Translate

суботу, 5 березня 2016 р.

Хроніка культурного життя Чернігівщини (березень 2016)

Загальні питання
Художній керівник Ніжинського академічного театру Алла Соколенко отримала звання Народний артист України!
26 березня. З нагоди Міжнародного дня театру, а також за вагомий внесок у розвиток національної культури і театрального мистецтва, високу професійну майстерність та значні творчі здобутки Аллі Соколенко, художньому керівнику Ніжинського академічного українського драматичного театру імені М.Коцюбинського, указом Президента присвоєно звання Народний артист України.Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сатйті Високий Вал - Режим доступу


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ніжинські греки відзначили головне свято свого народу

25 березня Ніжинське міське товариство греків імені братів Зосимів відзначило 168-му річницю незалежності своєї історичної батьківщини. Урочисті заходи з цього приводу проходили у державному педагогічному університеті ім. М.В.Гоголя. Розпочалися вони з внесення державних прапорів та виконання гімнів України та Греції. З короткою промовою про тернистий шлях до свободи, що проліг не через одне століття, виступила голова товариства Лариса Приплавко. Діяла тематична книжкова виставка. Художні колективи виступили з святковою концертною програмою. 
Відбулося вручення нагород активістам міського товариства греків ім. Зосимів. Зокрема його керівника Ларису Приплавко відзначено Почесною грамотою Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, а для Товариства подаровано бібліотечку краєзнавчої літератури. 
Читати на сайті Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Герою Небесної сотні з Чернігівщини відкрили меморіальну дошку в столиці

23 березня відбулося відкриття меморіальної дошки Герою Небесної сотні Андрію Мовчану, який народився на Чернігівщині. Дошку встановили на фасаді Державного економіко-технологічного університету транспорту в Києві, де  навчався Андрій.
 На церемонії були рідні і знайомі Андрія, колеги по цеху і друзі з театру, а також студенти та педагогічний склад університету.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
Читати на сайті Garmata.Tv - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівська область: культурна статистика

22 березня. Наприкінці 2015 року культурно-освітню діяльність на території Чернігівської області забезпечували 1,5 тис. Працівників 769 клубних установах, серед яких 92% - сільські клуби, в яких нараховує 1000 працівників.У клубних установах діяли 2947 колективів аматорського мистецтва (80% клубних формувань), що налічували 28 тис. Учасників.За рік клубами проведено 90,4 тис. Культурно-масових заходів, які відвідали 3529 тис. Глядачів, з них 4,2 тис. Вистав і концертів аматарского мистецтва переглянули 668 тис. Глядачів.
Роботу 727 бібліотек забезпечували 1,4 тис. Працівників, головним завданням яких було задоволення інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних та інших потреб користувачів. В кінці 2015 р. на обслуговуванні в бібліотеках налічувалося 437,2 тис. користувачів. За рік працівниками бібліотек видано читачам 10 600 000 примірників бібліотечного фонду. У середньому одним працівником були обслужені 316 читачів і видані за рік 7,7 тис примірників.
Роботу демонстраторів фільмів забезпечували 66 осіб. За рік 41,3 тис. Міських жителів побували на кіносеанси і 1,5 тис. Переглянули відеофільми.
Продовжували працювати 4 театри. Торік уявлення подивилися 193,1 тис. Осіб, в т.ч. 43,4 тис.  Під час гастрольних вистав театрів за межами області. З 399 штатних працівників театрів 182 людини - художній і артистичний персонал.
Читати на сайті Siver Info - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівці відзначили 377-річчя гетьмана Івана Мазепи

20 березня патріотичні чернігівці без зайвих урочистостей і пафосних владних промовців відзначили 377-річчя гетьмана Івана Мазепи. Окрім представників патріотичної громадськості на акцію прийшли: один із найавторитетніших дослідників творчості Івана Мазепи Сергій Павленко, науковці Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній», чиї колекції розміщені в Колегіумі, збудованому за кошти Мазепи, та відомий скульптор автор пам’ятника Івану Мазепі в Чернігові Геннадій Єршов. Панахиду по гетьману відслужив секретар Чернігівської єпархії Київського патріархату отець Роман Кіник.
Читати на сайті День - Режим доступу  
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу
Читати на сайті Час Чернігівський  - Режим доступу
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 
Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу 
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
У місті Прилуки пройшло народне обрядове свято «Проводи Зими – зустріч Весни»
12 березня 2016 року на Центральній площі м. Прилуки пройшло народне обрядове свято «Проводи Зими – зустріч Весни». На святі Прилуцьким краєзнавчим музеєм була представлена виставка «Своїми працьовитими руками Прилуки славляться в віках». Всі учасники дійства мали можливість доторкнутися до етнічної культури, історії українців-хліборобів та переглянути цілу музейну експозицію, де було представлено предмети народного вжитку, зокрема: жорнова, ціп, рало, жлукто, рубель, прач, вулик, терка, прядка, макітри, горщики, рушники, хустки і багато інших цікавих експонатів. Справжньою окрасою виставки стали вишиті картини, які вишивали наші прабабці. Кожен бажаючий міг залишити собі фото на згадку. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові вшанували пам’ять Тараса Шевченка
9-го березня світ відзначає 202-у річниці від дня народження українського поета, художника і мислителя Тараса Григоровича Шевченка. Урочистості з цієї нагоди відбулися і в Чернігові. Вшанувати пам’ять Великого Кобзаря прийшли голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко, міський голова Владислав Атрошенко, представники державних установ і громадськості.
На урочистому заході лунали пісні на вірші Тараса Шевченка, палкі речі представників влади та виступи громадських активістів міста. В своїх виступах всі вони ганьбили російського агресора та підкреслювали, що сьогодні, в час героїчної боротьби нашої країни за незалежність і територіальну цілісність, Шевченківські слова є для нас опорою і натхненням. В заході взяли участь артисти Чернігівського філармонійного центру.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу  

Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ічнянці вшанували Великого Кобзаря
9 березня, в день його народження, керівництво та громадськість міста Ічні зібралися біля пам'ятника Кобзарю, щоб покласти квіти та вшанувати геніального поета, художника та пророка. Жоден поет світу не зрівняється з ним у величі своєї любові до свого народу, до України. Золотими літерами вписано ім’я славетного Кобзаря, великого сина українського народу, поета-революціонера Тараса Григоровича Шевченка в історію вітчизняної та світової літератури. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Седневі відбулися Шевченківські читання
9 березня у Седневі відбулися районні Шевченківські читання. Голова Чернігівської райдержадміністрації Віктор Корж, голова районної ради Олександр Ларченко, Седнівський селищний голова Михайло Шевчик, заступник голови РДА Андрій Курданов та директор Чернігівської районної централізованої бібліотечної системи Федос Носенок вклонилися Великому поетові, поклали квіти до пам’ятників Шевченку у центрі селища та у парку Садиби Лизогубів.  
Про історичні сторінки життя Великого Кобзаря розповіла завідувачка садибою родини Лизогубів Чернігівського обласного історичного музею імені Тарновського Тетяна Луговська. Вихованці Седнівського НВК декламували вірші Тараса Шевченка, а місцеві аматори – Ніна Терещенко, Таїсія Мицу, Світлана Чугай, Марія Сергусь, Леся Шарпата та Світлана Шовкун читали власні вірші, присвячені Кобзареві. 
Для гостей та жителів селища були представлені книжково-ілюстративна виставка та роботи місцевої майстрині-вишивальниці Зінаїди Лук’яненко.  
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Президент нагородив чернігівок
5 березня. Президент України Петро Порошенко зустрівся з видатними жінками, серед яких – учасниці АТО, волонтери, медики, вчителі, артисти та спортсмени, і привітав їх із прийдешнім святом та відзначив державними нагородами України з нагоди Міжнародного жіночого дня.
Глава держави зокрема відзначив чернігівок : почесним званням «Заслужений артист України» - Гребенюк Оксану Степанівну артистку драми Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка
Орденом княгині Ольги II ступеня була відзначена волонтер «Єдиного волонтерського центру», депутат чернігівської міської ради - Березинець Ірина Геннадіївна.
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові відкрився центр корейської культури
3 березня. Центр Корейської культури запрошує всіх бажаючих на навчання. Курси корейської мови належать молодіжній організації UYF (Україна Youth Fellowship). Організували центр сімейна пара, яка проводить заняття зі своїми учнями  – 31-річна Лі Чжіхе і її чоловік Хен Чанмін. Також їм допомагають два волонтера, Кім Джонсу і Хван Гимчан. Відвідують курси корейської мови в основному школярки і студентки. Вартість навчання 240 грн. в місяць, заняття проходять 2 рази на тиждень. Заняття за часом йдуть близько години. Всього поки що ходить близько 19 осіб. Всі учениці захоплено відгукуються про центр, і корейську мову, мріють як-небудь злітати в Корею, або переїхати туди на ПМЖ. Бажаючі ознайомитися з корейською культурою, можуть прийти в центр, дізнатися розклад занять можна в групі  Вконтакті.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Два видатні діяча української культури у Чернігові
3 березня. Знакова подія відбулася в культурному житті Чернігова. Одразу дві видатні особистості української культури відвідали наше місто. В Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу) відбулося відкриття виставки творів художника-графіка, народного художника України, академіка Василя Перевальського за участю відомого громадського і державного діяча, українського поета Івана Драча. По традиції, у березні прогресивне людство вшановує пам’ять Тараса Шевченка, і не дивно, що виставка Василя Перевальського має назву «Мій Шевченко». Виставка цього видатного художника у нашому місті вперше. Подія зібрала чимало творчої інтелігенції міста, і розпочалася вона у великій залі Колегіуму. Іван Драч читав вірші зі своєї останньої збірки, розповідав про культурне життя в Україні та відповідав на запитання. З Василем Перевальським його зв’язує давня дружба, адже Василь Євдокимович проілюстрував не одну збірку творів видатного українського поета. А потім всі дружно перейшли до малої виставочної зали, де відбулося спілкування з народним художником та знайомство з його творами.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті День - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Книжки для слабозорих дітей
3 березня. 150 найменувань книжок для вихованців Чернігівського навчально-реабілітаційного центру передав голова облдержадміністрації Валерій Куліч.
Серед них — 24 видання, надрукованих шрифтом Брайля. За словами начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Миколи Конопацького, вони допоможуть дітям краще опановувати шкільну науку. Надходження цих видань затримувалось досить довго. І тільки завдяки особистому втручанню голови облдержадміністрації книжки з Києва надійшли за призначенням.
Читати на сайті Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На Чернігівщині вшановують пам’ять жертв Корюківської трагедії
1 березня, у місті Корюківка Чернігівської області відбулись жалобні заходи до 73-х роковин Корюківської трагедії. В центрі Корюківки відбувся скорботний мітинг. Учасники зібрання схилили голови й у шані за загиблими мирними жителями та земляками-героями, що полягли на сході України за час проведення антитерористичної операції.
Корюківська трагедія  наймасштабніша каральна акція нацистів у Другій світовій війні в Європі. 1 березня 1943 року в Корюківку на Чернігівщині прибув нацистський каральний загін. Населений пункт оточили, а всіх мешканців зганяли у великі будинки й розстрілювали. Загалом нацисти вбили тут  близько 7000 людей, спалили 1290 будинків.

Читати на сайті Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу

Читати на сайті Сіверщина - Режим доступу

Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 

Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу

Читати на сайті Час Чернігівский - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівщина: події  і коментарі - Режим доступу

Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Театрально-концертне життя
До Тернополя з виступом їде академічний ансамбль пісні і танцю з Чернігова

30 березня Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» виступить у Тернополі. Цей колектив — багаторазовий лауреат численних всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів . Серед усіх колективів такого напрямку «Сіверські клейноди» вирізняються самобутністю, оригінальним підходом до української традиції в постановках, аранжуваннях пісень та оркестрових номерів. Вокальний гурт ансамблю займається записом та розшифруванням традиційних пісень і обрядів Сіверщини.
Колектив чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм «Сіверські клейноди» виступить у Тернопільській обласній філармонії 30 березня о 18 год. 30 хв.
Читати на сайті 7 Днів-Україна - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Свою нову програму «Паркур» презентували військові музики

29 березня. Традиційно навесні військовий оркестр військово-музичного центру запросив своїх шанувальників до зали філармонійного центру на прем’єру нової програми «Паркур». До неї увійшли твори сучасних американських та європейських композиторів, які звучать у кіно, телепрограмах, на концертах в усьому світі. Складна, але цікава та різножанрова програма військового оркестру включає твори Феррера Феррана, Карлоса Гарделя, Джона Вільямса. Прозвучав «Паркур» Самуела Хазо, твором якого і назвали концерт. Весняно-літній період для військових музикантів буде насиченим концертами на сході країни, участю у фестивалях та урочистих державних заходах.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Виставу «Гикавка» презентував варшавський театр на фестивалі «Слов’янські театральні зустрічі» в Чернігові
29 березня. Відбувся 11-й день фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі» в Чернігові. Так сталося, що цього вечора на чернігівській сцені відбулася зустріч трьох слов’янських культур – польські актори театру «Друга зона» з Варшави представляли виставу за п’єсою сучасного російського драматурга Володимира Зуєва українському глядачеві. Вистава виконувалася польською мовою без синхронного перекладу, лише перед її початком ведучі фестивалю коротко ознайомили присутніх з фабулою спектаклю. Усі вагання і сумніви організаторів фестивалю щодо складності сприйняття глядацькою аудиторією іншомовного виконання вистави були спростовані теплим прийомом, виявленим чернігівськими глядачами польським акторам.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівський академічний театр імені Т.Г.Шевченка відзначав свій 90-річний ювілей


27 березня. Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г.Шевченка відзначав свій 90-річний ювілей. Глядацька зала не могла вмістити усіх бажаючих взяти участь в урочистостях.  А творчому колективу театру місця знайшлися лише на сцені – у першій частині програми вони всім складом разом з керівництвом розташувалися на подіумі та приймали поздоровлення і почесні відзнаки, а в другому відділенні усі булі зайняті в концертних номерах. У подарунок своїм вірним шанувальниками творчий колектив театру підготував святкову театралізовану програму «Нам – 90», в якій знайшлося місце і вокальним, і хореографічним композиціям. Яскраві художні привітання з ювілеєм підготували культурно мистецькі заклади Чернігівщини: Молодіжний і ляльковий театри, історичній і художній музеї, обласна бібліотека і музичне училище, обласний філармоній центр та колеги з Волинського академічного театру. На завершення офіційної частини ювілейного заходу молоді артисти вшанували запрошених ветеранів театру, що знаходились у залі, та вручили їм у подарунок видану до 90-річчя театру книгу про його історію і сьогодення. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу 
Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу
Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу
Читати на сайті Біла хата - Режим доступу
Читати на сайті Європейська Україна - Режим доступу
Читати на сайті 
Медіа-порталу «Культура» - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
До Дня театру в ТРЦ "Голівуд" відбулися виступи концертних виконавців Чернігівського обласного філармонійного центру

 26 та 27 березня 2016 року в ТРЦ "Голівуд" відбулися виступи концертних виконавців Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, присвячені Міжнародному Дню театру. 
Брали участь солісти філармонійного центру: Лауреати Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Марина Маккей, Ольга Печко, Іванна Коцур, Сергій Гладарьов, В’ячеслав Мацвійко, театр танцю "Екватор", ведучі Інна Василенко та Дмитро Обєдніков. Серед глядачів були розіграні запрошення на концерти філармонійного центру. Протягом цих двох днів в ТРЦ "Голівуд" працювала каса філармонійного центру, де всі бажаючі мали змогу придбати квитки.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Ніч перед Різдвом» Чернігівського академічного театру ім. Т.Шевченка вкотре збирає аншлаги!

