Translate

середу, 4 січня 2017 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини (січень 2017)

Загальні питання
99-у річницю подвигу Героїв Крут вшанували на місці легендарного бою

29 січня.  на місці легендарного бою біля залізничної станції Крути Борзнянського району Чернігівської області влада і громадськість урочисто відзначили 99-ту річницю подвигу українських героїв. На території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» зібралися вшанувати героїв першої російсько-української війни 1917-1918 років сивочолі ветерани, школярі та студенти, курсанти і ліцеїсти, учасники вже сучасної російсько-української війни 2014-2017 років, матері загиблих воїнів в АТО, військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії України, делегації зі Львова, Житомира і Сум, обласного центру та районів і міст Чернігівщини, представники політичних партій.
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Вікімарафон у місті: хто першим у Чернігові долучився до акції?
28 січня. Учні та викладачі чернігівського ліцею №22 долучилися до Вікімарафону. Це перший середній навчальний заклад нашого міста, який приєднався до акції.  Досвідчені вікіпедисти розказали новачкам як правильно писати наукові статті, оформлювати їх та додавати до Вікіпедії. Викладачі та учні 8-11 класів, які прийшли на вікі вишкіл, старанно виконували всі вказівки своїх наставників. З 27 по 30 січня у всьому світі відзначають 16 день народження англомовної вікіпедії. 13 років тому в цей день з’явилася й українська Вікіпедія. А от кримсько-татарська святкує 9-річчя. У Чернігові у 2015 році на базі інституту історії створено Вікістудію. За цей час у Вікіпедії з’явилося близько 300 статей з історії нашого краю. На сьогоднішній день Вікістудія стала підрозділом Чернігівського інституту історії. Уже цього року організатори планують залучити більшу кількість учасників за рахунок школярів.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відбувся круглий стіл на тему «100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 років»
24 січня. У Чернігові відбувся круглий стіл на тему «100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 років» з ініціативи Ради регіонального розвитку Чернігівщини. У заході взяли участь: отець Роман – священик УПЦ; Ольга Писарєва – вчитель історії ЗОШ №31; Олег Шафрай – представник Новозаводської районної в м. Чернігові ради; Олександр Ясенчук – представник громадської організації «Вільні люди»; Сергій Бутко - директор Українського інституту національної пам'яті; Сергій Горобець – провідний спеціаліст Українського інституту національної пам'яті; Сергій Леп’явко – доктор історичних наук професор кафедри історії України та у політології Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя; Володимир Бойко – кандидат історичних наук, професор кафедри гуманітарних, наук Чернігівського державного технологічного університету, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації органів державної влади. На зустрічі були розглянуті питання, що стосувалися ролі та місця революції 1917-1921 років у процесі боротьби українського народу за незалежність, причетності Чернігівського регіону до боротьби українського народу за незалежність та революції 1917-1921 років та необхідності виховання підростаючих поколінь на прикладах минулого Українського народу.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
День Соборності України: як святкували в Чернігові
22-го січня відзначають День Соборності України. Традиційно, це визначне свято відзначають і чернігівці. В неділю на території Катерининського храму зібралися усі, кому не байдужа Україна. Історики, військові, громадські активісти та представники влади, згадували події сторічної давнини та сьогодення. В цей світлий День Соборності України, присутні на урочистому заході згадали про перших загиблих хлопців, Героїв Небесної Сотні, активістів Майдану - Сергія Нігояна, Михайла Жизневського та Юрія Вербицького. Саме вони 3 роки тому, віддали своє життя під час Революції Гідності. Героїв, чернігівці вшанували хвилиною мовчання. Наприкінці заходу уся громада, яка взяла участь в святкуванні Дня Соборності в Чернігові, з’єдналася у символічний ланцюг, що являє собою неподільність України та нації.
Читати на сайті ТРК Новий Чернігів - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Києві відсвяткували 21-ту річницю Чернігівського земляцтва
20 січня. У Міжнародному виставковому центрі  відбулися урочистості з нагоди 21-ї річниці утворення Чернігівського земляцтва у Києві. У холі були розташовані міні-виставки музеїв, твори народних майстрів, світлини аматорів, художні виставки. Під час огляду виставок гостей вітали ансамблі української народної пісні «Антонівчанка» з Варви,  «Колорит» з с.Нова Басань,  фольклорний колектив «Криниці» Сосницького РБК. Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували світлу пам’ять тих, хто поклав своє життя за рідний край, за кожного із нас. Захід розпочався під звуки чарівної бандури лауреата національної премії України ім. Т.Г.Шевченка народного артиста України Василя Нечепи. Перед початком процедури підписання договору учасникам заходу демонструвався документальний фільм про діяльність земляцтва у районах області. Після слів привітання та вручення подарунків відбулася традиційна церемонія підписання Угоди про співпрацю між Чернігівською обласною державною адміністрацією, Чернігівською обласною радою та радою Товариства «Чернігівське земляцтво» у Києві.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Ніжині відзначили День Соборності «живим ланцюгом»
20 січня, напередодні Дня Соборності  в Ніжині відбулась акція «Об’єднані бажанням жити у вільній державі», в рамках якої о 12.00 відбулась урочиста хода від пам’ятника Богдана Хмельницького до Тараса Шевченка, покладання квітів, також було організовано «живий ланцюг єднання». «Живий ланцюг» став символічним для цього свята. Нагадаємо, 1990 року 21 січня близько трьох мільйонів людей взялися за руки, об’єднавши Львів і Київ. Зібралось багато молоді, небайдужих жителів, які виявили бажання показати цією акцією свою любов до рідної країни, готовність єднатися.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Виклики соборності України у 2017 році: діалог експертів із восьми областей.
20 січня. Про виклики щодо цілісності України, необхідність осмислення в цьому контексті уроків доби Української революції 1917 – 1921 рр. та досягнення єдності в політичному та економічному розвитку йшлося під час щорічної відео-конференції до Дня Соборності України. Її співорганізаторами виступили регіональні центри перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Полтавської, Херсонської, Хмельницької та Чернігівської областей. Участь в обговоренні взяли науковці, викладачі вищих навчальних закладів, державні службовці, представники громадських організацій. Чернігів представляли Сергій Лепявко, професор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя; Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області; Ігор Слезко, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації. З вітальним словом від Чернігівщини до учасників відеофоруму звернулася Ірина Соломаха, заступник керівника апарату Чернігівської облдержадміністрації, а модератором виступила Наталія Коваленко, начальник відділу Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Унікальні кінокадри Седнева 1939-го та 1966-го років
17 січня. Багато для кого і зараз, в епоху інформаційних технологій, «потрапити в телевізор» схоже на маленьке диво. А що говорити про людей, які жили в 1939 і 1966 роках? У Седневі. Тепер цих людей із кіноплівки зможуть побачити їх нащадки. Чернігівська районна організація краєзнавців придбала для Седнева копії двох кінодокументів — хвилинного 1939-го року і десятихвилинного 1966-го. На них голова Чернігівської районної організації краєзнавців Андрій Курданов натрапив, переглядаючи «Каталог кіножурналів, документальних фільмів, кіно-і телесюжетів», 6 видань якого на своєму сайті виклав Центральний державний кінофотофоноархів України ім. Пшеничного. Є у ньому чимало кінодокументів, присвячених і іншим селам та містам Чернігівщини.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На Чернігівщині відзначили день культури чеченського народу
10 січня. В Ічнянській районній школі мистецтв відбувся культурно-просвітницький захід, присвячений культурі чеченського народу. Гостями свята стали: голова правління всеукраїнської громадської організації «Діаспора чеченського народу» Салман Садаєв, керівник студії чеченської мови при ВГО «Діаспора чеченського народу» Тамара Сангарієва. Ічнянці ознайомились з виставкою предметів мистецтва та книжок, природою та біологічним розмаїттям Чечні, культурою, побутом, літературою та історією чеченського народу.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Ніжині відкрилася Різдвяна шопка
7 січня. У Ніжині біля головної ялинки міста відбулось святкове відкриття Різдвяної шопки (шопка – вертепна скриня). Це макет, що зображає Віфлеємську стайню в ніч Різдва Христового. Може бути виконана як у мініатюрі, так і у великих розмірах. Цей захід уже став доброю традицією Ніжина. Започатковано її у 2011 році Юрієм Муквичем. Перше відкриття відбулось на Різдво 7 січня і супроводжувалось театралізованими колядками. Згодом через погодні умови дійство перенесли до Будинку культури, проте сама шопка була втрачена. Минулого року за ініціативи пасторів Володимира Леонтьєва та Романа Пушки традицію відкриття Різдвяного вертепу біля центральної ялинки відновлено. Саме відкриття почалося зі святкових пісень дітей. Надалі отець Михаїл із церкви Святої Покрови та священик протестантської церкви отець Володимир привітали ніжинців зі святом та окропили вертеп.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Батурині відбулося надзвичайне дійство «Різдво у Гетьмана»
6 січня. Батуринська громада спільно славить Господа у цей день з 2010 року. Цьогоріч розпочався захід виступом вихованців дитячого центру Свято-Покровської парафії. Привітали всіх присутніх зі святом Різдва Христового і юні дарування - учні Батуринської спеціальної загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Під час заходу проводились  українські традиційні зимові ігри-розваги, що були популярні у Батурині у XVIII-XIX ст. Співробітники Національного заповідника «Гетьманська столиця» дали можливість присутнім поринути у чарівну атмосферу XVIII століття. Учасники підготували і представили глядачам світську, жартівливу і неймовірно захоплюючу частину «Галаганівського» вертепу. Це найстаріший текст вертепного дійства, що побутував у нас на Лівобережжі у XVII-XVIII ст.  Всі юні учасники Різдвяного дійства були щедро обдаровані солодкими подарунками, які для них підготували підприємці Батурина.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові колядував Ніжинський вертеп
6 січня. У Чернігові колядував Ніжинський вертеп. Влаштували містянам святкове дійство вихованці школи мистецтв при Ніжинському училищі культури. Вертеп вийшов не зовсім звичайним – з нього прибрали усіх негативних персонажів та додали патріотизму. Спочатку ніжинські гості показали святкове дійство у Катерининській церкві, а потім вирушили вітати працівників державних установ. Першою колядників приймала облдержадміністрація. Виступ юних артистів – це ще й подяка за те, що минулого року допомогли вирішити проблему з приміщенням закладу. 
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Театрально-концертне життя
Чернігівський джаз-бенд «BissQuit» відвідав Білорусь
31 січня. З метою міжнародного співробітництва та в рамках обмінних гастролей, на запрошення Гомельської обласної філармонії (Республіка Білорусь) джаз-бенд «BissQuit» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм  виступив з концертом у Гомельському державному коледжі мистецтв імені Н. Ф. Соколовського. Колектив «BissQuit» обласного філармонійного центру сформований недавно, на початку 2016 року. До його складу ввійшли музиканти, які вже співпрацювали раніше. Учасники «BQ» мають вищу джазову освіту. Практично всі є педагогами естрадного відділу в Чернігівському музичному училищі імені Л. М. Ревуцького. Зараз «BQ» веде активну концертну діяльність. Їхній репертуар охоплює як класичні напрямки (свінг, кул, бібоп), так і сучасний джаз, ф'южн, а також авторські обробки українських народних пісень. Також музиканти активно задіяні в програмах колективу концертних виконавців філармонійного центру в якості «стейдж-бенду», «живого» акомпанементу солістам естради.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ніжинський «Світич» взяв участь в урочистостях з нагоди 154-річчя вшанування пам’яті Січневого Повстання
28 січня. В Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» відбулися урочистості з нагоди 154-річчя вшанування пам’яті Січневого Повстання. Організаторами зустрічі стали Посольство Республіки Польща в Україні, Посольство Республіки Литва в Україні, Київська міська державна адміністрація, Печерська районна в місті Києві державна адміністрація, Міжнародна Спілка Польських Підприємців в Україні. Лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів і фестивалів хор «Світич» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя був удостоєний честі представляти на цьому урочистому заході музичну культуру та молодіжний хоровий рух сучасної України. «Світич» виступив з великою концертною програмою, яка була відкрита виконанням Державних Гімнів України та Польщі.
На прохання Посольства Республіки Польща в Україні хор «Світич» підготував низку польських повстанських піснеспівів мовою оригіналу: «Марш стрільців», «Гімн повстанців 1863 року», «Гімн лицарів Короля Болеслава», повстанський мазурек «Sygnal». Разом із тим, студенти продемонстрували відомі зразки національного хорового мистецтва.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У філармонійному центрі відбувся концерт до Дня Тетяни
25 січня  у залі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбувся концерт до Дня Тетяни. У концерті брали участь: АКАДЕМІЧНИЙ НАРОДНИЙ ХОР (художній керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України ВОЛОДИМИР КОЦУР), лауреат Міжнародних конкурсів ТЕАТР ТАНЦЮ «ЕКВАТОР», ФОЛЬКЛОРНЕ ТРІО «КАЛИТА», заслужені артисти України ВОЛОДИМИР ГРИШИН, СЕРГІЙ СУЛІМОВСЬКИЙ, лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів СЕРГІЙ ГЛАДАРЬОВ, лауреати Міжнародних конкурсів ОЛЬГА ПЕЧКО, В'ЯЧЕСЛАВ МАЦВІЙКО, МАРИНА КОВАЛЕНКО, заслужена артистка естрадного мистецтва України НІНА КОЦУР, В'ЯЧЕСЛАВ ПЕТРИК, БОГДАН ТОНКОШКУРИЙ, РОМАН ЛУЗАН, ОЛЕКСАНДР ЛУЗАН. Ведучі Лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів ТЕТЯНА ОЛІЙНИК та ДМИТРО ОБЄДНІКОВ.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Святковий концерт до Дня Соборності
23 січня, у Чернігівському міському палаці культури відбувся святковий концерт з нагоди Дня Соборності України. Перед глядачами виступив заслужений аматорський народний хор «Десна», народний аматорський хор ветеранів війни та праці, зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Десняночка», зведена капела бандуристів «Надія», народний художній колектив театр танцю «Слов’яни», народний аматорський фольклорний ансамбль «Сіверяни», ансамбль «Аніма», ансамбль «Поліські дзвіночки». 
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівський ансамбль розважав депутатів Верховної Ради
 21 січня. Ансамбль хлопчиків-бандуристів «Соколики» Чернігівської музичної школи №1 імені Вільконського виступив у парламенті. Про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат Сергій Березенко. Як відомо, нещодавно у Чернігівській музичній школі відкрито єдиний в Україні клас бандурного мистецтва, який користується популярністю: конкурс – 3 дитини на місце. 

Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На Прилуччині відбувся гала-концерт аматорів
21 січня  в стінах Дідовецького районного будиноку культури с.Манжосівка відбувся гала-концерт учасників районного огляду аматорів народного мистецтва «Прилуцькі передзвони». Святкове дійство розпочалося з нагородження учасників огляду аматорів народного мистецтва, було вручено 33 грамоти та 17 дипломів. На сцені зібрались творчі колективи з усіх куточків  краю, адже Прилуцька земля щедра на таланти. Зі сцени районного будинку культури лунали пісні, авторські вірші, а також до уваги глядачів та запрошених гостей було представлено танцювальні номери та міні-п’єси.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Урочистості з нагоди Дня Соборності України
20 січня, в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм пройшли урочистості з нагоди Дня Соборності України. У першу чергу було вшановано тих, хто боровся за соборність та незалежність нашої держави. До пам’ятника Тарасові Шевченку і Захисникам України, меморіалів Небесній Сотні та загиблим учасникам АТО поклали квіти. Також хвилиною мовчання вшанували наших земляків – героїв Небесної Сотні, а також 148 загиблих учасників АТО з Чернігівщини. Під час урочистостей  близько півсотні жителів Чернігівщини за сприяння у розвитку різних сфер та галузей господарства були відзначені нагородами різного рівня. Їх вручили голова облдержадміністрації Валерій Куліч та міський голова Владислав Атрошенко.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Новорічні пригоди Пана Коцького»
19 січня 2017 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького відбулась музична новорічна казка «Новорічні пригоди Пана Коцького». У концерті прозвучали веселі пісні, учні школи виконали твори на музичних інструментах. На цікаву виставу були запрошені діти з Прилуцького центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.


