Translate

вівторок, 5 січня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини в ЗМІ (жовтень 2015)

Загальні питання


Жовтень-листопад. У Чернігові в рамках відзначення 71-ї річниці вигнання нацистських загарбників з України відбудуться Дні єврейської культури.  31 жовтня у Міському Палаці культури (вул. Щорса, 23) – концерт «Мелодії єврейської душі». Початок о 14 годині.


Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Новини Чернігова. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________

29 жовтня обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв організовано та проведено засідання Ради директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області, що проходило в приміщенні Чернігівської музичної школи № 1 ім.С.Вільконського.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________________

28 жовтня Ураїна святкує 71-шу річницю визволення від фашистських загарбників. У Чернігові ветерани, громадськість, військовослужбовці, представники обласної та міської влади прийшли покласти квіти до Братської могили у сквері імені Попудренка. Далі чернігівці поклали квіти до Вічного вогню на Могилі Невідомого солдата, що на Болдиній горі. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій нацистських окупантів.

Високий Вал. - Режим доступу

Новини Чернігова. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Gorod.cn.ua (Чернігівський міський портал). - Режим доступу

Телеканал "Дитинець". - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу 

______________________________________

  18 жовтня відбулося освячення ікон до іконостасу у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці.  Чернігівську громаду Української Греко-Католицької Церкви відвідав Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, який здійснив Чин освячення та очолив Божественну Літургію. Іконостас є важливою частиною храму. Він відокремлює центральну частину храму від Святая Святих, але, водночас, поєднує земне з небесним.  «Початком єдності – нормальних людських відносин, є єдність і цілісність кожної окремої особи. Та надважливо є зберегти єдність і цілісність людини з Богом», - зазначив у проповіді Владика Йосиф. Прагнення гармонії, яке закладене у кожній людині, гарно передає техніка Чотириколір’я, у якій виконано іконопис. Для цього іконописець Тарас Марків скористався секретами давніх митців: для ікон використано лише природні матеріали, а різноманіття сюжету підкреслено не так кольоровою гаммою, як глибиною світла, що пронизує кожну ікону.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 
_____________________________________________

   18 жовтня в Чернігові відбулися святкові заходи з нагоди 300-ліття Катерининської церкви за участю Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, віце-прем’єр-міністра – міністра культури України В’ячеслава Кириленка та архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія. Серед почесних гостей духовенства були Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, керуючий справами Київської Патріархії, єпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон. Також у ранковій Божественні літургії та інших урочистих заходах взяли участь голова чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч, міський голова Олександр Соколов, народні депутати України, козацька громада, представники добровольчого і волонтерського рухів, органів державної виконавчої влади і органів місцевого самоврядування області, учасники АТО та їх родини.

Телебачення "Новий Чернігів" -  Режим доступу

Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу 


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу

Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Гаврик В. Триста років випробувань на шляху до любові : [Катерининська церква] / Вікторія Гаврик // Деснянська правда. – 2015. – 22 жовтня. – С. 2. Науменко В. Многая літа Катерининській церкві / Валентина Науменко // Деснянська правда. – 2015. – 17 жовтня. – С.1-2.Науменко В. Свято Катерининської церкви / Валентина Науменко // Деснянська правда. – 2015. – 15 жовтня. – С. 1.Лобановська В. Катерининська церква як символ Чернігова / Віра Лорбановська // Чернігівські відомості. – 2015. – 2ё1 жовтня. – С. 24.

К
оваленко Л. Архітектурна перлина козацької доби святкує свій 300-річний ювілей / Леся Коваленко // Чернігівські відомості. – 2015. – 14 жовтня. – С. 4. 
______________________________________________ 

   До 300-ліття Катерининської церкви 10 фактів з історії. Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА та заповідник "Чернігів стародавній" продовжує міні-проект до 300-ліття Катерининської церкви.  У 10 фактах розкажемо Вам як Катерининська церква пережила ці 300 років. Кожен день у цьому розділі ми будемо додавати по одному факту.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
____________________________________________

    В дні, коли вся Україна відзначає світле свято Покрови Пресвятої Богородиці, в Гетьманському її серці зібралися уродженці нашої землі. Бахмаччина, делегацію якої очолював голова районної державної адміністрації Міщук Віктор, приймала своїх синів - членів Чернігівського земляцтва в Києві на чолі з Соборою Анатолієм. Почесним гостем заходу був Президент України (2005-2010 рр.) Віктор Андрійович Ющенко, людина якій всі ми завдячуємо відродженням Батурина. Знаменитими та пишними бахмацькими короваями зустрічали господарі дорогий гостей. Віддаючи шану всім, хто навіки залишився в нашій пам’яті, віддавши своє життя за суверенність нашої України, біля Пам’ятного Хреста на Цитаделі Батуринської фортеці, присутні схилили голови в літії, яку відслужив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Об’єднала всіх і полинула до Бога «Молитва за Україну» у виконанні геніального українського хору імені Григорія Верьовки під керівництвом Героя України Анатолія Авдієвського. 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
______________________________________

    17 жовтня відбулося свято Дня Новгород-Сіверського району. У цей день сіверські громади з’їхалися з усіх куточків рідного краю. Відкрила свято голова районної державної адміністрації Олена Мовчан. Зі словами привітання виступили перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, народний депутат України Олег Купрієнко, голова районної ради Олег Бондаренко та Новгород-Сіверський міський голова Сергій Пунтус. Кращі люди району та усі учасники були відзначені грамотами та дипломами голови Новгород-Сіверської районної державної адміністрації за вагомий внесок у розвиток та розбудову Сіверщини. Сільськогосподарські аграрії, народні майстри представили свою продукцію на ярмарку-продажі. Оригінальні тематичні оформлення сільських подвір’їв запропонували сільські громади. Концертною програмою привітав зі святом району сіверян творчий колектив районного Будинку культури та гості з міста Шостка. Цікаву фольклорну програму під назвою «Грайте, музики троїсті» представили художні колективи сільських закладів культури району. На стадіоні пройшли спортивні змагання учнів загальноосвітніх шкіл району. Історико-культурний музей-заповідник "Слово о полку Ігоревім" приймав також участь у цьому заході. Була підготовлена виставка вишивки ХІХ-поч. ХХ століття "Українська минувшина".

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
_______________________________________ 

   Звіт про роботу Обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв. 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

_________________________________________ 


   14 жовтня у Чернігові урочисто відзначили День захисника України. Розпочалися  
урочистості покладанням квітів до пам'ятника Тараса Шевченка та пам'ятного знаку «Борцям за волю та незалежність України». Молебень за захисників України відправив настоятель храму Святої Великомучениці Катерини протоієрей Роман Кіник. Капела бандуристів імені Остапа Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм виконала музичні композиції «Пам'яті полеглих» та «Прапор України». Згодом колона учасників церемонії урочистою ходою пройшла у супроводі духового оркестру обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм від Катерининської церкви по Алеї героїв до Красної площі. Тут присутні вшанувати пам'ять полеглих у боях за свободу і незалежність України хвилиною мовчання. Прозвучав військовий салют. Відбулося покладання квітів від керівництва області до Братської могили воїнів, що загинули при визволенні Чернігова від нацистських окупантів, та меморіальної стели
чернігівцям, загиблим у зоні проведення антитерористичної операції. Всі присутні разом із митцями заспівали «Ще не вмерла України і Слава, і Воля» та молитву за Україну «Боже великий, єдиний, нам Україну храни». Продовжилися святкові заходи з нагоди Дня захисника України урочистими зборами в обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка. Під час урочистостей голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч вручив ключі від квартир та ордери п'яти родинам загиблих під час антитерористичної операції та учаснику АТО. Звертаючись до присутніх у залі Валерій Куліч, зазначив, що це свято – зовсім молоде, але корінням воно сягає глибини століть. Ще праотці нинішніх захисників України – козаки-запорожці – боролися за волю народу під Покровом Богородиці і вважали це свято своїм днем. "У цей день ми
вшановуємо тих, хто за покликом серця ставав і нині стає на захист рідної землі, – бійців усіх силових відомств, воїнів-добровольців, ветеранів, а також громадян, які своєю сумлінною професійною чи волонтерською діяльністю забезпечують економічний, гуманітарний та інформаційний захист держави.", - йшлося у вітальному слові очільника області.  З нагоди Дня захисника України чернігівці та гості обласного центру могли оглянути виставку бойової техніки та спорядження на Красній площі, побачити виступ Військово-музичного центру Сухопутних військ ЗСУ. Різні мистецькі заходи з нагоди Дня Захисника України відбулися на території біля Катерининської церкви. Зранку вже почала діяти
виставка-продаж виробів майстрів декоративно-прикладного мистецтва, поруч із "Містечком майстрів" була розгорнута розташувалася виставка творчих робіт учнів Чернігівської дитячої художньої школи. Козацька громада Катерининської церкви та козаки "Соколиного хутору" всіх пригощали смачних кулішем. Опівдні розпочалася концертна мистецько-розважальна програма, згодом відбулося проведення спортивних змагань «Козацькі розваги», які підготували Департамент сім'ї, молоді та спорту ОДА спільно з обласним осередком Національного олімпійського комітету України. А кіно-спортивне шоу "Соколиного хутору" зібрало сотні чернігівців та гостей на схилах біля храму. Фінальним акордом світових заходів була концертна програма «Покрівонька - рідна мати» академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм.

