Translate

вівторок, 24 березня 2020 р.

Без паніки: книги, які допоможуть у боротьбі зі стресом


Тривога, паніка, неспокій і, навіть, депресія - можливі наслідки перебування в карантині. В цей час вкрай важливо зберегти не тільки фізичне, а й психічне здоров’я. Тож, шукайте поради та практичні рекомендації в книгах людей, які знаються, як себе поводити в критичних ситуаціях.



   Барез-Браун К. Wake Up! (Прокидаємось!) або Як перестати жити на автопілоті / Кріс Барез-Браун. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. - 304 с. 
У житті нам часто бракує часу, емоцій, вражень, усвідомлення своєї ідентичності – власне того, з чого складається справжнє життя. Ми автоматично виконуємо одні й ті ж дії, щодня проходимо одними й тими ж вулицями, втомлюємося від одноманітності. Минають дні, які майже нічим не відрізняються один від одного, адже ми проживаємо їх, немов «на автопілоті». Погодьтеся, знайома ситуація? Тоді обов’язково потрібно прокидатися, позбуватися життя «на автопілоті», змінювати світогляд - навіть якщо для цього доведеться саджати рослини, писати листи, малювати, танцювати, вилазити на дерева… Ця книжка допоможе згадати, хто ми насправді, і завдяки цікавим експериментам кожен зможе наповнити своє життя справжньою радістю. Отже, прокидаємось! 

   Вікінг М. Мистецтво створювати щасливі спогади / Мік Вікінг. -  Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 288 с. 
Пригадай свій найкращий день. Коли ти зробив щось значуще та надзвичайне. Перший поцілунок чи перше слово сина, омріяна зустріч з кумиром чи подорож до нового міста. Пригадай і відчуй, як тебе сповнюють тепло та приємні спогади. Відчуй, як вони надають тобі сили. Ностальгія - це універсальна давня людська емоція. Найновітніші дослідження щастя довели: хороші спогади визначають наше майбутнє. Як навчитися пам’ятати їх, фільтруючи непотрібне? Мік Вікінг дослідив та перевірив, як саме працює цей принцип. І тепер ви маєте змогу опанувати це чарівне мистецтво. Створення спогадів, тактика відпускання та забування, розчищення пам’яті, медитативні практики, які допомагають пригадати події минулого та освіжити їх. Мік знає, як взяти максимум від нашої ностальгії та перетворити її на фундамент щасливого майбутнього. Плекайте свої спогади - вони роблять нас по-справжньому щасливими.  

   Гаммонд К. Мистецтво відпочинку. Як перевести подих у сучасному світі / Клаудія Гаммонд. - Київ: Yakaboo Publishing , 2020. - 256 с. 
У цій книжці авторка акумулювала всі свої знання про недооцінене і мало досліджене, але життєво необхідне мистецтво відпочинку і щедро ділиться його неочікуваними секретами. Детально розглядаючи й пояснюючи психологію та нейромеханіку десяти найпопулярніших способів релаксуючого дозвілля Клаудія пояснює, що, як і чому найбільш заспокійливо діє на різних людей. Тут ви знайдете чіткі та дотепні дороговкази до збалансованішого життя, де мрія справді відпочити й нарешті розслабитися стане дійсністю.   


   Гейґ М. Чому варто жити далі / Метт Гейґ. - Харків: Фабула, 2019. - 256 с. 
Автору цієї непересічної книжки, молодому британському письменнику Меттові Гейґу, вдалося подолати депресію - недуг, що забирає радість із нашого життя. Пройшовши крізь своє власне пекло, він задумався над тим, що його особистий успішний досвід може подарувати надію іншим людям. Так народилася ідея відвертої розповіді про боротьбу з депресією.

  

  


   Ґоулман Д. Емоційний інтелект / Денiел Ґоулман. - Харків: Vivat, 2018. - 512 с. 
Залежність між інтелектом і життєвим успіхом зрозуміла і майже аксіоматична. А як впливає на життєві здобутки емоційна сфера людини? Які емоційні складники передусім формують нашу долю? Чи можна (і як саме, якщо так) виправити емоційні моделі, закладені в людині, коли вони гальмують її рух до кращого? І взагалі, чи реально об'єднати два слова – «емоційний» та «інтелект» - і не дістати суперечність? Відповіді на ці питання дає оперта на наукову базу й водночас легко написана для широкої аудиторії книжка Девіда Ґоулмана - один із безперечних психологічних бестселерів останніх десятиліть. 