Читати на сайті PRILUKI.CITY - Режим доступу

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grand-концерт «Різдвяні вітання» в Ніжинській музичній школі
17 січня в Ніжинській дитячій музичній школі відбувся Grand-концерт «Різдвяні вітання». Захід протягом останніх десяти років уже став традиційним. У концерті взяли участь талановиті учні школи усіх відділів, які демонстрували свою майстерність у сольних та колективних виступах.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівський хор хлопчиків заспівав з Тіною Кароль
13 січня. Під час новорічно-різдвяних свят в облмуздрамтеатрі пройшов концерт «Різдвяна історія з Тіною Кароль». Під час одного з номерів артистка заспівала разом із Концертним хором хлопчиків Академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського. Вони разом виконали популярну «Щедрівку», якій майже 100 років.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Новорічна феєрія або «Пригоди сніговика» в районному будинку культури
12 січня в стінах Дідовецького районного будинку культури Прилуцького району  відбулася новорічна вистава «Пригоди сніговика». Малеча мала змогу поспостерігати за пригодами Сніговика та Зюзі, які допомагали Діду Морозу визволити Снігуроньку з полону Баби-Яги. Працівники районного будиноку культури підготували справжнє шоу для дітлахів з театральної виставою,  музичним супроводом та великою кількістю спецефектів. Маленькі глядачі мали змогу безпосередньо взяти участь у визволенні Снігуроньки, допомагаючи головним героям боротися з нечистою силою, яка живе в лісових хащах. Діти були під великим враженням від побаченого, адже не щодня вони мають змогу пограти в сніжки з Дідом Морозом і Сніговиком чи поспілкуватися з Снігуркою. На згадку, маленькі глядачі робили спільні фото разом із казковими героями і дякували, а батьки дякували за подарований гарний настрій та новорічну феєрію працівникам районного будиноку культури.
Читати на сайті PRILUKI.CITY - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Снігова королева» повертається до своїх прихильників
11 січня.  В Чернігівському міському Палаці культури дебютувала новорічна казка «Снігова королева». Аншлаги, які зібрали перші декілька показів,були, неочікувані, як для маленьких новоспечених акторів, так і для досвідчених режисерів-постановників. Погляди малечі були «приковані» до пригод Герди, а батьки дітлахів споглядали інтерпретацію старої знайомої казки з непідробною зацікавленістю. Отже, прем'єру «Снігової королеви» міського Палацу культури, справедливо можна вважати вдалою.




Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Світська подія на Різдвяні свята
9 січня. Карколомне, вибухове шоу з доброю порцією гумору та неймовірними номерами відбулося на Різдвяні свята на сцені Філармонійного центру. Марина Маккей з’явилася  в ролі легендарної Проні Прокопівни Сірко — героїні відомого твору М.Старицького «За двома зайцями». Ця відома самобутня історія лягла в основу концерту. Але неможливо сказати – що відбувся концерт, це відбулося неймовірне музичне шоу пересипане піснями і танцями, це просто треба побачити! І не дивлячись на Різдвяні свята, коли на Красній площі міста відбувалося Всеукраїнське свято фольклорних колективів Коза, у залі було повно глядачів, які гаряче і щиро вітали творчий колектив з успішним виступом.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Свято для дітей чернігівських патрульних
5 січня в приміщенні Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбулося новорічне різдвяне дійство для дітей співробітників патрульної поліції Чернігова. З новорічними святами всіх вітали Святий Миколай та казкові герої. Діти розповідали вірші, співали пісні і грали в цікаві ігри. Після цього присутніх запросили в концертний зал, де відбулася новорічна вистава. На завершення заходу діти отримали подарунки від Святого Миколая.
Читати на сайті 4ernigiv.info - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Святкова вистава для дітей учасників АТО та переселенців
4 січня. У обласному філармонійному центрі дітей з родин воїнів АТО та переселенців із Новим роком та Різдвом вітали казкові герої. Новорічна вистава про чарівний світ ляльок захопила малечу, проте найбільше дітвора очікувала гостинці від Святого Миколая.  Подібні свята щороку проводять члени громадського об’єднання «Єдина Родина Чернігівщини». Разом із головними героями новорічної вистави дітлахи допомогли здолати злу королеву дитячих страхів Зет. Для малечі проводили цікаві конкурси із загадками та віршами. Звичайно ж, жодного не залишили без подарунку. Від імені Президента України дітлахи отримали солодкі подарунки, а представники однієї зі страхових компаній вручили діткам із родин загиблих воїнів АТО страхові сертифікати. На свято приїхала дітвора мало не з усієї Чернігівщини. До цього діти мали змогу відвідати головну ялинку країни у Києві, де також отримали у подарунок солодкі пакунки.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Фестивалі та конкурси в галузі культури
Літературна премія за книгу «100 бійців»
30 січня. Депутата Ічнянської міської ради, голову районної організації ВО «Свобода» Олесю Реуту нагородили літературною премією ім. Степана Васильченка за книгу «100 бійців. Ічнянці в АТО». У своїй книзі авторка розповідає про бойовий шлях 102-х бійців та історію про загиблих танкістів, які віддали свої молоді життя за Україну - Володимира Моісеєнка та Станіслава Кривоноса. Книжка не лише про героїв. Авторка дошукує причин, досліджує витоки російсько-української війни ХХІ ст, а також характеризує помилки та злочинну недбалість у ставленні вищого військового командування до бійців на передовій. У книзі виписано правду про захист Луганського та Донецького летовищ, Дебальцевого, Мар'їнки, Широкиного, Вуглегірська зі слів свідків та учасників війни.
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Конкурс-фестиваль дитячо-юнацької творчості «Перлина Fest»
28 січня. У Києві пройшов Міжнародний конкурс-фестиваль дитячо-юнацької творчості «Перлина Fest» за участі творчих колективів та окремих виконавців. Конкурсанти зібралися з різних куточків України, зокрема з Чернігівщини. Вони змагалися, демонструючи свої таланти. Прилуцький район представили дві учасниці в пісенному жанрі: вихованка вокального гуртка «Співаночки» районного Будинку школяра Каріна Пулик, учениця 5 класу Івківської ЗОШ I-III ст., і вихованка вокального гуртка «Веселі ноти» районного Будинку школяра Анастасія Євглевська, учениця 9 класу Обичівської ЗОШ I-II ст. Учасниці отримали дипломи конкурсу-фестивалю. Окрім традиційної пісенної номінації, танцювальної та номінації оригінального жанру цьогоріч було започатковано номінацію про самобутність регіонів. Саме в цій номінації здобула перемогу Анастасія Євглевська із піснею «Прилуцький край» — на слова Прилуцької поетеси Лілії Черненко, покладені на музику викладача музичної школи Оксани Компанець.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ніжинський «Позитивчик» відзначили в Києві
24 січня. Щороку, взимку, в місті Києві фестиваль «Захаріт запрошує друзів», гостинно приймає ніжинську Школу гармонійного розвитку «Позитивчик». Нещодавно там відбулося урочисте нагородження «Людина року УАВСТ» (досягнення 2016). Ніжинців відзначили як найкращу масову та результативну школу року, а Галину Арвахі – як талановитого хореографа, який очолює колектив, а також за внесок у розвиток сучасної хореографії та белліданс-мистецтва.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Ніжині відбувся вже 5 фестиваль з хіп-хопу
21 січня у Ніжинському  Будинку культури відбувся вже п’ятий  в Ніжині фестиваль з хіп-хопу та брейк-дансу, організаторами якого були учасник «Ніжинського молодіжного парламенту», керуючий студії сучасного спортивного танцю «Extreme Energy» Євген Васильєв та Андрій Шачнєв. До Ніжина з’їхалось більше 50 учасників з усієї України, а саме з Носівки, Чернігова, Києва, Хмельницьку, Чернівців та Донецьку. Частина фестивалю з брейк-дансу проходила в двох категоріях: «Kids» та «Pro». Судді категорії  «Kids»: Insane, 4екист та AndrewStar. Cуддею категорії «Pro»  був Uzee Rock. В першій категорії переможцями було визнано учасників з міста Чернігова, вихованців школи «Street fam culture», тренер Ярослав Гаєвой: 1 місце  – Богдан Ганжа, 2 місце – Вадим Корж. В категорії «Pro» 1 місце виборов Гліб Доценко, який  являється кращим Бібоєм України за результатами 2016 року, учасник команди «Нас Пляс Спас». 2 місце зайняв – Олег Байдак, команда «Skils Union». Обидва переможці з міста Чернігів.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ніжинські інтелектуали відзначилися знаннями в Білорусії
21 січня в місті Гомель пройшов традиційний фестиваль інтелектуальних ігор «Колядні гульні – 2017», в якому взяли участь команди міста Ніжина «Космодесант імені Маяковського» Ніжинського міського ліцею та команда «Шутнічкі» Ніжинського Будинку дітей та юнацтва. І ті й інші показали хороший рівень знань. Обидві команди в російськомовному «Що? Де? Коли?” зайняли 3 місця в своїх вікових категоріях, а команда «Шутнічкі» відзначилася своїм знанням білоруської мови, зайнявши 2 місце в білоруському «Що? Де? Коли».
Читати на сайті Нежатин  - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Носівські аматори перемогли на престижному фестивалі у Львові
16 січня. Нещодавно у Львові в драматичному театрі ім. Лесі Українки відбувся 2-й Всеукраїнський багатожанровий фестиваль-конкурс «Розмаїті Самоцвіти». У програмі фестивалю-конкурсу взяли участь колективи з різних міст України: Кривий Ріг, Хмельницький, Одеса, Маріуполь, Київ, Біла Церква, Рівне та ін. У номінації народна хореографія вдало заявили про себе колективи з Носівського району – «Лілея» Мринського сільського будинку культури та народний аматорський танцювальний колектив «Носівчанка» Носівського районного будинку культури. Спільними зусиллями вони стали лауреатами 1-ї премії й отримали диплом лауреата, кубок, смачні подарунки й багато позитиву від різдвяного Львова.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Конкурс вертепів вперше відбувся у Мені
14 січня у Мені відбувся перший міський конкурс вертепів. Першою свій вертеп презентувала «Співоча пташка». Дівчата вкотре підтвердили високий клас. Далі естафету перейняли представники циркового колективу «Феєрія» з Феськівки. Вертеп вийшов досить оригінальним, наповненим акробатичних трюків. Не пасли задніх і представники Дягови. Виступ був насичений і колоритний, сповнений українських традицій і різдвяного духу. Далі на сцені засяяла різдвяна зірка від Степанівського сільського клубу. Не залишилась осторонь від конкурсу вертепів і молодь міста. Так, хлопці і дівчата організувалися у гумористичну команду «Горюче» і подарували мінівиставу, де відтворили боротьбу добра і зла. На зміну молодому запалу прийшов досвід і колектив «Осіннє золото». Виконання пісень з народного фольклору – рецепт успіху. Заключним був виступ від міської молодіжної ради. Була просто вибухова суміш, де не обійшлося без магії, меланки, кози та дідька лисого.
Читати на сайті Наше слово - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
По Чернігову «ходила» Коза
13 січня. У Чернігові стартував уже четвертий зимовий фольклорний фестиваль «Коза». Участь у ньому взяли колективи з різних областей України. Фестиваль розташувався на території «Новорічного містечка», що на Красній площі. Першого дня, тобто, у п’ятницю ввечері, акцент мистецького заходу припав на обрядову частину свята Василя. Відтак, на площі готували кутю й накривали святковий стіл. У суботу програму доповнить виставка-ярмарок робіт чернігівських майстрів.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ніжинські обдарування здобули безліч нагород на Всеукраїнському конкурсі
11 січня. Учасниками III Відкритого Всеукраїнського фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької творчості «Музичне Різдво», що проходив із 4 по 10 січня в Івано-Франківській області, стали учні та творчі колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи (у супроводі викладачів Колодки І.Є. та Ульянченко О.В.).Учні та викладачі Ніжинської дитячої хореографічної школи до участі у конкурсі  готувалися старанно та наполегливо – і ось гідний результат: Гран-прі в номінації «Хореографія» – Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Шанс»; Гран-прі в номінації «Фортепіано» – Кремез Микола; Лауреат І ступеня в номінації «Фортепіано» /молодша категорія/ – Пешко Єлизавета; Лауреат ІІ ступеня в номінації «Естрадний вокал» /молодша категорія/ – Пешко Єлизавета; Лауреат ІІ ступеня в номінації «Естрадний вокал» /середня категорія/ – Донець Денис; Лауреат ІІ ступеня в номінації «Естрадний вокал» /середня категорія/ – Козієнко Ангеліна; Диплом у номінації «Відкриття фестивалю» /молодша категорія» – Боришкевич Катерина, Бузун Поліна. У рамках фестивалю відбулися ще два конкурси: конкурс на кращі колядки «Ніч перед Різдвом» і творчий конкурс «Міс Верховина – 2017». Похвально, що і в цих конкурсах найвищі нагороди здобули ніжинські діти.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові відбувся фестиваль «Колядує вся родина»
8 січня. У кіно-культурному мистецькому центрі вже вшосте відбувся традиційний фестиваль вертепів «Колядує вся родина» у рамках загальноміського фесту «Чернігівська коляда 2017». Першими відкрили фестиваль представники недільної школи Чернігівської єпархії УПЦ Київського патріархату разом з настоятелем Катерининської церкви протоіреєм отцем Романом. Потім на сцену вийшов вертеп Чернігівської міської школи мистецтв, а за ними парафії «Різдва Пресвятої Богородиці» Української Греко-Католицької Церкви. І завершили фестиваль під святкові різдвяні піснеспіви дитячого вокального гурту «Зіроньки» Центру дозвілля «Киїнка». Всі учасники отримали солодощі від організаторів. Виступи інших творчих колективів та виконавців міста Чернігова перенесли на інший день. Про їх проведення буде оголошено додатково.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
XVIII Всеукраїнський Різдвяний фестиваль «Велика коляда»
З 7 по 22 січня в м. Львів, у величному храмі Пресвятої Євхаристії (Домініканський собор) відбувся XVIII Всеукраїнський Різдвяний фестиваль «Велика коляда». Ця мистецька акція має на меті поглиблення, пізнання та популяризацію різдвяних традицій усіх куточків України. Цьогорічний фестиваль заохочував учасників до виконання колядок, щедрівок, віншувань та інших різдвяних творів Закарпаття. Вже п’ятий рік поспіль на Всеукраїнському фестивалі «Велика Коляда» Чернігівщину представляє Академічний хор Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької. Хор училища представив яскраву програму з Різдвяних піснеспівів, серед яких 3 обов’язкові твори. Опанування різностильовим репертуаром, пошук нових виконавських можливостей дозволило колективу яскраво виступити у концертній програмі фестивалю.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нагороджені почесною медаллю «Олександра Довженка»