26 березня. Вже четвертий місяць поспіль прем’єрна вистава цього театрального сезону «Ніч перед Різдвом» за твором М.Гоголя не сходить зі сцени нашого театру, кожного разу збираючи численну глядацьку аудиторію. 
Саме тому її було обрано для участі у цьогорічній фестивальній програмі, щоб гідно був представлений театр – засновник фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі» у свій 90-й театральний сезон. І десятий фестивальний вечір підтвердив, що творчий колектив не помилився з вибором вистави – знову аншлаг! 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Фізкульт-привіт!» - нова вистава в Чернігівському театрі ляльок

26 березня. До Міжнародного дня театру Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка приготував для своїх маленьких глядачів подарунок – нову виставу з веселою і спортивною назвою «Фізкульт-привіт!».
 Нову виставу чернігівських лялькарів можна назвати творчим дебютом молодих, адже для авторки п’єси - чернігівки Євгенії Коніщевої і постановника вистави Яни Титаренко це перший досвід співпраці з професійним театром ляльок. «Фізкульт-привіт!» - дипломна робота Яни, як випускниці кафедри майстерності актора і режисури анімації Харківського національного університету мистецтв ім. Івана Котляревського.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу  Читати на сайті Gorod.cn.ua  - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вистава «Він. Вона. Війна.» Гомельського театру про справжні почуття під час війни

25 березня. Не зважаючи на усі жахіття, якими спотворює життя людей війна – жорстокість, ненависть, убивства, є речі сильніші за неї – людяність, жага життя, любов. Саме в цьому переконує нас вистава «Він. Вона. Війна.», з якою приїхали на фестиваль наші білоруські друзі – Гомельський обласний драматичний театр. І не так вже важливо коли це відбувалося – понад 70 років тому чи в наші дні, і не має великого значення в якій саме з європейських країн. Головне – що тільки тому, хто в нелюдських умовах, на межі виживання зміг не втратити людяності в душі, дається великий дар – почуття Любові. Вітаючи творчий колектив Гомельського драмтеатру з успішним виступом, заступник голови оргкомітету фестивалю, художній керівник нашого театру Андрій Бакіров вручив Диплом учасника фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі» театру-побратиму, який є одним із засновників цього фестивального форуму, і побажав плідної співпраці на довгі роки у царині театрального мистецтва.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
За рік театри області провели 1217 вистав
25 березня. За даними Головного управління статистики в Чернігівській області в 2015 три Чернігівські обласні театри (академічний музично-драматичний ім. Т. Г Шевченка, Молодіжний, дитячий ляльковий театр ім. О. Довженка) і Ніжинський академічний український драматичний ім. М. Коцюбинського підготували і провели 1217 театральних вистав, в числі яких 147 - для сільських жителів, 168 - гастрольні та виїзні в інші регіони України. 27 театральних постановок були поставлені вперше, дві - відновлені. Протягом року спектаклі побачили 193 тис. Глядачів, у тому числі 43 тисячі Побували на гастрольних виставах поза області. Крім того, на театральних сценах області організації і колективи з інших регіонів країни і з-за кордону показали 57 вистав, які подивилися 40 тисяч глядачів. Роботу театрів області забезпечували 399 співробітників, з них 182 - художній і артистичний персонал.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Дніпропетровський театр «Віримо!» підняв тему Голодомору в Україні у драмі «Голодна кров»
23 березня відбувся сьомий день фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі» в Чернігові. Цей театральний вечір став нагадуванням усім нині живущим про трагічну сторінку нашої вітчизняної історії, коли на щедрій, родючій українській землі гинули люди від голодної смерті; став вечором пам’яті про усіх невинно убієнних у ті страшні роки минулого століття – роки Голодоморів в Україні. Без надриву і показних емоцій, лаконічною мовою документального кадру зі сцени оповідаються свідчення того, якими жорстокими методами здійснювався геноцид українського народу, як від штучно створеного голоду вимирали сім’ями і цілими селами, як приховувалася правда про масштаби винищення українського селянства.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
«За двома зайцями» театру оперети під бурні оплески перетнули екватор фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі»


22 березня на театральний фестиваль до Чернігова завітали насправді високопрофесійні майстри сцени – артисти Національного академічного театру оперети з мюзиклом «За двома зайцями». На виставі простора зала була переповнена глядачами. Комедія Михайла Старицького у постановці н. а. України Богдана Струтинського, приємно здивувала чернігівців актуальністю і креативністю режисерської інтерпретації.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Сорочинський ярмарок» з повним аншлагом



21 березня в Чернігові виступали артисти Кіровоградського академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького.
До уваги чернігівців на сцені театру ім. Шевенка була представлена інсценізація за М. Гоголем «Сорочинський ярмарок». 
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
21 березня в світі відзначали День лялькаря


20 березня в Чернігівському обласному театрі ляльок ім. Олександра Довженка влаштовували свято для своїх глядачів. Перед виставами в фойє театру мініатюрні казкові історії розігрував «Театрик в Театрі», а маленькі відвідувачі мали чудову нагоду ближче познайомитися з героями улюблених вистав, потиснути їм лапу, сфотографуватися і навіть спробувати себе в ролі актора. Можливо хтось з тих дітлахів, які так жваво спілкувалися з ляльками в майбутньому і стане лялькарем. А саме 21 березня в театрі повним ходом йшли репетиції нової вистави «ФІЗКУЛЬТ-ПРИВІТ!» за п’єсою молодої чернігівки Євгенії Коніщевої. Постановник вистави студентка Харківського національного університету мистецтв Яна Титаренко. Нову роботу театр презентує глядачам 26 і 27 березня.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 «Останній гречкосій» Ніжинського театру як лакмусовий папірець нашого суспільства

20 березня. Завершився четвертий день фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі», що наразі відбувається в Чернігові.
Цього разу глядачеві було презентовано гірку комедію Ніжинського академічного українського драматичного театру імені М.М. Коцюбинського «Останній гречкосій» .
«Останній гречкосій» - це авторський результат роботи Ореста Огородника, актора і режисера. У головній ролі - земля, яка є символом державності, ідентифікації українського народу. Акцентуючи на цьому увагу, Орест Огородник каже, що земля - це не предмет продажу, не привід для суперечок між батьками і дітьми, а символ життя народу.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відбувся концерт скрипкової музики у рамках фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори»

20 березня 2016 року у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм  відбувся концерт «Вечір скрипкової музики» у рамках XVI Міжнародного фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори». У залі філармонійного центру виступив один з найвідоміших ансамблів України – Квартет імені Миколи Лисенка. У концерті брала участь заслужений діяч мистецтв України Наіда Магометбекова (фортепіано). У програмі музичного вечору звучали твори: Д. Шостакович. Квартет №7 фа-дієз мінор, А. Шнітке. Фортепіанний квінтет, П. Чайковський. Квартет № 2 фа-мажор.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Вистава «Зачарований» столичного Молодого театру як емоційний вибух другого дня театрального фестивалю в Чернігові
18 березня. В Чернігові відбувся другий день фестивалю «Слов’янські театральні зустрічі».  Київський академічний Молодий театр презентував виставу на дві дії «Зачарований» за п’єсою І.Карпенка-Карого «Безталанна». Можливо, одна з найзагадковіших історій у творчому спадку Івана Тобілевича (Карпенка-Карого) — «Безталанна». Цей твір ось уже майже 130 років сприймається як матриця української мелодрами, у якій драматургічна алгебра та художня гармонія щільно взаємодіють: доповнюють і прораховують одна одну. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівські студенти на годину стали акторами 
15 березня студенти Навчально-наукового Інституту права та соціальних технологій ЧНТУ у стінах рідного навчального закладу, представили виставу за п’єсою українського драматурга XX століття Олексія Коломійця «Фараони».
Цей спектакль про вічні проблеми взаємостосунків чоловіків та жінок через призму життя одного колгоспу.
За словами старшого викладача кафедри соціальної роботи ЧНТУ та режисера-постановника п’єси Любові Лєскової, вони обрали саме комедію «Фараони», тому що на сьогоднішній день у суспільстві багато проблем, але потрібно вміти відпочивати і абстрагуватися від них.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігівському обласному філармонійному центрі відбувся концерт фортепіанної музики
13 березня 2016 року у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся концерт фортепіанної музики за участю фортепіанного дуету (лауреати міжнародних конкурсів Анжела Фандєєва та Наталія Борисенко (м. Київ)). 
Це шостий концерт з циклу Фортепіанний абонемент. На цьому концерті прозвучали твори: Л. Бетховена, Ф. Шуберта, К. Сен-Санса, Ф. Ліста. Наступний концерт з циклу Фортепіанний абонемент  відбудеться 17 квітня 2016 року о 15 годині. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Дивосад» – 10 років життя на сцені
13 березня, в міському палаці культури відбувся урочистий захід, присвячений десятиріччю театру «Дивосад». «Дивосад» – це театр інтеграції, де актори – унікальні люди, які мають різні ступені інвалідності. Проте в мистецтві інвалідів не буває! Привітати з ювілеєм прийшли представники міської влади, громадських і благодійних організацій та повний зал небайдужих людей. Програма розпочалась з фільму про десятирічне життя акторів. Після привітань на сцені палацу зі своїми піснями та танцями на інвалідних візках виступили актори та волонтери об’єднання. До урочистостей долучився Ніжинський дитячий будинок-інтернат та чернігівський театр тіней «Fireflies».
Учасники колективу поділилися своєю творчістю, продемонструвавши глядачам уривок нового спектаклю «За двома зайцями».
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті 
Gorod.cn.ua - Режим доступу  
Читати на сайті Siver Time - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відбулась ювілейна концертна програма «За далекими літами» заслуженого артиста України Анатолія Кобзаря
12 березня 2016 року у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбулась ювілейна концертна програма «За далекими літами» співака і композитора, заслуженого артиста України Анатолія Кобзаря.
На концерті прозвучали сучасні естрадні пісні, кращі шлягери минулих років, світові хіти та власні пісні на вірші Євгена Гущина. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відбувся святковий концерт «Вставай, правда! Вставай, воля!»  до дня народження Тараса Шевченка
9 березня Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм разом з усією Україною та світовою спільнотою відзначав 202 річницю від Дня народження великого сина українського народу, світоча української нації Тараса Григоровича Шевченка урочистим концертом. У концерті «Вставай, правда! Вставай, воля!»  брали участь: Академічний народний хор , Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» , Капела бандуристів ім. О. Вересая, Академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського, Музичний ансамбль родини Коцур «Джерело» , солістка філармонійного центру Лариса Литвин, артисти розмовного жанру Дмитро Обєдніков , Олена Белеванцева.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Прилуччанин «засвітився» на популярному гумористичному телешоу
9 березня. Артем Дамницький у складі монокоманди «Тобі Альдервейрельд» виступив на другому гала-концерті популярного телевізійного гумористичного шоу «Ліга Сміху».
Дворазовий чемпіон Чернігівської відкритої ліги КВН Артем Дамницький пройшов складний відбір, щоб потрапити на гала-концерт «Ліги Сміху», за підсумками якого найкращі команди мали потрапити у сезон телешоу. Під час свого виступу у прямому ефірі прилуччанин своїми жартами змушував надривати животи від сміху глядачів та членів журі. В кінці виступу Артем Дамницький прочитав реп про нинішню ситуацію в країні та «зірвав» заслужені оплески залу.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові відбулися із аншлагом святкові концерти до Міжнародного жіночого дня
7 та 8 березня. Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм подарував всім чарівним, коханим, незрівнянним представницям прекрасної статі яскравий концерт до Міжнародного жіночого дня. 
Давно знайомі пісні та відомі світові хіти пролунали зовсім інакше і здивували незвичною інтерпретацією. Сміливі постановки змусили затамувати подих, а гумористичні мініатюри - пов еселили від душі. Талановиті артисти і колоритні ведучі залюбки дарували гарний настрій і щиру посмішку у ці святковий вечір. Вперше за сорок хвилин до початку концерту у фойє філармонійного центру грав «Джаз бенд».
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу
Читати на сайті Біла Хата - Режим доступу
Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Талант митців Чернігівського краю звитягу патріотів величає
5 березня в Ніжинському міському Будинку культури відбувся звітний концерт професійних та аматорських колективів під назвою «Талант митців Чернігівського краю звитягу патріотів величає». В ньому взяло участь 660 творчих особистостей. Його головною метою  було вшанування волонтерів та громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності України. Вітальним словом розпочав концерт міський голова Анатолій Лінник, який вручив ніжинським діячам грамоти за громадську мужність, патріотизм, громадську активність та самовідданість.
Після цього своїми виступами глядачів захоплювали творчі колективи, лауреати всеукраїнських, міжнародних конкурсів та фестивалів, дитячі, аматорські, фольклорні ансамблі, гурти, оркестри, театр естрадної пісні, хореографічні колективи, а також волонтери АТО.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В Чернігівському облмуздрамтеатрі вітали жінок
4 березня. На святковий захід з нагоди Міжнародного дня прав жінок та миру запросили жінок в обласний муздрамтеатр. «Для вас, жінки!» — саме таку назву мав тематичний вечір-привітання, який відкрили представники обласної та міської влади.
Із вітальним словом і поздоровленням звернувся до присутніх перший заступник голови Чернігівської ОДА Леонід Сахневич.  До привітань долучився чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Творчі колективи області та міста підготували для жінок яскраву, по-справжньому весняну концертну програму.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу  
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В Борзні відбувся святковий концерт-вітання «Жінкам – яких ми любимо»
4 березня 2016 року в Борзнянському районному будинку культури відбувся святковий концерт-вітання «Жінкам – яких ми любимо». 
Весняний та святковий настрій дарували чоловіки – солісти районного будинку культури, які присвятили чарівним жінкам гарні пісні, а наймолодші учасники художньої самодіяльності, своїми танцювальними виступами подарували присутнім чудовий настрій. В святковому концерті прийняли участь кращі аматорські колективи м.Борзни. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Оранжерея квітів» у актовій залі Ніжинської музичної школи
4 березня відбувся святковий концерт у Музичній школі «До дня 8 Березня», на якому  зібралися жінки з усіх районних установ. Звідусіль лунали святкові ноти весни та і саме свято придало натхнення чоловікам. На сцену виходили привітати любих жінок, як юні хлопчаки так і поважні посадовці. Концерт був емоційний та по-домашньому затишний. Зі сцени роздавалися щирі привітання, пісні про кохання та слова вдячності. Нагороджували жінок грамотами голова районної адміністрації Вячеслав Івашин та голова ніжинської районної ради Олег Бузун.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
У місті Новгород-Сіверський відбулися урочистості та святковий концерт з нагоди Міжнародного жіночого дня
4 березня. До Міжнародного жіночого дня у великому залі Новгород-Сіверського районного будинку культури відбулися урочистості та святковий концерт.
Чарівних сіверянок з наступаючим святом вітали аматори сцени Центру дитячої та юнацької творчості міської ради, районного будинку культури, Горбівського СБК, Новгород-Сіверської дитячої музичної школи. В концертній програмі знайшлося місце запальним танкам від танцювальних колективів шкіл міста та району, українській народній та сучасній естрадній пісні у виконанні колективів з сіл району, іскрометному гумору від колективу Горбівського СБК, та класичним творам у виконанні викладачів дитячої музичної школи. Справжнімі перлинами концерту стали виступи танцювального колективу «Мрія», зразкової студії естрадно-народного співу «Сіверські перлинки» та чоловічого вокального колективу з міста Шостка Сумської області.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Танець із самого серця!

