Translate

вівторок, 4 квітня 2023 р.

Віртуальна книжкова виставка «Книги про творче та креативне мислення»

    Багато професій потребують творчого підходу для вирішення завдань. І якщо для одних запропонувати креативну ідею для проекту – справа п'яти хвилин, то для інших це цілий квест, що вимагає посидючості та зусилля над собою. Кожна людина має творче мислення, але не кожна використовує її по максимуму. Щоб подолати ці обмеження та стати кращим у своїй справі, цей навик потрібно постійно розвивати та тренувати. А для цього потрібні правильні інструменти. Креативність – це не особлива здатність для обраних, кожен може розвинути її у собі. Ця добірка книг надихне вас на вдосконалення своїх творчих здібностей та допоможе пробудити креативність.  

Барнет Б. Дизайн - мислення. Спроектуй своє життя  / Білл Барнет,  Дейв Еванз ; пер. з англ. Валерія Глінка. - Київ : Наш формат, 2018. - 223 с.

    Диплом не гарантує, що ви любитимете свою роботу. Успішна кар’єра не визначає щастя. Ваші кар’єра, щастя та повсякденне життя - у ваших руках. Головне, поставити собі правильні питання та бути готовим втілювати відповіді у життя. Як знайти роботу, що по-справжньому подобатиметься? Як збудувати кар’єру, яка забезпечить хороше життя? Як відшукати життєвий баланс? Як зробити щось вартісне, що змінить цей світ? Автори пропонують поглянути на своє майбутнє очима дизайнера і створити проект вашого життя.   

Гарфорд Т. Шкереберть: як творчий безлад може змінити життя на краще / Тім Гарфорд ; пер. з англ. Ганна Кирієнко. - Київ : Наш формат, 2018. - 270 с.

    Де народжуються геніальні ідеї: за чистими столами бездоганних офісів чи серед творчого безладу? Яких рис вам бракує, щоб написати неповторну мелодію, винайти ліки, змінити хід історії, створити потужну бізнес-імперію, знайти справжнє кохання чи досягти вершин у політиці? Відповідями на ці та інші запитання Тім Гарфорд ділиться у книжці «Шкереберть». Проаналізувавши сотні експериментів, досліджень і ситуацій, він зрозумів, як розвинути креативність і створити щось дивовижне. А цікаві історії з життя Джобса, Безоса, Франкліна та інших видатних осіб переконають вас у дієвості його ідеї. 

Ґейман Н. Мистецтво має значення, бо ваша уява здатна змінити світ / Н. Ґейман ; пер. з англ. Д. Кушніра. - Київ : КМ-БУКС, 2020. - 112 с.

    «Світ завжди здається яскравішим, коли тобі вдалося створити щось таке, чого раніше не було» вважає Ніл Ґейман. І ця невеличка за обсягом книжка розкриває його бачення світу. Тут поєдналися промови, поезія і творчі маніфести, за допомогою яких автор показує, як читання, уява та творчість можуть змінити життя людини. Книжка «Мистецтво має значення» зможе надихнути кожного, незалежно від віку. Будьте сміливі. Будьте непокірні. Обирайте мистецтво. Воно має значення. Це творчий бойовий клич Ніла ҐейманаКнижка «Мистецтво має значення» надихає читача ловити мить в ім'я мистецтва.

Ґомперц В. Думай як митець і живи на повну / Вілл Ґомперц ; пер. з англ. Марини Ільницької. - Київ : ArtHuss, 2018. - 175 с.

    «Думай як митець» Вілла Ґомперца – це спроба зрозуміти, як творцям вдається вигадувати неочікувані та блискучі ідеї. І як перетворювати вигадки на щось вартісне? Як навчитися бути креативним? Книжка розповідає про 10 ключових уроків творчого мислення від культових митців – Да Вінчі, Дюшана, Воргола, Ай Вейвея та інших. Ґомперц допоможе вам розкрити свого внутрішнього Пікассо і навчить мислити поза рамками.

Ґріффітс К. Посібник із креативного мислення : ваш покроковий помічник для вирішення проблем у бізнесі / Кріс Ґріффітс, Меліна Кості ; [пер.з англ. У. Курганова]. - Харків : Фабула, 2020. - 286 c.

    У «Посібнику з креативного мислення» Кріс Ґріффітс і Меліна Кості винайшли відтворювану систему, що дозволяє людям «відкривати» їхній розум і перемагати в боротьбі з професійними викликами, використовуючи силу креативного мислення. Вони демонструють нам, як творчість може бути водночас фантазійною й логічною і як ця традиційно «м’яка сила» може систематично приводити до потужних результатів. Це прекрасне рішення для всіх, хто хоче розвивати власну креативність, здібність вирішувати проблеми творчо, зрештою, формувати власні можливості досягати успіху у світі, що постійно та непередбачувано змінюється. Ця книжка є дуже практичною в тому сенсі, що вона допомагає читачеві в розумовій підготовці до ефективного та творчого вирішення проблем від початку до кінця.  

Джонсон М. А тепер спробуйте щось дивніше. Як вижити в креативному бізнесі і лишатися невичерпним джерелом ідей / Майкл Джонсон ; [пер. з англ. Юлія Максимейко]. - Київ : ArtHuss, 2020. - 225 с.  

    У книзі «А тепер спробуйте щось дивніше: як вижити в креативному бізнесі і лишатися невичерпним джерелом ідей» зібрані найбільш корисні поради (233, якщо бути точними), які дозволяють створювати нові ідеї кожного дня. Якщо ви працюєте у креативній галузі, то обов'язково знайдете серед цих порад ту, що допоможе вам знайти нове візуальне або концептуальне рішення. Хочете вдосконалити взаємодію з клієнтами, створювати оригінальні дизайнерські рішення, проводити успішні презентації та взагалі здобути творчу впевненість? Рішення знаходяться у цій книзі.

Келлі Т. Творча впевненість : як розкрити свій потенціал / Том Келлі, Девід Келлі ; [пер. з англ. О. Любарської]. - Київ : Основи, 2017. - 295 с.

    Креативне мислення – навик, який цінується на будь-якій роботі. Творча жилка є в кожній людині, потрібно лише розкрити її в собі. Як це зробити, ви дізнаєтеся з цієї книги для творчих людей. Автор в подробицях розбирає такі питання: як утримати потрібну думку і не втратити творчий настрій; як не боятися і почати проявляти себе незалежно від займаної посади; а також, як набратися сміливості плисти проти течії, впроваджуючи ідеї в життя. Безумовно, книга служить відмінним помічником у набутті навичок лавірування між прагматизмом і творчістю.

Кемерон Д. Шлях митця : духовна дорога до примноження творчості / Джулія Кемерон ; пер. з англ. Тетяна Савчинська. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 349 с.

    Якщо ви перебуваєте у творчій кризі, не бачите, куди рухатися далі та як реалізувати свій творчий потенціал, ця книжка допоможе подолати внутрішні та зовнішні перешкоди та відкрити у собі митця. «Шлях митця» Джулії Кемерон це практичний курс, розрахований на 12 тижнів щоденних занять, що допоможе митцю-початківцю, а ним може стати кожен, розгледіти і розбудити в собі нові, несподівані таланти, приспані скептицизмом, насмішками, некомпетентною критикою та різними комплексами. 

Клеон О. «Кради як митець. Креативні фішки», про які тобі ніхто не розповість  / Остін Клеон ; [пер. з англ. Г. Литвиненко]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 159 с.

    У світі ніщо не є оригінальним, ідеї не беруться з повітря – їх можна «вкрасти»! Тож відкрий серце для творчості та кради чесно! Книжка розповість, як це зробити, щоб не просто наслідувати інших, а створювати щось нове! Завдяки наведеним прикладам, ілюстраціям, порадам ви навчитеся переробляти та переосмислювати чужі ідеї та народжувати власні шедеври. Тож шукай, наслідуй, твори!

Лескі К. Креативність як шторм / Кайна Лескі ; пер. з англ. Ганна Лелів. - Київ : ArtHuss, 2022. - 144 с.  

    Кайна Лескі яскраво розкриває етапи креативного процесу, послуговуючись образом шторму, який поволі зароджується, пригальмовує, лютує, знову вщухає, перетікає й знову нуртує. Авторка ділиться унікальним досвідом викладачки, студентки, мисткині, письменниці, архітекторки – як щоразу в різних ролях вона послуговується одним і тим самим успішним алгоритмом креативності. Лескі захопливо розповідає про креативність Пауля Клее і Стіва Джобса, як Дарвін сформулював теорію еволюції, як відкрили дрейф континентів і як Антоніо Гауді будував свій величний храм Саґрада Фамілія. Забути все, позбавитись упереджень і настанов та почути потік креативності.

Міхалко М. 21 спосіб мислити креативно  / Майкл Міхалко ; [пер. з англ. Тараса Бойка]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 396 с.

    Усі знають Сальвадора Далі та його карколомні полотна. А звідки він черпав ідеї для своїх картин? Далі сідав у крісло, під підлокітник якого ставив залізну тарілку. Потім художник клав на той підлокітник руку, у якій затискав залізну ложку. Коли Далі майже засинав, долоня розслаблялась і ложка падала, голосно дзенькаючи. Далі прокидався, і тієї миті, коли мозок митця перебував на межі між сновидіннями та реальністю, йому являлися знамениті образи. Та не кваптеся бігти на кухню за посудом. Ваша доза креативу та ідей – у цій книжці. Це портативний тренажер із вигадок, нестандартних підходів і нетипових вирішень типових питань. Сотні трюків, підказок, історій геніїв, головоломок, вправ та мозкових штурмів – креативу бути!

О'Конор Д. Системне мислення: пошук неординарних творчих рішень  / Джозеф О'Конор, Ієн Макдермотт ; пер. з англ. Надія Сисюк. - Київ : Наш формат, 2018. - 237 с. 

    Наш світ – складна система. Ми не розуміємо багатьох речей, а тому мимохіть стаємо їхніми заручниками. Що більше зусиль докладаємо, то менш досяжною видається наша мета, а старі проблеми повертаються й накопичуються. Щоб узяти контроль над власним життям, варто навчитися системного мислення, адже тільки розуміючи справжнє підґрунтя подій, ми можемо змінювати на краще власні дії та довколишній світ. Системне мислення впорядковує думки та вчить бачити закономірності в подіях. Це вміння дає нам змогу підготуватися і навіть впливати на ці події.

Саленбахер Ю. Креативний особистий брендинг. Створюйте можливості, зростайте як особистість, вирізняйтесь  / Юрґен Саленбахер ; [пер. з англ. В. Стельмах]. - Харків : Фабула, 2019. - 223 с.

    У цій інноваційній книжці Юрґен Саленбахер ділиться своїм унікальним методом особистого тренінгу, який має на меті розвиток творчого мислення та інновацій. Цей метод, що спершу був розроблений як спосіб управління розвитком кар’єри, може стати в пригоді будь-якій людині, яка прагне з’ясувати, що вона може запропонувати світові.

Свааб Д. Наш творчий мозок / Дік Свааб ; [пер. з нім. Святослава Зубченка]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 463 с. 

    Кожен має мозок. Проте не будь-який мозок – творчий. Чим є творчі здібності з погляду нейрофізіології? Звідки виникає креативність? Як оточення впливає на мозок та вибір професії? Мистецтво – це ліки для мозку чи хвороба? Яку роль у таланті художників відіграють їхні мозкові захворювання? І який стосунок до цього мають філософія та карне право? Дік Свааб говорить про взаємодію мозку із середовищем, оскільки саме це, на його думку, робить нас людьми. І не просто людьми, а унікальними особистостями. Ця книжка – немов рентгенівське світло. Готові побачити знімок власної свідомості?

Немає коментарів:

Дописати коментар