   Грушевська С. А., Шкіль Б. Дар дна. Як повернутись до щастя / Славоміра Анна Грушевська, Барбара Шкіль. - Харків: Фоліо, 2019. - 346 с. 
Впродовж багатьох років роботи психологом авторка заглиблюється у людські кризи і страждання, щоб підібрати до них ключа, який приведе до позитивних змін у чиємусь житті. Завдяки досвіду і знанням допомагає багатьом людям, що опинились у складних життєвих обставинах. Певного дня на її шляху трапляється Люція – безробітна, з великим вантажем тяжких переживань і проблем, що вони поволі, але неухильно тягнуть її на ДНО (аж до спроби самогубства). Люція проявляє цілковитий спротив щодо всіх форм пропонованої підтримки і психотерапії. Незважаючи на залучення авторкою своїх найближчих друзів та їхніх героїчних спроб допомогти, життя Люції прямує до катастрофи, а в ній самій наростає злостивість, викликана безсиллям. 

   Далай-лама XIV. Серце медитації. У пошуку глибинної усвідомленості /Далай-лама XIV, Джеффрі Гопкінс. - Київ: КМ Букс, 2019. - 144 с. 
Його Святість Далай-лама у своїй книзі пропонує докладну інформацію про просунуту практику медитації під назвою «Дзоґчен». Далай-лама пов'язує те, як тренування розуму в співчутті до інших істот безпосередньо пов'язане, і фактично є передумовою для того, щоб досягти самої вершини буддійської медитації. Він представляє своє розуміння, що підтверджувалось знову і знову протягом тисячоліть, що розвивати співчуття та мудрість, абсолютно необхідно для прогресу в медитації та заглиблюється в те, як цього можна досягти. Практика доступна як для початківців, так і для просунутих шанувальників медитації. Далай-лама дуже докладно розповідає читачеві, як визначити внутрішню досконалість, щоб зрозуміти хто ми насправді, як підтримувати контакт з цією досконалістю, і як звільнитися від нескінченного потоку наших думок, щоб дозволити цій досконалості завжди бути присутній в нашому житті.


   Карнегі Д. Як подолати неспокій і почати жити /Дейл Карнегі ; пер. з англ. - Київ : Компанія ОСМА, 2015. - 272 с. 
Цей бестселер Дейла Карнегі, який розійшовся по світу величезними накладами, допоміг мільйонам людей подолати звичку хвилюватися. Автор пропонує ряд практичних порад, якими ви можете скористатися сьогодні, у динамічному світі XXI сторіччя, - вони стануть вам у пригоді упродовж усього життя! Ця книга дасть те натхнення, якого вам не вистачає, щоб бути щасливим незалежно від обставин вашого життя.  





   Масуно Ш. Спіймай дзен життя. Японські практики, що ведуть до спокою та радості / Шунмьо Масуно. - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 224 с. 
Мінімалізм як стиль життя - один з мегапопулярних світових трендів. У своїй книжці дзенський монах Шинмуо Масуно пропонує прості й практичні поради стосовно того, як жити повнішим і щасливішим життям. Автор закликає прибрати з нього увесь мотлох і акцентує увагу на мінімалізмі, поєднуючи мудрість століть із сучасністю. Створіть свій невеличкий сад, милуйтеся заходом сонця, не бійтеся труднощів і роботи, вчіться відпускати, упорядкуйте власне житло, не забувайте про вдячність… Гармонія - у простих речах. Авжеж, ви чули все це вже купу разів, проте ще раз нагадати собі ці істини, ба навіть відкрити їх наново, точно не завадить. Бо лише гармонія і баланс - те, що робить нас щасливими!


   Пірсіґ Р. Дзен і мистецтво догляду мотоцикла. Дослідження цінностей / Роберт Пірсіґ. - Київ: КМ Букс, 2018. - 560 с. 
Оповідь про літню мандрівку батька з сином на мотоциклах, перетворюється на філософську одіссею, присвячену основоположним питанням життя. Стосунки оповідача з сином ведуть до потужного самоусвідомлення; мистецтво догляду мотоцикла веде до строгого і цим прекрасного прооцесу примирення науки, релігії та гуманізму. Ця класика, що резонує з двозначностями існування, є зворушливою й надзвичайною книжкою про життя. 