3 березня творчий колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи, в приміщенні АБТ «РИТМ» щиро привітав концертом працівників Комунального лікувально — профілактичного закладу «Ніжинську міську стоматологічну поліклініку». Весняний настрій, посмішка на обличчі кожного глядача та колективу створювали атмосферу свята . Концерт був на стільки гармонійно створений, що складалося враження, ніби кожен ставав учасником цього дійства. Його різноманітність та різноплановість не давали змоги нікому відволікатись.
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Прем’єра театру «Дивосад» «За двома зайцями»

2 березня. Театр «Дивосад» продовжує дивувати чернігівців. Нова прем’єра, яку поставили за участі особливих акторів і знову комедія. Цього разу в палаці культури на Шерстянці давали всім відому улюблену п’єсу «За двома зайцями». Художній керівник «Дивосаду»  Ірина Пісня. Актори в захваті від своїх героїв. Кажуть, їх історії їм особисто близькі. Глядачі ж дивуються майстерності особливих акторів, впізнаючи знайомі сценки. У репертуарі «Дивосаду» вже більше 10 вистав. Ця стане ще й сюрпризом, подарунком Молодіжному театру, який постійно підтримує дивосадівців. Кілька років тому унікальний театр «Дивосад» їздив на фестиваль театрального мистецтва до Польщі. Отримали навіть спеціальній приз міського голови міста Тчева. Але минулого року не знайшлося спонсорів, які б підтримали акторів. То ж цього року, дивосадівці сподіваються на диво, що підтримка все ж таки знайдеться.

Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Фестивалі і конкурси в галузі культури
Нові таланти відкриває фестиваль-конкурс молодих композиторів
30 березня. Майже 30 учасників з різних куточків нашої держави приїхали до Чернігова, щоб показати свої музичні твори на Відкритому фестивалі-конкурсі молодих композиторів імені Левка Ревуцького. Це були п’єси, сюїти, цілі музичні композиції і навіть пісні, в написанні яких конкурсанти звернули особливу увагу на патріотичну тематику. Захід унікальний тим, що юні таланти виступають не тільки, як композитори, а і як виконавці своїх творів.
Захід проходив протягом двох днів. Журі конкурсу, в складі якого провідні фахівці з композиції, не тільки серйозно оцінювало талановито обдаровану молодь, а ще й надавало консультації та методичну допомогу.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівські бандуристки підкорили «Київський колорит»

27 березня. Відразу два музичних колективи Чернігівського музичного училища імені Левка Ревуцького посіли перші місця на четвертому міжнародному фестивалі-конкурсі музичного мистецтва «Київський колорит». Їх викладач, Раїса Борщ, виховала уже не одне покоління музикантів, і не одного переможця. Успіх дівчат – не випадковість, а результат щоденної копіткої роботи. Програма, з якою виступали наші бандуристки – це програма державного екзамену, до якого вони, видно, підготувалися аж надто добре. А тому, зізнаються, і хвилювання особливого не було. Журі фестивалю-конкурсу бурхливо відреагувало на виступ дівчат ще на прослуховуванні, відразу запросивши їх на гала-концерт. Тож, можна сказати, наші красуні підкорили столицю.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Гранти від Міжнародного Фонду з питань культурного розмаїття

Березень. Міжнародний Фонд ЮНЕСКО з питань культурного розмаїття запрошує міжнародні організації, неурядові організації та представників вразливих до суспільних явищ соціальних груп з країн, що розвиваються подавати заявки на участь у грантовому конкурсі. Розмір фінансування становить 100,000 доларів США для кожного проекту.
Міжнародний фонд культурного розмаїття (МФКР) являє собою багатосторонній донорський фонд, створений згідно зі статтею 18 Конвенції 2005 року про охорону та заохочення розмаїття форм культурного самовираження. Його мета полягає у сприянні сталому розвитку і скорочення бідності в країнах, що розвиваються, які є Сторонами Конвенції 2005 року.
Детальніше: http://en.unesco.org/creativity/ifcd/apply та http://gurt.org.ua/news/grants/31543/
За інформацією щодо участі звертайтеся до Департаменту економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації за тел. (0462) 669-381 та 675-016.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівські школярі перемогли на танцювальному конкурсі в Іспанії

22 березня. Народний художній колектив ансамбль танцю «Веснянка» здобув перемогу на танцювальному конкурсі «Тарасове колосся» в Іспанії. У змаганнях, які були організовані українською діаспорою і проходили в Барселоні на початку березня, окрім чернігівських учнів, брали участь танцювальні колективи з Португалії, Іспанії та Грузії.
Керівник колективу Галина Ісупова розповіла, що це вже далеко не перша перемога школярів і починаючи з часу створення колективу (1992 рік ), учні вже приймали участь у різноманітних змаганнях в Болгарії, Сербії, Хорватії та Італії.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ніжинські дівчата здобули перемогу в конкурсі «Ukraine Fashion Kids»
22 березня. Театр моди «Перлина» під керівництвом Анастасії Яремко «Клубу «АртМодельСтудія» - володар Гран-прі Національного дитячого конкурсу моделей і дизайнерів «Ukraine Fashion Kids» з авторською колецією Аліни Синяк «Світе ясен цвіт».
14-річна Катерина Гунько, вихованка «Клубу «АртМодельСтудія», учениця школи №2 стала володарем титулу «Юна Топ-Модель України 2016 New Look» конкурсу «Міні Топ-Модель України 2016».
Читати на сайті Нежатин - Режим доступу
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Нагороди «UNIMA-Україна» у чернігівських лялькарів

21 березня в Міжнародний день лялькаря у Полтавському академічному обласному театрі ляльок відбулося нагородження переможців конкурсу «Прем’єри сезону–2015». Конкурс започаткувала ще в 2010 році Всеукраїнська громадська організація «Український центр Міжнародної спілки діячів театрів ляльок «UNIMA-Україна». У цьогорічному конкурсі вистава Чернігівського обласного театру ляльок ім. Олександра Довженка «Ріка життя...» перемогла в номінації «найкраща вистава для молоді та дорослих». На нагородженні колектив творців вистави представляв молодий актор театру Роман Маджуга. До Чернігова Роман привіз не тільки нагороду за виставу, а ще і диплом для свого батька - актора Ігоря Маджуги за кращу чоловічу роль. Також почесною грамотою « UNIMA-Україна» нагороджено художнього керівника театру заслуженого артиста України Віталія Гольцова за особистий внесок в розвиток театрального мистецтва та з нагоди шестидесятиріччя.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ніжинський колектив переміг на міжнародному фестивалі


19 березня у м. Харкові був проведений Шостий Міжнародний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Megapolis». У ньому взяли участь понад 500 хореографічних колективів.
Ніжинський естрадно-гімнастичний колектив «Ефект» представив свою виконавську майстерність танцю. Вихованці колективу стали Лауреатами І та ІІ премій в номінації «Естрадно-циркове шоу». Ніжинські дівчатка отримали відзнаку від фіналістів телепроекту «Танцюють всі».
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові стартував 24 Міжнародний фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі»
17 березня. Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка проводить фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі».
У цьогорічному фестивалі, присвяченому 90-річчю заснування Чернігівського театру, візьмуть участь 12 театральних колективів з України, Білорусі, Польщі.  З 17 по 29 березня на глядачів щодня чекатимуть нові вистави, а 27 березня, до Міжнародного дня театру, выдбудеться святкова програма «Нам – 90», присвячена ювілею Чернігівського театру. А вчора прем’єрною виставою  «Остання любов гетьмана» Полтавського обласного українського музично-драматичного театру ім. М.В.Гоголя  фестиваль розпочав свою роботу.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Європейська Україна - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
В Чернігові триває перший соціально-культурний проект-конкурс: Анімалістична дитяча скульптура за мотивами слов'янських народних казок

Березень. Учасники творчого конкурсу мають унікальний шанс створити улюблені казкові образи у тримірному зображенні, познайомитися з відомим скульптором, творчою родиною Єршових і його друзями та взяти участь у майстер-класі.
Скульптури-переможниці будуть передані в музей «Fundacja Atelier Jerszow» із зазначенням імені їх творця для подальшої експозиції в Україні та за її межами.
Організатор конкурсу: Міжнародна родинна «Fundacja Atelier Jerszow».
Партнери проекту: Галерея «ФАРТ» (директор Валентина Єршова),
АРТ-студія «Колібрі» (керівник Лілія Ібрагімова). Обговорення робіт та визначення переможців відбудеться 18 квітня 2016 року
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Чернігівська «7*Я» перемогла на фестивалі гумору «Кумедна бочка»

15 березня у міському палаці культури відбувся Всеукраїнський фестиваль гумору «Кумедна бочка». За призовий фонд у 5000 грн. змагалося чотири команди із Чернігова, Прилук, Ніжина і Маріуполя. У Чернігів на черговий фестиваль приїхали досвідчені і маститі команди, які своїми жартами зарекомендували себе на Всеукраїнському рівні. За перемогу на фестивалі команди змагалися у чотирьох конкурсах: привітання, розминка із залом та журі, гумористичний біатлон і домашнє завдання.  Із результатом у 15 балів перемогу на Всеукраїнському фестивалі гумору здобула чернігівська команда «7*Я». Друге місце посів «Тобі Альдервейрельд» (14, 2 балів). Третіми стала маріупольска команда «Не гавкай» (11, 2 балів). Останнє місце посіла молода ніжинська команда «2х2» (10, 4 балів). Наступні ігри 1/8 фіналу Чернігівської відкритої ліги КВН відбудуться 25 березня і 9 квітня у міському палаці культури «Хіміки».
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проведено обласний конкурс виконавців на духових інструментах серед учнів
15 березня. Обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв спільно з Чернігівським музичним училищем ім.Л.Ревуцького проведено обласний конкурс виконавців на духових інструментах серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області віком.
Учасниками конкурсу стали 127 учня шкіл естетичного виховання: 83 окремих виконавця та 12 ансамблів.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
На Чернігівщині підвели підсумки конкурсу дитячої літературної творчості
Березень. Завершився VI обласний конкурс дитячої літературної творчості «Хай весь світ дивують нині діти неньки України», в якому традиційно взяли участь близько 300 дітей і підлітків з усіх куточків Чернігівщини, навіть є творчі роботи з Кривого Рогу. Діти пишуть вірші, оповідання, казки, есе, роздуми, іноді дуже мудрі, майже філософські. Юних авторів турбує все – доля Батьківщини і своєї родини,  дружби і дитинства, рідного краю і природи, і багато чого в житті. За умовами конкурсу переможці визначаються в номінаціях «Поезія» та «Проза» за двома віковими категоріями – молодша (4-7 клас) та старша (8-11 клас). Журі конкурсу, а це відомі чернігівські письменники – голова НСПУ О.Конечна, Н.Галковська, Т.Пакалюк, А.Сокол через свої душі й серця пропускають кожну творчу роботу юних літераторів, дуже ретельно аналізують їх, намагаються дати їм подальше життя. 
Переможцями конкурсу стали 16 учасників, які посіли 1-3 місця, а 8 учасників стали лауреатами конкурсу (4-6 місця). За умовами конкурсу твори – переможці друкуватимуться в окремій збірочці «Хай весь світ дивують нині діти неньки України», які щорічно видаються за сприяння обласної державної адміністрації, депутатів, самих письменників. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Медіа-порталу «Культура»  - Режим доступу

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Учениця Новгород-Сіверської дитячої музичної школи Тетяна Миненко одна з переможниць у Всеукраїнській музичній олімпіаді «Голос країни»
14 березня. В кінці лютого 2016 року учениця Новгород-Сіверської дитячої музичної школи Тетяна Миненко, вихованка викладача по класу домри Тетяни Шкарабури, прийняла участь у Всеукраїнській музичній олімпіаді «Голос країни». Виступала Тетяна у віковій категорії 12-14 років. На суд журі в номінації «Народні інструменти, класична програма» було представлено виконання ліричного романсу А. Кос-Анатольського з балету «Хустка Довбуша». 
Тетяна виконувала його на домрі у супроводі фортепіано. З близько півтисячі учасників перемогу здобули та отримали перше місце 51 виконавець, у число яких увійшла і Тетяна Миненко. Окрім того, за високий рівень підготовки учасників Всеукраїнської музичної олімпіади «Голос країни» журі прийняло рішення нагородити дипломами викладачів дитячої музичної школи Тетяну Шкарабуру та Володимира Рахманова і весь педагогічний колектив.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу  
Читати на сайті Siver Time - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Сіверські музичні вечори» стартували 
11 березня. Феєричним відкриттям у Чернігові стартував фестиваль класичної музики. На сцені обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм виступала Академічна хорова капела Українського радіо.
Слухачі насолоджувалися Дев’ятою симфонією Бетховена та твором «Карміна Бурана» впродовж одного концерту. В залі був повний аншлаг. Це говорить про любов чернігівців до класичної музики. Закінчиться фестиваль 23 березня останнім твором Рахманінова «Симфонічні танці» у виконанні чернігівських музикантів та давнього друга філармонійного центру та любителів музики Вадима Руденка.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу  
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 
Читати на сайті Медіа-порталу «Культура» - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Юні маляри з «Листом до бабусі»  
Березень. Перший етап проекту «Напиши листа бабусі», започаткований ще торік, восени, завершився на базі Чернігівської дитячої художньої школи. Організатори навіть не сподівалися, що він заживе такої популярності і навіть слави в місті на берегах Десни. За результатами ж конкурсу відбулося нагородження учасників у вигляді конвертів з зображенням творчих робіт учнів дитячої художньої школи. 
Серед робіт було багато тем патріотичного виховання: вшанування родини, краю, Батьківщини, церковні та народні свята. Близько 90 робіт було презентовано на конкурсі. Організатори конкурсу -- Козацька громада Катериниської церкви та радник голови ОДА Андрій Лісовий -- презентували новий проект вже на обласний рівень, заохочуючи до конкурсу всіх учнів області. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу
Читати на сайті Сіверщина - Режим доступу

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Кобзарська юнь України": у Чернігові стартував всеукраїнський огляд-конкурс
10 березня. Два дні на древній Чернігово-Сіверській землі буде проходити V Всеукраїнський відкритий огляд-конкурс юних бандуристів «Кобзарська юнь України».
Це яскраве музичне свято, яке єднає шанувальників бандурного мистецтва, вже стало однією з багатьох культурних традицій, народжених на гостинній Чернігівщині. Учасники конкурсу презентують не лише себе, свої навчальні заклади, але й, безумовно, і національну культуру України. Не дивлячись на скруту, до Чернігова завітало близько 40 учасників конкурсу з викладачами з 11 областей України. Журі конкурсу очолює Володимир Єсипок – Голова Правління Національної спілки кобзарів України, професор, народний артист України.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові проведений обласний хореографічний фестиваль–конкурс «Надія»


10 березня 2016 року на сцені обласного академічного українського музично – драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка, був організований та проведений обласний хореографічний фестиваль – конкурс «Надія» серед хореографічних колективів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання). Конкурсанти мали можливість показати свою майстерність в п’яти різних хореографічних номінаціях (класичній, народній, спортивній бальній, сучасній хореографії, а також у жанрі стилізації народного танцю) та трьох вікових категоріях. Конкурсні виступи представили 35 хореографічних колективів з 18 

мистецьких навчальних закладів області. Загальна кількість учасників 826 осіб. Всі учасники фестивалю – конкурсу були відзначені грамотами за участь, переможці одержали дипломи лауреатів.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Куликівці відбулося шоу «Перший хлопець на селі»
8 березня. Повна зала глядачів, на всіх охочих навіть не вистачило місць – у Куликівському районному Будинку культури шоу краси і гармонії «Перший хлопець на селі». Учасники з Куликівки та сіл району – веселі, розумні, сильні та ще й на додачу гарні чоловіки мужньо здолали всі етапи конкурсної програми, хоча, коли захід тільки готувався, не всі вірили в успіх.
Ні учасники, ні глядачі в залі ні хвилини не нудьгували — конкурсні завдання для хлопців були цікавими, артисти радували яскравими концертними номерами. Заслужили гучних оплесків і чарівні ведучі, які втілювали три різні жіночі характери. Журі довелося робити доволі нелегкий вибір. Першим хлопцем на селі став дев’ятнадцятирічний студент Максим Пилипенко. Конкурс став чудовим подарунком жінкам до свята весни. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В Ніжині проведено обласний конкурс виконавців на фортепіано «Первоцвіт»
2 березня. З метою розвитку виконавської майстерності учнів, виявлення та підтримки обдарованих дітей, обміну творчими досягненнями Чернігівським обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв спільно з музичним училищем ім. Л. Ревуцького та Ніжинською дитячою музичною школою в Ніжині проведено обласний конкурс виконавців на фортепіано «Первоцвіт» серед учнів молодших класів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області. Учасниками конкурсу стали учні 2-4 класів шкіл естетичного виховання області. Конкурсні прослуховування проходили в залі Ніжинської дитячої музичної школи. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівські військові музики підкорюють Німеччину
2 березня. Оркестр 8 навчального Чернігівського центру Держспецтрансслужби  на гастролях у Німеччині. Наші музиканти беруть участь у престижному військовому фестивалі духової музики «М’юзик-парад-2016». Фестиваль проходить у Німеччині з 18 лютого до 26 квітня. У найближчі півтора місяці (до середини квітня) військові музики виступатимуть у 16 містах на найпрестижніших концертних майданчиках Німеччини – від Берліна до Мюнхена. Фестиваль «М’юзик парад» традиційно збирає кращі військові оркестри з усіх куточків світу. Подивитися на їх виступи приходять тисячі глядачів. Військовий оркестр, яким керує військовий диригент підполковник Микола Смаль, вже втретє бере участь у цьому фестивалі. У 2014 році чернігівці вибороли найпрестижнішу нагороду: кубок «Найкращий військовий колектив «Мюзик-парад-2014». Колектив оркестру сподівається і робитиме все можливе, аби тріумфувати на фестивалі і цього року. 
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бібліотеки
Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка
Тематичний перегляд літератури «Птахи знайомі й невідомі»
 31 березня працівниками відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук (ВДЕТП та СН) до Міжнародного дня з охорони птахів, який відзначається щорічно 1 квітня, був підготовлений перегляд літератури «Птахи знайомі й невідомі».  Список пернатих, що зникають, поповнюється з сумною постійністю, - на Землі вже зникли понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення понад 50 % птахів. В Україні налічується близько 360 видів. Разом з птахами, які можуть залітати на територію країни - близько 456 видів. Про книги, які були представлені на перегляді, журналісту Чернігівського телебачення Я.Титенок розповіла завідуюча відділом Н.  Карбовська.
Читати на блозі Світ науки, техніки та економіки - Режим доступу

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Підведення підсумків конкурсу «Краща бібліотека року» під час семінару директорів
 31 березня відбувся щорічний обласний семінар директорів ЦБС та їх заступників по роботі з дітьми «Управління ЦБС: ефективність професійної діяльності: звітуємо про результати» та підсумки конкурсу «Краща бібліотека року».
  У семінарі взяли участь директори районних та міських ЦБС та їх заступники по роботі з дітьми. Програма обласного семінару була цікавою та насиченою. Директор ОУНБ ім. В.Г. Короленка Інна Аліференко привітала переможців рейтингу-конкурсу «Краща бібліотека року» Борзнянську центральну бібліотеку, Менську районну дитячу бібліотеку, Держанівську бібліотеку-філію Носівської ЦБС та вручила дипломи і цінні подарунки. Особливий подарунок отримала Подищанська бібліотека-філія Прилуцької ЦБС за фінансової підтримки Чернігівського обласного відділення Української бібліотечної асоціації. Директори бібліотек-переможців конкурсу «Краща бібліотека року» презентували роботу своїх бібліотек за 2015 рік.
Читати на блозі Чернігівського обласного відділення УБА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Студенти на гостині в Чернігівській обласній бібліотеці ім. В.Г.Короленка
28 березня 2016 р., у День народження Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, головна книгозбірня області запросила на гостину студентів Навчально-наукового інституту економіки Чернігівського національного технологічного університету. Майбутні фахівці з туристичного бізнесу разом зі своїм викладачем, кандидатом історичних наук Оленою Герасименко, ознайомились з історією бібліотеки, роботою відділів обслуговування та послугами, що надаються користувачам, основними аспектами краєзнавчої діяльності бібліотеки. 
Тематичний перегляд «Зелений туризм: підприємницька діяльність», який підготували працівники відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук викликав щиру зацікавленість у молодих відвідувачів. 
Родзинкою екскурсії стало відвідування величезних фондів відділу зберігання. Студенти, які виявили бажання, стали новими користувачами бібліотеки. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівська обласна бібліотека відсвяткувала 139-й день народження
28 березня Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка відсвяткувала свій 139-ий день народження. Адже саме в цей день 1877 року була заснована Чернігівська громадська бібліотека, яка в подальшому отримала своє теперішнє ім’я.
На думку колективу, краще святкування – це спілкування з тими, для кого вони працють та вдосконалюються – читачами. Тому цього дня бібліотека працювала у форматі відкритих дверей, що передбачало безкоштовний запис та перереєстрацію, буккросинг та проведення пізнавальних екскурсій. В наступному 2017 році ОУНБ ім. В.Г. Короленка святкуватиме свій ювілей – 140-річчя від дня заснування. І колектив бібліотеки та громада вже розпочинають готувати програму різноманітних заходів святкування.
Читати на сайті Міністерства культури України - Режим доступу
Читати на сайті Новинної інформаційної агенції - Режим доступу
Читати на сайті Керуй Че - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу

Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівської обласної державної адміністрації - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Віра Устимівна Дейша-Коцюбинська та Чернігівська громадська бібліотека
28 березня Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка відзначає 139- річчя від дня народження.

28 березня 1877 року за наказом губернатора Чернігівської губернії Михайла Петровича Дарагана в Чернігові була створена громадська бібліотека. Вона згуртувала навколо себе відомих громадських діячів: родину Русових, І. Шрага, О.Тищинського, І. Рашевського, родину Коцюбинських та ін. Сьогодні ми розповімо про вплив дружини Михайла Коцюбинського Віри Устимівни Дейши-Коцюбинської на розвиток Чернігівської громадської бібліотеки. У 1892 р. керівництво громадською бібліотекою було доручено Вірі Устимівні і вона з молодечим запалом взялася до цієї роботи. Взявши за основу «Каталог систематичного читання» Одеського видання 1883 р. В. У. Дейша приступила до складання аналогічного каталогу для Чернігівської бібліотеки. Звідси вона викинула всі книги, які вважала зайвими або ж слабкими для самоосвіти, доповнила відповідні розділи політичної, наукової, педагогічної, художньої літератури кращими зразками, які існували на той час. Каталог був настільки детально, зі знанням справи складений, що на той час допоміг у самоосвіті багатьом співвітчизникам. Праця в громадській бібліотеці давала В. У. Дейші великі можливості зустрічатися з людьми, поширювати серед них нелегальні видання. У 1893 р. Віру Устимівну беруть під домашній арешт, а потім ув’язнюють, спершу в Чернігові, потім у Варшаві. Звільнившись з в’язниці в травні 1894 р. Віра Устимівна повернулась в Чернігів і знову приступила до роботи в громадській бібліотеці. 
А одружившись з Михайлом Михайловичем Коцюбинським, стала його активною помічницею, другом і порадником в літературній роботі, і в громадському житті. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Інформаційний стенд «Нове ім’я на мапі Чернігова»

28 березня. Інформаційний стенд «Нове ім’я на мапі Чернігова», підготовлений працівниками відділу краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, знайомить користувачів з особами, на честь яких нещодавно були названі вулиці нашого міста, адже згідно Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» наприкінці грудня 2015 р. та у лютому 2016 р. у Чернігові було перейменовано понад сто вулиць. Ознайомитись з інформаційною виставкою  «Нове ім’я на мапі Чернігова» можна у фойє першого поверху бібліотеки, неподалік відділу абонемента. Адреса: Чернігів, проспект Миру, 41
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Тематичний перегляд літератури «Зелений туризм: підприємнницька діяльність».
28 березня працівниками відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук (ВДЕТП та СН) для студентів економічного та юридичного факультетів інституту ім. Героїв Крут МАУП був проведений тематичний перегляд літератури на тему:  «Зелений туризм:  підприємнницька діяльність».
Були представлені нові книги, періодичні видання та  брошури з даної тематики. Початок розвитку сільського зеленого туризму в Україні було покладено у1995 році на Закарпатті. Піонером сільського зеленого туризму в Чернігівській області став «Соколиний хутір», що знаходиться поруч з відомим палацево-парковим комплексом у Качанівці. Нині садиб, які пропонують різні варіанти відпочинку в сільській місцевості, на Черніговщині близько тридцяти. 
Читати на блозі Світ науки, техніки та економіки - Режим доступу 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«День відкритих дверей» в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка

28 березня.  Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка відзначає 139- річчя  від дня народження. До цієї дати  бібліотека проводить «День відкритих дверей».  Для студентів Чернігівського інституту Міжрегіональної Академії управління персоналом була проведена екскурсія.  Про роботу відділу науковоі інформації і бібліографії та про інформаційні ресурси бібліотеки студентам розповіла головний бібліограф Оксана Плаунова.

Читати на Faсebook - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
З Днем народження, бібліотеко!

28 березня Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка запрошує на День відкритих дверей
У програмі дня:
Стань читачем бібліотеки сьогодні (запис та перереєстрація безкоштовні)
Знайомство з бібліотекою (екскурсія по бібліотеці)
Буккросинг (обмін власними книгами)
«Естетика буття» братів Романа та Євгенія Силків – художня виставка живописних та графічних робіт (великий читальний зал)
«Талановиті чернігівці» Чернігівського народного аматорського об’єднання художників «Деснянська палітра» (мистецька вітальня)
«Зелений туризм: підприємницька діяльність» — тематичний перегляд літератури (відділ документів із економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук, 2 поверх)
«Нове ім’я на мапі м. Чернігова» — інформаційна виставка (відділ краєзнавства, 1 поверх)
«Історія бібліотеки мовою бібліографії — презентація бібліографічних видань (відділ наукової інформації і бібліографії)
«Я хочу, щоб в бібліотеці було...» — аукціон творчих ідей і пропозицій (експрес-опитування) – (відділ абонементу, 1 поверх)
«Літературний зорепад    України»- книжково-ілюстративна експозиція (відділ абонементу, 1 поверх)
Засідання клубу «Deutch mit spass» / «Німецька з задоволенням» присвячена історії бібіліотеки ім. В.Г.Короленка та ії значення у громадському і та культурному житті міста
Інформаційні стенди/книжкові виставки: Бібліотеки підтримують рік вивчення англійської мови
Електроні ресурси для самостійного вивчення англійської мови.
Освіта у США.
Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу  

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу

Читати на сайті Біла хата - Режим доступу 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулась гра «Speed English» англійською мовою для дорослих
26 березня. Напередодні 139 дня народження бібліотеки ім. В. Г. Короленка у бібліотеці відбулася перша гра для дорослих проекту Speed English, який реалізується в рамках національної програми вивчення та популяризації іноземних мов «Україна Speaking», що кооридинується командою Go Global.
Відкрила захід директор бібліотеки ім. В. Г. Короленка – Аліференко Інна Михайлівна. Вона наголосила на тому, що бібліотека підтримує всі можливі заходи, які спрямовані на реалізацію Указу Президента «Про оголошення 2016 року Роком англійської мови в Україні».
Організаторами заходу виступили Приватна Мовна Школа та центр «Вікно в Америку» за підтримки місцевої влади. Викладач Приватної школи, Наталія Черевко, маючи багатий досвід проведення подібних заходів відразу заволоділа увагою аудиторії та захопила процесом спілкування. Учасники заходу залишилися задоволені новим форматом проведення заходу спрямованого на вдосконалення мовлення та з натхненням продовжують свій шлях в оволодінні англійською мовою.
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу 
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті Vcadri.com - Режим доступу
Читати на Facebook - Режим доступу 1

Читати на Faсebook - Режим доступу 2
Читати на сайті Чернігівської міської ради - Режим доступу
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу 
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу 
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
Читати на сайті ЗУНР. ІНФО - Режим доступу
Читати на сайті Siver Time - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Тематичний перегляд літератури "Органічне сільське господарство"
24 березня працівниками відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук (ВДЕТПта СН) був проведений тематичний перегляд літератури на тему “Органічне сільське господарство”. Були представлені книги, брошури, періодичні видання , які висвітлюють дану тему.
Користувачі бібліотеки ознайомились з цим популярним напрямком ведення сільського господарства, при якому:
- не використовують синтетичні хімікати (добрива, пестициди, антибіотики);
- здійснюють мінімальний обробіток грунту;
- не застосовують генетично модифіковані організми (ГМО).
Читати на блозі Світ науки, техніки та економіки - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Онлайн юрконсультацією скористалися більше 1000 жителів Чернігівщини

24 березня. У 2016 році в Україні буде реформовано територіальні органи Міністерства юстиції. На базі ліквідованих районних управлінь юстиції мають запрацювати бюро правової допомоги. Така реформа забезпечить доступ населення до правової допомоги та он-лайн послуг Міністерства юстиції. Ці та інші реформи Мінюсту обговорювали 24 березня під час прес-конференції в медіа-центрі «Моє місто». У Чернігові на базі обласної універсальної бібліотеки імені В. Короленка з 2010 року діє Центр правової інформації. Жителі міста мають доступ до 3,5 тисяч документів юридичного характеру, а саме – нормативно-правових актів, наукових коментарів, учбової літератури. Про це  у медіа-центрі «Моє місто» розповіла керівник Центру правової інформації Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка, Вікторія Примак. Також користувачі мають безкоштовний доступ до інформації органів державної влади, яка розміщена на офіційних веб-сайтах. Крім того, з 2014 року на базі Центру діє дистанційний консультативний пункт, де жителі віддалених районів області можуть отримати безкоштовну юридичну допомогу по Skype. Цією послугою вже скористувалося більше 1000 жителів Чернігівщини.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу

Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу

Читати на сайті Siver Info - Режим доступу
Читати на сайті на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу 
Читати на сайті Наше слово - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу 
Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу 
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу 
Читати на сайті Медіа-центр "Моє місто" - Режим доступу 
Читати на блозі Центр правової інформації - Режим доступу 
Читати на сайті Чернігів інфо - Режим доступу 
Читати на сайті Чиста політика - Режим доступу
Читати на сайті Керуй Че - Режим доступу 
Читати на Facebook - Режим доступу
Читати на сайті Високий вал - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігівській універсальній науковій бібліотеці відбувся вернісаж картин «Естетика буття» братів Романа та Євгена Силків

23 березня 2016 року в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбувся вернісаж живописних та графічних робіт «Естетика буття» доцентів кафедри теорії та методики мистецького навчання Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка, братів-близнюків Романа та Євгена Силків. На виставці «Естетика буття» представлені 20 живописних робіт, виконаних в техніці масляного живопису, графіки та в стилі Поп-арт, які є результатом творчого пошуку талановитих чернігівських митців. Головними художніми образами представлених картин є краса навколишньої природи, людей та речей.
Читати на сайті Міністерства культури України - Режим доступу 
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті MyInforms - Режим доступу
Читати на сайті Сіверщина - Режим доступу

Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу

Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу

Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу

Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу

Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу 

Читати на сайті ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка - Режим доступу

Читати на сайті Чиста політика - Режим доступу
Читати на Facebook - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
«Деснянська палітра» презентує свою творчість
14 березня. У Мистецькій вітальні та залі періодики Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка демонструється виставка учасників Народного аматорського об’єднання художників «Деснянська палітра».
Створена у 1982 році, «Деснянська палітра» згуртувала навколо себе обдарованих людей різного віку та професій, яких об’єднала щира любов до образотворчого мистецтва.
Художники гідно підтримують та зміцнюють художні традиції, не забуваючи і про експерименти та пошуки себе в мистецтві. Картини майстрів знаходяться в приватних колекціях любителів прекрасного як в Україні, так і за кордоном. Бібліотека давно співпрацює з «Деснянською палітрою» і виставки митців традиційно стали очікуваною подією в місті.
На виставці «Талановиті чернігівці» 12 художників представили 35 робіт в жанрі пейзажу, портрету, натюрморту, історичного живопису, виконані аквареллю та маслом.
Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу 
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«І грошам теж треба освідчуватися у почутті», − Олексій Маслов

13 березня, в Мистецькій вітальні ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка, відбулося чергове засідання Чернігівського клубу авторської пісні та поезії «Трамонтана». Свою творчість на ньому презентував відомий тележурналіст і прекрасний самобутній поет Олексій Маслов.
 Розмаїття творчості Олексія вражає. Філософські, жартівливі, побутові; про війну на сході, політику, проблеми нашого життя; в різних віршованих формах, в японському і грецькому ритмі, українською (переважно) і російською мовами – таким широким був діапазон представлених  поетом творів. Клубівці слухали Олексія з захопленням. Більшість присутніх відкрили для себе талановитого поета і чудову людину – просту, мудру, веселу і водночас дуже скромну, що часто буває зі справжніми багатогранними особистостями.
Читати на сайті Біла хата - Режим доступу   
Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу  
Дивитись відео на каналі YouTube Режим доступу  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проведено прийом громадян в громадській приймальні Чернігівської обласної універсальної бібліотеки імені В.Г. Короленка
10 березня 2016 року спеціалістами Головного територіального управління юстиції спільно з державним нотаріусом Другої Чернігівської державної нотаріальної контори, представником Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області, інтегратором Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також консультантами юридичної клініки «Adiutorium» Чернігівського національного технологічного університету проводився прийом громадян в громадській приймальні Чернігівської обласної універсальної бібліотеки імені В.Г.Короленка. Надано 3 консультації.
Читати на сайті Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Чернігівська Шевченкіана»
Березень. На честь 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря презентовано «Чернігівську Шевченкіану». Збірка вже стала переможцем однієї з номінацій всеукраїнського конкурсу «Краща книга року-2015». Чим же особливе це видання? Дивіться в сюжеті.
Чернігівщина – край, де Кобзар жив, товаришував, закохувався і, звісно, творив. Без сумніву, він залишив слід на нашій землі. Увічнити його, описати й зберегти вирішили чернігівські письменники. Результатом їхніх старань стало ось це видання — «Чернігівська Шевченкіана». Тут зібрано твори чернігівських митців, присвячені великому поетові.
Книга має три розділи: поезія, проза й публіцистика. Але особливу роль виконують тут ілюстрації. На сторінках видання представлено 104 письменника Чернігівщини – починаючи з вісімнадцятого століття й до сьогодні.
«Чернігівська Шевченкіана» є спільним проектом письменників та бібліотеки імені Короленка. Саме в ній і проходила основна робота по відбору й підготовці матеріалу, редагуванню… Книга вже стала переможцем всеукраїнського конкурсу «Краща книга року-2015» в номінації «Моя країна», а один її примірник навіть поїхав до зони АТО.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Дивитись відео - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу 

Читати на сайті Чернігівський формат - Режим доступу 
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті Жінка-УКРАЇНКА - Режим доступу

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відбулось літературне свято до вшанування великого Кобзаря
9 березня у великому читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка відбулось літературне свято до вшанування великого Кобзаря «Народ, який обрав поета за Пророка, ніколи не помре»
У заході взяли участь учні Чернігвського обласного ліцею для обдарованої сільської молоді, студенти Чернігівського медичного коледжу, учні загальноосвітньої школи № 9. Вони прочитали уривки із поем «Кавказ», «Катерина», вірші «Вітер буйний», «І мертвим і живим...», «Тарасові шляхи», «Мрія Шевченка», та багато інших творів. 
У програмі свята була представленна книжкова експозиція « Шевченко і сучасна Україна». Гості свята звернули увагу на величезну кількість книжок біографічної, науково-популярної, художньої, публіцистичної літератури про поета, рідкісні видання творів: «Кобзарі» 1939, 1943 років видання,«Листування»Тараса Шевченка – книга вийшла з друку в 1929 р., «Щоденні записки» Шевченка Т.Г. Бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Утиро Н.О. продемонструвала слайд-фільм « Чернігівські шляхи Тараса» з цікавими коментарями. На святі лунали пісні на слова Тараса Григоровича Шевченка.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу

Дивитись відео на каналі YouTube - Режим доступу 
Читати на сайті Чернігів інфо - Режим доступу 
Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Шевченко і сучасна Україна» - виставка в бібліотеці Короленка
9 березня. Кожного року в ці березневі дні бібліотека ім. Короленка традиційно вшановує генія українського народу Тараса Шевченка. Цього року для відвідувачів бібліотека підготували книжкову ілюстративну  виставку «Шевченко і сучасна Україна». На виставці представлені твори Шевченка, про нього та література рідкісного фонду, його щоденники і листи. Великий розділ на виставці представлений «Шевченко і Чернігівщина».
Відомо, що Чернігівщина займає одне із перших місць де він побував у своїх друзів: Седнів, Качанівка, Чернігів, Ніжин, Носівка, Добрянка. Чернігівські краєзнавці та поети в 2015 році видали чудову книжку, яка вважається одним з найкращих видань, «Чернігівська Шевченкіана».
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Весна. Любов. Глібов
5 березня. В Чернігівській обласній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка водночас відзначали початок весни, всесвітній день письменника, а головне – день народження видатного українського поета, байкаря Леоніда Глібова.  Також відбулась урочиста церемонія  нагороди цьогорічних лауреатів престижної літературної премії імені Леоніда Глібова. Почесну премію отримала письменниця, головний редактор Чернігівської обласної газети «Деснянська правда» Людмила Пархоменко за книгу віршів «У цього неба дивні кольори» та значний внесок у пропаганду української літератури. У номінації «проза» нагороджено знану українську письменницю Анну Багряну  за свою повість «Ґеня» про видатного українського політика Славу Стецько. Також глядачі щиро аплодували лауреатам – нашому землякові, письменнику з Сум Петру Нестеренку, журналісту і краєзнавцю Олександрові Ясенчуку, професору Ніжинського державного університету імені М. Гоголя Григорію Самойленку та заслуженому артистові України, акторові Чернігівського Молодіжного театру Олексієві Бишу.
Сподобалася всім і книжкова виставка «Сузір’я зачарованої Десни», де, зокрема, представлені справді унікальні, раритетні видання Леоніда Глібова та дослідження його життя і творчості, наприклад, літературознавчі статті наших видатних земляків – Бориса Грінченка та Олександра Дека.
Читати на сайті Жінка - УКРАЇНКА - Режим доступу 
Читати на сайті Чернігівщина - Режим доступу

Читати на сайті Біла Хата - Режим доступу 

Читати на сайті Медіа-портал Культура - Режим доступу 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
Читати на сайті ТРА Новий Чернігів - Режим доступу 

Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу 
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу 
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Двоє друзів з двома фотопоглядами
2 березня. В чернігівській бібліотеці ім. В.Короленка відбулося відкриття виставок світлин двох талановитих фотохудожників «Добрий світ» Юрія Хромушина та «Випадково проходячи поруч…» Василя Катімана. Василь Віталійович – чернігівець, Юрій Миколайович – переселенець з Луганська. Митці зустрілись в Чернігові, потоваришували і вирішили разом представити свою творчість. На виставках представлено 53 світлини, які об'єднані великою любов'ю до художньої фотографії. Вікторія Солонікова, бібліотекар відділу краєзнавства, подякувала фотохудожникам за чудову виставку та відмітила, що Чернігівська ОУНБ тісно співпрацює з багатьма митцями, знайомлячи з їх творчістю чернігівців та гостей міста.
Читати на сайті Хвиля Десни - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу 
Читати на сайті Медіа-портал Культура - Режим доступу 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу 
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівці на VI міжнародній конференції у Славському

1-4 березня у селищі Славське відбулася VI міжнародна конференція «Сучасна бібліотечно-інформаційна безперервна освіта: європейські орієнтири». Захід проводився для керівників бібліотек, представників обласних бібліотек, викладачів бібліотечних дисциплін у ВНЗ. Представником від ОУНБ ім. В. Г. Короленка була Оксьоменко Марина бібліотекар відділу наукової інформації та бібліографії. Також до конференції приєдналися гості із Молдови, Білорусі та Литви. Вони працювали у підгрупах із іншими учасниками і радо ділилися своїм досвідом. Кожен з представників країн-гостей вніс свою цікавинку у захід. Наприклад представники з Литви створили незабутній «литовський сніданок», на якому розповіли як об’єднати колектив, читачів чи просто людей за інтересами. Разом з ними ми співали пісню про прагнення свободи. Бібліотекарі з Молдови поздоровили всіх з першим днем весни та подарували маленькі національні подаруночки. Деякі представники бібліотек радо поділилися новими методами роботи своїх бібліотек, новими впровадженнями та надихнули до ще більшої роботи у бібліотечній справі. На час конференції тренерами були – президент УБА Ірина Шевченко яка розповіла про організацію роботи пунктів європейської інформації, Валентина Пашкова віце-президент УБА розказала про інноваційну освіту, Тетяна Якушко тренер ГТР повідала про різні ресурси, можливості обміну та різний виклад інформації. Головний редактор журналу «Бібліотечний форум» Олена Башун, познайомила із новими стратегіями та шляхами для розповсюдження інформації про Європейський союз через бібліотеку. Сама конференція пройшла дуже плідно та насичено. Кожен з присутніх отримав багато нової інформації, цікавинок, рекомендацій та просто гарного настрою.
Читати на сайті Мережа центрів європейської інформації - Режим доступу


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бібліотеки області
У Чернігові з’явився перший пункт євроінформації
30 березня. В бібліотеці ім. Коцюбинського урочисто відкрили перший пункт європейської інформації, що стане 5-м і найбільшим проектом, що зараз реалізовує заклад.
В новоствореному пункті будуть інформувати про все, що пов’язано з об’єднаною Європою і європейським вибором українців. До цього на базі бібліотеки довгий час існував євро-клуб. Новий центр дасть ширші можливості, адже його активно підтримує Почесний консул Латвійської Республіки в Чернігові, партнерами стали одна з приватних мовних шкіл і тур-агентство. А вже у квітні відкриють 12 додаткових пунктів європейської інформації у бібліотеках філіях на території міста.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Молодий чернігівець презентував шосту збірку поезій


29 березня. У Чернігівській міській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського шанувальникам поетичного слова презентовано книгу Івана Барана – студента філологічного факультету Чернігівського педуніверситету. Ця книга у творчому доробку молодого поета вже шоста. У книзі вміщені поезії, написані продовж 11-ти років, тому тут можна знайти як враження ще дитячої душі, так і роздуми юнака. Поет роздумує над долею України, змальовує красу природи рідного краю, по-філософські осмислює життя. Багато поезій у збірці присвячені двом українським геніям – Тарасові Шевченку та Павлу Тичині.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Твори чернігівських школярів стануть основою книги
28 березня. «Вартові доріг» завітали до Чернігівської обласної бібліотеки для дітей імені М. Островського, де відбувся відкритий урок з безпеки дорожнього руху для учнів 4 класу школи №29. Правоохоронці в ігровій формі нагадали малечі про необхідність дотримання правил дорожнього руху та закріпили знання практичним заняттям. Великою несподіванкою для дітлахів виявилася зустріч з авторкою книги «1000 та 1 поворот». Ольга Дробишева у віршах прописала головні, але прості правила безпечної поведінки малечі на дорозі. Тому дітлахи з радістю обговорювали з нею своє бачення з тематики безпеки дорожнього руху. Дехто із школярів пообіцяв написати свій твір на тему «Безпека дорожнього руху-це життя». Аби підтримати юних письменників, правоохоронці оголосили конкурс на кращий твір. В свою чергу авторка книги пообіцяла, що найкращі роботи можуть бути взяті за основу написання другої частини книги.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Презентація не просто книги, а живих людей

25 березня. Відома чернігівська письменниця — Тетяна Пакалюк в центральній міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського презентувала свою нову працю «Кіборги з людським обличчям». Книга включає в себе три новели. Героями яких є чернігівці: 16-річний кулеметник Олексій Бура, 27-річний штурмовик Роман Стеценко та 52-річний розвідник Володимир Мозговий. Роман та Володимир і зараз перебувають на сході України. Письменниця зачитала уривки новел та розповіла гостям свої погляди на ситуацію в Україні. Побачити світ видання змогло завдяки внескам постійних читачів та небайдужих громадян. А придбати примірник можна в Будинку книги.
Читати на сайті Час Чернігівський - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Мена: в районній бібліотеці визначили кращого читача

