Translate

понеділок, 30 січня 2023 р.

Віртуальна книжкова виставка «Як подолати стрес та тривожні розлади під час війни»

    На тлі війни безліч людей в Україні опинилися у хронічному стресі. Почуття втрати контролю над власним життям, постійний страх за себе та близьких, цілодобове занепокоєння – багато хто з нас так чи інакше прожив останні місяці пліч-о-пліч зі стресом. Це абсолютно нормальна реакція психіки в умовах, коли все довкола сигналізує про небезпеку. Щоб зберегти ментальне здоров'я, знизити рівень стресу та не піддаватися паніці, можна почитати корисну літературу. Ця добірка книг допоможе читачам відволіктись, заспокоїтись та налаштувати себе на оптимістичний лад.  

Бернс Девід Д. Почувайся добре. Нова терапія настрою / Девід Д. Бернс ; [пер. з англ. Н. Третякової]. - Харків : Клуб Сімейного  Дозвілля, 2020. - 542 с.  

    Почуваєтеся невдахою? Новий день приносить лише нові неприємності та безвихідь? Хочеться втекти від проблем? Усі ці почуття – передвісники депресії. Однак – не панікувати! Вони так і залишаться передвісниками, якщо ви скористаєтеся методикою лікаря Девіда Бернса – суперфахівця з когнітивно-поведінкової терапії. Він не дає депресії жодних шансів!  

Вебб Б. Приборкати страх. Досвід «морського котика» / Брендон Вебб, Джон Девід Манн ; пер. з англ. Микита Тищенко. - Київ : Yakaboo Publishing, 2021. - 192 с.

    Посібник, з допомогою якого ви зможете перетворити свої страхи на друзів, від автора бестселерів New York Time та колишнього «морського котика» Брендона Вебба. Виконуючи небезпечні для життя місії в гарячих точках планети, скажімо, захоплюючи ворожі кораблі чи визволяючи заручників, він навчився опановувати цілком природну паніку перед лицем загрози. Вебб розробив та викладав програму підготовки снайперів-спецпризначенців, де особливу увагу приділяв п’яти етапам приборкання страху - вони є в цій книжці. Здобуті навички він використовує і залишивши військову службу, створивши та очоливши багатомільйонний медійний бізнес. Цивільне життя, авжеж, не таке небезпечне, як місія в пустелі Афганістану, однак відчуття страху й тут часто неабияк дається взнаки. Спираючись на власний унікальний досвід та історії іменитих друзів і учасників його подкасту «Сила думки» (The Power of Thought), автор у своїй новій книжці навчає перетворювати страх на союзника. «Ви можете бути в’язнем свого страху, - каже Вебб, - або ж він може стати катапультою, яка запустить вас до омріяного». Головне тут не боротися зі страхом, а щонайперше - зрозуміти його. 

Голідей Р. Зберігайте спокій. Щоденна інструкція з вирішення проблем  / Раян Голідей, Стівен Генсільман ; [пер. з англ. Антоніна Ящук]. - Київ : Наш формат, 2018. - 463 c. 

    Є те, що ми можемо змінити, і те, що ні. Наприклад, війна. Хоч би як ви нервувалися в заторі на виїзді з небезпечної зони, ви не поїдете швидше. Ви не примусите техніку не ламатися в найневдаліший момент, не станете нижчим або вищим, не народитеся в іншій країні. Але нервуючись через те, що не змінити, ми витрачаємо сили, ресурси й час, які могли би спрямувати на те, на що справді можемо вплинути. 

Ґоттліб Л. Хочете про це поговорити? Нотатки психотерапевта в 58 сеансах / Лорі Ґоттліб ; з англ. пер. Дар'я Беззадіна. - Київ : BookChef : Форс Україна, 2019. - 560 с.

    Серед усіх книг про психічне здоров’я унікальність цієї у тому, що Лорі Готтліб розкриває проблему як з боку терапевта, так і пацієнта. Автор проведе вас у нелегку подорож, мета якої – знайти сенс життя та подолати внутрішні труднощі. В книжці прочитаєте про емоції (як їх проживати, як ними керувати і як зрозуміти емоції близьких), про щастя (чи можна бути щасливим завжди) і про гармонію з собою і світом. 

Корб. А. У пастці депресії. Як подолати тривожність і радіти життю  / Алекс Корб ; пер. з англ. Анна Марховська. - Київ : Наш формат, 2019. - 213 с.  

    Депресія – це не просто поганий настрій. Люди з депресією можуть і не бути пригніченими. Там, де мала б бути якась емоція, вони часто відчувають порожнечу. Те, що колись дарувало задоволення, більше не тішить. Усе здається складним, і ніщо не вартує зусиль. Найгірше, що депресія не просто тягне на дно, а й міцно утримує там. Проблема полягає у фізіології та взаємодії елементів нервової системи. Та, на щастя, існує спосіб відрегулювати їхню діяльність. Книга Алекса Корба «У пастці депресії» пояснює, чому мозок загрузає в низхідній спіралі депресії, а також змальовує те, як можна вплинути на активність різних нейронних ланцюгів і подолати депресію, змінивши спосіб життя 

Корнюшина О. 37 буддійських штук. Як пережити бентежні часи / Ольга Корнюшина. - Київ : Наш Формат, 2021. - 240 с

    Ця книжка не про буддизм як релігію. Вона про те, як буддійські практики змінюють наш стан і допомагають у бентежні часи. Як переживати втрати й не чіплятися за минуле? Як реагувати на плітки та несправедливість? Чи може регулярна практика зробити нас спокійнішими і доброзичливішими? Як давати раду емоціям? Чому допомога іншим покращує наше самопочуття? Про це й розповідає авторка. Вона пропонує 37 кроків, спроможних змінити наш психологічний стан і ставлення до життя. В основі кожного кроку  буддійська мудрість, підкріплена історіями із власного досвіду та паралелями зі сфер психології, самодопомоги та нейронаук. 

Пітерсон Т. 101 спосіб впоратися з тривогою, страхом і панічними атаками / Таня Пітерсон ; пер. з англ. Анастасія Дудченко. - Київ : Наш формат, 2021. - 240 с. 

    Авторка цієї книжки пропонує ефективні та перевірені способи, що знизять рівень тривожності і допоможуть відновити контроль над власним життям. Це і дихання, і візуалізації (ви зрозумієте, до чого тут гігантська фіолетова білка), і запитання для фрірайтингу, і спроби домовитися з думками. Аж 101 спосіб виставити свою тривогу за двері - а це половина шляху до щасливого життя. На іншій половині варто розвивати себе. Та і з цим ви вже впораєтеся самі, коли завдяки книжці здолаєте першу частину дороги. 

Психологічна допомога в кризових ситуаціях / Уварова С. Г. [та ін.] ; [голов. ред. Уварова С. Г.] ; Укр. асоц. психоаналізу, Міжнар. ін-т глибин. психології, Міжнар. федерація психоаналізу. - Київ : ПВНЗ МІГП, 2016. - 227 с

    У пропонованій книзі розглядаються теоретичні основи надання психологічної допомоги дітям та дорослим, що перебувають у кризових ситуаціях.  Представлено техніки подолання кризових станів, практичні рекомендації батькам. Соціальним працівникам та вчителям, щодо надання психологічної допомоги дітям. У книзі використані матеріали, напрацьовані під час реалізації спільного проекту МІГП та Ліги соціальних працівників України «Організація соціально-психологічної допомоги дітям та сім’ям, тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції». Представлено також методи оцінки різних проявів стресу, методики подолання стресу, релаксаційні вправи та ін.

Рей Е. Обирай себе. Як подолати страх та сумніви на шляху до повноцінного життя  / Ембер Рей ; [пер. з англ. Ю. Зеленої]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. - 237 с. 

    Час обирати себе. Годі плакати за минулим і спотикатися об чужі оцінки. Ніхто не ідеальний. Хіба що ця книжка-інструкція, яка відкриє тобі повноцінне життя. З нею ти зможеш: подолати деструктивний перфекціонізм; позбавитися настанов «я не зможу/не вмію/ніколи цього не досягну»; уникати руйнівної сили гніву та заздрощів; викреслити страх осуду, страх помилок, неприйняття та тривогу; забути про порівняння себе з іншими та потребу у схваленні. І загалом ти зможеш усе. Просто тому, що саме ТИ це зможеш.  

Стороні М. Стресостійкість. Прості поради, як жити у сучасному світі / Міту Стороні ; пер. з англ. Олена Замойська. - Київ : Книголав, 2021. - 272 с. 

    Як впоратись з невгамовним стресом у цьому шаленому світі? Міту Стороні глибоко дослідила це питання і знайшла шлях до подолання стресу, пояснюючи його механізм на рівні нервової, гормональної, імунної системи. І її книжка – своєрідна інструкція як зберігати спокій і покращити своє життя. Це практичні поради, як протистояти стресу за допомогою зміни харчування, фізичної активності, сну, роботи над емоціями, медитації, сеансів масажу і навіть комп’ютерних ігор. Будь-який маленький крок наблизить до стресостійкості.

Улмер К. Не бійтесь боятися. Як знайти спільну мову з власним страхом / Крістен Улмер ; пер. Ганна Топіліна. - Київ : Книголав, 2019. - 368 с.

    Революційний посібник «Не бійтесь боятися. Як знайти спільну мову з власним страхом» від найкращої екстремальної лижниці світу Крістен Улмер здатен перевернути ваше уявлення про найменш досліджену людську емоцію. Всього за кількасот сторінок ви повністю потоваришуєте зі своїми страхами і навчитеся використовувати їх на благо. Страх – глибоко недооцінена емоція. Нас вчать ігнорувати його, не звертати увагу та навіть взагалі позбуватися. Книга «Не бійтеся боятися» повністю підтверджує свою назву - вчить не лише приймати свої страхи, а й правильно на них реагувати, визначати їхню причину та викорінювати її зі свого життя. Адже наш справжній ворог - не страх, а те, що його викликає.  

Франкл В. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі  / Віктор Франкл ; [пер. з  англ. О. Замойської]. - 3-тє вид. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 159 с. 

    Ця дивовижна книга зробила її автора одним з найбільших духовних вчителів людства в XX столітті. У ній філософ і психолог Віктор Франкл, що пройшов нацистські табори смерті, відкрив мільйонам людей усього світу шлях осягнення сенсу життя. У страшних, убивчих умовах концтаборів він показав надзвичайну силу людського духу. Дух упертий, всупереч слабкості тіла і розладу душі. Людині є заради чого жити! 

Шеннон Д. Не годуйте мавпу! Як вийти із замкнутого кола неспокою та тривоги / Дженніфер Шеннон. - Київ : Сварог, 2020. - 146 с.

    Я знаю, як перемогти будь-який страх і зняти стрес. Скажете, смілива заява? Я терапевт, що спеціалізується на лікуванні тривожних розладів ось уже 20 років. До того ж я ніколи не була щасливим власником спокійної нервової системи. Хронічні кошмари, таємничий біль у животі і нескінченний всепоглинаючий страх – ось мої старі друзі. Паніка накочувала на мене з будь-яких причин: раптом упадуть акції? раптом моя дитина захворіє? раптом я не висплюся й не зможу нормально працювати? Незабаром я зрозуміла: треба змінювати не причину страхів, а мою реакцію на них. Більше того, зосередженість уваги на тому, що підтримує та «годує» наші проблеми, заважає будь-якій сфері діяльності. Незалежно від того, хочете ви звільнитися від конкретної проблеми (наприклад, панічних атак) чи просто хочете жити більш щасливим, успішним та спокійним життям – інструменти для досягнення мети будуть однакові.

Немає коментарів:

Дописати коментар