, яка доручила своєму синові стояти на варті заради цієї землі, заради всієї України – вільної і неподільної. Різні за віком, різні за фахом, але об’єднані спільною метою, вірою у перемогу, вони залишили рідні села, свої домівки, роботу, щоб стати на захист Батьківщини, своїх батьків і дітей.

Міністерство культури України. - Режим доступу

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Новини Чернігова. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
______________________________________________ 

В читальному залі відділу 5-9 класів обласної бібліотеки для дітей імені Островського була відкрита книжково-ілюстративна виставка «З днем народження, країно», яка познайомила відвідувачів з історією української держави та її основними віхами у державотворенні , а також пройшла година державності «Моє ім’я Батьківщина».
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

____________________________________________________ 

Відбулася година державності державності «Хай в серці кожної дитини, живе любов до України». До обласної бібліотеки для дітей імені Островського на годину державності «Хай в серці кожної дитини, живе любов до України» завітали вихованці ДНЗ № 74, щоб долучитись до вшанування найголовнішого державного свята – дня Незалежності України. Маленькі патріоти дізнались, чим така особлива та приваблива рідна земля, які національні символи має Україна та як зробити майбутнє країни щасливим. Милуватись просторами рідного краю допоміг відео-кліп «Це найкраща земля». Діти привітали свою країну з днем народження букетом квітів, намальованих власноруч. Серце кожного українця переповнює любов до рідної країни, тривога за майбутнє, біль за її втратами. Ми твердо знаємо, що Україна – найкраще місце на землі, а тому віримо в неї.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу 
______________________________________________________ 

Музейна діяльність 

28 серпня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття виставки "Квіти Батьківщини". Декоративний розпис – це не лише оздоба житла, а й особливий символічний код українського мистецтва, в основі якого лежить поетично-образне світосприйняття автора, любов до рідної землі і людей, а простота малюнка приховує довгу й копітку роботу мистця. У цьому виді декоративно-ужиткового мистецтва найповніше втілені естетичні уявлення, ключові цінності й художня культура української нації.Віками у кожній місцевості поступово виробився свій усталений характер орнаментальних мотивів, прийомів і технічних засобів оздоблення будівель та інтер'єру, речей побуту. Одним з провідних осередків художнього розпису є с. Петриківка на Дніпропетровщині, відомий ще з часів козаччини центр народного малярства. Його визначальними рисами є специфічна техніка виконання й оригінальний арсенал виражальних засобів. Петриківський розпис репрезентований на виставці творами Володимира Глущенка, Андрія Пікуша, Марії Бельмас, Надії Кондратюк, Марії Кравець.

Новини Чернігова. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
_______________________________________________________  

24 серпня в Чернігівському о
бласному художньому музеї імені Григорія Галагана відкрилася виставка наївного живопису Марії Жук «А сама живу как заворожена…»  Марія Петрівна Жук (1924-2011) народилася і жила в селі Бігач Чернігівської області. Вона почала малювати десь після 65 років, коли її четверо дітей стали вже дорослими і самостійними , а спокій і тиша сільської хати подарували можливість відчути глибше своє коріння та відобразити на простому білому полотні свої високі ідеали. На першому місці була бездонна і непорушна Віра в Бога, яка допомогла вижити Марії Жук у тому страшному житті, яке послала їй доля… Свої твори художниця супроводжувала віршованими рядками: «І хочеться не просто казати, а кричати на весь світ: Люди добрі! Не робіть боляче людині, якщо не знаете істини .»

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу
__________________________________________________ 

Петриківські розписи знову в Чернігові. Незабутня виставка «Петриківка — душа України» відкрилася з нагоди Дня Незалежності в музеї сучасного мистецтва «Пласт-Арт». Це — черговий спільний проект Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» і «Пласт-Арту». Справді, українська душа така ж квітуча і яскрава, як і цей петриківський живопис. Здається, надворі в день відкриття не так яскраво світило сонце, як було сонячно у виставковій залі «Пласт-Арту». Усе це — роботи видатного майстра петриківського розпису Тетяни Гарькавої та її учнів — студентів Дніпропетровського театрально-художнього коледжу. У день відкриття вони також проводили майстер-клас із петриківського живопису.

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу
___________________________________________________

23 серпня в рамках мистецького проекту «Музичні зустрічі в музеї» в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбувся благодійний концерт фортепіанної музики "Подаруй життя" у виконанні лауреата міжнародних конкурсів молодих піаністів Ярослава Биха на підтримку тяжкохворої Ярослави Навроцької.  В організації заходу взяли участь члени Чернігівського клубу Міжнародної організації Сороптимісток.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу 
___________________________________________________ 

21 серпня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття виставки хронікально-документальної фотографії "ВІЙНА ОЧИМА ГЕРОЇВ". На виставці представлені світлини бійців 41-го, 13-го, 1-го танкового батальйонів та волонтерів, що розповідають про своє життя в умовах АТО, жахливі наслідки війни, мрії про мир.

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
___________________________________________________ 

Гамірно було у палаці гетьмана Кирила Розумовського 21 серпня, у переддень найбільших державних свят. З нагоди Дня Прапора і Дня Незалежності України колектив заповідника запросив гостей на науково-просвітницький захід «З жита й волошок наш прапор ясний».


Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
___________________________________________________

20 серпня у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “ПРАПОР БОЙОВИЙ”. Вона створена до Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України.


Читати на с айті Високий Вал. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу  

__________________________________________________ 

20 серпня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулося літературно-музичне свято «Незалежна Україно, ми діти твої» приурочене 24-ій річниці Незалежності України.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -                  Режим доступу  
_____________________________________________________ 

Вперше в Чернігові виставка ікон, створених талановитим майстром зі Львова Левом Скопом!  Відкриття експозиції відбудеться 7 серпня о 12.00 у Чернігівському музеї сучасного мистецтва «Пласт-Арт» (вул. Горького, 6, на Валу).


Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 
_____________________________________________________ 


У Корюківському історичному музеї відбулася презентація книжки віршів Галини Василівни Рачек.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 

____________________________________________________ 


У перший декаді серпня 2015 р. у м. Корюківка Чернігівської області в історичному музеї відкрито велику оновлену експозицію землякам – сучасним захисникам України, які на Сході країни з честю боронять Вітчизну від неоголошеної російської агресії. Знаково, що її підготовка завершена до 24-ї річниці незалежності України. Центральне місце експозиції займають матеріали про загиблих земляків – героїв, які захищали нашу країну в лавах Збройних сил і Міністерства внутрішніх справ.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу 
______________________________________________________ 

Театрально-концертне життя 



30 серпня о 13 годині у міському парку культури і відпочинку відбудеться гала-концерт проекту «Арт-канікули».У програмі заходу: цікаві естафети, аква-грим, безкоштовна фотосесія, конкурси і розваги, виступи учасників проекту і мільйон мильних бульбашок.

 Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу




__________________________________________________ 



МОЛОДІЖНИЙ ТЕАТР готується до відкриття XXXI сезону

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). -                      Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

____________________________________________________


«Арія» - триб'ют-бенд «Герой асфальта» у Чернігові


Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу 







__________________________________________________

Благодійну зустріч-концерт організувала на чернігівському Валу авторка та виконавиця пісень з Рівного Христина Панасюк (гітара, вокал). Свою творчість, композиції і виручені від концерту кошти вона присвятила героям АТО.

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу
___________________________________ 


Творчі звіти, конкурси, фестивалі, свята мистецтв 

У Чернігові відбувся Ювійлейний Х Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур "Поліське коло". Головна мета фестивалю – відродження духовних цінностей і традицій національних культур, надання можливості молодому поколінню продемонструвати свої творчі досягнення, налагодження культурних і ділових зв’язків, творчий обмін досвідом. У концертній програмі X Міжнародного фольклорного фестивалю національних культур «Поліське коло» взяли участь 11 національно-культурних товариств з Чернігівщини та м. Біла Церква, найкращі художні та аматорські колективи з 12 районів Чернігівської області та естрадні виконавці Чернігівського обласного центру фестивалів та концертних програм.  Протягом усього дня в міському парку культури і відпочинку працювала виставка національно-культурних подвір'їв, традиційне «Містечко майстрів» та виставка «Чернігівщина-туристична».

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу + Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу

Чернігівщина. - Режим доступу
____________________________________________________

Музыканты из Чернигова дойстоно выступили на бардовском фестивале «Славутич-2015». Мне очень приятно, что среди победителей 2015 года есть и черниговцы. Дипломантами фестиваля стали любитчанин Тарас Тарасенко в номинации автор, Ольга и Руслан Швед из Чернигова стали дипломантами в номинации автор и исполнитель, а нежинец Алексей Шевченко в номинации автор стал лауреатом 20-го юбилейного международного фестиваля авторской песни «Славутич 2015». Среди участников первого фестивального концерта можно было увидеть и совсем юного Ореста Макаренко из Чернигова.

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал).  - Режим доступу
_______________________________________________________ 


В рамках Тринадцятого міського фестивалю культури та мистецтв «Серпневий зорепад» в місті Чернігові відбулося загальноміське свято-ярмарок та огляд-конкурс квітів та плодів «Щастя краси».

Читати на сайті Високий Вал. - Режим доступу

_________________________________________________________

Напередодні Дня Незалежності в Чернігові на території Центрального парку культури та відпочинку відбувся і мистецький фестиваль «Сорока ух». Його організатором виступила громадська організація «Пласт-Арт» за підтримки управлінь культури і споживчого ринку та підприємництва Чернігівської міської ради. Підготовка заходу розпочалася зранку, а вже опівдні приготування рибної юшки за різними рецептами йшло повним ходом – юшку варили з червоної, місцевої річкової, а також з інших видів риби. Юшкою посмакували понад 500 чернігівців, які прийшли відпочити та душевно поспілкуватися за тарілочкою цієї ароматної страви. Відповідний настрій учасникам заходу створювали творчі колективи міста. Зокрема, у концертній програмі фестивалю взяли участь народний аматорський хор «Калина», народний аматорський хор «Діти війни», зразковий ансамбль народного танцю «Каблучок», народний фольклорний ансамбль «Сіверяни» та дует сестер Михневич.

Новини Чернігова. - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар