Translate

вівторок, 13 лютого 2024 р.

Без паніки: книги, які допоможуть підтримати ментальне здоров`я під час війни

    Ментальне здоров'я  це стан, при якому людина може реалізувати власний потенціал, протистояти життєвим стресам, продуктивно та плідно працювати. Вже два роки ми живемо в складний воєнний час, як
  наслідок – відчуття тривоги, страху й пригнічення під час такої невизначеності є невідворотними. Наше психічне і моральне здоров’я зараз дуже вразливе, тому турбота про нього – це перша необхідність.
    Відділ наукової інформації та бібліографії підготував для вас найкращі терапевтичні та пізнавальні книжки, які допоможуть примножити знання з психології та підтримати себе та інших у критичних ситуаціях. 

Атлас Ґ. Емоційний спадок. Як подолати травматичний досвід / Ґанна Атлас ; з англ. пер. Анна Марховська. - Київ : Лабораторія, 2023. - 201 c.

    Психотерапевтка Ґаліт Атлас поєднала власний досвід, історії своїх пацієнтів і основи психоаналізу, щоб продемонструвати, як наші сьогоднішні страхи й проблеми пов'язані з емоційним спадком батьків, бабусь і дідусів. Написана доступно і з глибоким співчуттям, ця книжка проникає у найпотаємніші закутки людської психології і допомагає віднайти шлях до зцілення. Ця книжка допоможе розібратися з емоційним спадком і навчить спокійно обговорювати заборонені почуття та спогади.  

Брекетт М. Дозвіл на почуття. Відкрийте силу емоцій, щоб підкорити нові версії / Марк Брекетт ; [пер. з англ. М. Кракан]. - Харків : Vivat, 2022. - 332 с.  

    Наші емоції впливають на самопочуття, стосунки, самореалізацію. Переважно саме нерозуміння природи власних почуттів, сором за надмірну емоційність чи, навпаки, скутість заважає нам стати щасливими. За 25 років роботи Марк Брекетт розробив напрочуд ефективну систему покращення життя дітей та дорослих, яка полягає в тому, що емоції можна навчитися використовувати, і тоді вони допомагатимуть, а не заважатимуть нашому благополуччю. Цю систему застосовують у тисячах шкіл. Доведено, що завдяки їй зменшуються стрес та вигоряння, покращується шкільний клімат та підвищується успішність. У цій книжці Брекетт ділиться своєю перевіреною стратегією з читачами.

Егер Е. І. Дар. 14 уроків, які врятують ваше життя  /  Едіт Іва Еґер ; пер. з англ. Христина Радченко. - Київ : Книголав, 2023. - 257 с.

    Це практичний посібник як подбати про своє ментальне здоров’я – як жити повноцінно і не застрягати у в’язниці власного розуму. Це своєрідні 12 сеансів від видатної психотерапевтки, які дають підказки як сприймати свої емоції, як позбутись комплексу жертви, зцілитись від дитячих травм, переживати втрати та горе, як виходити з конфліктних ситуацій чи не потрапляти у них, як прийняти і полюбити себе, як позбутися відчуття вини, як навчитись контролювати свої страхи та впоратись з тривожністю.

Лівін М. Простими словами. Як розібратися у своїй поведінці / Марк Лівін, Ілля Полудьонний. - Київ : Наш формат, 2023. - 258 с.

    Автори книжки  психолог Ілля Полудьонний та письменник, видавець The Village Україна Марк Лівін  простими словами, влучно та яскраво говорять про складні речі. Чому люди так по-різному реагують на ту чи іншу подію? Чому хтось сміється, хтось плаче, хтось тримає дистанцію, а комусь навпаки потрібна близькість? Чому декому вдається перетворювати злість та образу на любов, а хтось застрягає в переживаннях і не здатен рухатися далі? Книга про способи адаптації до різних життєвих ситуацій. Про те, як дбати про ментальне здоров’я в умовах стресу. В часи війни та затяжної кризи, в якій перебуває кожен із нас, ця книжка — неймовірно цінне читання.

Пападопулос Р. У чужому домі. Травма вимушеного переміщення: шлях до розуміння і одужання / Ренос Пападопулос ; пер. з англ.: Інна  Бодак і Наталія Яцюх. - Київ : Лабораторія, 2023. - 410 с.

    З науковою точністю та чутливістю Ренос Пападопулос досліджує досвід людей, які змушені залишити свої домівки у пошуках безпеки. У цій книжці він кидає виклик усім стереотипам про вимушене переміщення і відтворює його історичний та культурний контексти. Опираючись на людський досвід, автор занурюється у ключові поняття теми: дім, ідентичність, ностальгійна дезорієнтація, травма тощо. Завершує книгу Пападопулос практичними порадами для тих, хто працює із вимушено переміщеними особами, або сам опинився у цих непростих умовах.

Перрі Б. Д. Що з тобою сталося? : про травму, психологічну стійкість і зцілення : [як зрозуміти своє минуле, щоб розчистити шлях у майбутнє] / Брюс Д. Перрі, Опра Вінфрі ; [пер. з англ. А. Цвіри]. - Харків : Vivat, 2023. - 316 с.

    Мати, яка казала: «Ліпше б я зробила аборт». Батько-пияк, що мав важку руку. Вагітна в чотирнадцять, як Опра Вінфрі… від ґвалтівника? Ви сушите голову: «Що зі мною не так?». Натомість поставте собі питання: «Що зі мною сталося?». Глибокий аналіз травм минулого, негативних патернів і спогадів  спільна робота Опри та психіатра Брюса Перрі. Це щира розмова, під час якої ви плакатимете: від болю, що поступово стихатиме, від жахливих спогадів, що стиратимуться з пам’яті, і від щасливого відчуття крил на злеті...

Пітерсон Д. 12 правил життя. Як перемогти хаос / Джордан Пітерсон ; пер. з англ. Дмитро Кожедуб. - Київ : Наш формат, 2019. - 320 с.

    Внаслідок війни у нас ламається багато точок опори, губиться когнітивний та соціальний контроль. Ми втрачаємо роботу, не можемо зустрічатися з друзями та рідними, як раніше. У нас змінюється уявлення того, яким має бути світ, й розвивається страх невідомості. Ця книга дозволяє відновити контроль над своїм життям, вибрати ті правила, які допоможуть рухатись далі, йти до перемоги. Хоч конкретно війни вона не стосується, все ж дуже рекомендую, аби відшукати точки опори та спокій.  

Пітерсон Т. 101 спосіб впоратися з тривогою, страхом і панічними атаками / Таня Пітерсон ; пер. з англ. Анастасія Дубченко. - Київ : Наш формат, 2023. - 233 с. 

    Авторка цієї книжки пропонує ефективні та перевірені способи, що знизять рівень тривожності і допоможуть відновити контроль над власним життям. Це і дихання, і візуалізації (ви зрозумієте, до чого тут гігантська фіолетова білка), і запитання для фрірайтингу, і спроби домовитися з думками. Аж 101 спосіб виставити свої тривоги за двері  а це половина шляху до щасливого життя. На іншій половині варто розвивати себе. Та із цим ви вже впораєтеся самі, коли завдяки цій книжці здолаєте першу частину дороги.

Ренд А. Джерело / Айн Ренд ; пер. з англ. Олена Замойська. - Київ : Наш формат, 2017. - 751 с.

    Це надихаюча книга про те, як одна людина може протистояти великому та сильному режиму. У ній автор розповідає, як людина бореться за важливі для неї цінності, перемагає (що найголовніше!) і добивається того, аби все необхідне реалізовувалось. Книга дуже захоплива і , окрім того, що надихає, допомагає відволіктись. Тому якщо вам потрібно перемикнутися на щось хороше, рекомендуємо.

 

Сміт Д. Чому мені раніше цього не казали? : стратегія спокійного життя в буремні часи / Джулі Сміт ; [пер. з англ. Д. Кожедуба]. - Харків : КСД, 2023. - 254 с.

    Понад 10 років докторка Джулі Сміт працює з людьми, які шукають спокою і вирішення своїх життєвих проблем, прагнуть позбутися від гризот і нарешті жити щасливо та наповнено. В її арсеналі набір інструментів для подолання будь-яких життєвих негараздів, критики, депресії, демотивованості, для зміцнення впевненості в собі та психологічної стійкості навіть у найважчі часи. Навчитися розуміти і пояснювати, що з вами не так  це перший крок на шляху до одужання, впевнена авторка. Віднайти мотивацію, подолати емоційний біль та страх, навчитися правильно проживати горе  справа не одного дня, але перший крок зробити можна вже зараз.

Станчишин В. Емоційні гойдалки війни : роздуми психотерапевта про війну / Володимир Станчишин. - Київ : Віхола, 2023. - 284 с.

    Зараз немає життя, яке не змінилося би повністю з початком повномасштабної війни в Україні. Але змінилося не лише наше повсякдення, а й емоційні реакції. Усе  від страху, тривоги та злості до почуття провини й смутку  проявляється настільки насичено, що інколи складно уявити, як узагалі можна дати раду цим емоціям. У книжці Володимира Станчишина йдеться про природу тривожності, страху, втоми, смутку, ненависті, провини. Є поради, як вибиратися з емоційних ям, правильно підтримувати себе та інших.

Станчишин В. Стіни в моїй голові : жити з тривожністю і депресією / Володимир Станчишин. - Київ : Віхола, 2021. - 206 с. 

    Усі ми тривожні і це нормально, дивує автор-психотерапевт з перших речень. Так-так, усі, і він, автор, не виняток. Тож і розказує у своїй книзі, чому виникає тривога і як з нею жити. Не боротися, а саме жити. Бо тривожний стан насправді наш помічник, який покликаний оберігати життя. Ця книга не є посібником, як позбутися тривоги, проте вона допоможе краще зрозуміти себе та жити в гармонії з собою.   

 

Трентон Н. Зберігайте спокій : 23 техніки життя без стресу / Нік Трентон ; [пер. з англ. Олени Соломарської]. - Харків : КСД, 2023. - 188 с. 

    Якщо маєш нав’язливі думки й тебе щодня переслідують тривожні стани, але ще не готовий звернутися до спеціаліста, то можна почати з цієї книги. Автор докладно розповідає про психологічні розлади та їхній фізичний прояв: пришвидшене серцебиття, пітніння рук, тремтіння в колінах. Нік Трентон загалом у цій книзі ніби досліджує феномен тривожності: як вона впливає на життя людини та як її попередити. Крім докладного пояснення причин тривоги, серед яких є і генетика, і виховання і життєвий досвід, автор також пропонує вправи на пропрацювання цих неприємних ментальних моментів.

Немає коментарів:

Дописати коментар