25 березня. У Менській районній бібліотеці пройшов районний конкурс «Найкращий читач 2016»За титул кращого читача боролися 16 учнів 6 і 7 класів з 14 населених пунктів Менщини. Діти добре впоралися з домашнім завданням - рекламою улюбленої книги. Дуже цікаво, емоційно, переконливо представили улюблений твір. Далі змагалися в «Літературній дуелі», вгадували книгу за обраною цитаті, відповідали на питання «Історичного лототрону».
Серед обдарованих семикласників переміг Ігор Молибог (с. Семенівка).
Потужно виступили: Олександра Грищенко (С. Величківка), Олександра Потапенко (с. Ушня), Юлія Псеха (с. Синявка), Олег Рутта (м Мена).
Кращим читачем року серед шестикласників стала Іра Картель (с. Волосківці). Чи не на багато балів відстали від неї Наташа Кустенко (с. Киселівка) і Валерія Баглай (с. Синявка).
Читати на сайті Сівер Інфо - Режим доступу
Читати на сайті Наше слово - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Корюківці скоро з’явиться «Bookiторія»

24 березня. Активісти корюківської молодіжної громадської організації «Альтернатива» взялися за трансформацію читального залу районної дитячої бібліотеки в своєрідний дитячий арт-простір «Bookiторія». Цей проект активісти реалізують спільно з Національним фондом з підтримки демократії. Озираючись на світову практику, де дитячі бібліотеки вже давно не є простими книгозбірнями, а місцем, де дитина може цікаво і з користю провести час, вільно ознайомлюючись з книгами, займаючись творчістю, конструюючи чи граючи в настільні ігри, де постійно відбуваються заходи спрямовані на різнобічний розвиток дітей, ми вирішили зробити щось подібне і з читальним залом дитячої бібліотеки в нашому місті.
Активісти закликали усіх бажаючих долучатись до перетворення читального залу в такий простір, який би стимулював дітей і підлітків до читання, надавав можливості для всебічного розвитку і за необхідності легко реорганізовувався у лекторій, арт-майстерню чи маленький глядацький зал.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В Чернігові відкрився Всеукраїнський тиждень дитячого читання

23 березня. В Чернігові в обласній бібліотеці для дітей урочисто відкрився Всеукраїнський тиждень дитячого читання.  До юних читачів завітали відомі чернігівські письменники, що пишуть для дітей – Тетяна Пакалюк, Алла Сокол, Василь Буденний. Вони розповідали про те, як пишуть книги для дітей, цікаві та веселі історії з життя письменників. Тетяна Пакалюк презентувала свою нову книгу «Кіборги з людським обличчям», тема дуже серйозна і доросла, проте написана доступно та зрозуміло для маленьких читачів.
Танцювальний колектив «Журавка» та зразковий ансамбль «Апельсин» міської школи мистецтв, учні ЗНЗ № 29 з веселою інсценівкою були нагороджені бурними оплесками дітей та гостей свята – батьків та студентів Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Містечко на трьох річках - Варва (Історико-географічні нариси)

23 березня. Чернігівська обласна бібліотека для дітей продовжує знайомити читачів із історією та географією рідного краю. Шостий випуск серії «Міста і містечка Чернігівщини» презентує чудове містечко Варву, що за 189 км від Чернігова.
Варва – містечко на Чернігівщині, в якому, як в дзеркалі, відтворилася історія нашої країни. Відомі вихідці з Варви прославили і прославляють сьогодні нашу державу, а підростаюче покоління українців через вивчення історії маленьких міст Чернігівщини, вивчають велику історію великої країни – України. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
22 березня – Всесвітній день води

22 березня. В Чернігівській обласній бібліотеці для дітей спільно із Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів пройшла екологічна панорама «Вода – символ життя».
Цікавою і пізнавальною для школярів була розповідь про воду, до якої ми ставимося звично і навіть не уявляємо наскільки цінним багатством у світі стає проста вода.
Діти із задоволенням відповідали на запитання вікторини, навіть отримали подарунки. Та найголовнішим стало розуміння, що вода – скарб, який треба берегти.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Прилуках вiдбулися «Таємниці письменницьких шухляд»

21 березня. До Всесвітнього дня поезії в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулись літературні зустрічі відомих у місті майстрів пера із юними початківцями поетичного слова. Не випадково захід називався «Таємниці письменницьких шухляд», адже всі запрошені мали змогу поділитись новими творчими доробками. Були презентовані нові книги юних поетів: «…доки холоне кава» Богдана Власенка та «Таємниця твого Всесвіту» Надії Маринохи-Стеценко. Справжнім відкриттям стала письменниця Надія Марчук із села Ладан Прилуцького району, зараз проживає у Срібному. Прилуцькі поети Ніна Ткаченко, Світлана Коробова, Євген Постульга, Ніна Кочубей високо оцінили вірші юних початківців Ярослави Ворчак, Катерини Майстренко та Анастасії Пилипченко. За чашкою чаю йшла дискусія про роль поезії в сучасному світі, переглядались нові буктрейлери, які створили працівники бібліотеки.
Читати на сайті PRILUKI.CITY - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
В Городні пройшов захід «На світлофорі життя»
15 березня в Городнянській центральній бібліотеці пройшов захід дещо незвичний за формою – зустріч за кавою «На світлофорі життя». Він був присвячений 70-річчю від дня народження заслуженого журналіста України, колишнього редактора газети «Новини Городнянщини» Леоніда Михайловича Якубенка. 
Вітати ювіляра в читальному залі зібралися представники влади, бувші колеги Леоніда Михайловича, друзі, рідні, представники бібліотеки та історико-краєзнавчого музею. Теплими й щирими були не тільки слова ведучої, а й виступи багатьох присутніх на заході. Кожен зі свого ракурсу характеризував Л.М. Якубенка, згадував минулі події, висловлював свої побажання імениннику. Захід було проведено спільно з працівниками історико-краєзнавчого музею.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові стартував міжнародний проект Technology Nation
16 березня Чернігів приєднався до одного з наймасштабніших проектів по вивченню ІТ-технологій «Технологічна нація» від Фонду BrainBasket, в рамках якого планується навчити мові програмування 100 000 тисяч чоловік у 22 містах по всій Україні.
Так, центральна бібліотека ім. М. Коцюбинського стала партнером благодійного Фонду BrainBasket по реалізації проекту Technology Nation. Він реалізується за підтримки Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, який був присутній на урочистому відкритті.
 Координатор проекту в Чернігові Максим Сластьон розповів, що цей курс базовий і розрахований на тих, хто раніше не знав нічого про IT-технології, і всі, хто потрапляє у вікову категорію конкурсу та мають бажання навчатись програмуванню, можуть подавати заявки на участь в проекті.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відкриття фотовиставки Марини Стрижак «Миттєвості життя»
15 березня 2016 року у Чернігівській міській центральній бібліотеці ім. М. Коцюбинського відбулося відкриття персональної фотовиставки Марини Стрижак «Миттєвості життя». В експозиції представлені світлини гір, людей та архітектури. Архітектура перегукується з горами, гори з природою, природа з людьми та архітектурою. Тобто спочатку з'явилися гори, потім люди, а як наслідок - архітектура.
Марина Стрижак осягати секрети фотомайстерності почала з 2009 року. Саме тоді вона прийшла у фотогурток «Пошук», що діє при Чернігівському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді.
На даний час Марина Стрижак за свій творчий шлях здобула дипломи за І, ІІ та ІІІ місце на обласному заочному конкурсі юних фотолюбителів «Моя Україна!», диплом за участь у фотоконкурсі «Чернігів споконвічний», грамоту за І місце в Міжнародній фотовиставці «Світ дитячої творчості», диплом за І місце у фотоконкурсі «Життя як книга», грамоту за ІІ місце у конкурсі студентських робіт та участь у різних фотовиставках. Представлена фотовиставка «Миттєвості життя» - вже друга персональна.
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У місті Новгород-Сіверський стартувала акція «Бібліотека українського воїна»
З 14 березня 2016 року у місті Новгород-Сіверський стартувала акція «Бібліотека українського воїна». У ході проведення Акції Новгород-Сіверською міською бібліотекою Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області будуть прийматися та передаватися до бібліотек військових частин Збройних Сил України кращі зразки вітчизняної та світової художньої літератури в перекладі на українську мову, науково-популярні видання. Запрошуються всі небайдужі приєднатися до Акції. Приносьте до міської бібліотеки літературу, що допоможе у патріотичному вихованні українських військовослужбовців та підтримає їх бойовий дух.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------
У Городні відбувся конкурс дитячого читання «Найкращий читач року»
Березень. Більше десяти років в Україні проводиться Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Найкращий читач року» і вже стало традицією проводити цей конкурс у стінах Городнянської районної дитячої бібліотеки. Цей рік не став винятком. Конкурс проводився серед учнів 6 та 7 класів. За звання найкращого читача змагалися найерудованіші, найзавзятіші, найначитаніші діти району. Кожен учасник розповів про свою улюблену книгу, про своє враження від прочитаного твору, та виконував усі завдання конкурсу продемонструвавши гарні знання та любов до книги. Нелегко було визначити переможців, адже всі учасники були добре підготовлені, мали достатньо високій рівень знань. Та все ж перемогли найкращі: Коваленко Єлизавета та Крикун Вадим. В кінці заходу всім учасникам було вручено призи, а також організовано солодкий стіл.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В Ічні відбулася музична година до 85-річчя Героя України, Народного артиста України Олександра Білаша
12 березня. У читальній залі Ічнянської бібліотеки для дорослих ім.С.В.Васильченка відбулася музична година, присвячена 85-річниці від дня народження відомого поета та композитора, громадського діяча, Героя України, Народного артиста України, лауреата Державної премії ім.Т.Шевченка, кавалера ордена Миколи Чудотворця, автора багатьох відомих українських пісень Олександра Білаша. 
 Пісень у доробку композитора більше 300. Гості заходу слухали пісні композитора та цікаву розповідь про його життя і творчість, дивилися документальний фільм про Олександра Білаша. Працівники районного Будинку культури Копил Андрій та Швець Ігор виконали його пісню «Два кольори». У бібліотеці також діє книжкова виставка «Співець двох муз», присвячена митцю. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«У кожнім серці небайдужім безсмертне слово Кобзаря»: цикл заходів до дня народження Тараса Шевченка
Березень. З нагоди дня народження славетного українця Тараса Шевченка обласна бібліотека для юнацтва організувала і провела цикл заходів «У кожнім серці небайдужім безсмертне слово Кобзаря». 
9 березня учні вищого професійного училища № 15 взяли участь в літературній грі-подорожі «Шляхами Тарасової долі». 
10 березня учнів вищого професійного училища № 13 запросили до літературної вітальні «Шевченкова свіча століттями горить». Під час заходу учні доторкнулися до невідомих сторінок біографії Кобзаря; дізналися, які місця під час подорожей по Україні відвідав Т. Шевченко на Чернігівщині; пригадали, як вшановують пам’ять поета в Чернігові. 
З 7-13 березня в читальній залі бібліотеки експонується виставки-вшанування 
«Тарас Шевченко: доля, муза, слава» на якій представлені різні видання творів письменника, ілюстрації відомих художників до них, висловлювання видатних людей про Тараса Григоровича, а також публікації про його життя і творчість.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Новгород-Сіверському відбувся літературно-музичний вечір до 202-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка
10 березня у приміщенні читального залу Новгород-Сіверської міської бібліотеки відбувся літературно-музичний вечір, присвячений 202-ій річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка «Тарас Шевченко - України син» . 
У рамках заходу була розгорнута книжкова виставка, в якій значну частину зайняв творчий спадок великого Кобзаря та література, яка стосується вивчення творчості великого майстра українського поетичного слова. Присутні на заході студенти та учнівська молодь декламували твори поета, розповіли про історії появи деяких творів, провели історичні паралелі між самим Шевченком, героями його творів та сучасними подіями в Україні. 
Окрему частину заходу присвятили Шевченку, як художнику. Присутні мали можливість ознайомитися з фотоальбомами репродукцій малюнків Шевченка та послухали змістовну розповідь старшого наукового співробітника музею Павла Провозіна про сторінки нелегкого життя великого патріота Українського народу. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Борзнянці провели літературні варіації «Гармонія Шевченківського пензля і слова»
Березень. Борзнянська центральна бібліотека спільно з партнером ЗОШ ім. Х.Алчевської провели літературні варіації: «Гармонія Шевченківського пензля і слова». 
Молодь познайомилася з цікавими фрагментами життєвої і творчої діяльності Кобзаря, з мистецькою спадщиною, здійснили віртуальну подорож з допомогою літературної карти по Шевченківських місцях Чернігівщини. Доповнили захід відеопрезентація: «Жінки в житті Т.Г. Шевченка», гра-вікторина: «Згадаймо Тараса Шевченка», огляд літератури біля виставки – вернісажу: «Шевченко – поет, Шевченко – художник». 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Борзні до дитячої бібліотеки завітали герої творів Т.Г.Шевченка


Березень. З нагоди дня народження видатного українського Кобзаря на гостини до дитячої бібліотеки у Борзні на Чернігівщині завітали герої творів Т.Г.Шевченка. 

Читачі мали змогу прийняти участь в літературних іграх, вікторині та сценці «Пригоди Тарасика».

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Маленьким про Великого Тараса


10 березня.  Великий Кобзар заповідав нам любити свою Україну, свій народ, пам’ятати свою історію і берегти рідну мову. Творчість Шевченка увібрала в себе живу душу народу. 

Життєдайна сила кобзаревого слова завжди надихала українців. Доторкнулись до поезії Кобзаря вихованці Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 та учні ліцею №22, відвідавши літературну слайд-подорож «Маленьким про Великого Тараса» в обласній бібліотеці для дітей імені Островського. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Чернігівська Шевченкіана» знову нагадала про себе
10 березня, у Чернігівській бібліотеці ім. М. М. Коцюбинського в рамках обласного літературного конкурсу «Краща книга року» відбулась презентація «Чернігівської Шевченкіани». Ця книга — збірка творів чернігівських літераторів, присвячених життєвому та творчому шляху Великого Кобзаря. Наклад книги невеликий — 600 примірників. Втім, всі охочі зможуть ознайомитися з її електронною версією вже найближчим часом. 
Написання «Чернігівської Шевченкіани» тривало близько року. Збірку створили представники обласної організації Національної спілки письменників України спільно з працівниками бібліотеки імені В. Г. Короленка. Книга містить три тематичні розділи: поезія, проза, публіцистика. До її складу увійшли 63 поезії, 18 оповідань та 42 публіцистичних твори 102 письменників. В 2015 році збірка перемогла на конкурсі «Краща книга України» в номінації «Моя країна»
Читати на сайті Чернігівський формат - Режим доступу 
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Про перебування Кобзаря на Чернігівщині розповідали в обласній бібліотеці для дітей
10 березня. Юним читачам обласної бібліотеки для дітей імені Островського, учням 35 школи було цікаво дізнатися про перебування Кобзаря на Чернігівщині, адже неодноразово Тарас Шевченко бував у наших краях, захоплювався краєвидами Седнєва, Качанівки, Батурина, під впливом побаченого вийшла серія офортів «Живописная Украина»
Школярі знають і люблять Тараса Шевченка, залюбки читають його твори, із задоволенням переглянули слайд-презентацію «Шевченко і Чернігівщина», зрозуміли, що думки і прагнення Пророка і Генія України сучасні і у наш час. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Дивосвіт вишитих картин Світлани Щітки

9 березня. Оцінити красу вишитих робіт ніжинці можуть на виставці-захопленні «Радісні барви творчості», яку відкрито на абонементі Ніжинської центральної міської бібліотеки. Тут представлені роботи вчителя молодших класів ЗОШ №5 Світлани Олександрівни Щітки. Назва виставки передає ті незабутні враження, які отримуєш від перегляду вишитих картин. Палітра кольорів і відтінків вражає. Майстриня віддає перевагу пейзажам: берізкам на узліссі, Карпатам з гірською річкою, тихому річному берегу. Вона милується полем червоних маків, українським вітряком, левами серед дикої природи, домашніми кицьками біля вікна.

Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нові надходження книг до Канадсько-Українського центру
9 березня. До Канадсько-Українського центру Чернігівської міської бібліотеки ім. М. Коцюбинського надійшли книги, з приватної бібліотеки Павла Дорожинського.
Павло Дорожинський – видатний громадсько-політичний діяч, був Головою Міжнародної Організації «Об’єднання Українських Націоналістів (державників)», ветеран організованого українського націоналістичного руху. Пов’язав своє життя з діяльністю ОУН. Багато років працював, організовуючи зв’язки із супутними організаціями ОУН, очолював Організацію Державного Відродження України в США, Світову Координаційну Раду Ідеологічно Споріднених Націоналістичних Організацій при Світовому Конгресі Вільних Українців, у країнах західної діаспори, в 1962 році був обраний членом Проводу Українських Націоналістів (ПУН). Подаровані книги стануть в нагоді тим, хто хоче заповнити прогалини у наших знаннях про дуже важливий етап вітчизняної історії (1933–1950 рр.).
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Шевченко і Чернігівщина (інформаційний бібліографічний список літератури)
9 березня. Продовжуючи давні традиції, Чернігівська обласна бібліотека для дітей до річниці від дня народження Кобзаря, видала інформаційний список літератури «Шевченко і Чернігівщина». Видання стане у нагоді всім, хто цікавиться історією рідного краю. 
Матеріал доступний для завантаження на сторінці сайту бібліотеки. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Городні відбувся святковий захід «Від жінки до сонця в зеніті – все найкраще у світі»

4 березня. Уже четвертий рік працює клуб «Золоте покоління» при Городянській центральній бібліотеці спільно із територіальним центром соціального обслуговування населення. 4 березня засідання клубу пройшло під назвою «Від жінки до сонця в зеніті – все найкраще у світі» і було присвячене дню 8 Березня. Із чудовим передсвятковим настроєм у читальному залі бібліотеки зібралися підопічні та працівники територіального центру, працівники бібліотеки та читачі. Ведучі вітали присутніх із 8 Березням, розповідали про походження цього свята, читали вірші та легенди про жінку та матір. Справжньою окрасою заходу стали пісні у виконанні Л.Борисовець, ансамблів «Ветеран» і «Городняночка», які створені при територіальному центрі. Чудові вірші та гуморески читали Г.К.Глушко та О.Бродець. Цікаво й весело пройшли ігри й конкурси в основному гумористичного направлення.

Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Претенденти на звання «Краща книга року»
1 березня. Одразу три книги, що претендують на звання «Краща книга року», представили у бібліотеці імені Коцюбинського. Валентина Михайленко презентувала ново друк «Коропщина в іменах». Новий доробок авторки вмістив 275 біографій видатних людей, уродженців однойменного району нашої області. Довгоочікуваною для відвідувачів бібліотеки стала нова збірка віршів «Сузір’я катренів» Станіслава Коваля, що попри свій поважний вік продовжує писати в римованій формі історії про кохання, дружбу, події на Майдані і Сході нашої держави. Опанував чоловік стиль написання катренів, це строфа з 4-х речень із закінченою думкою, в книзі їх 900. Його твори шанувальники називають глибоко філософськими. Володимир Пилипець представив свою вже не першу прозову книгу «В краю бузків і чеберцю». В рамках літературного конкурсу подати свої ново друки може кожен бажаючий.
 
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Музейна справа
У Чернігівському музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася четверта зустріч з проекту «Імпрези у Коцюбинського».
 
25 березня затишна оселя Михайла Коцюбинського у Чернігові зібрала до себе прихильників завжди актуальних класичних музичних творів і яскравого влучного слова письменника, адже цього дня відбулася четверта зустріч у межах літературно-мистецького проекту «Імпрези у Коцюбинського».
Читати на сайті Біла хата - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Борзнянському художньо-меморіальному музеї О.Саєнка відкрита виставка предметів побуту

25 березня. У Борзнянському художньо-меморіальному музеї "Садиба народного художника України О.Саєнка" відкрита виставка "Предмети побуту українців Борзнянщини" (із фондів музею).
Відвідувачі мають змогу ознайомитися з посудом, який раніше використовувався у побуті Борзнянців.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові художники нагадали містянам, що «Крим – це Україна»


24 березня у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відкрилася виставка картин під назвою «Крим – це Україна».
В експозиції представлені 43 роботи художників з Криму, Київщини, Харківщини та Чернігівщини. Крім того, в музеї демонструються малюнки дітей, які були вимушені залишити територію тимчасово окупованого півострова та переїхати до Чернігова.

Виставка триватиме протягом місяця.
Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу  
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Прилуках відкрилась виставка художника з Донецька

22 березня. У Прилуцькому краєзнавчому музеї відкрилась виставка Донецького художника Володимира Садового. Події на Сході змусили творця покинути свій дім, свою майстерню і перебратись на Чернігівщину, в місто своєї молодості. У Прилуках Володимир Садовий прожив 10 років свого життя. Трохи оговтавшись від пережитого митець знову взявся за високе і розпочинає знайомити прилуччан зі своєю творчістю. Член Національної спіли художників Володимир Садовий працює у галузі станкового живопису. Серед робіт переважають портрети, також багато пейзажів. Роботи Володимира Садового знаходяться у багатьох музеях України. Одна з робіт колись прикрашала Донецький аеропорт. Картини художника можна зустріти в приватних колекціях Франції, Туреччини, Польщі, Німеччини, Росії та США. Близько десятка картин перебувають у Прилуках. Одна з них є окрасою прилуцького центру науково-технічної творчості молоді.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Мирослава Которович підкорила Чернігів!

20 березня. Знову в залі Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана аншлаг! 20 березня виповнилося десять років проекту «Музичні зустрічі в музеї», який підкорив серця любителів класичної музики, і в цей день до нас з концертом приїхала відома в усьому світі скрипалька - лауреат Міжнародних конкурсів Мирослава Которович зі своїм камерним ансамблем «АртеХатта».
Музиканти готують для столиці концерт із циклу творів Антоніо Вівальді «Пори року», і до великої радості чернігівських шанувальників камерної музики, вони цей концерт почули першими. Музиканти підкорили слухачів своїм віртуозним виконанням, і переповнений старовинний зал музею аплодував їм стоячи!
 Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Живопис на склі Наталі Ямчинської експонують у Чернігові

18 березня 2016 р. в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття виставки Наталії Ямчинської «Фантазії на склі».
На виставці експонуються твори ніжинської мисткині, виконані в техніці розпису на склі. За допомогою акрилових та вітражних фарб художниця створила на склі декоративно-площинні пейзажі рідного міста, яскраві натюрморти, алегорично-образну серію «Пори року», триптих «Польові квіти» та інші композиції.
У творчому доробку Наталії Ямчинської, представленому на виставці, налічується понад тридцять робіт, датованих 2013-2015 роками.
Читати на сайті PROSTIR.MUSEUM - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Діти Чернігівщини на гостинах у Гетьмана

18 березня виповнилося 288 років від дня народження гетьмана України Кирила Розумовського. Цьогоріч колектив заповідника реалізував цілу низку науково-просвітницьких заходів, присвячених цій даті.
15 березня 2016 р., в рамках науково-просвітницького заходу “На гостинах у Гетьмана”, до палацу завітали учні - вихованці Батуринської спеціальної школи-інтернату I-II ст. Пізнавальну екскурсію, адаптовану для учнів-вихованців Батуринської спеціальної школи-інтернату I-II ст., провів сам Гетьман, в образ якого майстерно перевтілився науковий співробітник заповідника Федір Юхно. 17 березня Гетьманську столицю відвідали учні Митченківського НВК. Заступник завідуючого відділу історії Гетьманства Марина Герасько провела захоплюючу екскурсію палацом К.Г. Розумовського. У цей же день у затишних стінах Батуринської міської філії №4 Бахмацької ЦБС зібралися учні 7 класу Батуринської ЗОШ I-III ст. для яких науковий співробітник заповідника Юлія Сіренко підготувала і провела лекцію: “К.Г. Розумовський - гетьман України”.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Виповнюється 60 років, як побачила світ кіноповість «Зачарована Десна» Олександра Довженка
З нагоди «дня народження» кіноповісті в Сосницькому музеї Довженка з 14 по 20 березня триває тематична екскурсія «Світ Сашкового дитинства у «Зачарованій Десні»». 
У п‘ятницю музей відвідували гімназисти Сосницької гімназії ім. О.П.Довженка, яких стежинами Сашкового дитинства провела науковий співробітник музею Оксана Плитник. 
Діти обійшли обійстя, загадували бажання біля груші, роздивлялись різні експонати в світлиці, славнозвісну картину «Страшного суду», колоритно описану у творі. 
Також у кінозалі музею познайомились з композицією, зробленою майстром-різьбярем Анатолієм Семенцовим за мотивами книги, та подивились на широкому екрані найяскравіші фрагменти фільму «Зачарована Десна».
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------
У Борзнянській школі ім. Х.Алчевської відбувся вечір-портрет «Стежки не заростають до отчого порогу»
Березень. У мистецькій галереї ім.Олександра Саєнка, яка знаходиться у Борзнянській ЗОШ ім. Х.Алчевської працівниками музею О.Саєнка для учнів 2 класу (вчитель Радевич Т.В.) був проведений вечір-портрет «Стежки не заростають до отчого порогу» - до дня народження доньки художника - Ніни Саєнко та онуки Лесі Майданець-Саєнко. Багато цікавих фактів учні дізналися про їх життєвий і творчий шлях, з цікавістю обговорювали книги, автором яких є Ніна Олександрівна. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Крим очима Михайла Коцюбинського
11 березня Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М. Коцюбинського запросив своїх шанувальників здійснити справжню мандрівку у часі й просторі та перенестися разом звидатним українським письменником до Криму. Яким побачив Крим 120 років тому Михайло Коцюбинський, коли вперше приїхав до Ялти у 1895 році? «Це справжнє татарське царство без жодного впливу Московщини», − писав він в одному зі своїх листів. Тож ті, хто завітав того дня до затишного музею під час третьої зустрічі з циклу «Михайло Коцюбинський – знайомий незнайомець», змогли відкрити для себе Крим кінця ХІХ століття, подивитись на нього очима спостережливого письменника.
Читати на сайті Суспільний кореспондент - Режим доступу
Читати на сайті Біла хата - Режим доступу 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського вшанували Великого Кобзаря
10 березня. У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського тривають заходи з ушанування Т.Г.Шевченка, річниці з дня народження та дня смерті якого вся Україна відзначає на початку березня. 
Напередодні дня народження видатного поета у музеї відкрилася виставка, присвячена творчості Великого Кобзаря.  В експозиції представлені видання різних років, у яких вміщена і творчість поета, і цікаві факти про Т.Шевченка. 10 березня до затишної зали нашого закладу зібралися гості на музейну зустріч «Т.Шевченко у моєму житті». Цього дня учасники зустрічі не лише прочитали свої улюблені твори митця, але і поділилися з присутніми історіями про те, як відбулося їхнє знайомство з Т.Шевченком. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові оживили Тараса Шевченка
10 березня. У столичній садибі Кобзаря цьогоріч незвичайна акція. Сюди за підтримки президентського  Фонду Леоніда Кучми Україна приїхали і митці із Чернігівщини. Ніжинська художниця Юлія Петренко привезла унікальні полотна - із солоного тіста. Цей незвичайний матеріал непростий у роботі. Кожна картина твориться щонайменше місяць. Загалом в авторки вже понад півтори сотні полотен. До дня народження Шевченка жінка створила серію робіт, які перегукуються з його творами. Окрім картин, до столиці привезли і так званий «живий журнал» Кобзаря. Наукову роботу чернігівських краєзнавців оживили юні актори. Вони відтворили найцікавіші історії з біографії Шевченка, який неодноразово бував  на Чернігівщині. Президентський Фонд Україна влаштовує Шевченкініану щороку. Цьогорічна триватиме аж до травня - до дня перепоховання Кобзаря. 
Читати на сайті ФАКТИ. ICTV - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Сосницькому музеї Олександра Довженка відбулась година-реквієм «Кобзареві думи»
7 березня. У Сосницькому музеї Олександра Довженка відбулась година-реквієм «Кобзареві думи», приурочена 155-річчю від дня смерті Т.Г. Шевченка. 
Олександр Довженко і Тарас Шевченко. Великий Кінорежисер і Великий Кобзар! Ці дві людини нині поза часом. Тому і у їхній творчості є завжди актуальність, які б вітри змін не віяли над українською землею. Саме про це й розповідала присутнім на заході учням Сосницького аграрного ліцею науковий співробітник музею Оксана Плитник. Її оповідь супроводжувалась переглядом відеосюжетів про Тараса Шевченка, віртуальним знайомством з галереєю картин митця, а також цікавими епізодами з його біографії. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Меморії Василя Дуніна-Борковського в музейній експозиції
4 березня 2016 року в Чернігівському історичному музеї імені В. В. Тарновського представлена експозиція історії Чернігівщини у другій половині XVII ст. Вперше представлений комплекс, пов’язаний з чернігівським полковником та генеральним обозним Війська Запорозького Василем Касперовичем Дуніним-Борковським. В музейному зібранні є чимало його меморій, серед яких коштовні дарунки які були надані ним до чернігівських храмів: срібні дискос, потир, свічник. Поряд – глиняна кахля, випадково знайдена на місці, де розташовувалася його садиба. На всіх предметах зображений родовий герб Василя Дуніна-Борковського.
Написом та гербом прикрашений срібний ківш, який належав ще одному представнику урядової козацької старшини – седневському сотнику Стефану Бутовичу Під час презентації головний зберігач фондів Г.П. Арендар та старший науковий співробітник І.М. Ситий познайомили присутніх з історією музейних предметів та історією роду Дуніних-Борковських, які залишили помітний слід в історії Чернігівщини.
Читати на сайті Чернігівський монітор - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Цінне поповнення бахмацького музею
4 березня. Нещодавно Бахмацький районний історичний музей поповнився цікавими та цінними з історичної і культурної точки зору експонатами: наконечниками списів періоду Київської Русі та козацького періоду, а також меблями ХIХ ст. (шафою та трюмо з гарним різьбленням). Придбанням наконечників списів музей завдячує помічнику-консультанту народного депутата від Радикальної партії Василя Амельченка, районному депутату Олегу Рубану та голові громадської організації «За майбутнє Бахмаччини» Ігорю Булаху, які відразу відгукнулися на прохання музею щодо сприяння в їх купівлі. Меблі подаровані Гаранько Вікторією Григорівною та її батьком Канатьєвим Григорієм Миколайовичем. Розвиток музеїв був неможливий без допомоги меценатів як в минулому, так і нині. 
Читати на сайті бахмацької газети Порадник - Режим доступу 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Чернігові відкрилась виставка київської майстрині Лариси Костенко
3 березня. Вона привезла кілька десятків своїх робіт до музею Коцюбинського. Вишиті портрети, пейзажі, візерунки і навіть ікони – все це зібрано в одній експозиції під назвою «Живопис хрестиком». Київська майстриня вперше виставляє свої творіння на розсуд чернігівському глядачеві. Та одразу можна помітити, з якою любов’ю та думками були створені ці картини. Лариса Костенко використовує власну техніку вишивання хрестиком. Тематика картин зовсім різна – портрети, святі образи, пейзажі та навіть картини, які зображують думки майстрині про сенс життя та її роздуми. 
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відтепер в обласному художноьому музеї WI-FI. Поспішайте зробити унікальні селфі з Фальконе

3 березня. Відтепер в Чернігівському обласному художньому музеї імені Г.Галагана вільний доступ до Інтернету для всіх відвідувачів, а отже до потрібної Вам інформації, соціальних мереж, електронної пошти. Шанувальники мистецтва можуть знаходити відомості про художників, твори мистецтва, робити селфі на їх тлі та одразу розміщувати у соцмережах, надсилати друзям! Експонати березня: твори Етьена-Моріса Фальконе «Викрадення сабінянок», «Викрадення Прозерпіни» (1750 р.), що оспівують красу Жінки.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті PROSTIR.MUSEUM - Режим доступу

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У садибі М.Коцюбинського працює Музейна Майстерня для школярів
2 березня. Для чернігівських школярів відчинила двері Музейна Майстерня літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського. Цього разу учні, які побували у майстерні, навчилися виготовляти власними руками оригінальні подарунки для своїх рідних. Яскраві листівки з паперу і тканини, оригінальні подушечки для голок, декоративні композиції, зроблені зі звичних матеріалів, надзвичайно порадували дітлахів. І частинку цієї радості від загальної атмосфери творчості, що панувала у майстерні, школярі понесли додому у вигляді готового виробу, який уже незабаром стане подарунком для близької людини і продовжить дарувати радість оточуючим. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відкриття виставки «Класик європейської графіки» до 120-річчя художника Василя Касіяна
2 березня о 15-00 в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана з нагоди вшанування пам’яті Тараса Шевченка та до 120-річчя від дня народження українського художника Василя Касіяна відбулось відкриття виставки «Класик європейської графіки». 
В експозиції  представлені твори, присвячені великому Поету, темі Другої світової війни, ілюстрації до оповідань, портрети видатних діячів та людей праці. Доповнює виставку скульптурна композиція Володимира Чепелика «Зустріч Сергія Коньонкова та Василя Касіяна». Твори датовані 1924-1972 роками. 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На Чернігівщині створюють музей Революції Гідності
2 березня. У Ріпках – на малій батьківщині сіверського «воїна світла» Андрія Мовчана, який, 20 лютого 2014 року загинув на Майдані під час силових протистоянь проти «беркутівців», планують створити музей Революції Гідності. Про це на своїй сторінці у мережі Фейсбук повідомив депутат Чернігівської міської ради Ігор Андрійченко. Кілька експонатів для майбутнього музею вже є. Зокрема, у Ріпки передали речі людей, які знаходилися у ті буремні часи на Грушевського та Майдані Незалежності – каски, прапори, наліпки, скринька для збору коштів, та навіть крісло із спаленого Будинку профспілок. 
Читати на сайті  Високий Вал - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У Батурині проведено практичне зайняття історичного гуртка «Батуринський курінь»
1 березня у 3 класі Батуринської ЗОШ І-ІІІ ст. (класний керівник Валентина Іванівна Якимець) було проведено практичне зайняття історичного гуртка «Батуринський курінь», організоване заступником відділу історії Гетьманства Національного заповідника «Гетьманська столиця» Мариною Герасько.
У затишній класній кімнаті зібралися учні 3-го і старших класів школи - учасники гуртка, і педагоги, небайдужі до українського традиційного рукоділля. Тема зайняття - «Український оберіг - лялька-мотанка». Майстер-клас з виготовлення давнього оберегу провела відома народна майстриня з Бахмача Марія Василівна Ткаченко.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Художники. Виставкова діяльність
В Чернігівському Арт-клубі студентська виставка
31 березня у виставковому залі Арт-клуб відбулося відкриття виставки творчих робіт студентів та викладачів Технологічного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, присвяченої 100-річчю Чернігівського учительського інституту: «Ми живемо, щоб залишити слід: дім чи стежинку, дерево чи слово…».У виставковій експозиції було представлено близько 200 найрізноманітніших за напрямками та тематикою робіт. І це лише частинка творчого доробку представників факультету. 
Гончарство, художня різьба по дереву, вишивка нитками, стрічками та бісером, художній розпис, декупаж, лялька-мотанка, тістопластика, батик, живопис, дизайн одягу – і це далеко не повний перелік видів мистецтва, які можна було побачити на виставці. 
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Читати на сайті Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв - Режим доступу

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Краса української землі у фотоетюдах чернігівців
9 березня. Карпати, замки Західної України, Чернігівська Десна, каньйони. Всі ці неймовірні фотоетюди можна побачити у виставковій залі арт-клубу. Журналістка Майя Руденко та фотохудожник Вадим Івкін представили результати своєї трирічної подорожі по країні. Вирішили показати у світлинах всю красу України від Десни – до Ужа.
Цього разу автори виставки вирішили зробити акцент на західному напрямку, зізнається член національної спілки фотохудожників України Вадим Івкін. Мета проекту - показати красу української землі. Різноманіття ландшафтів, пейзажів, архітектури. Не обійшлися і без урбаністичної тематики. Свій проект автори мають намір продовжити в майбутньому. 
Читати на сайті Новий Чернігів - Режим доступу 
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
Читати на сайті Siver Info - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Літературна творчість
Нова книга Валентини Мастерової «Смарагд»
27 березня. «Клуб сімейного дозвілля» видав книгу чернігівської письменниці Валентини Мастерової «Смарагд». Вона стане захопливим читанням для щирих серцем людей, що знають ціну життя і його смак... 
У хвилину відчаю він, син парторга колгоспу і циганки, що ходила з табором, вигукне: «Я і сам не знаю, хто я, але не злодій – це точно!». Коли в Афганістані смерть зазирне в очі, жалкуватиме лише, що помре, так і не пізнавши справжнього кохання. А коли виживе і кохання постукає у змучене серце - злякавшись своєї немочі, відштовхне вимріяне почуття. Та чи вдасться побороти любов йому, тепер уже ченцю Варфоломію, що дав обітницю служити Господу і людям? 
Книга вийшла накладом 11 тисяч і піде по всій Україні, кладучи таким чином край ізоляції письменниці в межах області. 
Читати на сайті Сіверщина - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Українські письменники Тетяна та Сергій Дзюби порадували своєю новою книжкою «Яблука з небесного саду»

24 березня. Відомі українські письменники Тетяна та Сергій Дзюби порадували своєю новою книжкою «Яблука з небесного саду», в якій представлено вірші туркменською (в перекладі знаного туркменського і шведського письменника Ак Вельсапара) та українською мовами. Цю збірку видано дуже ошатно, в твердій обкладинці (в оформленні використано фрагмент картини Густава Клімта «Дерево життя»). Обсяг – 280 сторінок. Це – спільний туркменсько-шведсько-український проект, гарна робота шведського видавництва «ГУН» (м. Стокгольм) та видавництва «Український пріоритет» (м. Київ). Редактор книжки – відомий поет, прозаїк, видавець, заступник голови Національної спілки письменників України Володимир Шовкошитний. Саме він, разом з авторами й перекладачем, і опікуватиметься промоцією книжки в Україні та за кордоном.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
У школі №17 звучала поезія чернігівської письменниці
10 березня. Учні загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеню № 17 влаштували творчий вечір, присвячений колишній випускниці навчального закладу, письменниці Світлані Сусленко, або як знають її читачі - Лані Світко. Захід влаштували у рамках тижню української мови та літератури. Саме за доробками письменниці щороку учні школи стають призерами конкурсу «Молоді таланти Чернігова» у номінації літературна творчість. Світлана Сусленко закінчила 17 школу у 1995 році. Про рідний заклад не забула, постійно приходить сюди поспілкуватися з учнями. Пише Світлана, коли душа того просить. Свою маленьку доню Аню також залучає до літературного мистецтва. Для жінки її школа настільки рідна та улюблена, що вона навіть присвятила їй вірші. Їх на літературному вечорі читали викладачі та дирекція школи. Подібні вечори у школі проводять часто. Викладачі намагаються більше залучати дітей до участі у різних заходах. Аби ті не соромились демонструвати свою творчість.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Маленькі письменники, проте великі патріоти
2 березня. Про Україну, її красу, добрих, щирих і сміливих людей писали учасники літературного конкурсу «Поетом чи письменником можеш ти не бути…», що вже дев’ятий рік поспіль проходить в Чернігівській школі № 20. Переважна більшість творів присвячена нашим захисникам, і хоча цю тему мали розкривати учні середніх і старших класів, а найменші писати про любов до рідного краю, війну на Сході згадували і вони. У конкурсі взяли участь більше шістдесяти дітей. Переможцям у різних вікових категоріях та номінаціях «Поезія» і «Проза» вручили грамоти, а на святковій лінійці наприкінці навчального року вони отримають цінні подарунки. А ще такий літературний досвід може стати першим кроком до майбутньої професії.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Музика
«Друга ріка» з ювілейним туром у Чернігові
16 березня. Група «Друга ріка» відзначає 20-річчя свого існування всеукраїнським концертним туром, що розпочався у лютому. Не оминули музиканти і Чернігів.
Для шоу привезли світло, звук і свої відомі пісні. Шкода, що на концерт прийшло мало глядачів. Після другої пісні вокаліст групи Валерій Харчишин, навіть запросив тих, хто придбав квитки на балкон заповнити вільні місця в партері. Усі залюбки погодились. Ювілейну програму склали не музиканти, як буває зазвичай, а прихильники групи. Тож, на концерті прозвучали нові треки та старі в новому аранжуванні. Двадцять кращих пісень про війну, любов та зізнання у коханні.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Надія, ми з тобою! - Антитіла в Чернігові

6 березня. «Надія, ми з тобою!» - такими словами під час концерту у Чернігові лідер гурту Антитіла Тарас Тополя разом із залом звернулися до полоненої української льотчиці і записали звернення до неї на мобільний телефон. Концерт відбувся на одному диханні, наприкінці Антитіла заспівали пісню ЛЮДИ ЯК КОРАБЛІ пам'яті Андрія Кузьменка.
Читати на сайті SVOBODA.FM - Режим доступу



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чернігівський музикант показав справжні емоції

4 марта. Вийшов кліп чернігівського музиканта Жені Скруджа на пісню «Хто не сховався, я не винен». Зйомки проходили в Чернігівському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка. За словами музиканта, він і його команда намагалися зібрати для кліпу якомога більше людей, тому в ньому знялися його мама і тітка, а також родичі режисера.

«Ідея така: ми зібрали простих людей, включили вперше їм цю пісню і зняли кожного з першого дубля. Завдання було в тому, щоб просто показати справжні емоції», - коментує Женя Скрудж.

Читати на сайті Garmata.tv - Режим доступу
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Англійська музика в Чернігівському музучилищі
1 березня. Англійська мова – тренд 2016-го року. Вже десятий рік поспіль чернігівське музучилище імені Ревуцького влаштовує фестиваль англійської пісні. Співають як покладені на музику класичні сонети Шекспіра, так і сучасні пісні. Хто вивчав слова, хто партитури, а хто і костюми шив. Кожний номер – це міні-вистава. Бути просто співаком чи музикантом недостатньо, а треба бути артистом. До ювілею фестивалю студенти підготували модний показ, на якому красуні училища дефілювали в образах квітів.
Читати на сайті СІВЕРцентр - Режим доступу
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Дитяча творчість
Лері Дідик сказали «так» на «Україна має талант» 
4 березня. Стартував  нещодавно 8-й сезон популярного телешоу «Україна має талант. Діти » на телеканалі СТБ. 27 лютого показали перший кастинг в Києві. З понад 200 осіб судді вибрали 32 учасника. Серед них і нашу землячку з Червоних Партизан Носівського району – 15-річну Валерію Дідик. Лера підкорила суддів оперним співом. 23 квітня відбудеться перший прямий ефір. Тоді ж почнеться голосування за учасників. 
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Народна творчість
У Прилуках була відкрита виставка декоративно-прикладного мистецтва
2 березня 2016 року у виставковій залі міського Будинку культури, в рамках відзначення творчого звіту міста Прилуки «Талант митців Чернігівського краю звитягу патріотів величає», була відкрита виставка декоративно-прикладного мистецтва. 
На огляд було представлено творчі роботи народних майстрів Прилуччини, навчальних закладів міста, а також речі з музейної та приватних колекцій. В одному із залів була представлена міні-експозиція, присвячена видатним діячам на шляху до незалежності України, героям Майдану та загиблим і зоні АТО. 
Творча частина виставки являла собою живописні полотна, вишивку, інкрустацію соломкою, розпис на бересті, квілінг, батік, лялькарство, різьбу по дереву та багато-багато іншого.
Читати на сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА - Режим доступу
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Відомі земляки

Анатолій Стратілат знімався у серіалах: «Свати-3» та «Страсті по Чапаю»


29 березня. 67-річний Анатолій Стратілат нині живе у Макіївці Носівського району. Півроку тому повернувся у батьківську хату зі столиці разом з дружиною Ганною. Однокімнатну квартиру Ганни Миколаївни залишили її сину, який недавно вернувся із зони АТО. Для місцевих жителів Анатолій Іванович не тільки односелець, а й Гаврилич з відомого серіалу «Свати-3» (восьма серія),і гармоніст зі стрічки «Страсті по Чапаю». І хоча ролі епізодичні, земляки пишаються Стратілатом. Він ще й заслужений працівник культури України, заслужений діяч естрадного мистецтва України. Пише музику і тексти пісень.
Читати на сайті Gorod.cn.ua - Режим доступу








--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Туризм
У Чернігові відкрили новий хостел
11 березня у Чернігові по вул. Гетьмана Полуботка, 6 відкрився новий хостел. У відкритті хостелу взяли участь начальник управління стратегічного розвитку міста та туризму міської ради Борис Атрощенко, представники ТОВ «Хостел-Україна» та місцевих засобів масової інформації.
Приміщення має 4 номери, розраховані на 20 осіб, а також кафе-бар для гостей міста.
Представники ТОВ «Хостел-Україна», які є засновниками цієї ідеї, повідомили, що їх головне завдання забезпечити гостей нашого міста доступним житлом, ознайомити з історичними та культурними пам’ятками нашого краю. Також подякували управлінню стратегічного розвитку міста та туризму міської ради за всебічну підтримку в організації відкриття цього закладу.
Читати на сайті Чернігівщина: події і коментарі - Режим доступу
Читати на сайті Високий Вал - Режим доступу
Читати на сайті Siver Info - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар