Translate

понеділок, 20 лютого 2023 р.

Віртуальна книжкова виставка «Говори впевнено та легко : книги з ораторської майстерності»

    Чи дається ораторська майстерність від народження? У сучасній психології виділяють поняття вербальний (або мовленнєвий) інтелект. Чим вищий мовленнєвий інтелект, то успішніше просувається людина по життю.     Риторика або майстерність публічного виступу, ораторське мистецтво – це головний інструмент сучасної успішної людини. Не всяка людина може спокійно виступати перед публікою. Добре, коли в цьому немає потреби. Але деякі професії вимагають від людини систематичної роботи з публікою.     Постійний діалог із натовпом змушені вести вокалісти, ведучі, політики, педагоги та представники інших публічних професій. Публіка психологічно впливає на промовця, але і він впливає на неї. Щоб упевнено триматися на публіці, знати, як переконувати людей і правильно подавати потрібну інформацію, важливо вчитися мистецтву мовлення. Книги з нашої добірки допоможуть вам впоратися зі страхом публічних виступів, нададуть переконливості вашим словам і навчать знаходити контакт з аудиторією.
 

Антисуржик. Вчимося ввічливо поводитись і правильно говорити : [навч. посіб.] / за заг. ред. О. Сербенської. - Львів : Апріорі, 2017. - 304 с.

    Правильна вимова дозволить вам звучати якомога переконливіше. Подбайте заздалегідь про слова, які використовуватимете у виступі, вчіться чітко їх вимовляти та позбудьтеся зневажливого лексикону. Ця книжка зарадить можливим проблемам. Книга призначена для студентів, учнів середніх закладів усіх типів і для широкого кола читачів, які хочуть удосконалити знання української мови, позбутися деформацій, відчутні в мові частини наших громадян, зберегти самобутність українського слова. 

Борг Д. Мистецтво говорити : таємниці ефективного спілкування / Джеймс Борг ; [пер. з англ. Н. Лазаревич]. - Харків : Фабула, 2020. - 303 с.

    Бізнес-тренер Джеймс Борґ, відомий своїми відкриттями в галузях спілкування, особистісного розвитку, мови тіла та «контролю мислення», пропонує прості і дієві поради для кожної людини. Його методика допоможе змінити спосіб мислення і поведінку в особистому житті й на роботі, зробить життя цікавішим, насиченішим і позбавить зайвого стресу, а ваші навички спілкування сягнуть геть нового рівня. 

Гандапас Р. Камасутра для оратора. 10 розділів про те, як перетворити публічний виступ на втіху / Радислав Гандапас. - Дніпро : Моноліт-Bizz, 2016. - 272 с.

    Від самої лише думки про те, що доведеться стояти на трибуні з мікрофоном та виголошувати важливу доповідь, коли до тебе прикуті десятки, а то й сотні очей, раз обсипає снігом, другий – жаром? Це цілком нормально. Але, виявляється, так само цілком природно й відчувати задоволення, виступаючи перед аудиторією. А головне, що від жаху до насолоди лише один крок, і цей крок - книжка відомого бізнес-тренера й чудового оратора Радислава Гандапаса. Прочитавши її, ви побачите, що добрими промовцями не народжуються. Мистецтву «взаємного кохання з публікою» можна навчитися. Потрібно лише знати певні прийоми й опанувати технології. Перевага цього видання в тому, що тут зібрані найдієвіші методи та поради «практикуючого» оратора з багатим досвідом, і їх буде справді досить, щоб досконало оволодіти словом.

Єлісовенко Ю. П. Ораторське мистецтво: постановка голосу й мовлення : навч. посіб. / Ю. П. Єлісовенко. - Київ : Атіка, 2008. - 202 с.

    Містить теоретичний і практичний навчальний матеріал, необхідний для постановки дихання, голосу, артикуляції, дикції, орфоепії та інших чинників усного мовлення. Приділяється увага інтонаційній складовій мовлення оратора. Представлено авторську методику постановки голосу й мовлення, а також низку вправ, в яких широко використовуються пісенні, поетичні, інформаційні, аналітичні, художньо-публіцистичні та сатиричні тексти. Для студентів факультетів журналістики, правознавства, міжнародних відносин, для всіх тих, хто цікавиться ораторським мистецтвом. Може бути рекомендований логопедам, педагогам, вихователям і батькам, які прагнуть розв'язати для себе, своїх дітей чи учнів проблеми, пов'язані з усуненням неорганічних вад мовлення.

Кінг П. Характеристики стратегії і тактики спілкування, або як знайти спільну мову з кожним / Патрік Кінг ; пер. з англ. Маріанни Восковнюк. - Київ : Книголав, 2017. - 128 с.

    Автор – відомий експерт в галузі комунікацій Патрік Кінг. Книга нагадує зручний і компактний посібник рекомендацій про те, як вести себе гідно в спілкуванні і вміти відповісти, якщо раптом з вами повелися некоректно. Якщо ви часто програєте спори, втрачаєте дар мови в невідповідний момент чи відчуваєте, що вас використовують, то ця книга точно для вас. З неї можна озброїтися 18 дієвими прийомами, які можна використовувати в найрізноманітніших цілях – навчитися легко спілкуватися з незнайомцями, грамотно вести суперечку і посилити свій вплив в процесі переговорів.

Кушнір Р. О. Великий оратор, або як говорити так, щоб Вам аплодували стоячи / Р. О. Кушнір - Дрогобич : Коло, 2013. - 256 с.

    Кожен добрий оратор колись був поганим оратором. Але той, хто щодня докладає зусиль, для того щоб стати кращим, зрештою досягає того, що ним починають заслуховуватись інші. В книзі доступно виписано всі аспекти мистецтва публічного виступу, включно з вправами, які варто виконувати, для того щоб щодня досягати нових вершин в ораторстві. Лаконічний і захоплюючий підхід автора допоможе Вам готувати свої щоденні виступи, як великі промови. Книга буде корисною всім, хто хоче покращити представлення власних думок, набути впевненості на публіці, навчитись відкривати і надихати інших і загалом прагне саморозвитку.

Лівін М. Сторітелінг для очей, вух і серця  / Марк Лівін. - Київ : Наш формат, 2020. - 180 с.

    Бути оратором  не просто вміти впевнено говорити про все що завгодно на публіці. Треба вибудувати історію таким чином, аби вона найкраще дійшла до найприскіпливіших читачів. Надати форму виступу допомагає сторітелінг як спосіб поставити історію в основу поданої інформації для кращого її запам’ятовування. Імпровізуйте, згадуйте яскраві приклади з життя – це додасть вашому виступу людяності й справжності. Відомий український журналіст Марк Лівін вміє писати статті, вести подкасти та просто говорити зі своєю аудиторією так, що його розповідь западає в душу. Тепер він навчить цього й вас.

Ораторське мистецтво : навч. - метод. посіб. / І. М. Плотницька [та ін.]. - Харків : Центр учбової літератури, 2022. - 110 с. 

    Навчально-методичний посібник містить результати науково-дослідної роботи за темою «Розвиток комунікативних здібностей державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування» (ДР № 0108U002026), виконаної в рамках комплексного наукового проекту Національної академії державного управління при Президентові України «Державне управління та місцеве самоврядування». У посібнику висвітлено основи ораторського мистецтва, необхідні державним службовцям і посадовим особам місцевого самоврядування для ефективного виконання службових обов’язків.

Роум Д. Говори та показуй. Мистецтво створення надзвичайної презентації / Ден Роум ; пер. з англ. Ганни Топіліної. - Харків : Віват, 2017. - 272 с.

    Потрібно зробити презентацію? Не знаєте, з чого почати? Вагаєтеся, чи побачать вашу ідею такою, якою її бачите ви? Відчуваєте страх перед аудиторією? Тоді до вашої уваги – повний курс майстерності створення цікавих і – головне – вдалих презентацій. Експерт із візуальної комунікації з більш ніж двадцятирічним досвідом Ден Роум переконає, що створювати вдалі презентації просто. Треба лише говорити та показувати. А ще – вміти використовувати три інструменти. Які? Дивіться під обкладинкою! Створити свою надзвичайну презентацію може кожен. Усі до справи!   

Степура А. Wow-виступ по-українськи. Ноу хау сучасного оратора / Андрій Степура. - Дніпро : Моноліт, 2018. - 304 с.

    Чи була у вас така доповідь або промова, після якої хотілося змінити зовнішність, паспорт та гайнути світ за очі? Публічний виступ – це стрес і добряча порція адреналіну, а провальний – жахалка на решту життя. Та є світло в кінці тунелю. Прочитавши цю книжку, ви це світло побачите. Її відрізняють дві речі: практичність та актуальність. Завдяки QR- кодам ви зі смартфоном матимете змогу одразу дивитися відеоприклади вдалих ораторських прийомів, про які йдеться. Будьте готові, що ваш мозок закипить, вистигне і ще разів закипить. Зокрема, ви дізнаєтеся: останні тенденції публічних виступів – що на часі та що буде затребуваним завтра; покроковий алгоритм проведення успішної презентації; як «перехитрити» власний мозок і без зайвих нервів підготуватися до виступу в три-п'ять разів швидше; коли варто прийняти «пігулку» мовного експромту та як виписати собі рецепт; як дотепно жартувати, щоб розтопити лід та здобути прихильність будь- якої аудиторії; як спонукати людей не лише уважно слухати, а й діяти та втілювати ваші ідеї.

Теслюк В. М. Основи красномовства : навч. посіб. / В. М. Теслюк ; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. - Київ : Ліра-К, 2020. - 523 с.

    У навчальному посібнику представлено зміст тем, тестові завдання для перевірки знань, індивідуальні завдання для самостійної роботи, тренінгові вправи для практичних занять, термінологічний словник, рекомендовану літературу із дисципліни «Основи красномовства». Навчальний посібник рекомендовано студентам денної форми навчання спеціальності «Професійна освіта», викладачам, які забезпечують викладання дисципліни «Основи красномовства».   

Флемінґ К. Говорити легко та невимушено. Як стати приємним співрозмовником  / Керол Флемінґ ; [пер. з англ. Шандора Нодя]. - Харків : КСД, 2022. - 238 с.

    У спілкуванні не існує навички важливішої за так звану бесіду «ні про що». Та чому, коли потрібно розпочати легку, невимушену бесіду з незнайомцем, у нас одразу зникають слова? Так, усі ми любимо слухати. Але не вміємо доладно говорити. Знавець мовних вихилясів, тренерка з техніки мов та майстер спорту з вишуканих бесід Керол Флемінґ допоможе прокачати комунікативні навички.

Немає коментарів:

Дописати коментар