   Расселл Г. Рік хюґе по-данськи. Секрети найщасливішої країни у світі / Гелен Расселл. - Харків: Vivat, 2019. - 416 с.
Легка й дотепна історія про переїзд успішної лондонської кар’єристки в данську провінцію, а ще про секрети найщасливішої країни світу й пошуки хюґе - комфортного й безтурботного життя. Гелен Расселл відверто пише про плюси й мінуси країни, досліджуючи найдрібніші нюанси: освіта і виховання дітей, баланс між роботою та дозвіллям, лібералізм поглядів і сексизм, дизайн оселі, смачнючі булочки й навіть правила підіймання прапора. Ця історія надихає на те, щоб скористатися з чужого успішного досвіду та змінити на краще світ і себе. 



   Скочиленко С.  Книжка про депресію / Саша Скочиленко. - Дніпро: Моноліт-Bizz, 2019. - 48 с. 
Депресія — це не вигадка, не відмовка й не вияв лінощів. Це справжня серйозна проблема, яку варто й потрібно розв’язувати. То що ж робити, коли світ навколо стає темносірим і звичні приємності вже давно не радують? Чи можна якось цьому зарадити? Шукайте відповіді й натхнення в чудовій арт-книжці Саші Скочиленко! 


  


   Стоссел С. Епоха тривожності. Страхи, надії, неврози і пошуки душевного спокою / Скотт Стоссел. - Київ: Центр навчальної літератури, 2019. - 450 с.  
Автор книги Скотт Стоссел на своїй «шкурі» відчув різні варіації депресії і фобії. Вже з десяти років він почав шукати шляхи вирішення і подолання цих проблем. Отримавши реальні результати, він вирішив за допомогою книги «Століття тривожності. Страхи, надії, неврози і пошуки душевного спокою »допомогти багатьом людям, які стикаються з даними проблемами. Автор задається питанням, у чому причина тривоги. Чи винні в цьому гени, або ж наша підвищена мозкова активність, оточення або причиною стали події пов’язані з тим чи іншим явищем. Книга розглядає проблематику з точки зору нейробіології і біохімії, психофармакологии і генетики. В цілому, праця є захоплюючою історією боротьби людини з самим собою, пристрасної і динамічною…   

   Шеннон Дженіфер Не годуйте мавпу! Як вийти із замкнутого кола неспокою та тривоги / Дженіфер Шеннон. - Київ: Сварог, 2020. - 146 с. 
 Я знаю, як перемогти будь-який страх і зняти стрес. Скажете, смілива заява? Я терапевт, що спеціалізується на лікуванні тривожних розладів ось уже 20 років. До того ж я ніколи не була щасливим власником спокійної нервової системи. Хронічні кошмари, таємничий біль у животі і нескінченний всепоглинаючий страх – ось мої старі друзі. Паніка накочувала на мене з будь-яких причин: раптом упадуть акції? раптом моя дитина захворіє? раптом я не висплюся й не зможу нормально працювати? Незабаром я зрозуміла: треба змінювати не причину страхів, а мою реакцію на них. Більше того, зосередженість уваги на тому, що підтримує та «годує» наші проблеми, заважає будь-якій сфері діяльності. Незалежно від того, хочете ви звільнитися від конкретної проблеми (наприклад, панічних атак) чи просто хочете жити більш щасливим, успішним та спокійним життям – інструменти для досягнення мети будуть однакові. 

   Шустер Т. Купи собі той довбаний букет: та інші способи зібратися докупи від тієї, котрій вдалось / Тара Шустер. - Київ: Yakaboo Publishing, 2020. - 320 с. 
В цій книжці авторка розповідає історію власного перевиховання та перетворення на чемпіонку з любові до себе. Завдяки простим щоденним ритуалам Тара змінила свою свідомість, тіло та стосунки і навчить вас, як: вдавати вдячність, поки не відчуєте вдячності насправді; розкопати та зцілити любов’ю свої приховані емоційні рани; розпізнати несвідомі переконання-самообмеження і позбутися їх; розвінчати внутрішнього недруга та захиститися від самокритики; розпочинати кожен день наснажено, натхненно й з готовністю блищати створити собі життя, яке ви дійсно, абсолютно, в біса, обожнюватимете!

Немає коментарів:

Дописати коментар