6 січня. Міжнародна літературно-мистецька Академія України визначила нових нагороджених почесною медаллю «Олександра Довженка». Це – письменник, Шевченківський лауреат Василь Слапчук (Луцьк); лужицький поет із Німеччини Бенедикт Дирліх; науковець із Казахстану Гюльнар Муканова; письменники, громадські діячі, очільники журналу «Новий Світ» Ольга Жукова, Михайло Співак (Канада); українські письменники: Володимир Шовкошитний (Київ), Михась Ткач та Віталій Леус (Чернігів), Олег Гончаренко (Мелітополь Запорізької обл.); літературознавець, кінодраматург та кінорежисер Станіслав Маринчик (Ічня, Чернігівщина); заступник голови «Чернігівського земляцтва в місті Києві», керівник Ічнянського відділення Микола Вощевський, краєзнавець Марія Вощевська (Київ); письменниця та громадський діяч Олена Ананьєва (Україна – Німеччина); науковець, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики землі Львівського національного університету імені Івана Франка Микола Хом’як; музикант (кларнет) Одеської обласної філармонії, заступник голови громадської організації «Чумацький віз» Андрій Сломінський; директор ПАТ «Кремінь» та меценат Олександр Сенчик (селище Парафіївка Ічнянського району, Чернігівщина). Посмертно відзначені літературознавець, Шевченківський лауреат Михайлина Коцюбинська (Київ), український письменник, громадський діяч, головний редактор журналу «Соборність» Олександр Деко (Ізраїль), поети Микола Холодний та Петро Пиниця (Чернігівщина) і Володимир Ільїн (Київ). 
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бібліотеки
Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка

Презетація фільму про поета Леоніда Тереховича
26 січня бібліотекар відділу краєзнавства Вікторія Солонікова взяла участь у презентації документально-постановочного фільму з проекту «Колискова для дорослих», що відбулась у селі Кучинівка Сновської об'єднаної громади (колишнього Щорського району), на батьківщині українського поета Леоніда Тереховича (1941-1992), якому і присвячена робота творчої групи Чернігівського обласного телебачення. Вікторія Солонікова представила інформаційну виставку «Просто доля випала така…» (Леонід Терехович) присутнім у залі клубу односельцям поета. Вона наголосила, що подальшій популяризації творчості Леоніда Тереховича сприятиме якомога повне видання його поезій. Наразі у бібліотеці розпочалась робота з укладання такого збірника.
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Засідання круглого столу «Україна: єдина і неподільна»
26 січня у великому читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка пройшло засідання круглого столу «Україна: єдина і неподільна» до 100-річчя Української революції, Дня Соборності України та пам'яті героїв Крут. У заході взяли участь історики, науковці, курсанти Академії державної пенітенціарної служби, студенти Чернігівського базового медичного коледжу, учні СЗСШ № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов, представники громадськості. Про День Соборності України та пам'яті героїв Крут, історію його виникнення, ознайомила ведуча заходу, бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Шкурко Надія, також вона презентувала книжково-ілюстративну виставку «Україна: єдина і неподільна». На виставці представлені науково-популярні і документально-публіцистичні видання та публікації, де вміщені невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади, фотоматеріали, які висвітлюють історію українського народу, його шлях до здобуття незалежності.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті ProCn - Режим доступу
Читати на сайті Управління освіти Чернігівської міської ради - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Прийом громадян в громадській приймальні Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка

26 січня спеціалістом відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти та начальником відділу з питань нотаріату Головного територіального управління юстиції спільно з заступником начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області, головним спеціалістом відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проводився прийом громадян в громадській приймальні Чернігівської обласної універсальної бібліотеки імені В.Г.Короленка. Надано 2 консультації.
Читати на блозі Центру правової інформації  - Режим доступу
Читати на сайті Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Учасник обласного конкурсу рукописів Олексій Маслов презентував свою книгу
25 січня. Презентація першої поетичної збірки чернігівського журналіста та поета Олексія Маслова відбулася в обласній бібліотеці імені В. Г. Короленка. Книга під назвою «Неси зірку» вийшла у світ наприкінці минулого року в рамках обласної бюджетної програми. До поетичного доробку увійшло 122 вірші, героями яких стали звичайні люди, їх почуття та переживання, історії з життя. Книга, яка створювалась впродовж останніх 16 років, поділена на хронологічні частини. Поетичну працю автор вважає продовженням власної журналістської діяльності. У подальших планах журналіста — робота з прозою, публіцистикою, написання та створення збірки наукових статей. Письменник подякував рідним та друзям, які підштовхнули його до створення збірки та обласній державній адміністрації, яка допомогла втілити мрію в життя. «Неси зірку» — одна з книг, які вийшли друком коштом обласного бюджету в рамках Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів.
Читати на сайті Буквоїд - Режим доступу
Читати на сайті м. Семенівка - Режим доступу 
Читати на сайті Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу  

Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу1
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу
Читати на сайті ProCn - Режим доступу
Читати на сайті 
Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті 
ТРК Новий Чернігів - Режим доступу 
Дивитись відео на каналі YouTube  - Режим доступу2
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу3
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Година пам’яті жертв Голокосту
23 січня в обласній бібліотеці імені Короленка відбулась година пам’яті «Забуттю не підлягає». Курсанти академії Державної пенітенціарної служби, історики і всі небайдужі вшанували пам’ять жертв Голокосту.  В Україні символом Голокосту вважається Бабин Яр, де лише за два дні розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Загалом же там знищили понад 100 тисяч осіб, з яких більша половина - євреї. У Чернігові Голокост пов’язують з Березовим гаєм. Саме у цьому місці найчастіше розстрілювали людей в часи другої світової. У заході взяли участь: Бутко Сергій Володимирович, представник Українського інституту Національної пам'яті у Чернігівській області, Бельман Семен Григорович, голова правління Чернігівського обласного об'єднання Єврейських громад. Бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Утиро Н.О. провела огляд книжково-ілюстративної виставки «Голокост: історична правда». На виставці представлені книги та періодична література, яка дає можливість дізнатись про жахливі події у період Другої Світової війни.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу1
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті 
ТРК Новий Чернігів - Режим доступу
 
 Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу2
Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу
Читати на сайті Біла хата - Режим доступу 
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті ProСn - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Спецкор - Режим доступу
Читати на сайті 
4ernigiv.info - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Книжково-ілюстративна виставка «Заповідники та національні парки»
18 січня.  В середині січня Україна відзначає День заповідників. Відділ документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук пропонує ознайомитися з книжковою виставкою «Заповідники та національні парки». Питання охорони життєвого середовища, збереження й збагачення природних ресурсів з кожним роком щодалі більше непокоїть людство. Люди нарешті зрозуміли, що багатства надр не безкінечні, а за власні помилки потрібно сплачувати дуже дорогу ціну. На той час, коли в Україні були створені заповідники, багато представників її флори та фауни опинилися в критичному становищі. До природно-заповідного фонду України входять заповідники, заказники, пам'ятки природи, ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки та парки – пам'ятки садово-паркового мистецтва.
Читати на блозі Світ науки, техніки та економіки - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Вечір пам’яті Григорія Хандоги
17 січня в конференц-залі Чернігівської ОУНБ ім. Короленка відбулась година пам’яті до 30-х роковин трагічної загибелі чернігівського поета, фотографа, художника Григорія Хандоги. Вже тридцять років як немає в живих Григорія Хандоги, а його поезія і творчість досі збирають шанувальників і особистих друзів митця. У доробку майстра фотографії, портрети, що й досі викликають захоплення у колекціонерів. З майстерні митця вишли відомі чорно-білі знімки Чернігова та картини. Григорій Хандога - уродженець Сосницького району, відомий й тим, що написав власну колядку. Фотомайстер з 60-х (шістдесятих) років був активним учасником чернігівського фотоклубу, а у віці 55 (п’ятдесяти п’яти) років пішов з життя ,бо потрапив під вантажівку. Друзі й досі збирають його роботи до купи та гуртуються довкола творчості митця.
Читати на сайті ТРК Новий Чернігів - Режим доступу 
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу1
Читати найті СІВЕРцентр - Режим доступу 

Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу2
Читати на сайті Біла хата - Режим доступу
Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу
Читати на сайті Сіверщина - Режим доступу
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті Жінка-Українка - Режим доступу

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нова книжка від Людмили Студьонової
16 січня.  Здійснився ще один краєзнавчий проект від бібліографа-краєзнавця Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка Людмили Студьонової: в рамках обласної програми книгодрукування вийшла у світ чергова її книжка – літературно-художнє видання (документально-художній твір біографічно-краєзнавчого характеру) «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ BEAU MONDE, або ЗАПИСКИ БІБЛІОГРАФА». Хто як не Людмила Валентинівна за понад 50-річний свій період роботи в обласній бібліотеці ім. В.Г. Короленка може сьогодні розповісти молодому поколінню чернігівців про людей та події, які наповнювали свого часу громадсько-політичне життя нашого міста. Книга охоплює три розділи: перший має назву «На хвилі пам’яті» – своєрідний спогад про студентські роки і початок опанування професії, знайомство з талановитими письменниками, акторами, істориками... Про деякі історичні епізоди, окремих дивовижних людей – земляків або тих, хто працював на Чернігівській землі, розповідається в другій частині цієї книги. Щасливе й нещасливе кохання в різний історичний час переживали видатні чернігівці. Деяким із них присвячується третій розділ, що називається «Десь на дні мого серця…». 
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті Сіверщина - Режим доступу
Читати на сайті ProCn - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Інформаційно-правова година в режимі «Запит-відповідь»
12 січня для користувачів бібліотеки в Центрі правової інформації була проведена інформаційно-правова година в режимі «Запит-відповідь» за участю спеціалістів Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області, Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, студентів юридичної клініки Чернігівського технологічного університету та ін. Всі бажаючі отримали кваліфіковані відповіді спеціалістів з різних питань.
Читати на блозі Центру правової інформації - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Як на Різдво закликати до оселі янголів-охоронців
4 січня. Різдво без янголів-охоронців  не Різдво. Народні повір'я і традиції стверджують, що в Святвечір в кожному будинку повинні літати янголи, і дарувати, зокрема дітям, теж потрібно янголят. А ось як поселити в своєму будинку цих створінь, знають чернігівські майстрині.  Жіночий клуб рукодільниць зазвичай збирається в Чернігівській обласній бібліотеці ім. В.Г. Короленка. Щовихідні чернігівські жінки вчаться самостійно виготовляти іграшки, посуд, декорації для осель, обереги. Днями майстрині розписували різдвяні пряники – солодкі подарунки для дітей. А ось напередодні Різдва майстриня  Ірина Лепеха проводила майстер клас по виготовленню оберегів - іграшкових янголят. Такий оберіг охоронятиме вашу родину, переконані майстрині, і з вами завжди житиме ваш янгол-охоронець.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бібліотеки області

Фотоконкурс «В об’єктиві – чернігівська поліція»

26 січня. У Чернігівській міській центральній бібліотеці ім. М. Коцюбинського відбулося підбиття підсумків фотоконкурсу «В об’єктиві – чернігівська поліція». Також тут пройшла фотовиставка кращих світлин, надісланих на фотоконкурс. Фотоконкурс проходив в рамках проекту ПОЛіС (Поліція і Спільнота), який направлений на побудову плідної співпраці між поліцією та тими, для кого вона працює. 3 жовтня минулого року на відкритому засіданні фотоклубу «Прекрасне поруч» було оголошено про початок фотоконкурсу. Прийом робіт тривав до кінця 2016 року. 12 січня цього року відбулося засідання журі, на якому було визначено 9 переможців у трьох номінаціях та відібрано 22 світлини для експозиції, щоб різнобічно проілюструвати роботу чернігівської поліції.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Відбулося відкриття виставки «Зимові фантазії» Марії Булатнік

18 січня в Ніжинській міській центральній бібліотеці відбулось відкриття виставки дитячих картин Марії Булатнік «Зимові фантазії». Її мета була досить благородною. Марія стверджувала, що одна з картин, яка набере найбільшу кількість голосів стане подарунком для дитячого відділення Ніжинської міської лікарні аби дітлахи найшвидше одужували та поверталися до дитячих радощів. Як розповіла сама художниця малюнки відібрані по зимовій тематиці не випадково, бо зимові свята приносять нам найбільше радості та сподівань на все краще в будь-якому віці. Щоб побачити роботи юної художниці на відкриття виставки завітали учні 5-го Б класу ніжинської ЗОШ №3 разом з класним керівником Наталією Мазун. Школярі дізнались про історію творчості Марії Булатнік та захопились тематикою малюнків.  Відбулось і голосування за картину, яка найбільше сподобалось. Закінчилось все солодким столом за яким діти могли поспілкуватись та виразити один-одному свої враження.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

У міських бібліотеках Чернігова поповнення

10 січня. До чернігівських міських бібліотек надійшли нові книжки – література на будь-який смак і вік. Усі видання українською мовою, більшість визнані кращими в різних конкурсах, їхні автори нагороджені літературними преміями. Більше двох з половиною тисяч примірників нових книжок надійшло до Чернігівської міської бібліотечної системи. Обирали літературу дуже прискіпливо, кажуть працівники бібліотек, щоб читач знав, які найкращі книжки українською мовою виходять друком в нашій державі. Придбали книжки за кошти міської програми поповнення бібліотечних фондів – 150 тисяч гривень. Видання і для дітей, і для дорослих, на будь-який смак і вік.    

Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Їх іменами названі вулиці Чернігова»

9 січня. Чернігівська міська бібліотека започаткувала проект під назвою «Історичний екскурс «Їх іменами названі вулиці Чернігова». Перейменування вулиць Чернігова на виконання вимог закону про декомунізацію наробило чимало галасу.  Якось примирити чернігівців з  новими назвами взялися бібліотекарі та краєзнавець Олена Ісаєнко. Вони вирішили, якщо городянам розказати про особистостей, на чию честь названі вулиці, то  ім’я з таблички не буде вже таким далеким і людям простіше буде зжитися з новою назвою.Перше в цьому році засідання вирішили присвятити невеличкій вулиці Чернігова, яка знаходиться неподалік міського стадіону і носить ім’я письменника, педагога та громадського діяча Бориса Грінченка, який прожив у Чернігові лише вісім років. Але за такий невеликий проміжок часу примудрився у російськомовному на той час місті видати з півсотні найменувань книжок, і всі українською мовою. І це лише один факт з життя великого українця, який варто знати людям, що живуть на вулиці, названій на його честь.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Срібному презентували книгу популярної письменниці
5 січня.  В районній бібліотеці Срібного відбулася презентація книги письменниці Любові Пономаренко «Нехворщ». У номінації «Проза» вона визнана кращою книгою 2015 року. До цієї збірки увійшли півтора десятка оповідань, сюжетною лінією яких є мандрування людини від смутку до смутку та, попри все, здатність боротися, підводитися з попелу і йти далі. У книзі письменниця не оминає увагою тему війни на сході України (оповідання «Ненароджені», «Полон»). Любов Пономаренко – автор книг «Тільки світу» (1984), «Дерево облич» (1999); «Ніч у кав’ярні самотніх душ» (2004); «Портрет жінки у профіль з рушницею» (2005); «Помри зі мною» ( 2006); «Синє яблуко для Ілонки» (2012); «Нехворощ» (2015). Лауреат літературних премій: міжнародної імені Олеся Гончара (2000), всеукраїнської «Благовіст» (1998) та обласної імені Панаса Мирного (2005). Член Національної спілки письменників України з 1987 року. Твори друкувалися німецькою, японською, сербською, а загалом п’ятнадцятьма мовами світу.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Менській районній бібліотеці ожила Баба Морозиха та Пан Крижан
4 січня. Для маленьких шанувальників книги та дитячої бібліотеки в читальній залі Менської книгозбірні відбулося новорічне свято. Цього разу героями дійства були лісові персонажі з книги В. Нестайка «Дивовижні пригоди в лісовій школі»: Вовчик Вовченко, Колько Колючко, Яшка Барабашка, Дюдя, Баба Морозиха, Пан Крижан, Дід Мороз та Снігуронька. Вони розвеселяли діток, гралися, водили хороводи. Як завжди, було весело та по-домашньому затишно. Задоволена дітвора залишала свято з подарунками та солодощами від Діда Мороза.
Читати на сайті Наше слово - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Новий рік по-бібліотечному: камін із фортепіано та ялинка з томів Франка
4 січня. У Ніжинській міській центральній бібліотеці діє цікава виставка оригінальних новорічних композицій та виробів. Бібліотекарі розповіли, що її влаштовують кожного року. Готуючись до нинішньої експозиції, працівниці бібліотеки власними руками створили доволі креативні новорічні композиції: камін із фортепіано та ялинку з томів Івана Франка. Чому саме з них ? «Бо книги зеленого кольору», – кажуть самі бібліотекарі. Із виставковими експонатами читачі можуть ознайомитись упродовж зимових свят.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Музеї
Героїв Крут вшанували у чернігівському музеї

29 січня 2017 р. виповнилось 99 років від дня сумнозвісного бою під Крутами. Невеличка залізнична станція Крути увійшла в історію України як прояв патріотизму і свідомості молоді. Студенти київських вишів, школярі, загинули в нерівному бою з більшовиками, захищаючи Україну. День пам’яті Героїв Крут – це ще один привід не тільки вшанувати загиблих, а й замислитись над сьогоднішною ситуацією на Сході України. Саме про це йшла мова на заході, означенному словами Олени Теліги: «Крути – символ наших визвольних змагань», який відбувся у  Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана. Учасниками заходу стали учні та вчителі Чернігівської школи №4.
Читати на сайті PROSTIR.MUSEUM - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Військово-історичний музей презентував невідомі факти Голокосту на Чернігівщині

26 січня. Щороку 27 січня весь світ вшановує пам’ять жертв Голокосту – одного з найбільших злочинів проти людяності . Напередодні  Міжнародного дня пам’яті у Військово-історичному музеї – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського зібралися представники єврейської громади області, очевидці трагедії, науковці та небайдужа громадськість, щоб взяти участь у відкритті тематичної фотодокументальної виставки «Пом’яни, Господи, жертв катастрофи і героїв її. …Що йдеш в останню путь – не кажи!». Експозиція розповідає про ізольовані частини міст – гетто, які під час окупації формувались і на Поліссі. Ці території відводилися для тимчасового проживання євреїв та слугували своєрідними «проміжними зонами» на шляху людей до знищення. Про страшні події минулого присутнім розповіли очевидці трагедії – малолітні в’язні. Яків Сокольський, який разом із сім'єю перебував у Холминській в'язниці, дивом залишився живий. Саме дослідженню даної теми він присвятив свою працю «Книга пам'яті євреїв Чернігівщини, які загинули в роки Другої світової війни». Його доробок також представлений на виставці.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Виставка до 125-річчя Євгенії Спаської
25 січня. «Я себе завжди вважала перш за все  «чернігівкою» —  фраза з листа видатного етнографа і мистецтвознавця Євгенії Спаської стала назвою виставки, присвяченою 125-річчю від дня її народження.  В обласному історичному музеї  представлені її листи, рукописи, фотографії, зразки  народної вишивки та гончарства, які вона досліджувала. Вивчала вона народне мистецтво України та кочових племен Середньої Азії. Різні культури, різна творчість – у житті етнографа лише надзвичайні події, можливо, стають причиною такого поєднання в науковій діяльності.  Саме так сталося у житті видатного етнографа і мистецтвознавця Євгенії Спаської, двічі репресованої українки, яка опинилася в засланні в Казахстані. Вона до кінця свого життя «вважала себе перш за все «чернігівкою». Євгенія Спаська зробила вагомий внесок у вивчення культури і народної творчості різних народів. Але одним з головних об’єктів її уваги і досліджень була Ніжинщина, «мала батьківщина» етнографа. Окрім ґрунтовного дослідження гончарно-керамічного виробництва, Євгенія Спаська ретельно описувала все, що зникає з народного побуту і традиційної культури. В науковому доробку особливе місце посідають етнографічні щоденники, до яких звертаються сучасні етнологи, історики, краєзнавці й мистецтвознавці.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрилася виставка до Дня Соборності України
22 січня Україна відзначає День Соборності. Саме цього дня 1919 року було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. З нагоди річниці цієї важливої в історичному та політичному аспектах події у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрито виставку бібліотечних матеріалів «Тільки в єдності наша сила». На виставці представлені матеріали, в яких розкривається історичний шлях до возз’єднання України в єдину державу та значущість цієї події в історії національного державотворення. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Виставка до Дня Соборності в художньому музеї
19 січня. Традиційно до Дня Соборності України в обласному художньому музеї ім. Галагана презентують виставку картин українських художників. Експозиція отримала назву «Моя Україна». До неї увійшло два десятка художніх творів. На полотнах зображені українські краєвиди, відомі постаті, історичні події. Співробітники музею кажуть, все, що можна побачити на картинах — це і є основною причиною об’єднання українців у далекому 1919 році. Цього року співробітники музею вирішили дещо урізноманітнити експозицію. Окрім творів із фондів художнього музею до виставки додали ще кілька музейних експонатів: книжки Тараса Шевченка та вишиті рушники. Проте родзинкою стала бронзова скульптура першого президента України, голови УНР Михайла Грушевського.  Ще однією окрасою виставки є портрет Левка Лук’яненка. Полотно створив чернігівський художник Володимир Ємець, в експозиції це найбільша картина.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Молодь активно взяла участь у музейному селфі
18 січня активними учасниками Дня музейного селфі у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана стали учні Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування. Заступник директора музею з наукової роботи Олена Пономаревська провела для них оглядову екскурсію виставковими залами музею. По ходу розповіді учні самі обирали експонати, що їм найбільше сподобалися. Вони з задоволенням фотографувалися, зробили селфі. Окрім того, участь у Міжнародному флеш-мобі музейних селфі взяла кафедра управління персоналом та економіки праці Чернігівського національного  технологічного університету. Вони підтримали Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів - стародавній»
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На краєзнавчій годині «Новорічна листівка»
17 січня 2017 року в виставковому залі Прилуцького краєзнавчого музею відбувся захід «Новорічна листівка». Під час якого вихованці Центру соціальної реабілітації дітей – інвалідів м. Прилуки, власноруч виготовляли вітальні листівки. Працівники музею спробували відновити традицію, та підготували майстер-клас по виготовленню вітальної листівки. На заході була святкова атмосфера, лунали різдвяні пісні. Діти переглянули виставку «Ялинка нашого дитинства», та зарядилися гарним настроєм.
Читати на сайті PRILUKI.CITY - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Мезинський національний природний парк організував акцію-конкурс
12 січня. «Новорічний букет замість ялинки». Під такою назвою вже 9 рік поспіль Мезинський національний природний парк (Чернігівська обл.) організовує новорічну акцію-конкурс серед учнівської молоді району. На конкурс було представлено 52 роботи. Різноманітні техніки виконання, цікаві композиційні рішення втілилися в майстерно виконаних роботах учасників конкурсу. Були тут іграшкові сніговики з ниток та тканини, стилізовані ялинки з макаронів, виноградної лози, пластикових пляшок, дощику, паперу, бісеру, новорічні букети і віночки. Оргкомітетом визначено переможців у двох номінаціях. У номінації «Найкраща новорічна композиція»: І місце: гурток «Умілі руки», керівник Сергієнко М. І., ЗНЗ Атюшівська школа І – ІІІ ст. імені Станіслава Ковтуна. У номінації «Найкраща новорічна ялинка»: І місце: «Ялинка-насінинка». Робота вихованців групи-родини «Веселики» Кравчук Наталії та Кандіної Олени (керівник Лях Т.В.) КЗ «Черешенська спеціалізована школа-інтернат І-ІІІ ст. з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів». Окрема номінація «За креативність»: «Їжачкова сестричка» – робота учнів 9 класу, кл. керівник База Т.Ф.
Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На Щедрий вечір до Коцюбинського
12 січня чернігівська садиба М.Коцюбинського вкотре зібрала до своєї затишної вітальні поціновувачів прекрасного. Цього зимового вечора відбулася заключна зустріч в межах мистецького проекту «Михайло Коцюбинський – знайомий незнайомець». Саме про святкування Нового року та Різдва у родині Коцюбинських і розповіла гостям під час зустрічі автор проекту, заступник директора музею з наукової роботи Наталія Коцюбинська. А особливий святковий настрій для гостей заходу подарував ансамбль «Співзвуччя» викладачів музичної школи №1 ім. Стефана Вільконського Людмили Тиханкіної (віолончель), Сергія Мартиненка (флейта) та Ірини Степаненко (фортепіано), котрі підготували справжній концерт класичної та сучасної інструментальної музики. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Виставка до 80-річчя Євгена Гуцала
10 січня. Цими січневими днями минає 80 років з дня народження знаного українського письменника, журналіста, поета і кіносценариста Євгена Гуцала. Саме з цієї нагоди у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрилася виставка бібліотечних та фондових матеріалів «Майстер прози і геній поезії. До 80-річчя від дня народження Євгена Гуцала». Виставку складають матеріали, котрі розповідають про життєвий шлях митця, розкривають багатство його творчої спадщини. Видання прозових та поетичних творів різних років, яскраві поезії, цікаві фотоматеріали з фондів музею широко представлені в експозиції та викличуть неабиякий інтерес у відвідувачів.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрилася виставка мистецьких робіт ніжинських майстрів
5 січня виставкова зала Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського гостинно відчинила свої двері для відвідувачів нової виставки. Цього разу своїми неймовірними роботами усіх поціновувачів прекрасного дивують студенти та викладачі Ніжинського училища культури і мистецтв ім. М.Заньковецької. Виставка приурочена до 25-річчя з відкриття в училищі спеціалізації «Декоративно-прикладне мистецтво».  Мистецькі роботи, виконані студентами та викладачами з цієї спеціалізації, вражають своїм майстерним виконанням та різноманіттям технік і жанрів. Гобелени, батік, розпис на склі, квілінгові композиції, живопис, різьблення по дереву, вишивка, створені ніжинськими студентами та викладачами, з першого погляду викликають захоплення . Відкриття виставки стало справжнім святом як для гостей музею, так і для майстрів.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Книги
У Ніжині влаштували виставку унікальних книг
30 січня. Нещодавно в Ніжині в ННВК № 16 «Престиж» відбулася виставка ретрокниги «Із бабусиної скриньки». Цей незвичайний захід став можливим завдяки учнівським родинам, які зберегли та принесли до шкільної бібліотеки давні видання книг. На виставці представлена художня, науково-пізнавальна, дитяча та релігійна література. Щоправда, найбільшу цікавість у відвідувачів мала книга, датована 816 роком. Це «Ветхий Завет для детей». Книзі 1201 рік! Бібліотекар Загацька Н.В. розповіла, що до цього заходу долучились учні від першого до одинадцятого класу, вчителі, батьки. На виставці були книги 1874, 1892, 1898, 1900, 1907, 1914 років видання. Особливу увагу привернули книги, які були видані в роки Другої Світової війни (1939 – 1945 рр.) Цей захід дав можливість згадати призабуті сторінки історії, написані відомими українськими та зарубіжними письменниками, доторкнутись до вічних істин.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Побачила світ книжка українською та перською мовами іранської поетеси
17 січня. У перекладах Сергія Дзюби та Надії Вишневської на початку 2017 року побачила світ книжка вибраних віршів українською, російською та перською мовами знаменитої сучасної іранської поетеси Азіти Кагреман «Легше, ніж повітря». Цю збірку ошатно надруковано в Осло, у Норвегії, в престижному видавництві «Aftab Publication». Також Сергій Дзюба написав відгук на книжку, яка вже викликала резонанс в Ірані, а тепер із нею мають змогу ознайомитися шанувальники поезії в Україні, відривши для себе проникливу і незвичайну письменницю. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Майбутнє Чернігівщини – талановиті діти 
12 січня. Чернігівщина стала учасницею всеукраїнського проекту, організованого одним з видавничих центрів. Протягом п’яти років вже видано два десятки книг про талановитих дітей з різних областей України. Тепер черга дійшла і Чернігівщини. У книзі «Майбутнє Чернігівщини – талановиті діти» на двох з половиною сотнях сторінок зібрана інформація про обдарованих дітей області,які проявили себе у творчості та навчанні. Одна з героїнь видання — Тетяна Скрипка. Дівчина активно займається танцями та рукоділлям. Катерина База окрім танців та співів може похвалитися і успіхами у навчанні. Шукали талановитих дітей по школах області. До відбору кандидатів залучали  педагогів. Загалом до книги потрапили роботи більше 400 талановитих дітей та досвідчених педагогів, напрацювання освітніх закладів області.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Неси зірку» — перша книга журналіста Олексія Маслова
5 січня. Вийшла друком  перша книга віршів чернігівського журналіста Олексія Маслова, яка називається «Неси зірку». Герої віршів Олексія Маслова — звичайні люди і їх звичайні переживання. Жінка, яка о 7-05 ранку перевдягається із нічної сорочки в сукню. Олігарх, якого, незважаючи на всі його статки, після смерті з’їли хробаки. Дорослі, які ностальгують за дитинством. Пасажири маршрутки — «сімнадцять сидять  , десятеро стоять, на поручні троє висять»… Книга вийшла друком саме в різдвяні дні завдяки обласній програмі книговидання, яка до цього два роки не діяла. Це перша видана збірка Олексія Маслова з частиною віршів, написаних за останні 16 років.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Музика
«Ангельську» пісню заспівав ніжинський гурт

17 січня. Ніжинський англомовний музичний гурт «Juкrassic Pork» записав новий трек «Angel». Запис вокалу – Анна Корабельнікова, аранжування, зведення та мастерінг виконано в студії «DreamLife» у Ніжині. За даними офіційного сайту гурту, у складі «Jukrassic Pork»  – 3 виконавці: ZMEARK, HELGI, ANYA KORABEL’NIKOVA

-
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Виставкова діяльність
Пам’яті Героїв Крут — виставка у Держархіві області

27 січня. У Державному архіві Чернігівської області експонується фотодокументальна виставка «99-та річниця вшанування подвигу Героїв Крут». Вона включає в себе близько 60 документів, які умовно можна об’єднати у два блоки. Перший — відтворює події, що відбувалися у січні 1918 року під станцією Крути на Чернігівщині. А також показує, як вшановувався подвиг юнаків десятиліття потому — в роки Другої світової війни, у післявоєнний період, у часи незалежної України. Другий блок презентує документи, що увійшли до колекції під назвою «Герої не вмирають». Вона об’єднала першоджерела та копії документів бійців, які загинули під час антитерористичної операції на сході країни. Ці матеріали – біографічні документи, повідомлення про смерть, посвідчення про нагородження орденами Богдана Хмельницького та «За мужність» тощо — передані на постійне зберігання до Держархіву області. Поряд з документами представлені фотографії героїв. Участь у відкритті виставки взяли студенти Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту. Про перебіг подій під Крутами їм розповів співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець.
Читати на сайті ЧЕline - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Мандрівка «Шляхами державотворення» в обласному Державному архіві
20 січня. До Дня Соборності України в Держархіві Чернігівської області розпочато десятиденне експонування фотодокументальної виставки «Шляхами державотворення». Загалом експозиція налічує понад 40 документів та 20 фотографій з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Центрального державного кінофотоархіву України імені Г.С. Пшеничного, а також державних архівів Житомирської, Кіровоградської та Чернігівської областей. Матеріали виставки охоплюють політичні події Української національної революції від 1917 року до 22 січня 1919-го та презентують відзначення цієї події в наші часи. Серед експонованих документів Універсали Української Центральної Ради, а також сам Акт Злуки двох народних республік — Української й Західноукраїнської, підписаний 98 років тому. Кілька стендів організатори виставки присвятили учасникам Революції Гідності 2013-2014 років, які загинули за незалежність України.
Читати на сайті Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівці можуть місяць розглядати новорічні еко-сувеніри
10 січня. З кінця грудня по 25 cічня на базі комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» розпочато роботу обласної виставки-конкурсу «Новорічна композиція» та новорічно-різдвяної виставки-конкурсу «Український сувенір». Представлені роботи виконані з використанням традиційних природних матеріалів, а саме: дерева, соломи, висушених квітів і трав. Учасниками виставки стали учні загальноосвітніх та вихованці позашкільних навчальних закладів.
Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Кіномистецтво
У Кучинівці презетували фільм про Леоніда Тереховича

27 січня. У селі Кучинівка Сновської об’єднаної громади (колишнього Щорського району) пройшла презентація документального фільму, створеного  Чернігівською обласною Державною телерадіокомпанією і присвяченого долі поета 60-х – 90-х років Леоніда Тереховича – уродженця Кучинівки. Леонід Терехович, ув’язнений за критику влади, онук розстріляного ворога народу, мав дуже складну долю. Його вірші підпільно цитували й за радянщини. І лише сьогодні ними почали захоплюватися публічно. Фільм (з циклу «Колискова для дорослих»), присвячений поету, презентували в сільському будинку культури.  Фільм – документально-ігровий. Консультантами стали історик Володимир Бойко (автор ідеї) та його колеги. Постановочні сцени виконали заслужені артисти Іван Круш та Олексій Биш. Земляки кажуть, що фільм вийшов правдивий.
Читати на сайті  СІВЕРцентр - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
За книгою ніжинця зняли вестерн про УПА і ГУЛАГ
19 січня. Знімальний період фільму «Червоний» за книгою українського письменника Андрія Кокотюхи завершено. Про це розповів Пилип Іллєнко, голова Держкіно. «Ми подивилися і прийняли як завершений фільм «Червоний». Він стане важливою прем’єрою цього року. Це стрічка про те, як воїни УПА, котрі потрапили в табір ГУЛАГу, підіймають там повстання», — сказав посадовець. за його словами, це заявка на пред’явлення нового українського кіногероя, котрий «буде не плакати, а боротися». Глава Держкіно висловив надію, що фільм вийде в прокат на початку цього року.


Читати на сайті Нежатин - Режим доступу

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Духовне життя
День пам’яті преподобного Лаврентія Проскури

11 січня Православна Церква відзначає день пам’яті преподобного Лаврентія Проскури, схіархимандрита Чернігівського. З цієї нагоди в Свято-Троїцькому кафедральному соборі м. Чернігова, де покояться мощі преподобного відбулась урочиста літургія, яку очолив митрополит Чернігівський і Новгород - Сіверський Амвросій у співслужінні архієпископа Яготинського Серафіма, єпископа Гомельського і Жлобинського Стефана, єпископа Конотопського і Глухівського Романа та духовенства.Після завершення літургії була виголошена молитва за мир в Україні. Цього дня до Свято-Троїцького собору прибули віруючі як з області так і з інших регіонів України, щоб вклонитися мощам преподобного старця.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Туризм
Ніжин включено в Козацький тур по Україні!
22 січня. Одноденний тур з Києва до Ніжина організовує туристична агенція relax. На їхньому сайті йдеться: Поїздка до Ніжина –  це можливість розвіятися і дізнатися багато нового про місто, який раніше здавався зовсім звичайним. Кілька століть тому Ніжин був головним полковим містом Лівобережної України. І сьогодні тут можна відчути дух тих часів, що зберігся в історичних будівлях і пам’ятниках архітектури. Тож, кияни мають доторкнутися до історії славетного Ніжина, який увійшов в сімку  міст- чудес України, та претендує на історико-архітектурний заповідник.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Немає коментарів:

Дописати коментар