Сюжет телеканалу "Дитинець". - Режим доступу  + Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________________

На Ніжинщині відзначили День захисника України. 


Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу
____________________________________________


Жовтень.  Відомий письменник, перекладач, громадський діяч Станіслав Реп’ях останні 50 років свого життя провів у Чернігові. І тепер, через три роки після його смерті, на стіні будинку, де він мешкав, встановили меморіальну дошку. Колеги, друзі та учні Станіслава Панасовича прийшли на відкриття пам’ятного знаку, аби іще раз вшанувати цю визначну людину. Звичайна стандартна п’ятиповерхівка у Чернігові за адресою Щорса 37-а. Тут жив Станіслав Реп’ях, відомий український поет і прозаїк, видатний перекладач. Він 35 років поспіль очолював обласну організацію Національної спілки письменників України. Станіслав Реп’ях чи не для всіх своїх знайомих став другом та наставником, для колег же був учителем і справжнім взірцем. Характер мав м’який, серце – чуйне. Ця видатна людина назавжди залишиться в серцях друзів як вірний друг та добрий наставник. А тим, хто його не знав особисто, меморіальна дошка на домі, де жив Станіслав Реп’ях, слугуватиме ще однією згадкою про нього.

Сапон В. Меморіальна дошка письменнику : [у Чернігові, по вулиці Щорса, 37-а, урочисто відкрито меморіальну дошку відомому українськом у поету Станіславу Реп’яху] / Володимир Сапон // Деснянська правда. – 2015. – 22 жовтня. – С. 2.

Відео на YouTube. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

______________________________________

Музейна діяльність 

29 жовтня в Сосницькому музеї О.П.Довженка відбулася творча зустріч з колекціонером Сергієм Шуляком. Всім відомо значення колекціонування для збереження культурної спадщини, адже кожна річ – це частинка історії і може багато розповісти про той час, до якого належить.
Сергій Олексійович пояснив, що збирання монет – це нумізматика, а паперових купюр – боністика.  Колекція монет викликала живий інтерес, адже складається вона з предметів, що належать до царських часів Російської Імперії (Петра І, Олександра ІІ ), Радянського Союзу ( від перших післяреволюційних зразків до 90-х років минулого століття), ювілейні монети радянського часу: до річниць Перемоги, ювілеїв Ломоносова, Лермонтова, Попова. Особливо рідкісною є монета з зображенням Пушкіна, оскільки більшість з них були вивезені студентами з країн Африки – на батьківщину предків поета. Були представлені дві монети з серії «Червона книга СРСР», яку розпочали, але встигли випустити лише два зразки: із зображенням сови і гвинторогого козла. Цікаво, що серед монет були і фальшиві, зокрема перші радянські рублі з гладким гуртом та монети так званих «сибірських монетних дворів» царських часів.Збирає нумізмат і сучасні українські ювілейні монети, серед яких є і монета, випущена до 110-ї річниці від дня народження Олександра Довженка. Приємно було почути, що українські гроші вважаються одними з кращих у світі по дизайну і якості. Учасники зустрічі з цікавістю розглядали колекції, задавали багато питань. Кожен мав змогу дізнатись не лише про поняття колекціонування, а і збагатився новими знаннями про історію своєї країни та інших держав.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________________

29 жовтня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбудеться відкриття персональної виставки творчих робіт відомої чернігівської майстрині Олександри Дідович. Виставка картин зі шкіри та ляльок-мотанок у музеї Коцюбинського для Олександри Дідович двічі ювілейна – двадцята за десять років творчої діяльності. Тут близько шістдесяти робіт. Майстриня каже, любить створювати свої роботи не по одній, а цілими серіями. «Весілля», «Українські свята», «Князі» — картини такої тематики можуть побачити відвідувачі. Є тут і серія, присвячена Чернігову, пейзажі. А найбільша серія ляльок-мотанок називається «Україна єдина», вона представляє десять регіонів нашої держави. Найдорожчими серцю Олександра Дідович називає роботи, присвячені родині, багато виробів відображають українську душу. Олександра Дідович, майстриня народної творчості: «Я із українського роду хліборобів, тому така тематика суто українська, мабуть, генетично просто закладено. Від української тематики я просто не відриваюся».

Гордієнко О. Філігранна краса зі звичайних речей : [виставка чернігівської майстрині Олександри Дідович у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського] / Олеся Гордієнко // Деснянка. - 2015. - 19 листопада. - С. 16.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). - Режим доступу 


Відео на YouTube. - Режим доступу
________________________________________


22 жовтня в Сосницькому музеї О.П.Довженка був проведений день поезії «Борис Олійник – поет і громадський діяч» до 80-річчя від дня його народження. - Режим доступу


Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу________________________________________



   18 жовтня у Сосницькому музеї Довженка в рамках проведення тижня Європейської демократії відбулося засідання за круглим столом членів «Євроклубу» при Сосницькому Будинку школярів під керівництвом вчительки англійської мови Сосницької ЗОШ І-ІІ ст. Наталії Миколаївни Жуковецької.  Тема засідання: «Участь молоді в житті демократичного суспільства».

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________________

    17 жовтня у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського вшанували пам’ять чернігівця, командира взводу 1-ї окремої танкової бригади капітана Володимира Івановича Титарчука. Рік тому перестало битися серце непересічної людини, найкращі якості якої розкрилися під час захисту України.

Читати на сайті SVOBODA.FM. -  Режим доступу 


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу
____________________________________________ 


   До Дня захисника України у краєзнавчому відділі музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім" відбувся тематичний урок "Герої серед нас".  На захід був запрошений майор запасу, учасник АТО М.Л.Рахманий. Учням 6-7 класів державної гімназії ім.К.Д.Ушинського гість розповів про створення Українськаї армії, події на сході України, про участь у АТО. Микола Леонідович відповідав на запитання, показував фронтові фотографії.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

_____________________________________________


   13 жовтня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбулися святкові заходи з нагоди Дня захисника України.  Об 11.00 год. на музейному подвір’ї розпочалися тематичні конкурси для учнівської молоді від цивільного корпусу «АЗОВ» Чернігівщина, участь у яких взяли вихованці школи № 20 м. Чернігова. Діти отримали чудову можливість випробувати свої знання у тематичній вікторині, позмагатися у спортивних вправах, навчитися правильно накладати джгут та повправлятися у стрільбі. Цікаві завдання на різних етапах гри та спілкування з представниками ЦК «АЗОВ» викликали неабиякий інтерес в учнів. Після закінчення гри гості садиби Коцюбинських завітали до затишної музейної зали, де відбувся урочистий концерт з нагоди свята. Зі вступним привітальним словом перед присутніми виступив директор музею Ігор Коцюбинський, який відзначив актуальність цього свята у наш нелегкий час.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

______________________________________________

   12 жовтня, напередодні Дня захисника Вітчизни, в Сосницькому музеї О.П.Довженка було проведено народознавчу годину «Покрова – свято родинне, козацьке, історичне». На захід були запрошені учні 6 та 8 класів Сосницької ЗОШ І – ІІ ст.  Науковий співробітник Олена Сивоконь розповіла про історію виникнення цього шанованого у народі свята. Особливу увагу було звернуто на те, що свято Покрови дуже шанувалося козаками, які вважали Пресвяту Богородицю своєю покровителькою, брали з собою в походи ікону козацької Покрови, на її честь зводили храми. І головний храм у центрі Січі був на честь Покрови Пресвятої Богородиці – свято вважалося престольним для козаків. а завершення заходу прозвучали записи козацьких та чумацьких пісень у виконанні ансамблю жінок с. Лука Київської області та Сашка Лірника.

Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________________ 

    10 жовтня до експозиційного фонду «Музею-садиби Левка Ревуцького» в селі Іржавець, передали полотно, на якому в 1977 році відомий художник Віктор Васильович Шаталін створив портрет композитора Георгія Майбороди. До заходу долучився Володимир Гронський, відомий сучасний український композитор, який в свою чергу є учнем Георгія Майбороди. Незабутньою через свою зворушливість стала та мить, коли у кімнаті зазвучала музика, що її заграв на роялі Ревуцького учень Майбороди – наш сучасник Володимир Гронський. Три покоління українських музикантів з’єднала в ці хвилини чарівна мелодія, яка лунала у стінах садиби.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -  Режим доступу
_______________________________________

   5 жовтня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулась презентація міжнародного виставкового проекту «Ізраїль-Чернігову. Палітри Землі Обітованої». Проект створений за участі Об’єднання професійних художників Ізраїлю,Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана, Українсько-Ізраїльського центру освіти, науки і культури та Чернігівського благодійного єврейського фонду «Хасде Естер».  На виставці представлено 30 творів мистецтва, виконаних у техніках олії, темпери, акрилу, оригінальної графіки. Це пейзажі, краєвиди, що відображають історичні місця та пам’ятки Єрусалиму.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________


   3 жовтня на території Національного історико-культурного заповідника «Качанівка» відбулося ІХ літературно-мистецьке свято «Качанівські музи», залишивши в серцях гостей заповідника частку літнього тепла та осінньої краси. Продовжились святкові заходи концертними виступами за участю капели бандуристів ім.Остапа Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, народного хору "Народна криниця" Ніжинського училища культури і мистецтв ім.М.Заньковецької, фольклорних колективів Ічнянщини та окремих виконавців Ічні та міста Прилуки. Також порадували гостей свята своєю майстерністю вихованці Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв і кінно-спортивне шоу від "Соколиного хутора". У той же час у Палаці студія старовинного танцю "La Rêverie" (м.Київ) проводила справжню феєрію художнього дійства, а у мистецькій вітальні лунали твори української класики у виконанні солістки філармонійного центру Лариси Литвин. На території парадного двору Палацу розмістилися різноманітні виставки народних майстрів, атракціони для дітей, святкова торгівля. У "Містечку майстрів" було розмаїття картин художників Чернігівщини та виробів умільців Центру ремесел для дітей та юнацтва.


Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________

   1 жовтня в Сосницькому музеї О.П.Довженка був влаштований день відкритих дверей до Дня громадян похилого віку.  До музею завітали жительки Сосниці та навколишніх сіл. Для них була проведена тематична екскурсія «Речі побуту родини Довженків у меморіальній хаті». В ході екскурсії відбулося цікаве спілкування, оскільки гості заходу – жителі сільської місцевості – добре пам’ятають побут і звичаї сосницьких селян минулого століття. Тож розповідь екскурсовода доповнювалась новими деталями про старовинні речі побуту. Екскурсанти ділились спогадами зі свого дитинства, пригадували історичні події минулого Сосниччини. Спілкування продовжилося в кінозалі музею за участю керівника Сосницького народного аматорського колективу «Криниці», заслуженого працівника культури України Ганни Кузьменко. Мова йшла про старовинні сосницькі пісні та обряди.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________ 


Жовтень. З ініціативи Генеральної дирекції Київської міської ради з обслуговування іноземних представництв, яка прагне створити позитивний імідж нашої країни серед представників іноземних держав, дирекція заповідника “Гетьманська столиця” організувала для іноземних дипломатів змістовне і цікаве ознайомлення з Гетьманським Батурином. Завітали до Батурина Надзвичайні і Повноважні Посли В'єтнаму, Індії, Індонезії, Кувейту, Лівану, Малайзії, Марокко, Мексики, Португалії, Румунії, Таджикистану; представники посольств Греції, Литви, Молдови, Туреччини, Японії і міжнародних організацій: Міжнародного комітету Червоного Хреста, Представництва Міжнародної федерації Червоного Хреста і Півмісяця та ОБСЄ в Україні.

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу
______________________________________

Жовтень. Виставка "Автентична Чернігівщина"  відбувається у Чернігівському художньому музеї. На ній можна побачити те, що носили наші предки століття і більше тому. Представлені експонати з приватних колекцій жителів Чернігівщини, зокрема Юрія Дахна, Наталії Черняк, Тетяни Жогалко та інших.

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу  

Гаврик В. Скарб из бабусиної скрині : [3 жовтня, у приміщенні Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Галагана відбувся семінар-практикум «Відкриваємо автентичну Чернігівщину». Його учасниками стали майстри, колекціонери та збирачі старожитностей, історики, етнографи, громадські діячі. Їхній увазі були представлені виставки й демонстрація старовинного українського строю та рушників, цікаві доповіді і майстер-класи] / Вікторія Гаврик // Деснянська правда. – 2015. – 8 жовтня. – С. 12.  
___________________________________


Літературна творчість

13 жовтня, напередодні Дня захисника Вітчизни о 10.00 у КМЦ «Інтермеццо» (Чернігів) відбудеться презентація книги нарисів про національно-визвольну боротьбу першої половини ХХ ст. на Чернігівщині «Сіверщина в боротьбі за волю», автор Олександр Ясенчук, краєзнавець, керівник Чернігівської обласної «Самооборони Майдану». У книзі розміщено нариси про боротьбу українців з російською агресією на крайніх північних межах України – чернігівському Поліссі.  У книгу вміщено унікальні спогади Героя України Левка Лук’яненка про антибільщовицьке повстання початку 30-х років: виступ Рябченка, що стався на Городнянщині.Книга вийшла в рамках проекту «Інтелектуальна Самооборона» і відкриває собою серію книг, що направлені на руйнацію історичних міфів, що стосується Чернігово-Сіверського краю.

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу
____________________________________


Жовтень. Щойно друком з’явився черговий номер журналу «Літературний Чернігів» (№71, 2015). Це третє число в цьому році. На свіжих сторінках знаходимо нові поезії Наталії Матюх, Володимира Ільїна із післямовою Сергія Цушка, Лариси Ткач, Валентини Михайленко, Миколи Курилова та вірші з поетичної спадщини Ярослава Павуляка. Також друкується перша книга поеми «Пан Тадеуш» польського класика Адама Міцкевича в перекладі Володимира Фриза, вірші сучасного болгарського поета Бояна Ангелова в перекладі Анни Багряної.  Проза представлена оповіданнями Людмили Лаврентьєвої, Тетяни Лепської, Михайла Руденка, Михася Ткача, Анатолія Ролика та уривком з роману «В’язень темряви» Леоніда Луцюка. У «Літературознавчих студіях» вміщено статтю Василя Калити «Отець Тимотей Бордуляк: священик, письменник і селянин», у «Краєзнавстві» — студію Миколи Тимошика «За правдою — до волосного суду» (із історії його рідного села Данина на Ніжинщині). Під рубрикою «Українознавство» Микола Ткач продовжує досліджувати соціокультуру діяльності традиційних молодіжних об’єднань. Рубрика «Пером публіциста» представлена роздумами Сніжани Божок «Забуті пустелі Полісся». Журнал рецензує книжки прози Володимира Сапона «Страсбурзький пиріг» і Михася Ткача «Хочеться грози», монографію Оксани Гарачковської «ХХ століття в українській поезії крізь призму сміху», книжку пошуків і розмислів Віктора Дудка «Тарас Шевченко: джерелознавчі студії». На обкладинці часопису вміщено світлину пам’ятника Олександра Довженка у Сосниці.

Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). - Режим доступу

Новее число журналу «Літературний Чернігів» // Деснянська правда. – 2015. – 15 жовтня. – С. 7

_______________________________________

Заславська А. «Почути, що Бог нам говорить…» : [про книгу відомої прилуцької письменниці Лілії Бондаревич-Черненко «Ігуменя» та її презентацію у стінах святої Густинської обителі] / Аліна Заславська// Деснянська павда. – 2015. – 15 жовтня. – С. 7. 

Квітницький С. «На сторожі білого птаха» : [так називається нова книжка нашого земляка – Миколи Максимця. Нині презентація відбулася в Чернігівській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського] / Сергій Квітницький // Деснянська правда. – 2015. – 15 жовтня. – С. 7.
__________________________________________
Художники. Виставкова діяльність


   7 жовтня у приміщенні Президентського Фонду Леоніда Кучми «Україна» в Києві нещодавно відкрилась виставка «Омріяна Україна».  Її авторами є художниця Юлія Петренко, яка вразила поціновувачів мистецтва своєю дивовижною авторською технікою, та її учні, що навчаються в школі мистецтв при Ніжинському училищі культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
_______________________________________________


   9 жовтняв Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття виставки професійного харківського живописця Іллі Ефроїмсона (1913 – 1992).  Він є представником старшого покоління Харківської організації Спілки художників України. На виставці експонуються живописні та графічні твори 1960-х – 1990-х років з фондів музею та надані дочкою автора – харків’янкою Тетяною Іллівною Ефроїмсон-Грибановою. У багатьох із них вдало поєднані досягнення різних мистецьких течій, відображені пошуки автором певного балансу між реалізмом та новітніми тенденціями українського і європейського мистецтва ХХ століття.

Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
________________________________________________

Черниговский Союз художников празднует 30-летие // Семь дней. – 2015. – 22 октября. – С. 26. 

Сапон В. Свято майстрів пензля : [Чернігівська обласна організація Національної спілки художників України відзначила 30-річний ювілей від дня заснування. Визначну подію вирішили відсвяткувати відкриттям колективної виставки робіт членів організації, де представлено портрети, пейзажний живопис, графіку] / Володимир Сапон // Деснянська правда. – 2015. – 22 жовтня. – С. 7. 

Новік О. «Барви Малевича» в «Гетьманській столиці» : [з 24 вересня по 2 жовтня тривав ХІІІ пленер худрожників «Барви Малевича»] / Новік Оксана // Деснянська правда. – 2015. – 15 жовтня. – С. 12. 

Єлісєєва М. Краса Чернігівщини очима художників : [9 жовтня у галереї сучасного мистецтва «Пласт-Арт» відкрилась виставка «Чернігівщина-наш рідний край»] / Марта Єлісєєва // Чернігівські відомості. – 2015. – 14 жовтня. – С. 24.

Театрально-концертне життя

28 жовтня відбувся концерт солістки філармонійного центру Лариси Литвин під назвою “Краса української пісні”, в якому були представлені народні пісні та твори українських композиторів.  Українська пісня - душа українського народу яка виділяється ліризмом, глибиною та яскравістю почуттів. Цей концерт був присвячений саме їй-українській пісні. У виконанні Лариси Литвин та солістів камерного хору ім. Бортнянського Андрія Рекуна та Алли Тарасової прозвучать твори М. Лисенка, М. Кропивницького, А. Кос-Анатольського, О. Білаша, І. Шамо та ін.

Біла хата. - Режим доступу


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу
____________________________________________

30 жовтня на сцені чернігівського Молодіжного театру — прем’єра вистави за мотивами сучасного прозаїка Юрія Іздрика під назвою «Воццек». На фінальній репетиції побувала і наша знімальна група, яка розвідала, що ж чекати поціновувачам від прем’єрної вистави. Чернігівський Молодіжний театр назвав цей сезон роком сучасної української прози. Перший їхній проект — досить складна вистава за мотивами книги Юрія Іздрика «Воццек». Хоч сюжету і немає, зате є химерно розказана історія болю і самотності у світі людей, одержимих своїми залежностями: від алкоголю, наркотиків або навіть любові. Самі актори називають постанову такого твору справжнім викликом.


СІВЕРцентр. - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). -

Відео на YouTube. - Режим доступу

_______________________________________________

Тосенко Ю. Лорі Уїльямс – перша співачка з батьківщини джазу в Чернігові / Юрій Тосенко // Чернігівські відомості. – 2015. – 28 жовтня. – С. 16. 

______________________________________________

  24 жовтня у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся концерт скрипкової музики Народного артиста України Анатолія Баженова. Скрипаль Анатолій Баженов володіє всіма високими артистичними відмінностями України - Народний артист, лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка, професор Національної музичної академії України. У концерті прозвучали твори: Л. Бетховен. Соната для скрипки та фортепіано №5 фа мажор, ор.24 "Весняна"; Л. Бетховен. Соната для скрипки та фортепіано №7 до мінор, ор.30 №2 ; Л. Бетховен. Соната для скрипки та фортепіано №9 ля мінор, ор.47 "Крейцерова".

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________________

    22 жовтня у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних
програм капела бандуристів імені Остапа Вересая розпочала свій новий проект “Парад солістів капели бандуристів”.  Мета проекту — дати поштовх для реалізації творчого потенціалу, талантів артистів, яких природа-мати нагородила унікальними вокальними, артистичними, виконавськими даними. Розпочав проект сольною програмою один з ведучих солістів капели бандуристів, Лауреат Всеукраїнських конкурсів вокалістів Іван Берізка (бас). На концерті прозвучали такі твори: А. Александров “Поема про Україну”, І. Зажитько “Дума про Богдана”, обробка М. Леонтовича “Ой зійшла зоря”, Ж. Масне “Елегія”, П. Майборода та О. Ніколенко “Кров людськая — не водиця” (дума з однойменного кінофільму), українські народні пісні та народно-побутові сценки. У цілому, не так легко передати словами неймовірні враження, які склалися від концерту, але окремо хочеться подякувати за чудовий проект Раїсі Борщ - художньому керівнику - заслуженій артистці України та Миколі Борщу головному хормейстеру - заслуженому працівнику культури України.


Читати на сайті SVOBODA.FM.  - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 

____________________________________________

    21 жовтня на сцені Чернігівського облмуздрамтеатру імені Т.Г.Шевченка була представлена прем’єра «Не плачте за мною ніколи…», створена за однойменним оповіданням відомої української письменниці Марії Матіос, що увійшло до книги новел, нарисів і поезій «Нація».


Вергун В. Театральна прем'єра за новеллою Марії Матіос / Віталій Вергун // Деснянська правда. – 2015. – 29 жовтня. – С. 8.

Жизнь и смерть на сцене драмтеатра : [21 октября на сцене Черниговского областного академического украинского музыкально-драматического театра им. Т. Г. Шевченко состоялась премьера спектакля «Не плачьте обо мне никогда» по роману Марии Матиос] // Семь дней. – 2015. – 22 октября. – С. 26. 


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 

___________________________________________

   21 жовтня Сергій Сулімовський аншлагом у залі філармонійного центру відзначив присвоєння звання Заслуженого артиста України. Крім масовості, концерт Сергія був дуже емоційним, який перетворився на потужне цунамі позитивної енергетики. Та невичерпна енергетика, яку він розкидає щедро зі сцени, а потім отримує в помноженому на тисячі-тисяч разів об'ємі. Все це - не здатність співати, а здатність жити піснею.


Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________________ 

   18 жовтня у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм  відбувся концерт легкої симфонічної музики "Йоган Штраус та інші..." Академічного симфонічного оркестру "Філармонія", художній керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач. У концерті прозвучали твори: Й. Штраус. Увертюра до оперети «Циганський барон», Й. Штраус. «Кохана» Вальс з оперети «Циганський барон», Й. Штраус. Іспанський марш, Й. Штраус. «Віденська кров» Вальс, Едвард Штраус. «На паровій тязі» Швидка полька, Франц Зуппе. Увертюра «Легка кавалерія», Й. Штраус. «На прекрасному голубому Дунаї» Вальс, Й. Штраус. «Грім та блискавки» Швидка полька, Й. Штраус. Увертюра до оперети «Летюча миша», Й. Штраус. «Шампанське» Полька, Е. Штраус. «Боккаччіо» Кадріль, Й. Штраус.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

___________________________________________

   Чернігівський обласний театр ляльок ім.О.Довженка розпочав 40-й театральний сезон. 17 і 18 жовтня Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка запрошує своїх маленьких і дорослих шанувальників на святкове відкриття 40-го театрального сезону.


Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. -  Режим доступу 


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 

Лялькарі вже 40 років разом із дітлахами : [Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка гостино відчинив свої двері в сороковий театральний сезон] // Деснянська правда. – 2015. – 22 жовтня. – С. 2. 
___________________________________________ 


18 жовтня у міському Палаці культури відбувся святковий гала-концерт Шостого міського фестивалю-конкурсу української патріотичної пісні «Поклик серця», присвяченого 71-й річниці вигнання нацистських окупантів з України.


Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу





___________________________________________

Творча платформа SceneLoft на базі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм запрошує 15 листопада  о 15:00 на виставу "Варшавська мелодія" за п'єсою Леоніда Зоріна.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 

___________________________________________

Лозовая Ю. Жаркий октябрь в молодёжном театре / Юлия Лозовая // Семь дней. – 2015. – 15 октября. - С. 23. 

____________________________________________

    14 жовтняу концертній залі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбувся концерт «Покровонька рідна мати» Академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди». Глядачі з неймовірною теплотою, щирістю і піднесеним настроєм зустрічали артистів на сцені. Різноманітність номерів не припиняла дивувати: «Гей, Січ-рідна Мати», «Каперуш», «Шабельний», які передавали дух козацтва, силу, мужність, відвагу, адже в цей день святкують День Козацтва, День Захисника Вітчизни, День воїнів УПА. Не обійшлося, також , і без прем’єр, які показали актуальні, болючі теми сьогодення: «Мамо, не плач», де зі сцени передавався біль втрат наших захисників, які воюють на Сході, «Прощай деревня» пісня виконана в традиційній манері Бобровицького району, «Ой, не того я не співаю» полонила глядача своєю оригінальністю. В фіналі прозвучала пісня «Зродились ми великої години», разом з найменшими учасниками дитячої мистецької студії колективу. Зала стоячи вітала артистів до останнього моменту їхнього перебування на сцені. Концерт пройшов на високому емоційному рівні, подарувавши глядачеві творчу насолоду, оптимізм, впевненість.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій  Чернігівської ОДА. -Режим доступу
________________________________________

10 жовтня  у Чернігові відбулося симфо-шоу «Світові хіти» у виконанні симфонічного оркестру під керівництвом диригента й аранжувальника Юрія Яковенка. Тим, кому пощастило побувати на цьому концерті, надовго запам'ятається оригінальна інтерпретація легендарних композицій світових поп і рок зірок. На сцені Чернігівського обласного драмтеатру прозвучали унікальні оркестровки з репертуару таких знаменитостей, як Sting, Madonna, Led Zeppelin, Joe Cocker, Nirvana, Metallica, AC / DC, Океан Ельзи та інших.

Біла хата. - Режим доступу

_________________________________________

6 жовтня Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г.Шевченка відкрив свій ювілейний 90-й сезон прем’єрною виставою «Циганка Аза» за п’єсою одного з найвидатніших вітчизняних драматургів Михайла Старицького. Режисер-постановник вистави заслужений працівник мистецтв України Віра Тимченко. Над виставою працювали диригент Олексій Рощак, художник, заслужений працівник культури України Олександр Симоненко, художник по костюмах Ганна Тищенко, балетмейстер Ольга Шпаковська, хормейстер, заслужений працівник культури України Микола Борщ, концертмейстер Тетяна Ковинцева, художник по освітленню В’ячеслав Василенко. У виставі задіяний увесь творчий склад театру.

Ювілейний 90-й сезон Облмузтеатру з «Циганкою Азою» // Деснянська правда. – 2015. – 15 жовтня. – С. 2.

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій  Чернігівської ОДА. - Режим доступу



____________________________________________

Кобзарство

Нечепа В. Як пісня і кобза єднають українців / Василь Нечепа // Деснянська правда. – 2015. – 22 жовтня. – С. 6.

Бібліотеки області
Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка


29 жовтня  у Інституті історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка проведено 7-мі Шрагівські читання «Ілля Шраг та регіональні еліти Північного Лівобережжя у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.». З змістовною доповіддю виступила Ірина КАГАНОВА, завідувач відділу краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка (співавтор: Людмила СТУДЬОНОВА, бібліограф відділу краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка), на тему «Внесок Іллі Шрага у створення та діяльність Чернігівської громадської бібліотеки».

Новини Чернігова. - Режим доступу

Горобець С. Шрагівські читання / Сергій Горобець // Світ України. – 2015. – 5 листопада. – С. 7._______________________________________


   28 жовтня в Чернігівській обласній бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбулася презентація науково-популярної книги «Катерининська церква в Чернігові».  Багатоілюстроване видання надруковане з нагоди 300-річчя освячення унікальної архітектурної пам’ятки доби козацького відродження — Катерининської церкви. Підготували книгу: заступник генерального директора з наукової та культурно-просвітницької роботи Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Алла Доценко (керівник авторського колективу), молодший науковий співробітник Ірина Шевчик та науковий співробітник заповідника Сергій Сергєєв; кандидат мистецтвознавства Анатолій Адруг; старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського Віра Зайченко; старший науковий співробітник Навчально-наукового інституту історії, етнології і правознавства ім. О. Лазаревського Юрій Ситий; журналіст Дмитро Сіліч; протоієрей, настоятель Катерининської церкви о. Роман (Кіник); голова Парафіяльної ради православної козацької громади Андрій Лісовий. Керівник проекту — генеральний директор національного заповідника Юрій Соболь, фотозйомка — фотохудожника Миколи Турчина. У книзі розглядається історія побудови храму, особливості його архітектури та піднімаються питання історії церкви протягом трьохсот років її існування.

Європейська Україна. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Новини Чернігова. - Режим доступу

СІВЕРцентр. - Режим доступу

Відео на YouTube. -  Режим доступу


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________________


   22 жовтня у великій читальній залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулося засідання круглого столу "Актуальні правові питання стосовно вимушених переселенців" у рамках проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації" за проектом "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що адмініструється ГО "МАРТ" за фінансової підтримки Європейського Союзу. У заході взяли участь спеціалісти Головного управління юстиції у Чернігівській області, Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Управління ДМС у Чернігівській області (Державна міграційна служба України), Департамент соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівський громадський комітет захисту прав людини, представники громадських і благодійних організацій міста Чернігова та переселенці з Донецької та Луганської областей.

Читати на сайті Міністерства культури України. - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу


Читати на сайті ЧОДТРК "Сівер центр". - Режим доступу

Читати на сайті ГО "МАРТ". - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу
____________________________________________


   21 жовтня в Мистецькій вітальні відділу мистецтв відбулась творча зустріч "Театральні обрії Євгенія Сидоренка" з молодим режисером, актором Чернігівського Молодіжного театру.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

Читати на сайті Біла Хата. - Режим доступу

Читати на сайті Новини Чернігова. -  Режим доступу
_

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
_____________________________________________


26-31 жовтня Книжково - ілюстративна виставка «Іван Сірко - кошовий отаман Запорізької Січі» Обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка 

26-31 жовтня 
Книжкова виставка «Перший майдан»
Обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка

26-31 жовтня 
Книжково - ілюстративна виставка «Я не хотів війни, Я боронив свій край…»
Обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка

26-31 жовтня 
Книжково - ілюстративна виставка «До рідного слова торкаюсь душею»
Обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
___________________________________________


   16-18 жовтня працівники відділу документів з суспільних та гуманітарних наук Примак В.М. та Оксьоменко М.В. взяли участь у тренінгу "Вступ до прав людини та місцева демократія", що пройшов в Освітньому Домі Прав Людини в Чернігові. Тренінг організований в рамках проекту ПРООН "Посилення організаційної спроможності організацій громадянського суспільства України" громадською організацією МАРТ за підтримки Програми розвитку ООН в Україні. Громадські активісти, вчителі, науковці, студенти, бібліотекарі, державні службовці Сумської, Полтавської та Чернігівської областей мали змогу поспілкуватися, поставити питання, послухати іноземних гостей: Єву Спасовську – Радника з питань верховенства права та правової держави, Пітера Вільсона – Радника з питань регіонального співробітництва правоохоронних органів з населення у пост конфліктний період, Тійта Мацулевича – першого посла Естонії в Україні, Павла Пархоменка – суддю Бахмацького районного суду, Сергія Бурова – директора громадської організації МАРТ та інших. На заняттях відпрацьовувалися цікаві та нові форми роботи, де учасники в невимушеній атмосфері познайомилися, обмінялися досвідом.

Читати на сайті Центру правової інформації. - Режим доступу
_____________________________________________

   15 жовтня бібліотека знову стала місцем зустрічі для вимушених переселенців. У читальному залі Голова Правління Благодійної організації "МБФ Ера Милосердя-14" Наталія Михайлівна Дудич проводила зустріч з вимушеними переселенцями з приводу написання проекту в рамках програми та проекту ПРООН "Житло" за сприяння ЄС та ООН. На заході були присутні Надія Едієва – юрист, Радник з питань внутрішньо переміщених осіб по Чернігівській області у рамках проекту "Посилення участі громадянського суспільства у роботі Міністерства соціальної політики України та процесі національного примирення" та юрист ГО "MART" Інна Батієнко.
Провідний бібліотекар відділу документів з економічних та технічних наук Оксана Плаунова розповіла про проект "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації" та запросила присутніх взяти участь у заходах, що передбачені проектом. Також учасники зустрічі були ознайомлені з безкоштовними послугами, які пропонує бібліотека, та запрошені стати її користувачами.

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу

Світ науки, техніки та економіки. - Режим доступу
______________________________________

   13 жовтня в читальному залі бібліотеки відбулася презентація книжково-ілюстративної виставки: «Я не хотів війни, я боронив свій край» та книжкової викладки офіційних матеріалів з питань військового законодавства, присвячену Дню захисника України. Провідний бібліотекар відділу документів з суспільних та гуманітарних наук Примак В.М. ознайомила студентів Чернігівського Національного технологічного університету ННІ права і соціальних технологій, факультету соціальної роботи з Указом Президента України №806 від 14 жовтня 2014 року, де сказано: «З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної
цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості постановляю: Установити в Україні свято - День захисника України, яке відзначати щорічно 14 жовтня». Вона показала книги, які викликали інтерес та зацікавленість присутніх: «Вклоняємось доземно українському солдату», «Борись в ім’я честі», «Гібридна війна: вижити і допомогти», велику кількість актуального газетно-журнального матерілу. Завідуюча відділом документів з суспільних та гуманітарних наук Зелинська В.В. ознайомила студентів з історією бібліотеки, послугами, які надає бібліотека користувачам, провела екскурсію по книгозбірні.

Читати на сайті Центру правової інформації. -  Режим доступу
________________________________________

Вебінар "ЯК ОФОРМИТИ ПЕРЕПУСТКУ В ЗОНУ АТО" у рамках проекту "Інформаційна допомога ВПО – запорука соціальної адаптації", який реалізує ініціативна група "Небайдужі бібліотекарі" Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка за підтримки Чернігівського обласного відділення УБА та за адміністрування ГО "МАРТ". - 

Відео на YouTube.  - Режим доступу
___________________________________________

   8 жовтня для користувачів бібліотеки в Центрі правової інформації надавалась безкоштовна правова допомога працівниками Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області, юристами ГО М’АРТ, студентами Юридичної клініки інституту права. Всі бажаючі отримали кваліфіковані відповіді спеціалістів з різних питань.

Читати на сайті Центру правової інформації. - Режим доступу 
___________________________________________

    7 та 8 жовтня у Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка для бібліотекарів центральних районних бібліотек пройшов тренінг "Особливості роботи з вимушеними переселенцями з зони АТО та АР Крим" за проектом "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", за підтримки ГО "Чернігівське обласне відділення УБА", за адміністрування ГО "МАРТ" у рамках проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією. Для 24 бібліотекарів Чернігівської області кваліфікованим тренером Регіонального тренінгового центру Оленою Сльозкою був проведений тренінг, на якому відбувалося навчання, як надавати якісні бібліотечно-інформаційні послуги вимушеним переселенцям, допомагати адаптуватися їм на новому місці та налагоджувати ефективні механізми комунікації з місцевими органами влади. А також інформувати, організовувати цікаве дозвілля та надавати впевненості тим, хто вимушено змінив місце проживання. Під час тренінгу бібліотекарі ділились досвідом з моніторингу та вивченню інформаційних потреб вимушених переселенців. Розробляли інформаційні куточки в бібліотеці для ВПО, краєзнавчі мандрівки, літературні подорожі, онлайн-тури, екологічні маршрути по Чернігівщині та багато іншого. Всі учасники отримали корисну інформацію та необхідні матеріали для роботи з внутрішньо переміщеними особами.

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор.  - Режим доступу

Читати на сайті Бібліотечний автобан. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

________________________________________ 

   7 та 13 жовтня  у Регіональному тренінговому центрі, що діє на базі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка, відбувся тренінг "Основи комп’ютерної грамотності" для вимушених переселенців за проектом "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", за адміністрування громадської організації "МАРТ" у рамках проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією. Даний проект передбачає навчання внутрішньо переміщених осіб, що є користувачами бібліотеки, основам комп’ютерної грамотності та роботі в інтернеті. Програма тренінгу розроблена з урахуванням потреб учасників проекту. Група, яка налічує десять чоловік, буде займатися протягом місяця, один раз на тиждень. Заняття проводить тренер і волонтер бібліотеки Наталія Клюка.

Читати на сайті Чернігівського обласного відділення УБА. - Режим доступу

Читати на сайті Суспільний кореспондент. - Режим доступу

 Читати на сайті Телерадіоагенство "Новий Чернігів". - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор. - Режим доступу

Читати на сайті Час Чернігівський. - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни. - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата. - Режим доступу
______________________________________

   4 жовтня, в Мистецькій вітальні Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулося перше в
новому, вже шостому, осінньо-зимовому сезоні засідання Чернігівського клубу авторської пісні і поезії "Трамонтана". Відкривали його виконавиці Даша і Аня Міхневич – дует, який у Чернігові швидко набуває популярності. Ніжні голоси, професійне виконання (дівчата навчаються в музичному училищі по класу вокалу), легкі і світлі пісні викликали лише позитивні емоції і були тепло прийняті слухачами. За юними співачками гітару взяв ще молодший виконавець – 10-класник 30-ї чернігівської школи Мстислав Крупеня. З глибоким натхненням і не притаманною для цього віку пристрастю сильним, добре поставленим голосом він виконував власні пісні, більша частина яких була присвячена першому коханню. Було цікаво і хлопець клубівцям сподобався. Нову книжку поезій і графіки на засіданні презентувала незмінна учасниця клубу – поетеса, художниця, архітектор Олена Грицюк. Щойно видану збірку "Несамовите озеро" плідна авторка присвятила Карпатам, де влітку пройшла Чорногірським хребтом. Насичена програма зустрічі не дозволила належним чином пустити гітару "по колу". Тому ще заспівати встигли тільки двоє: гість із Горностаївки Ріпкинського району, "людина-оркестр" Сергій Хололеєнко та чернігівка Анна Вірясова, яка, попри скромну манеру виконання, чудово показала себе влітку на фестивалі авторської пісні "На Голубих озерах". Під час її виступу з’ясувалося, що Аня стала складати власні пісні, хоча у клуб прийшла, як виконавиця чужих творів. Приємно, що зустрічі в "Трамонтані" і успіх на фестивалі сприяли розвитку творчого потенціалу молодої жіночки. До речі, дружини і матері, яка за повсякденними клопотами знаходить час для мистецтва. Насамкінець залишається додати, що в грудні цього року клуб "Трамонтана" відзначатиме своє 5-річчя.

Читати на сайті Новини Чернігова. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу

_______________________________________________


   З 1 жовтня по 15 жовтня відділ абонемента експонує ілюстративно-книжкову виставку "Козацькому роду нема переводу" та "Величне ім`я - Вітчизни захисник". Добірка літератури включає історію українського козацтва, створення збройних сил України, за часи незалежності, про подвиги воїнів АТО, про все це Ви можете дізнатися відвідавши відділ абонемента.


Читати на сайті Долати перешкоди разом. -  Режим доступу
________________________________________
 
   Чернігівським обласним відділенням Української бібліотечної асоціації, за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, обласної організації Національної спілки фотохудожників України, цифрового центра "Фуджі", АТ "Райффайзен Банк Аваль", проводиться обласний фотоконкурс "Життя як книга". Надійшла неймовірна кількість чудових фотографій, де учасники конкурсу проявили свій талант, креативність та уміння бачити прекрасне в звичайних, на перший погляд, речах. До Вашої уваги найкращі світлини, яким присуджено Дипломи.

Відео на YouTube. - Режим доступу

РЕЗУЛЬТАТИ щорічного фотоконкурсу "ЖИТТЯ ЯК КНИГА". - Режим доступу
_______________________________________ 


   Жовтень. З нагоди 300-річчя освячення однієї з найпривабливіших пам'яток Чернігова – Катерининської церкви, у відділі краєзнавства бібліотеки розгорнута книжково-ілюстративна виставка "На пагорбі красуня Катерина... І зваба, й гордість багатьох віків".  На виставці представлені наукові та науково-популярні видання, що знайомлять з непростою, насиченою історією, архітектурними особливостями символу міста та цікавий ілюстративний матеріал про чудову візитку Чернігова.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_______________________________________ 


   Жовтень.  До Дня українського козацтва у відділі мистецтв відкрито книжково-ілюстративну виставку "Козацтво в мистецтві" на якій широко представлені ілюстрації українських художників: Т. Шевченка, С. Васильківського, І. Рєпіна, М. Дерегуса, Ф. Гуменюка та ін.  Вдало доповнюють виставку нотні видання: "Козацькому роду нема переводу", "Стоїть явір над водою", "Пісенний вінок: українські народні пісні", "Україна є, Україна буде", до яких увійшли козацькі пісні, адже музика, пісня супроводжувала козака все життя. Пісня для козака була як молитва. У Запорозькій Січі було засновано спеціальну співочу школу, зародилось кобзарство, військова музика. Шанувальники мистецтва також зможуть прослухати козацькі пісні і мелодії на компакт-дисках: "Пісні козаків", "Українські народні козацькі пісні та думи", "Пісні наших походів", "Козацькі балади".

Відділ мистецтва ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка. - Режим доступу
________________________________________


   Жовтень.  З нагоди заходів до Європейського тижня місцевої демократії у читальному залі бібліотеки розгорнута книжково-ілюстративна виставка за аналогічною назвою. "Європейський тиждень місцевої демократії" є щорічною загальноєвропейською кампанією, яку започаткувала Рада Європи 15 жовтня 2007 року, в Україні заходи до Європейського тижня місцевої демократії проводяться згідно з Указом Президента держави. Представлені на виставці науково-популярні, інформаційно-довідкові та періодичні видання розповідають про процеси становлення державного управління та місцевого самоврядування, про діяльність органів місцевого самоврядування як політико-правового інституту, що здійснює управління місцевими справами, а також про роль Європейської хартії місцевого самоврядування у формуванні правової основи місцевого самоврядування в Україні. Експозиція знайомить читачів з принципами та досягненнями регіональної та місцевої демократії, системою місцевого самоврядування, структурою та діяльністю органів місцевого самоврядування на Чернігівщині, в Україні та країнах-членах Ради Європи. Виставка сприятиме підвищенню рівня обізнаності громадян про можливості, що існують в рамках співпраці України з ЄС та Радою Європи. Євроінтеграція – це процес, який потребує не тільки політичної волі та значних зусиль на центральному рівні, але й належного рівня сприйняття та розуміння, а також безпосередньої роботи на рівні громад та регіонів. Місцева демократія – основа сучасної держави.


Центр європейської інформації. - Режим доступу
____________________________________________

   Жовтень. У відділі мистецтв експонується виставка "Трохи сонця в холодній воді…" – жіночий портрет в мистецтві". На виставці представлені портрети відомих художників: Леонардо да Вінчі, Рафаеля, Ботічеллі, Тараса Шевченка та ін. Також можна ознайомитись з роботами чернігівських митців Володимира Ємця та Анатолія Шкурка. Книги, енциклопедії та періодичні видання дадуть розгорнуту інформацію про шедевр та митця, а яскраві ілюстрації запросять шанувальників мистецтва у неймовірну подорож сторінками загадкової жіночої душі.

Чернігівський монітор (Інформ-агенція).- Режим доступу

 Відділ мистецтва ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка. - Режим доступу
_______________________________________

Бібліотеки Чернігівщини


   Жовтень. Під час осінніх канікул обласна бібліотека для дітей ім. М.Островського розпочала новий інтернет- проект «Світ за вікном», у рамках якого діти здійснили захоплюючу віртуальну прогулянку «Заповідними місцями України».

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу 
________________________________________________


   Жовтень. Відвідувачі дитячого клубу «Вітамін» та інші школярі знову на канікулах у бібліотеці. Нема такого учня, що не любив би канікули. За будь-якої пори дітвора бажає розважатись,грати з друзями, цікаво проводити вільний час. То чому б не завітати до бібліотеки, особливо під час канікул?! Так, як це зробили вихованці ДНЗ №45, учні №3-А класу ЗОШ №29, учні 1-го та 2-го класів Киїнської ЗОШ, третьокласники ЗОШ №7, відвідувачі дитячого клубу «Вітамін» та наші постійні користувачі, що взяли участь у Тижні дозвілля з бібліотекою. Бібліотекарі обласної бібліотеки для дітей імені Островського намагались створити комфортну атмосферу для кожного читача. Пропонували новинки літератури, знайомили з незвичайними книгами. У тісному колі відбулось голосне читання улюблених дівчачих книжок з серії «Хутряні помпони і Ко». Незабутні враження залишила зустріч з бібліотекою у Киїнських школярів. Всі були у захваті від яскравих закладинок і перегляду лялькових вистав «Як Барвінок і Ромашка книгу рятували» та «Будь чуйним та дбайливим».

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
__________________________________________


   23 жовтня у чернігівській бібліотеці імені Олександра Довженка свою книгу «Гуртожиток у лісі» презентувала сеньйора з Італії Людмила Шутько. Свято вийшло чудове, зворушливе та яскраве, від душі. Вів його Сергій Дзюба – президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України, письменник і журналіст, котрий урочисто вручив пані Людмилі престижну нагороду – Міжнародну літературну премію імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень». Письменниця з Італії відзначена за книжку для дітей «Гуртожиток у лісі» (українською мовою), численні публікації в українських виданнях, а також пропаганду української літератури за кордоном.


Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу

Квітницький С. Скарбничка дивовижних історій : [у Чернігівський бібліотеці імені Олександра Довженка свою книгу «Гуртожиток у лісі» презентувала сеньора з Італії Людмила Шутько] / Сергій Квітницький // Деснянська правда. – 2015. – 22 жовтня. – С. 7. 

_____________________________________


   21 жовтня в Ніжинському державному університеті відбулась презентація бібліографічного довідника «Поляки в Ніжині». Відкривала і проводила захід заслужений працівник культури Польщі, Президент культурно-просвітницької Спілки поляків у Ніжині «Астер» Фелікса Бєлінська. Під час презентації на розсуд слухачів були представлені змістовні доповіді від викладачів університету та гостей. Зокрема їх представили професор НДУ ім.М.Гоголя, доктор філологічних наук Григорій Самойленко, професор, керівник Гоголівського Центру м.Ніжин Павло Мехед, доцент, кандидат історичних наук Петро Моціяка, міський голова міста Ніжина Анатолій Лінник, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, проректор НДУ Олександр Самойленко, доцент, кандидат історичних наук Максим Потапенко та інші.

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу
_______________________________________
    Чергове заняття навчально-тренінгового центру для працівників дитячих бібліотек області, що діє на базі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей ім. М.Островського проводилось 15 
жовтня року спільно з Чернігівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти ім. К. Ушинського (ОІППО) і присвячувалось актуальній і важливій темі – співпраці дитячих і шкільних бібліотек в сучасному інформаційно-освітньому просторі. В роботі центру взяли участь заступники директорів ЦБС по роботі з дітьми, працівники шкільних бібліотек м.Чернігова та Ріпкинського району. Основні сучасні напрямки співпраці шкільних і дитячих бібліотек Чернігівщини окреслили директор ОДБ ім. М.Островського – Т. Клюй та методист ОІППО ім. К. Ушинського – Л. Бурцева. Учасники заняття прослухали ділові консультації з елементами тренінгу, навчалися створювати віртуальні книжкові виставки та буктрейлери. Цікавим практичним досвідом поділилися Є. Гнатів (Прилуцька міська бібліотека для дітей) та Л. Карпич (Бахмацька РДБ). Бібліотекарі області познайомилися з досвідом створення на базі ОДБ ім. М. Островського бізнес-школи «Мільйон – це просто» для учнів м.Чернігова; з новим проектом «Діти й Інтернет»; з умовами VI обласного конкурсу дитячої літературної творчості «Хай весь світ дивують нині діти неньки України».  

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
______________________________________

Навродський А. «Українці. Борці. Захисники» : [до Дня захисника України працівники й користувачі Корюківської районної центральної бібліотеки започаткували акцію «Привітай солдата зі святом!»] / Андрій Навродський // Деснянська правда. – 2015. – 15 жовтня. – С. 2.______________________________________


   «Саме під таким гаслом - «Сила нескорених» - наша країна уперше відзначатиме День захисника України. Це свято започатковане в нелегкі часи для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України», - так зазначив Президент Петро Порошенко. Ці слова добре зрозумілі дорослим та молоді.  Та сам час показує, що з дітьми слід відверто говорити про війну та мужніх охоронців рідної землі. Тому сьогодні мандрівка книжково-ілюстративною виставкою «Козацька душа України» для юних читачів (учнів 3-Б класу ЗОШ № 29) стала незвичною, особливою. Відділ обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів присвятив її вшануванню героїв, які захищають нашу Батьківщину та пам’яті загиблим воїнам.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
___________________________________ 

   7 жовтня в Чернігівській обласній бібліотеці імені М. Островського відбулася незвичайна зустріч – до наших читачів, учнів 8 класу 27 школи м. Чернігова, завітала на зустріч-репортаж «Доторкнутись душею до подвигу» команда цивільного корпусу «Азов», лише на декілька років старших самих учнів. Зовсім юні волонтери вже бували в зоні АТО, доставляли воїнам харчі, медикаменти, книги тощо. Самий старший із гостей Павло – колишній учасник бойових дій, поділився з дітьми спогадами про війну, але головне, на чому акцентувалася увага – це бути патріотом, допомагати фронту по мірі своїх сил і можливостей, любити свою землю і пишатися званням «українець». Розповідь волонтерів діти слухали, затамувавши подих, адже з ними говорили справжні герої часу, які неодноразово бували за крок від небуття. Фото з власного архіву, розповіді про хвилюючі епізоди волонтерського та солдатського буття – все справило неабияке враження на підлітків.


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
____________________________________ 


   Жовтень. «На сторожі білого птаха». Так красиво називається нова книжка нашого земляка – письменника, журналіста, головного редактора відомого чернівецького видавництва «Букрек» Миколи Максимця. Нині презентація відбулася в чернігівській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського. Вів імпрезу президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України, письменник і журналіст Сергій Дзюба. На початку цього прекрасного книжкового свята знаний український письменник, голова Літературної спілки «Чернігів», головний редактор журналу «Літературний Чернігів» Михась Ткач вручив Миколі Максимцю престижну Літературну премію імені Леоніда Глібова.  Микола Миколайович подякував фундаторам почесної нагороди та від душі привітав із професійним святом бібліотекарів. А потім розповів про свою нову книжку. Це – художня журналістика, до речі, немало талановитих матеріалів написано та опубліковано на Чернігівщині – в газеті «Деснянська правда». Значний резонанс викликала і книжка прози Миколи Миколайовича «Таємниця гори діда Лева», де він проникливо, з м’яким, дотепним гумором та великою любов’ю до рідної землі розповідає про своє дитинство, мудрих і колоритних сільських філософів, майстерно відтворює психологію сільського життя. Як на мене, такої душевної, доброї і правдивої книжки на сільську тематику не було з часів Олександра Довженка. Увесь наклад «Таємниці…» вже розійшовся, а бажаючих її прочитати вистачає, тож захоплюючу книжку буде незабаром перевидано. Наш земляк подарував бібліотеці імені Михайла Коцюбинського також два томи «Казок Чернігівщини», записаних на Придесенні. Це – дуже ошатне й унікальне видання. Саме на таких високоморальних, патріотичних і справді цікавих, пригодницьких книжках, котрі читаються легко, із задоволенням, і потрібно виховувати наших дітей. Тому необхідно зробити все належне, щоб «Казки Чернігівщини» були в кожній школі та бібліотеці Придесення.


Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). - Режим доступу

Квітницький С. «На сторожі білого птаха» : [так називається нова книжка нашого земляка – Миколи Максимця. Нині презентація відбулася в Чернігівській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського] / Сергій Квітницький // Деснянська правда. – 2015. – 15 жовтня. – С. 7. 

__________________________________________


   «Прочитай сам і передай іншому!» - під таким гаслом у нашому обласному центрі триває конкурс гарно та оригінально облаштованих куточків, шафок і поличок для буккросингу.
Конкурс «Добра книга» стартував 16 жовтня з відкриття такого місця в обласній лікарні, а триватиме до 10 грудня. Тож приєднуйтеся! Результати будуть оголошені до дня Святого Миколая. Переможці отримають гарні призи – літературні новинки. Організатор конкурсу – дитяча бібліотека ім. О.Довженка.


Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). -  Режим доступу 

_________________________________________

Власенко Н. Бібліоміст, бібліоуніверситет, зустрічі, проекти, ярмарки… / Ніна Власенко // Деснянська правда. – 2015. – 1 жовтня. – С. 9. 

___________________________________________

Фестивалі, конкурси в галузі культури 


27 жовтня у Ніжині відкривається ХІ-ий Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької


Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.  - Режим доступу
_______________________________________



   23 жовтня о 16:00 на Красній площі розпочався найграндіозніший концерт осені - фінал проекту «Чернігів the best».

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - 
____________________________________________


   22 жовтня відбулося у Батуринському палаці К.Розумовського довгоочікуване музичне свято - ІV Обласний музичний фестиваль-конкурс молодих виконавців ім. А. Розумовського, з нагоди річниці з дня народження К.Розумовського.  Родзинкою і нововведенням цьогорічного фестивалю стало запрошення учасникам приїхати на фестиваль в українському національному вбранні. Абсолютна більшість дітей відгукнулися і були вбрані в одяг з елементами вишивки, або в українському стилі. Оцінювала зовнішній вигляд учасників, уродженка Батурина, дизайнер одягу Світлана Згурська, чотири премії було вручено дітям за найяскравіші образи.
Юні дарування, які завітали на конкурс — це не просто наше майбутнє, але культурна еліта нації, якою ми пишаємося. Їхня участь у заході - це маленька дещиця боротьби за сильну, процвітаючу, духовну Україну.

Сердюк Н. Маленька дещиця боротьби за духовну Україну : [IV Обласний музичний фестиваль-конкурс молодих виконавців ім. А.К. Розумовського у Батуринському палаці К. Розумовського] / Наталія Сердюк // Деснянська правда. – 2015. – 29 жовтня. – С.8.  

Біла хата. - Режим доступу

СІВЕРцентр.- Режим доступу

Відео на YouTube. - Режим доступу

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. -Режим доступу 

Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). - Режим доступу

Чернігівський монітор (Інформ-агенція). - Режим доступу
________________________________________


    Робота чернігівського театру тіней Fireflies під назвою "Бережіть землю" виграла номінацію кращого короткометражного фільму 2015 на кінофестивалі Handle Climate Change Film Festival (HCCFF) в Китаї. Відеоробота театру була єдиним учасником з України та змагалася з іншими стрічками з Ірану, Сполучених Штатів Америки, Іспанії, Китаю, Франції та Туреччини.


Біла хата. - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу 

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу

Хвиля Десни: погляд з Чернігова (Інтернет-видання). - Режим доступу

Театр тіней Fireflies завойовує… китайські серця // Деснянська правда. – 2015. – 22 жовтня. – С. 2. 
________________________________________

Дитяча творчість

   14 жовтня чернігівські школярі привітали з Днем захисника України бійців-учасників АТО святковим концертом. У Чернігові педагогічний колектив і учні школи-ліцею №15 День захисника України відзначили разом зі своїми колишніми випускниками – учасниками АТО, бійцями 41-го окремого мотопіхотного батальйону. На запрошення школярів до закладу завітали командир відділення сержант Альберт Черешко, заступник командира взводу сержант Іван Вотчицев, командир
відділення сержант Віталій Бочаров з 41-го батальйону, а також боєць окремого батальйону «Чернігів» Володимир Мироненко. Військовослужбовці розповіли дітям про себе, про свої підрозділи, продемонстрували світлини, на яких відображається повсякденне життя і бойова робота українських воїнів у зоні АТО тощо.Для гостей школярі підготували чудовий святковий концерт, виконали пісенні й танцювальні номери, а першокласники продекламували вірші. На завершення урочистості діти подарували воїнам квіти й святкові подарунки, сфотографувалися на згадку, а також побажали їм міцного здоров’я, успіхів, повернення з зони бойових дій живими і неушкодженими.

Біла хата. - Режим доступу
__________________________________


   З 7 по 11 жовтня у Києві в Міжнародному Виставковому центрі проходила виставка «HANDMADE-Expo», в рамках якої відбувся фінал та визначення переможців Всеукраїнського конкурсу декоративно-ужиткового мистецтва «АРТ-КРАЇНА KIDS: «Твори, малюй – тільки не сумуй!».  Маленькі ніжинці стали переможцями та призерами Всеукраїнського конкурсу "АРТ-КРАЇНА KIDS" у Києві. 


Читати на сайті SVOBODA.FM. - Режим доступу 

____________________________________


   6 жовтня в Городнянському районному будинку культури відбулася феєрична шоу-програма «Паняночка-Городняночка» на яку з нетерпінням чекали маленькі учасниці щоб позмагатися за титул «Паняночки-Городняночки 2015».  Сім дівчаток віком від 7 до 9 років — найкрасивіших, найрозумніших і найталановитіших стали учасницями конкурсу. Найрізноманітніші завдання – від творчого представлення, дефіле у національному вбранні до презентації своїх спортивних, вокальних, хореографічних та акторських здібностей – такими були випробування для справжніх паняночок.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. - Режим доступу
_____________________________________

Кошмал В. «Яскрава країна» і фестивалила яскраво : [25-27 вересня відбувся V міжнародний фестиваль-конкурс дитячої та юнацької творчості «Яскрава країна в Чернігові-2015»] / Віктор Кошмал // Деснянська правда. – 2015. – 1 жовтня. – С. 2. 

Квітницький С. Міжнародний успіх юної українки з Ічні : [дев’ятирічня Діана Швидченко з Ічні стала переможницею престижного міжнародного літературного конкурсу для дітей та молоді імені Івана й Марусі Гнипів. Організованого популярним всеукраїнським художнім і публіцистичним журналом «Бористен»] / Сергій Квітницький // Деснянська правда. – 2015. – 1 жовтня. – С. 7.
_______________________________
Туризм

Стратегія туристичного розвитку в Ніжині. «Успішне місто», як і «успішна людина» вміє працювати і заробляти, тим самим покращуючи своє життя в умовах розумного правління. Взагалі, в світі питання розвитку туризму в місті займає першу і одну з головних позицій, адже саме з цього напрямку, може розвиватись стабільна і прибуткова економіка. 30 жовтня, в малому залі міськвиконкому працівниками управління культури було зібрано приватних підприємців, аби презентувати для них стратегію туристичного розвитку міста Ніжина. Полягала в тому, аби привернути увагу людей, які зможуть внести свою дольову участь у цей план розвитку і мати з цього користь не лише для своїх підприємств і закладів, які працюють в туристичному напрямку, а й для міста в цілому.

Новини Чернігова. - Режим доступу
_______________________________ 

Лаєвський С. Мандруємо з «Дорогами рідного краю» / Сергій Лаєвський // Деснянська правда. – 2015. – 1 жовтня. – С. 9.

Немає коментарів:

Дописати коментар